stdClass Object ( [id] => 1354802 [title] => Pili smo najbolji Guinness, posjetili irski Zagvozd, jeli juhu od dimljene ribe. Imamo top preporuke za posjet Irskoj [alias] => pili-smo-najbolji-guinness-posjetili-irski-zagvozd-jeli-juhu-od-dimljene-ribe-imamo-top-preporuke-za-posjet-irskoj [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

119,5 sekundi, točno toliko vremena potrebno je krigli Guinnessa da se slegne i postane savršena za piće, ali i da kupite četiri karte za let od Zagreba do Dublina i nazad. Sasvim simpatično, otprilike toliki će biti i broj eura koje ćete izdvojiti da bi do Zelenog otoka stigli između Božića i Nove godine, a ako ste nešto sretniji s brojem dana godišnjeg i možete planirati nekoliko mjeseci unaprijed, ta cifra će biti i dosta niža.

Smještaj potražite na svima poznatim platformama i ako držite do privatnosti dobro pripazite da iznajmljujete cijeli prostor kako ne bi, poput nas, završili u obiteljskoj kući s jednom hostelski uređenom sobom.

Nepotrebno je to isticati, ali cijene noćenja variraju ovisno o periodu godine, broju putnika i vremenu bukiranja, a mi smo u prosjeku za nas petero plaćali nekih 200 eura noć. Sjednete li u tjednima prije puta i napravite detaljan plan, sigurna sam da možete proći i jeftinije.

---

image

Temple bar u Dublinu nezaobilazna je stanica svakog turista

---

Ne može bez Temple bara

Mi smo, u maniri svakog ozbiljno neodgovornog turista, kroz popodneva tražili apartmane za noć što nam se odrazilo na novčanike, ali i dalo određenu slobodu. Sasvim sam sigurna da u teoriji znate da Irci voze obrnutom stranom ceste, u praksi će vas to, refleksa radi, ipak pomalo zbunjivati. No, naviknuti su Irci na turiste s konfuznim izrazima na licima pa su upute napisane na dobrom dijelu pješačkih prijelaza.

(Ne)spavanje u Dublinu ne može proći bez posjeta Temple baru, legendarnom lokalu u samom centru grada. Iako je svoju reputaciju stekao zbog snažnog utjecaja na irsku, dijelom i tradicionalnu glazbu, kako bi postao atraktivniji turistima u njemu odzvanjanju poznati pop hitovi koje, a bez da ste svjesni kako je do toga došla, znate od riječi do riječi. Pića su skuplja nego na drugim mjestima, točeni Guinness (a drugačiji u Irskoj i ne postoji) osiromašit će vas za osam eura, a za neki od viskija iz kolekcije koju opisuju kao najraznovrsniju u Irskoj platit ćete i više.

---

image

Sláinte! - irska riječ za zdravicu

---

Za nešto više od 30 eura dobivate ulaz u Guinnessovu zgradu koja se proteže na nekoliko katova i u kojoj se možete upoznati s cijelim procesom proizvodnje irskog crnog zlata. Od prvog mljevenja hmelja i proizvodnje kvasca pa sve do marketinških trikova kojima su se koristili kroz godine, nema toga što tamo nećete naučiti.

Obožavatelji ovog pića dolaze na svoje i vođenom kušanju u kojem se otkrije i poneki trik za ispijanje poput onoga da se Guinness nikad, ali baš nikad, ne smije pijuckati u sitnim gutljajima. Svo novostečeno znanje možete odmah isprobati na djelu na najvišem katu na kojem se nalazi u rooftop bar za čijim šankom uzimate piće uključeno u cijenu ulaznice. Nema detalja kojeg nisu iskoristili, možete se fotografirati u pozama s nekadašnjih reklama, pomirisati esencije piva ili pak samo u gift shopu provesti zabrinjavajuće dug period vremena.

Bili smo u irskom Zagvozdu...

Kako je ovo putovanje zapravo i nastalo kao posjeta dijaspori, u glavnom gradu nismo se dugo zadržali. Srećom, od drugog najvećeg grada Belfasta vas dijeli samo dva sata vožnje. Iako je riječ o glavnom gradu Sjeverne Irske, za ulazak u njega iz Irske nije vam potrebna putovnica, ali prilikom rentanja automobila za sve one koji žele posjetiti taj dio naplaćuje se dodatna sigurnosna tarifa.

---

image

Jedan od prvih i posljednjih obroka na Titanicu

---

Poznat po industriji, brodogradnji, trgovini, ali i sukobima, odličan je izbor za jednodnevni izlet, a osobno sam dobila više preporuka za taksi turu gradom, ali na Staru godinu nisu vozili pa je izbor brzo pao na posjet muzeju Titanica. Riječ muzej tu uzmite i s malo odmaka, riječ je o interaktivnim salama i djelomičnoj simulaciji. Muzejski kompleks izgrađen je na mjestu na kojem je kultna brodograđevna industrija Harland and Wolff izgradila Titanic, a otvoren je 2012. godine odnosno točno 100 godina od potonuća broda.

Ako niste zagriženi obožavatelji povijesti, slobodno projurite kroz prvih par prostorija koje govore o nekada velikoj industriji i skočite odmah na gradnju svima poznatog broda. Centar je prepun fotografija i replika, a posebno je zanimljivo što osim o životima putnika dosta govori i o posadi, a sadrži i nekoliko simulacija doživljaja, meni jednog od prvih i posljednjih obroka putnika, popis svih putnika, neke artefakte s broda i pogled na mjestu odakle je porinut. Na minutu šetnje od centra je privezan i SS Nomadic, Titanicov tender po kojem i u kojeg ulazite po želji, a koji je pravi komad povijesti.

---

image

Odlučite li se na život u Letterkennyju, ovo bi vam mogao biti pogled s prozora

---

Sjevernije od Sjeverne Irske bilo je naše sljedeće odredište, Letterkenny. Opisan nam je kao irski Zagvozd i tu titulu može ponijeti s ponosom, manji je i mirniji gradić s mnoštvom zelenila i nečime što se može najblaže opisati kao najviše dva različita modela kuća. Dovoljno je tih da navečer bez problema utonete u san, a opet dovoljno glasan da ne čujete kada prvi susjedi novogodišnji tulum iskoriste za izbacivanje ormara iz kuće.

---

image

Zidine u Derryju savršeno su očuvane

------
image

Derry je obilježen sukobima između katolika i protestanata

------
image

Ulica u Derryju

---

Sjednete li u automobil i uputite se do Derryja, tamo ćete stići za nekih pola sata, a o tegobama koje su se u njemu događale kroz minula desetljeća svjedoči čitav niz murala i grafita raširenih po gradiću. Službeno nazivan Londonderryjem, poznat je ne samo po nemirima nego i po tome što su gradske zidine gotovo netaknute zubom vremena što ga čini jedinim takvim gradom u Irskoj, ali i jednim od najboljih primjera te gradnje u Europi. Naravno, u pravom malom moru murala pronaći ćete i jedan posvećen ekipi iz serije "Derry girls" koja ih ne nedavno ponovno stavila u fokus javnosti.

Divlja priroda

Iako posjet Irskoj vjerojatno može proći bez toga, u nekom trenutku vidite stada ovaca kako umirujuće pasu travu, mi smo se posebno pobrinuti da se to ne dogodi. U sklopu svoje velike turneje po Irskoj posjetili smo i svjetski poznate klifove Mohera. Dugi su nekoliko kilometara i čak i one najlajavije ostavljaju bez daha.

Divlja je to priroda kojoj se jednostavno nemate što osim diviti, a moj savjet je i da dvaput pogledate gdje hodate i pokušate to učiniti što opreznije. Da se malo preneseno izrazim, vilica će vam od divljenja pasti na pod, a preko nje možete pasti ili se barem poskliznuti pa onda umjesto da kasnije uživate u ručku vrijeme odmora potrošiti na guglanje kemijskih čistionica u Galwayu.

---

image

Zeleno, zeleno, kilometri zelenog

------
image

Uputite li se na Moher, nemojte se fino odjenuti

---

Ima ih nekoliko, nijedna vam kaput neće moći očistiti isti dan i još me blago sram kakva sam po tom gradu hodala. Kažem blago jer razloga za pretjerani sram u Galwayu nema, simpatičan je to gradić na obali s nevjerojatno šarmantnom Latinskom četvrti prepunom pubova i malih bistroa.

Irsku kavu spremaju s više viskija no što biste očekivali, a kako se nalaze na oceanu poznati su po morskoj hrani. Posebno kamenicama koje jedu uz kombinaciju kvasine i luka te par kapi limuna, pivu "Galway hooker" koje se za stolom izazvati barem jednu salvu smijeha i chowderu od morskih plodova. Juha je to koja se sprema s vrhnjem i dimljenom ribom, a uz pravu kombinaciju začina puno je ukusnija no što ovaj opis zvuči. Što se tiče hrane općenito, ona je prava junačka. U tradicionalnim restoranima poslužuju se mahom gulaši, fish ‘n‘ chips i jela s krumpirom, ali i sve ono što zimi unosimo na žlicu da ne bi ni slučajno pali na vagi.

Nisu Irci blesavi...

No, nisu Irci blesavi, znaju oni da prije ispijanja pive i viskija valja dobro pojesti da ne bi osjetili negativne posljedice alkohola, a izlazak u Galwayu nama se pokazao kao puni pogodak. Teška srca smo se u neku pristojnu uru uputili natrag do smještaja jer je grad jednostavno živ, izlazak u srijedu njima je normalna stvar, a dnevnu šetnju gradom neće pokvariti ni kiša.

---

image

Galway vrijedi posjetiti

------
image

Vozi se na ‘krivoj‘ strani

---

Za Zeleni otok pripremite i zelene eure. Šala mala, iako vam možda novčanice od 100 eura neće biti potrebne za svako od iskustava, ovakav krug po zemlji mogao bi vam pošteno isprazniti budžete pa je moj savjet da budete odgovorniji od nas i unaprijed rezervirate sve što vam je potrebno, a posebno to napominjem i jer su ulaznice za pojedine atrakcije tako i nešto jeftinije od onih na ulazu. Sláinte!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABAVA, ZELENILO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZABAVA, ZELENILO... 2 0 8186 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-12 13:07:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-14 16:17:11 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-14 16:16:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pili smo najbolji Guinness, posjetili irski Zagvozd, jeli juhu od dimljene ribe. Imamo top preporuke za posjet Irskoj page_title=Pili smo najbolji Guinness, posjetili irski Zagvozd, jeli juhu od dimljene ribe. Imamo top preporuke za posjet Irskoj [metakey] => guinness, Irska, zeleni otok, Dublin, klifova, temple bar, Letterkenny, derry, bELFAST [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26353496.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350042.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350040.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350041.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350043.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350044.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350045.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350046.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350047.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350048.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350049.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350050.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350051.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350052.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350054.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350055.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350056.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26350057.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107","Marija Vukovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Za Zeleni otok pripremite i zelene eure<\/p>","

Divlja priroda ostavlja bez daha<\/p>","

Odlu\u010dite li se na \u017eivot u Letterkennyju, ovo bi vam mogao biti pogled s prozora<\/p>","

Galway vrijedi posjetiti<\/p>","

Najbolje iz oceana<\/p>","

Zidine u Derryju savr\u0161eno su o\u010duvane<\/p>","

Zeleno, zeleno, kilometri zelenog<\/p>","

Uputite li se na Moher, nemojte se fino odjenuti<\/p>","

Tko je pogledao seriju?<\/p>","

Jedan od prvih i posljednjih obroka na Titanicu<\/p>","

Vozi se na \u2018krivoj\u2018 strani<\/p>","

Klifovi Mohera<\/p>","

Sl\u00e1inte! - irska rije\u010d za zdravicu<\/p>","

Derry je obilje\u017een sukobima izme\u0111u katolika i protestanata<\/p>","

Na ovom mjestu je porinut Titanic<\/p>","

Ulica u Derryju<\/p>","

Temple bar u Dublinu nezaobilazna je stanica svakog turista<\/p>","

Ulica u Derryju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1544","hd_26353496_1920.jpg":"1920x1080","k_26353496_1280.jpg":"1280x1280","k_26353496_1024.jpg":"1024x1024","k_26353496_640.jpg":"640x640","k_26353496_480.jpg":"480x480","k_26353496_340.jpg":"340x340","k_26353496_220.jpg":"220x220","o_26353496_1280.jpg":"1280x1029","o_26353496_1024.jpg":"1024x823","o_26353496_640.jpg":"640x514","o_26353496_480.jpg":"480x386","o_26353496_340.jpg":"340x273","o_26353496_220.jpg":"220x176","h_26353496_1280.jpg":"1280x854","h_26353496_1024.jpg":"1024x683","h_26353496_640.jpg":"640x427","h_26353496_480.jpg":"480x320","h_26353496_340.jpg":"340x227","h_26353496_220.jpg":"220x147","pp_26353496_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353496_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353496_640.jpg":"640x814","pp_26353496_480.jpg":"480x611","pp_26353496_340.jpg":"340x432","pp_26353496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_26350042_1920.jpg":"1920x1080","k_26350042_1280.jpg":"1280x1280","k_26350042_1024.jpg":"1024x1024","k_26350042_640.jpg":"640x640","k_26350042_480.jpg":"480x480","k_26350042_340.jpg":"340x340","k_26350042_220.jpg":"220x220","o_26350042_1280.jpg":"1280x1280","o_26350042_1024.jpg":"1024x1024","o_26350042_640.jpg":"640x640","o_26350042_480.jpg":"480x480","o_26350042_340.jpg":"340x340","o_26350042_220.jpg":"220x220","h_26350042_1280.jpg":"1280x854","h_26350042_1024.jpg":"1024x683","h_26350042_640.jpg":"640x427","h_26350042_480.jpg":"480x320","h_26350042_340.jpg":"340x227","h_26350042_220.jpg":"220x147","pp_26350042_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350042_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350042_640.jpg":"640x814","pp_26350042_480.jpg":"480x611","pp_26350042_340.jpg":"340x432","pp_26350042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350040_1920.jpg":"1920x1080","k_26350040_1280.jpg":"1280x1280","k_26350040_1024.jpg":"1024x1024","k_26350040_640.jpg":"640x640","k_26350040_480.jpg":"480x480","k_26350040_340.jpg":"340x340","k_26350040_220.jpg":"220x220","o_26350040_1280.jpg":"1280x1706","o_26350040_1024.jpg":"1024x1365","o_26350040_640.jpg":"640x853","o_26350040_480.jpg":"480x640","o_26350040_340.jpg":"340x453","o_26350040_220.jpg":"220x293","h_26350040_1280.jpg":"1280x854","h_26350040_1024.jpg":"1024x683","h_26350040_640.jpg":"640x427","h_26350040_480.jpg":"480x320","h_26350040_340.jpg":"340x227","h_26350040_220.jpg":"220x147","pp_26350040_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350040_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350040_640.jpg":"640x814","pp_26350040_480.jpg":"480x611","pp_26350040_340.jpg":"340x432","pp_26350040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350041_1920.jpg":"1920x1080","k_26350041_1280.jpg":"1280x1280","k_26350041_1024.jpg":"1024x1024","k_26350041_640.jpg":"640x640","k_26350041_480.jpg":"480x480","k_26350041_340.jpg":"340x340","k_26350041_220.jpg":"220x220","o_26350041_1280.jpg":"1280x1706","o_26350041_1024.jpg":"1024x1365","o_26350041_640.jpg":"640x853","o_26350041_480.jpg":"480x640","o_26350041_340.jpg":"340x453","o_26350041_220.jpg":"220x293","h_26350041_1280.jpg":"1280x854","h_26350041_1024.jpg":"1024x683","h_26350041_640.jpg":"640x427","h_26350041_480.jpg":"480x320","h_26350041_340.jpg":"340x227","h_26350041_220.jpg":"220x147","pp_26350041_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350041_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350041_640.jpg":"640x814","pp_26350041_480.jpg":"480x611","pp_26350041_340.jpg":"340x432","pp_26350041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_26350043_1920.jpg":"1920x1080","k_26350043_1280.jpg":"1280x1280","k_26350043_1024.jpg":"1024x1024","k_26350043_640.jpg":"640x640","k_26350043_480.jpg":"480x480","k_26350043_340.jpg":"340x340","k_26350043_220.jpg":"220x220","o_26350043_1280.jpg":"1280x1280","o_26350043_1024.jpg":"1024x1024","o_26350043_640.jpg":"640x640","o_26350043_480.jpg":"480x480","o_26350043_340.jpg":"340x340","o_26350043_220.jpg":"220x220","h_26350043_1280.jpg":"1280x854","h_26350043_1024.jpg":"1024x683","h_26350043_640.jpg":"640x427","h_26350043_480.jpg":"480x320","h_26350043_340.jpg":"340x227","h_26350043_220.jpg":"220x147","pp_26350043_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350043_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350043_640.jpg":"640x814","pp_26350043_480.jpg":"480x611","pp_26350043_340.jpg":"340x432","pp_26350043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26350044_1920.jpg":"1920x1080","k_26350044_1280.jpg":"1280x1280","k_26350044_1024.jpg":"1024x1024","k_26350044_640.jpg":"640x640","k_26350044_480.jpg":"480x480","k_26350044_340.jpg":"340x340","k_26350044_220.jpg":"220x220","o_26350044_1280.jpg":"1280x960","o_26350044_1024.jpg":"1024x768","o_26350044_640.jpg":"640x480","o_26350044_480.jpg":"480x360","o_26350044_340.jpg":"340x255","o_26350044_220.jpg":"220x165","h_26350044_1280.jpg":"1280x854","h_26350044_1024.jpg":"1024x683","h_26350044_640.jpg":"640x427","h_26350044_480.jpg":"480x320","h_26350044_340.jpg":"340x227","h_26350044_220.jpg":"220x147","pp_26350044_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350044_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350044_640.jpg":"640x814","pp_26350044_480.jpg":"480x611","pp_26350044_340.jpg":"340x432","pp_26350044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26350045_1920.jpg":"1920x1080","k_26350045_1280.jpg":"1280x1280","k_26350045_1024.jpg":"1024x1024","k_26350045_640.jpg":"640x640","k_26350045_480.jpg":"480x480","k_26350045_340.jpg":"340x340","k_26350045_220.jpg":"220x220","o_26350045_1280.jpg":"1280x960","o_26350045_1024.jpg":"1024x768","o_26350045_640.jpg":"640x480","o_26350045_480.jpg":"480x360","o_26350045_340.jpg":"340x255","o_26350045_220.jpg":"220x165","h_26350045_1280.jpg":"1280x854","h_26350045_1024.jpg":"1024x683","h_26350045_640.jpg":"640x427","h_26350045_480.jpg":"480x320","h_26350045_340.jpg":"340x227","h_26350045_220.jpg":"220x147","pp_26350045_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350045_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350045_640.jpg":"640x814","pp_26350045_480.jpg":"480x611","pp_26350045_340.jpg":"340x432","pp_26350045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350046_1920.jpg":"1920x1080","k_26350046_1280.jpg":"1280x1280","k_26350046_1024.jpg":"1024x1024","k_26350046_640.jpg":"640x640","k_26350046_480.jpg":"480x480","k_26350046_340.jpg":"340x340","k_26350046_220.jpg":"220x220","o_26350046_1280.jpg":"1280x1706","o_26350046_1024.jpg":"1024x1365","o_26350046_640.jpg":"640x853","o_26350046_480.jpg":"480x640","o_26350046_340.jpg":"340x453","o_26350046_220.jpg":"220x293","h_26350046_1280.jpg":"1280x854","h_26350046_1024.jpg":"1024x683","h_26350046_640.jpg":"640x427","h_26350046_480.jpg":"480x320","h_26350046_340.jpg":"340x227","h_26350046_220.jpg":"220x147","pp_26350046_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350046_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350046_640.jpg":"640x814","pp_26350046_480.jpg":"480x611","pp_26350046_340.jpg":"340x432","pp_26350046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350047_1920.jpg":"1920x1080","k_26350047_1280.jpg":"1280x1280","k_26350047_1024.jpg":"1024x1024","k_26350047_640.jpg":"640x640","k_26350047_480.jpg":"480x480","k_26350047_340.jpg":"340x340","k_26350047_220.jpg":"220x220","o_26350047_1280.jpg":"1280x1706","o_26350047_1024.jpg":"1024x1365","o_26350047_640.jpg":"640x853","o_26350047_480.jpg":"480x640","o_26350047_340.jpg":"340x453","o_26350047_220.jpg":"220x293","h_26350047_1280.jpg":"1280x854","h_26350047_1024.jpg":"1024x683","h_26350047_640.jpg":"640x427","h_26350047_480.jpg":"480x320","h_26350047_340.jpg":"340x227","h_26350047_220.jpg":"220x147","pp_26350047_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350047_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350047_640.jpg":"640x814","pp_26350047_480.jpg":"480x611","pp_26350047_340.jpg":"340x432","pp_26350047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350048_1920.jpg":"1920x1080","k_26350048_1280.jpg":"1280x1280","k_26350048_1024.jpg":"1024x1024","k_26350048_640.jpg":"640x640","k_26350048_480.jpg":"480x480","k_26350048_340.jpg":"340x340","k_26350048_220.jpg":"220x220","o_26350048_1280.jpg":"1280x1706","o_26350048_1024.jpg":"1024x1365","o_26350048_640.jpg":"640x853","o_26350048_480.jpg":"480x640","o_26350048_340.jpg":"340x453","o_26350048_220.jpg":"220x293","h_26350048_1280.jpg":"1280x854","h_26350048_1024.jpg":"1024x683","h_26350048_640.jpg":"640x427","h_26350048_480.jpg":"480x320","h_26350048_340.jpg":"340x227","h_26350048_220.jpg":"220x147","pp_26350048_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350048_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350048_640.jpg":"640x814","pp_26350048_480.jpg":"480x611","pp_26350048_340.jpg":"340x432","pp_26350048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_26350049_1920.jpg":"1920x1080","k_26350049_1280.jpg":"1280x1280","k_26350049_1024.jpg":"1024x1024","k_26350049_640.jpg":"640x640","k_26350049_480.jpg":"480x480","k_26350049_340.jpg":"340x340","k_26350049_220.jpg":"220x220","o_26350049_1280.jpg":"1280x1280","o_26350049_1024.jpg":"1024x1024","o_26350049_640.jpg":"640x640","o_26350049_480.jpg":"480x480","o_26350049_340.jpg":"340x340","o_26350049_220.jpg":"220x220","h_26350049_1280.jpg":"1280x854","h_26350049_1024.jpg":"1024x683","h_26350049_640.jpg":"640x427","h_26350049_480.jpg":"480x320","h_26350049_340.jpg":"340x227","h_26350049_220.jpg":"220x147","pp_26350049_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350049_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350049_640.jpg":"640x814","pp_26350049_480.jpg":"480x611","pp_26350049_340.jpg":"340x432","pp_26350049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26350050_1920.jpg":"1920x1080","k_26350050_1280.jpg":"1280x1280","k_26350050_1024.jpg":"1024x1024","k_26350050_640.jpg":"640x640","k_26350050_480.jpg":"480x480","k_26350050_340.jpg":"340x340","k_26350050_220.jpg":"220x220","o_26350050_1280.jpg":"1280x960","o_26350050_1024.jpg":"1024x768","o_26350050_640.jpg":"640x480","o_26350050_480.jpg":"480x360","o_26350050_340.jpg":"340x255","o_26350050_220.jpg":"220x165","h_26350050_1280.jpg":"1280x854","h_26350050_1024.jpg":"1024x683","h_26350050_640.jpg":"640x427","h_26350050_480.jpg":"480x320","h_26350050_340.jpg":"340x227","h_26350050_220.jpg":"220x147","pp_26350050_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350050_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350050_640.jpg":"640x814","pp_26350050_480.jpg":"480x611","pp_26350050_340.jpg":"340x432","pp_26350050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350051_1920.jpg":"1920x1080","k_26350051_1280.jpg":"1280x1280","k_26350051_1024.jpg":"1024x1024","k_26350051_640.jpg":"640x640","k_26350051_480.jpg":"480x480","k_26350051_340.jpg":"340x340","k_26350051_220.jpg":"220x220","o_26350051_1280.jpg":"1280x1706","o_26350051_1024.jpg":"1024x1365","o_26350051_640.jpg":"640x853","o_26350051_480.jpg":"480x640","o_26350051_340.jpg":"340x453","o_26350051_220.jpg":"220x293","h_26350051_1280.jpg":"1280x854","h_26350051_1024.jpg":"1024x683","h_26350051_640.jpg":"640x427","h_26350051_480.jpg":"480x320","h_26350051_340.jpg":"340x227","h_26350051_220.jpg":"220x147","pp_26350051_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350051_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350051_640.jpg":"640x814","pp_26350051_480.jpg":"480x611","pp_26350051_340.jpg":"340x432","pp_26350051_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350052_1920.jpg":"1920x1080","k_26350052_1280.jpg":"1280x1280","k_26350052_1024.jpg":"1024x1024","k_26350052_640.jpg":"640x640","k_26350052_480.jpg":"480x480","k_26350052_340.jpg":"340x340","k_26350052_220.jpg":"220x220","o_26350052_1280.jpg":"1280x1706","o_26350052_1024.jpg":"1024x1365","o_26350052_640.jpg":"640x853","o_26350052_480.jpg":"480x640","o_26350052_340.jpg":"340x453","o_26350052_220.jpg":"220x293","h_26350052_1280.jpg":"1280x854","h_26350052_1024.jpg":"1024x683","h_26350052_640.jpg":"640x427","h_26350052_480.jpg":"480x320","h_26350052_340.jpg":"340x227","h_26350052_220.jpg":"220x147","pp_26350052_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350052_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350052_640.jpg":"640x814","pp_26350052_480.jpg":"480x611","pp_26350052_340.jpg":"340x432","pp_26350052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350054_1920.jpg":"1920x1080","k_26350054_1280.jpg":"1280x1280","k_26350054_1024.jpg":"1024x1024","k_26350054_640.jpg":"640x640","k_26350054_480.jpg":"480x480","k_26350054_340.jpg":"340x340","k_26350054_220.jpg":"220x220","o_26350054_1280.jpg":"1280x1706","o_26350054_1024.jpg":"1024x1365","o_26350054_640.jpg":"640x853","o_26350054_480.jpg":"480x640","o_26350054_340.jpg":"340x453","o_26350054_220.jpg":"220x293","h_26350054_1280.jpg":"1280x854","h_26350054_1024.jpg":"1024x683","h_26350054_640.jpg":"640x427","h_26350054_480.jpg":"480x320","h_26350054_340.jpg":"340x227","h_26350054_220.jpg":"220x147","pp_26350054_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350054_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350054_640.jpg":"640x814","pp_26350054_480.jpg":"480x611","pp_26350054_340.jpg":"340x432","pp_26350054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350055_1920.jpg":"1920x1080","k_26350055_1280.jpg":"1280x1280","k_26350055_1024.jpg":"1024x1024","k_26350055_640.jpg":"640x640","k_26350055_480.jpg":"480x480","k_26350055_340.jpg":"340x340","k_26350055_220.jpg":"220x220","o_26350055_1280.jpg":"1280x1706","o_26350055_1024.jpg":"1024x1365","o_26350055_640.jpg":"640x853","o_26350055_480.jpg":"480x640","o_26350055_340.jpg":"340x453","o_26350055_220.jpg":"220x293","h_26350055_1280.jpg":"1280x854","h_26350055_1024.jpg":"1024x683","h_26350055_640.jpg":"640x427","h_26350055_480.jpg":"480x320","h_26350055_340.jpg":"340x227","h_26350055_220.jpg":"220x147","pp_26350055_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350055_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350055_640.jpg":"640x814","pp_26350055_480.jpg":"480x611","pp_26350055_340.jpg":"340x432","pp_26350055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x1440","hd_26350056_1920.jpg":"1920x1080","k_26350056_1280.jpg":"1280x1280","k_26350056_1024.jpg":"1024x1024","k_26350056_640.jpg":"640x640","k_26350056_480.jpg":"480x480","k_26350056_340.jpg":"340x340","k_26350056_220.jpg":"220x220","o_26350056_1280.jpg":"1280x1280","o_26350056_1024.jpg":"1024x1024","o_26350056_640.jpg":"640x640","o_26350056_480.jpg":"480x480","o_26350056_340.jpg":"340x340","o_26350056_220.jpg":"220x220","h_26350056_1280.jpg":"1280x854","h_26350056_1024.jpg":"1024x683","h_26350056_640.jpg":"640x427","h_26350056_480.jpg":"480x320","h_26350056_340.jpg":"340x227","h_26350056_220.jpg":"220x147","pp_26350056_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350056_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350056_640.jpg":"640x814","pp_26350056_480.jpg":"480x611","pp_26350056_340.jpg":"340x432","pp_26350056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26350057_1920.jpg":"1920x1080","k_26350057_1280.jpg":"1280x1280","k_26350057_1024.jpg":"1024x1024","k_26350057_640.jpg":"640x640","k_26350057_480.jpg":"480x480","k_26350057_340.jpg":"340x340","k_26350057_220.jpg":"220x220","o_26350057_1280.jpg":"1280x1706","o_26350057_1024.jpg":"1024x1365","o_26350057_640.jpg":"640x853","o_26350057_480.jpg":"480x640","o_26350057_340.jpg":"340x453","o_26350057_220.jpg":"220x293","h_26350057_1280.jpg":"1280x854","h_26350057_1024.jpg":"1024x683","h_26350057_640.jpg":"640x427","h_26350057_480.jpg":"480x320","h_26350057_340.jpg":"340x227","h_26350057_220.jpg":"220x147","pp_26350057_1280.jpg":"1280x1628","pp_26350057_1024.jpg":"1024x1303","pp_26350057_640.jpg":"640x814","pp_26350057_480.jpg":"480x611","pp_26350057_340.jpg":"340x432","pp_26350057_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15107304 Threads: 3 Questions: 3161038007 Slow queries: 7069922 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235166913 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/pili-smo-najbolji-guinness-posjetili-irski-zagvozd-jeli-juhu-od-dimljene-ribe-imamo-top-preporuke-za-posjet-irskoj-1354802 [printLink] => /mozaik/panorama/pili-smo-najbolji-guinness-posjetili-irski-zagvozd-jeli-juhu-od-dimljene-ribe-imamo-top-preporuke-za-posjet-irskoj-1354802?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 121361 [name] => guinness [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => guinness [link] => /tag/guinness ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288336 [name] => Irska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => irska [link] => /tag/irska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 491346 [name] => zeleni otok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeleni-otok [link] => /tag/zeleni-otok ) [3] => stdClass Object ( [id] => 147654 [name] => dublin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dublin [link] => /tag/dublin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 743835 [name] => klifova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 14:10:15 [main_article_id] => 0 [alias] => klifova [link] => /tag/klifova ) [5] => stdClass Object ( [id] => 743836 [name] => temple bar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 14:10:15 [main_article_id] => 0 [alias] => temple-bar [link] => /tag/temple-bar ) [6] => stdClass Object ( [id] => 743837 [name] => Letterkenny [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 14:10:15 [main_article_id] => 0 [alias] => letterkenny [link] => /tag/letterkenny ) [7] => stdClass Object ( [id] => 743838 [name] => derry [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 14:10:15 [main_article_id] => 0 [alias] => derry [link] => /tag/derry ) [8] => stdClass Object ( [id] => 95883 [name] => belfast [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => belfast [link] => /tag/belfast ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABAVA, ZELENILO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pili smo najbolji Guinness, posjetili irski Zagvozd, jeli juhu od dimljene ribe. Imamo top preporuke za posjet Irskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-05-39-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353496.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marija Vuković [mainImageDesc] =>

Za Zeleni otok pripremite i zelene eure

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353496.jpg [title] => Marija Vuković

Za Zeleni otok pripremite i zelene eure

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350042.jpg [title] => Marija Vuković

Divlja priroda ostavlja bez daha

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350040.jpg [title] => Marija Vuković

Odlučite li se na život u Letterkennyju, ovo bi vam mogao biti pogled s prozora

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350041.jpg [title] => Marija Vuković

Galway vrijedi posjetiti

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350043.jpg [title] => Marija Vuković

Najbolje iz oceana

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350044.jpg [title] => Marija Vuković

Zidine u Derryju savršeno su očuvane

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350045.jpg [title] => Marija Vuković

Zeleno, zeleno, kilometri zelenog

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350046.jpg [title] => Marija Vuković

Uputite li se na Moher, nemojte se fino odjenuti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350047.jpg [title] => Marija Vuković

Tko je pogledao seriju?

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350048.jpg [title] => Marija Vuković

Jedan od prvih i posljednjih obroka na Titanicu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350049.jpg [title] => Marija Vuković

Vozi se na ‘krivoj‘ strani

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350050.jpg [title] => Marija Vuković

Klifovi Mohera

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350051.jpg [title] => Marija Vuković

Sláinte! - irska riječ za zdravicu

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350052.jpg [title] => Marija Vuković

Derry je obilježen sukobima između katolika i protestanata

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350054.jpg [title] => Marija Vuković

Na ovom mjestu je porinut Titanic

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350055.jpg [title] => Marija Vuković

Ulica u Derryju

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350056.jpg [title] => Marija Vuković

Temple bar u Dublinu nezaobilazna je stanica svakog turista

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26350057.jpg [title] => Marija Vuković

Ulica u Derryju

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

119,5 sekundi, točno toliko vremena potrebno je krigli Guinnessa da se slegne i postane savršena za piće, ali i da kupite četiri karte za let od Zagreba do Dublina i nazad. Sasvim simpatično, otprilike toliki će biti i broj eura koje ćete izdvojiti da bi do Zelenog otoka stigli između Božića i Nove godine, a ako ste nešto sretniji s brojem dana godišnjeg i možete planirati nekoliko mjeseci unaprijed, ta cifra će biti i dosta niža.

Smještaj potražite na svima poznatim platformama i ako držite do privatnosti dobro pripazite da iznajmljujete cijeli prostor kako ne bi, poput nas, završili u obiteljskoj kući s jednom hostelski uređenom sobom.

Nepotrebno je to isticati, ali cijene noćenja variraju ovisno o periodu godine, broju putnika i vremenu bukiranja, a mi smo u prosjeku za nas petero plaćali nekih 200 eura noć. Sjednete li u tjednima prije puta i napravite detaljan plan, sigurna sam da možete proći i jeftinije.

---

image

Temple bar u Dublinu nezaobilazna je stanica svakog turista

---

Ne može bez Temple bara

Mi smo, u maniri svakog ozbiljno neodgovornog turista, kroz popodneva tražili apartmane za noć što nam se odrazilo na novčanike, ali i dalo određenu slobodu. Sasvim sam sigurna da u teoriji znate da Irci voze obrnutom stranom ceste, u praksi će vas to, refleksa radi, ipak pomalo zbunjivati. No, naviknuti su Irci na turiste s konfuznim izrazima na licima pa su upute napisane na dobrom dijelu pješačkih prijelaza.

(Ne)spavanje u Dublinu ne može proći bez posjeta Temple baru, legendarnom lokalu u samom centru grada. Iako je svoju reputaciju stekao zbog snažnog utjecaja na irsku, dijelom i tradicionalnu glazbu, kako bi postao atraktivniji turistima u njemu odzvanjanju poznati pop hitovi koje, a bez da ste svjesni kako je do toga došla, znate od riječi do riječi. Pića su skuplja nego na drugim mjestima, točeni Guinness (a drugačiji u Irskoj i ne postoji) osiromašit će vas za osam eura, a za neki od viskija iz kolekcije koju opisuju kao najraznovrsniju u Irskoj platit ćete i više.

---

image

Sláinte! - irska riječ za zdravicu

---

Za nešto više od 30 eura dobivate ulaz u Guinnessovu zgradu koja se proteže na nekoliko katova i u kojoj se možete upoznati s cijelim procesom proizvodnje irskog crnog zlata. Od prvog mljevenja hmelja i proizvodnje kvasca pa sve do marketinških trikova kojima su se koristili kroz godine, nema toga što tamo nećete naučiti.

Obožavatelji ovog pića dolaze na svoje i vođenom kušanju u kojem se otkrije i poneki trik za ispijanje poput onoga da se Guinness nikad, ali baš nikad, ne smije pijuckati u sitnim gutljajima. Svo novostečeno znanje možete odmah isprobati na djelu na najvišem katu na kojem se nalazi u rooftop bar za čijim šankom uzimate piće uključeno u cijenu ulaznice. Nema detalja kojeg nisu iskoristili, možete se fotografirati u pozama s nekadašnjih reklama, pomirisati esencije piva ili pak samo u gift shopu provesti zabrinjavajuće dug period vremena.

Bili smo u irskom Zagvozdu...

Kako je ovo putovanje zapravo i nastalo kao posjeta dijaspori, u glavnom gradu nismo se dugo zadržali. Srećom, od drugog najvećeg grada Belfasta vas dijeli samo dva sata vožnje. Iako je riječ o glavnom gradu Sjeverne Irske, za ulazak u njega iz Irske nije vam potrebna putovnica, ali prilikom rentanja automobila za sve one koji žele posjetiti taj dio naplaćuje se dodatna sigurnosna tarifa.

---

image

Jedan od prvih i posljednjih obroka na Titanicu

---

Poznat po industriji, brodogradnji, trgovini, ali i sukobima, odličan je izbor za jednodnevni izlet, a osobno sam dobila više preporuka za taksi turu gradom, ali na Staru godinu nisu vozili pa je izbor brzo pao na posjet muzeju Titanica. Riječ muzej tu uzmite i s malo odmaka, riječ je o interaktivnim salama i djelomičnoj simulaciji. Muzejski kompleks izgrađen je na mjestu na kojem je kultna brodograđevna industrija Harland and Wolff izgradila Titanic, a otvoren je 2012. godine odnosno točno 100 godina od potonuća broda.

Ako niste zagriženi obožavatelji povijesti, slobodno projurite kroz prvih par prostorija koje govore o nekada velikoj industriji i skočite odmah na gradnju svima poznatog broda. Centar je prepun fotografija i replika, a posebno je zanimljivo što osim o životima putnika dosta govori i o posadi, a sadrži i nekoliko simulacija doživljaja, meni jednog od prvih i posljednjih obroka putnika, popis svih putnika, neke artefakte s broda i pogled na mjestu odakle je porinut. Na minutu šetnje od centra je privezan i SS Nomadic, Titanicov tender po kojem i u kojeg ulazite po želji, a koji je pravi komad povijesti.

---

image

Odlučite li se na život u Letterkennyju, ovo bi vam mogao biti pogled s prozora

---

Sjevernije od Sjeverne Irske bilo je naše sljedeće odredište, Letterkenny. Opisan nam je kao irski Zagvozd i tu titulu može ponijeti s ponosom, manji je i mirniji gradić s mnoštvom zelenila i nečime što se može najblaže opisati kao najviše dva različita modela kuća. Dovoljno je tih da navečer bez problema utonete u san, a opet dovoljno glasan da ne čujete kada prvi susjedi novogodišnji tulum iskoriste za izbacivanje ormara iz kuće.

---

image

Zidine u Derryju savršeno su očuvane

------
image

Derry je obilježen sukobima između katolika i protestanata

------
image

Ulica u Derryju

---

Sjednete li u automobil i uputite se do Derryja, tamo ćete stići za nekih pola sata, a o tegobama koje su se u njemu događale kroz minula desetljeća svjedoči čitav niz murala i grafita raširenih po gradiću. Službeno nazivan Londonderryjem, poznat je ne samo po nemirima nego i po tome što su gradske zidine gotovo netaknute zubom vremena što ga čini jedinim takvim gradom u Irskoj, ali i jednim od najboljih primjera te gradnje u Europi. Naravno, u pravom malom moru murala pronaći ćete i jedan posvećen ekipi iz serije "Derry girls" koja ih ne nedavno ponovno stavila u fokus javnosti.

Divlja priroda

Iako posjet Irskoj vjerojatno može proći bez toga, u nekom trenutku vidite stada ovaca kako umirujuće pasu travu, mi smo se posebno pobrinuti da se to ne dogodi. U sklopu svoje velike turneje po Irskoj posjetili smo i svjetski poznate klifove Mohera. Dugi su nekoliko kilometara i čak i one najlajavije ostavljaju bez daha.

Divlja je to priroda kojoj se jednostavno nemate što osim diviti, a moj savjet je i da dvaput pogledate gdje hodate i pokušate to učiniti što opreznije. Da se malo preneseno izrazim, vilica će vam od divljenja pasti na pod, a preko nje možete pasti ili se barem poskliznuti pa onda umjesto da kasnije uživate u ručku vrijeme odmora potrošiti na guglanje kemijskih čistionica u Galwayu.

---

image

Zeleno, zeleno, kilometri zelenog

------
image

Uputite li se na Moher, nemojte se fino odjenuti

---

Ima ih nekoliko, nijedna vam kaput neće moći očistiti isti dan i još me blago sram kakva sam po tom gradu hodala. Kažem blago jer razloga za pretjerani sram u Galwayu nema, simpatičan je to gradić na obali s nevjerojatno šarmantnom Latinskom četvrti prepunom pubova i malih bistroa.

Irsku kavu spremaju s više viskija no što biste očekivali, a kako se nalaze na oceanu poznati su po morskoj hrani. Posebno kamenicama koje jedu uz kombinaciju kvasine i luka te par kapi limuna, pivu "Galway hooker" koje se za stolom izazvati barem jednu salvu smijeha i chowderu od morskih plodova. Juha je to koja se sprema s vrhnjem i dimljenom ribom, a uz pravu kombinaciju začina puno je ukusnija no što ovaj opis zvuči. Što se tiče hrane općenito, ona je prava junačka. U tradicionalnim restoranima poslužuju se mahom gulaši, fish ‘n‘ chips i jela s krumpirom, ali i sve ono što zimi unosimo na žlicu da ne bi ni slučajno pali na vagi.

Nisu Irci blesavi...

No, nisu Irci blesavi, znaju oni da prije ispijanja pive i viskija valja dobro pojesti da ne bi osjetili negativne posljedice alkohola, a izlazak u Galwayu nama se pokazao kao puni pogodak. Teška srca smo se u neku pristojnu uru uputili natrag do smještaja jer je grad jednostavno živ, izlazak u srijedu njima je normalna stvar, a dnevnu šetnju gradom neće pokvariti ni kiša.

---

image

Galway vrijedi posjetiti

------
image

Vozi se na ‘krivoj‘ strani

---

Za Zeleni otok pripremite i zelene eure. Šala mala, iako vam možda novčanice od 100 eura neće biti potrebne za svako od iskustava, ovakav krug po zemlji mogao bi vam pošteno isprazniti budžete pa je moj savjet da budete odgovorniji od nas i unaprijed rezervirate sve što vam je potrebno, a posebno to napominjem i jer su ulaznice za pojedine atrakcije tako i nešto jeftinije od onih na ulazu. Sláinte!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković Marija Vuković
Marija Vuković

Za Zeleni otok pripremite i zelene eure

Marija Vuković

Divlja priroda ostavlja bez daha

Marija Vuković

Odlučite li se na život u Letterkennyju, ovo bi vam mogao biti pogled s prozora

Marija Vuković

Galway vrijedi posjetiti

Marija Vuković

Najbolje iz oceana

Marija Vuković

Zidine u Derryju savršeno su očuvane

Marija Vuković

Zeleno, zeleno, kilometri zelenog

Marija Vuković

Uputite li se na Moher, nemojte se fino odjenuti

Marija Vuković

Tko je pogledao seriju?

Marija Vuković

Jedan od prvih i posljednjih obroka na Titanicu

Marija Vuković

Vozi se na ‘krivoj‘ strani

Marija Vuković

Klifovi Mohera

Marija Vuković

Sláinte! - irska riječ za zdravicu

Marija Vuković

Derry je obilježen sukobima između katolika i protestanata

Marija Vuković

Na ovom mjestu je porinut Titanic

Marija Vuković

Ulica u Derryju

Marija Vuković

Temple bar u Dublinu nezaobilazna je stanica svakog turista

Marija Vuković

Ulica u Derryju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/pili-smo-najbolji-guinness-posjetili-irski-zagvozd-jeli-juhu-od-dimljene-ribe-imamo-top-preporuke-za-posjet-irskoj-1354802 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=489ee4d7815625b882b150a3cf5cc0ddceeb36ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pili+smo+najbolji+Guinness%2C+posjetili+irski+Zagvozd%2C+jeli+juhu+od+dimljene+ribe.+Imamo+top+preporuke+za+posjet+Irskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fpili-smo-najbolji-guinness-posjetili-irski-zagvozd-jeli-juhu-od-dimljene-ribe-imamo-top-preporuke-za-posjet-irskoj-1354802 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fpili-smo-najbolji-guinness-posjetili-irski-zagvozd-jeli-juhu-od-dimljene-ribe-imamo-top-preporuke-za-posjet-irskoj-1354802 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABAVA, ZELENILO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZABAVA, ZELENILO...

Pili smo najbolji Guinness, posjetili irski Zagvozd, jeli juhu od dimljene ribe. Imamo top preporuke za posjet Irskoj

Piše Marija Vuković
14. siječnja 2024. - 17:16

119,5 sekundi, točno toliko vremena potrebno je krigli Guinnessa da se slegne i postane savršena za piće, ali i da kupite četiri karte za let od Zagreba do Dublina i nazad. Sasvim simpatično, otprilike toliki će biti i broj eura koje ćete izdvojiti da bi do Zelenog otoka stigli između Božića i Nove godine, a ako ste nešto sretniji s brojem dana godišnjeg i možete planirati nekoliko mjeseci unaprijed, ta cifra će biti i dosta niža.

Smještaj potražite na svima poznatim platformama i ako držite do privatnosti dobro pripazite da iznajmljujete cijeli prostor kako ne bi, poput nas, završili u obiteljskoj kući s jednom hostelski uređenom sobom.

Nepotrebno je to isticati, ali cijene noćenja variraju ovisno o periodu godine, broju putnika i vremenu bukiranja, a mi smo u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:39