stdClass Object ( [id] => 1225756 [title] => Od 16. stoljeća na tronu u Londonu sjedilo je samo 7 pravih kraljica! Otkrivamo tko se krio iza titula i zašto se neke nikad nisu htjele udati. Bloody Mary je posebna priča [alias] => od-16-stoljeca-na-tronu-u-londonu-sjedilo-je-samo-7-pravih-kraljica-otkrivamo-tko-se-krio-iza-titula-i-zasto-se-neke-nikad-nisu-htjele-udati-bloody-mary-je-posebna-prica [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Velika Britanija i smjena u vrhu monarhije nastala smrću kraljice Elizabete II. svjetska je top-tema.

Smrću najdugovječnije britanske vladarice došlo je do niza izmjena u titulama njezinih potomaka. Supruga novog kralja Charlesa III. sada je kraljica supruga, odnosno "queen consort".

Ta kraljevska titula potpuno je drukčija od titule koju ima kraljica koja je suveren, kao što je bila pokojna Elizabeta II. Međutim, kroz povijest su je nosile sve žene kraljeva, osim onih koje su bile samostalne vladarice, a bilo ih je samo nekoliko.

Premda je nova kraljica supruga Camilla znatno popravila svoj imidž - a za to su joj trebale godine - dijelu javnosti i dalje nije simpatična. Dovoljno je prelistati britanske forume i kometare u britanskim medijima - velik broj slabo upućenih državljana kraljevstva zlurado ističe kako je ona samo "consort", odnosno supruga.

Nesretna Jane Grey i Bloody Mary

Majka pokojne kraljice Elizabete II. imala je također titulu kraljice supruge, kao i njezina prethodnica, kraljica Marija, i tolike druge prije njih. Međutim, koliko je poznato, njima se nije nabijalo na nos da su "samo" supruge - jednostavno ih se tituliralo kao kraljice. Kraljica koje su bile suvereni bilo je malo, pa ih je lako nabrojiti.

U 16. stoljeću, nakon smrti kralja Henrika VIII. i kratke vladavine njegova maloljetnog sina Eduarda, britansko prijestolje ostaje prazno pa se na njemu izmjenjuju tri žene - suverenke.

Prva je Jane Grey, nesretna kraljica koju su vlastohlepni rođaci gurnuli na prijestolje, a vladala je samo devet dana. I udali su je protiv njezine volje, a muža nije voljela - stoga, prvim ukazom koji je potpisala odbila ga je imenovati kraljem i dala mu je titulu vojvode.

Za to vrijeme prikupila je vojsku njezina rođakinja, Henrikova starija kći Marija. Zauzevši London, čak je i oslobodila devetodnevnu kraljicu Jane koja je imala samo 16 godina, ali, nakon protestantske pobune, dala ju je ponovno zatočiti i pogubiti.

Marija Tudor je u povijesti ostala zapamćena kao krvava vladarica, Bloody Mary, zbog progona protestanata - njezin otac raskinuo je s Rimom, a ona je nastojala Englesku ponovno vratiti katoličanstvu, često pomoću progona i lomača.

Udala se za španjolskog princa, a kasnije kralja Filipa; nakon dva sindroma lažne trudnoće, vidjevši da od nje neće dobiti nasljednika, napustio ju je. Filip je po bračnom ugovoru samo formalno nosio titulu engleskog kralja, a vlast je bila u njezinim rukama.

Dobra kraljica Bess

Nakon smrti kraljice Marije, naslijedila ju je polusestra Elizabeta I., dugovječna i uspješna vladarica. Bila je na prijestolju pune 44 godine, što je u ono vrijeme bilo vrlo rijetko. Mnogi tadašnji Englezi za života nisu ni poznavali drugoga vladara.

Posljednja kraljica iz dinastije Tudor, u čije je vrijeme stvarao Shakespeare, nikada se nije udala. Imala je mnogo ponuda - čak triput prosio ju je udovac njezine polusestre, ali ga je odbila, a poslije i porazila u pokušaju španjolske invazije na Englesku.

Obogatila je zemlju pljačkanjem španjolskih brodova koji su se, krcati zlatom, vraćali iz Južne Amerike, i sudjelovala je u kolonizaciji Sjeverne Amerike. Narod ju je zvao "dobra kraljica Bess".

Njezino uporno odbijaje udaje i danas intrigira povjesničare. Općenito se vjeruje kako se bojala braka iz više razloga: premda je bila suveren, kao supruga bi na određen način bila podložna mužu.

Uz to, još u mladosti nagledala se stradavanja kraljica, brojnih žena svoga oca: od onih odbačenih, do pogubljenih (poput njezine majke) ili umrlih prilikom poroda. S njom je nestala sa svjetske scene vladarska kuća Tudor.

---

image

Doček preminule kraljice u Westminsteru. Samo supruga - Camilla, ipak je prva u redu...

Afp
---


Marija II. vladala je u 17. stoljeću. Bila je prvo engleska princeza, udana za nizozemskog princa kojemu je bila veoma odana, ali, stjecajem veoma složenih okolnosti koje su uključivale pobunu, abdikacije, nezakonitu djecu i nedostatak muškog potomka u njezinoj rodnoj kraljevini, pozvana je sa strane najuglednijih plemića da preuzme krunu.

Čini se da nije žudjela za vlašću, dok je njezin suprug pak pristao na taj potez samo ako bude proglašen ravnopravnim suvladarom. Ona nije imala ništa protiv. Zajedno su se potpisivali "William i Mary, Božjom milošću, kralj i kraljica Engleske, Škotske, Francuske i Irske, branitelji vjere".

U politiku se malo miješala, premda je obavljala sve dužnosti kada joj je suprug bio odsutan. Upamćena je i kao zdrava, za ono doba iznimno visoka žena od 180 centimetara. Ipak, dokrajičile su je boginje kada je imala samo 32 godine.

Nakon smrti kraljice Marije II. i njezina muža koji nisu imali potomaka, krunu je nasljedila Marijina sestra kraljica Ana i bila je posljednji monarh iz kuće Stuart.

Ova vladarica s početka 18. stoljeća nije bila osobito učinkovita ni obrazovana - tako su govorili njezini neprijatelji - ali, bila je predana radu. Također se tvrdilo da je isuviše popuštala savjetnicima i ministrima, ali, s druge strane, sama ih je pomno birala.

U njezino doba počela je opadati moć monarha. Kraljica Ana je više od svih svojih prethodnika aktivno sudjelovala u radu vlade, unatoč golemim zdravstvenim i privatnim problemima.

Sedamnaest puta je bila trudna, a trudnoće su rezultirale najčešće pobačajima i mrtvorođenčadi. Ni jedno joj dijete koje je rođeno živo nije zašlo u pubertet. Patila je od niza tegoba, vjerojatno prouzročenih dijabetesom.

Po njoj je nazvan tip namještaja i stil u arhitekturi. Muž joj je inače bio princ, a poznat je i kao "kraljičin suprug". Nije imao nikakvih ambicija, volio je mir i odmor.

A onda je stigla Viktorija

U 19. stoljeću stiže na vlast Viktorija, koja je doživjela i početak 20. stoljeća. Njezina vladavina, poznata kao viktorijansko doba, trajala je gotovo 64 godine, što je čini drugim najdulje vladajućim britanskim monarhom.

Kada se rodila, bila je peta u liniji nasljeđivanja, ali dogodilo se da se pomalo primicala kruni - i postala je kraljica kada je napunila 18 godina. Udala se za princa Alberta u kojega se strasno zaljubila, a udajom se riješila i tutorstva svoje majke.

Njezina je vladavina bila razdoblje industrijskih, političkih, znanstvenih i vojnih promjena unutar Ujedinjenog Kraljevstva, a obilježena je velikim širenjem Britanskog Carstva. Godine 1876. britanski Parlament izglasao joj je dodatnu titulu carice Indije.

Rodila je devetero zdrave djece koju je povezala brakovima sa svim europskim vladarskim kućama, a muža nikada nije prežalila. Nakon njegove smrti nije skinula crninu, pa je u Britaniji dugotrajna korota ušla u modu.

---

image
Afp
---


Zadnja vladarica nakon nje bila je Elizabeta II. koja je ovih dana umrla i koja je oborila Viktorijin rekord u duljini vladavine.

Sve ostale kraljice bile su "consort"- kao što će jednog dana biti i današnja princeza od Walesa - ali to ne znači da su bile samo neaktivne supruge. Mnoge su imale udjela u vlasti, osobito kao regentice ako su im muževi umrli, a djeca bila malodobna. Neke su vodile i ratove, a nekima se vlast tako osladila da su je teško prepuštale i vlastitoj djeci.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO SUPRUGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SAMO SUPRUGE 2 0 6958 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-12 10:58:30 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-20 08:12:09 [modified_by] => 3140 [publish_up] => 2022-09-20 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23439223.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23360658.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23381322.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23403693.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Londonski spomenik kraljici Viktoriji, vladala je 64 godine, ipak ju je prema\u0161ila kraljica Elizabeta II.<\/p>","

Do\u010dek preminule kraljice u Westminsteru. Samo supruga - Camilla, ipak je prva u redu...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:43","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1140","hd_23439223_1920.jpg":"1920x1080","k_23439223_1280.jpg":"1280x1280","k_23439223_1024.jpg":"1024x1024","k_23439223_640.jpg":"640x640","k_23439223_480.jpg":"480x480","k_23439223_340.jpg":"340x340","k_23439223_220.jpg":"220x220","o_23439223_1280.jpg":"1280x760","o_23439223_1024.jpg":"1024x608","o_23439223_640.jpg":"640x380","o_23439223_480.jpg":"480x285","o_23439223_340.jpg":"340x201","o_23439223_220.jpg":"220x130","h_23439223_1280.jpg":"1280x854","h_23439223_1024.jpg":"1024x683","h_23439223_640.jpg":"640x427","h_23439223_480.jpg":"480x320","h_23439223_340.jpg":"340x227","h_23439223_220.jpg":"220x147","pp_23439223_1280.jpg":"1280x1628","pp_23439223_1024.jpg":"1024x1303","pp_23439223_640.jpg":"640x814","pp_23439223_480.jpg":"480x611","pp_23439223_340.jpg":"340x432","pp_23439223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23360658_1920.jpg":"1920x1080","k_23360658_1280.jpg":"1280x1280","k_23360658_1024.jpg":"1024x1024","k_23360658_640.jpg":"640x640","k_23360658_480.jpg":"480x480","k_23360658_340.jpg":"340x340","k_23360658_220.jpg":"220x220","o_23360658_1280.jpg":"1280x853","o_23360658_1024.jpg":"1024x682","o_23360658_640.jpg":"640x426","o_23360658_480.jpg":"480x320","o_23360658_340.jpg":"340x226","o_23360658_220.jpg":"220x146","h_23360658_1280.jpg":"1280x854","h_23360658_1024.jpg":"1024x683","h_23360658_640.jpg":"640x427","h_23360658_480.jpg":"480x320","h_23360658_340.jpg":"340x227","h_23360658_220.jpg":"220x147","pp_23360658_1280.jpg":"1280x1628","pp_23360658_1024.jpg":"1024x1303","pp_23360658_640.jpg":"640x814","pp_23360658_480.jpg":"480x611","pp_23360658_340.jpg":"340x432","pp_23360658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23381322_1920.jpg":"1920x1080","k_23381322_1280.jpg":"1280x1280","k_23381322_1024.jpg":"1024x1024","k_23381322_640.jpg":"640x640","k_23381322_480.jpg":"480x480","k_23381322_340.jpg":"340x340","k_23381322_220.jpg":"220x220","o_23381322_1280.jpg":"1280x1920","o_23381322_1024.jpg":"1024x1536","o_23381322_640.jpg":"640x960","o_23381322_480.jpg":"480x720","o_23381322_340.jpg":"340x510","o_23381322_220.jpg":"220x330","h_23381322_1280.jpg":"1280x854","h_23381322_1024.jpg":"1024x683","h_23381322_640.jpg":"640x427","h_23381322_480.jpg":"480x320","h_23381322_340.jpg":"340x227","h_23381322_220.jpg":"220x147","pp_23381322_1280.jpg":"1280x1628","pp_23381322_1024.jpg":"1024x1303","pp_23381322_640.jpg":"640x814","pp_23381322_480.jpg":"480x611","pp_23381322_340.jpg":"340x432","pp_23381322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23403693_1920.jpg":"1920x1080","k_23403693_1280.jpg":"1280x1280","k_23403693_1024.jpg":"1024x1024","k_23403693_640.jpg":"640x640","k_23403693_480.jpg":"480x480","k_23403693_340.jpg":"340x340","k_23403693_220.jpg":"220x220","o_23403693_1280.jpg":"1280x853","o_23403693_1024.jpg":"1024x682","o_23403693_640.jpg":"640x426","o_23403693_480.jpg":"480x320","o_23403693_340.jpg":"340x226","o_23403693_220.jpg":"220x146","h_23403693_1280.jpg":"1280x854","h_23403693_1024.jpg":"1024x683","h_23403693_640.jpg":"640x427","h_23403693_480.jpg":"480x320","h_23403693_340.jpg":"340x227","h_23403693_220.jpg":"220x147","pp_23403693_1280.jpg":"1280x1628","pp_23403693_1024.jpg":"1024x1303","pp_23403693_640.jpg":"640x814","pp_23403693_480.jpg":"480x611","pp_23403693_340.jpg":"340x432","pp_23403693_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4466303 Threads: 3 Questions: 144181905 Slow queries: 61452 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4297941 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/od-16-stoljeca-na-tronu-u-londonu-sjedilo-je-samo-7-pravih-kraljica-otkrivamo-tko-se-krio-iza-titula-i-zasto-se-neke-nikad-nisu-htjele-udati-bloody-mary-je-posebna-prica-1225756 [printLink] => /mozaik/panorama/od-16-stoljeca-na-tronu-u-londonu-sjedilo-je-samo-7-pravih-kraljica-otkrivamo-tko-se-krio-iza-titula-i-zasto-se-neke-nikad-nisu-htjele-udati-bloody-mary-je-posebna-prica-1225756?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691372 [name] => britanske kraljice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-20 10:10:25 [main_article_id] => 0 [alias] => britanske-kraljice [link] => /tag/britanske-kraljice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 691373 [name] => britanske vladarice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-20 10:10:25 [main_article_id] => 0 [alias] => britanske-vladarice [link] => /tag/britanske-vladarice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 687085 [name] => KRALJICE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-08 12:36:50 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljice [link] => /tag/kraljice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 690496 [name] => sprovod kraljice Elizabete II. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 11:12:15 [main_article_id] => 0 [alias] => sprovod-kraljice-elizabete-ii [link] => /tag/sprovod-kraljice-elizabete-ii ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO SUPRUGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od 16. stoljeća na tronu u Londonu sjedilo je samo 7 pravih kraljica! Otkrivamo tko se krio iza titula i zašto se neke nikad nisu htjele udati. Bloody Mary je posebna priča [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23439223.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23439223.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23360658.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23381322.jpg [title] =>

Londonski spomenik kraljici Viktoriji, vladala je 64 godine, ipak ju je premašila kraljica Elizabeta II.

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23403693.jpg [title] =>

Doček preminule kraljice u Westminsteru. Samo supruga - Camilla, ipak je prva u redu...

Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Velika Britanija i smjena u vrhu monarhije nastala smrću kraljice Elizabete II. svjetska je top-tema.

Smrću najdugovječnije britanske vladarice došlo je do niza izmjena u titulama njezinih potomaka. Supruga novog kralja Charlesa III. sada je kraljica supruga, odnosno "queen consort".

Ta kraljevska titula potpuno je drukčija od titule koju ima kraljica koja je suveren, kao što je bila pokojna Elizabeta II. Međutim, kroz povijest su je nosile sve žene kraljeva, osim onih koje su bile samostalne vladarice, a bilo ih je samo nekoliko.

Premda je nova kraljica supruga Camilla znatno popravila svoj imidž - a za to su joj trebale godine - dijelu javnosti i dalje nije simpatična. Dovoljno je prelistati britanske forume i kometare u britanskim medijima - velik broj slabo upućenih državljana kraljevstva zlurado ističe kako je ona samo "consort", odnosno supruga.

Nesretna Jane Grey i Bloody Mary

Majka pokojne kraljice Elizabete II. imala je također titulu kraljice supruge, kao i njezina prethodnica, kraljica Marija, i tolike druge prije njih. Međutim, koliko je poznato, njima se nije nabijalo na nos da su "samo" supruge - jednostavno ih se tituliralo kao kraljice. Kraljica koje su bile suvereni bilo je malo, pa ih je lako nabrojiti.

U 16. stoljeću, nakon smrti kralja Henrika VIII. i kratke vladavine njegova maloljetnog sina Eduarda, britansko prijestolje ostaje prazno pa se na njemu izmjenjuju tri žene - suverenke.

Prva je Jane Grey, nesretna kraljica koju su vlastohlepni rođaci gurnuli na prijestolje, a vladala je samo devet dana. I udali su je protiv njezine volje, a muža nije voljela - stoga, prvim ukazom koji je potpisala odbila ga je imenovati kraljem i dala mu je titulu vojvode.

Za to vrijeme prikupila je vojsku njezina rođakinja, Henrikova starija kći Marija. Zauzevši London, čak je i oslobodila devetodnevnu kraljicu Jane koja je imala samo 16 godina, ali, nakon protestantske pobune, dala ju je ponovno zatočiti i pogubiti.

Marija Tudor je u povijesti ostala zapamćena kao krvava vladarica, Bloody Mary, zbog progona protestanata - njezin otac raskinuo je s Rimom, a ona je nastojala Englesku ponovno vratiti katoličanstvu, često pomoću progona i lomača.

Udala se za španjolskog princa, a kasnije kralja Filipa; nakon dva sindroma lažne trudnoće, vidjevši da od nje neće dobiti nasljednika, napustio ju je. Filip je po bračnom ugovoru samo formalno nosio titulu engleskog kralja, a vlast je bila u njezinim rukama.

Dobra kraljica Bess

Nakon smrti kraljice Marije, naslijedila ju je polusestra Elizabeta I., dugovječna i uspješna vladarica. Bila je na prijestolju pune 44 godine, što je u ono vrijeme bilo vrlo rijetko. Mnogi tadašnji Englezi za života nisu ni poznavali drugoga vladara.

Posljednja kraljica iz dinastije Tudor, u čije je vrijeme stvarao Shakespeare, nikada se nije udala. Imala je mnogo ponuda - čak triput prosio ju je udovac njezine polusestre, ali ga je odbila, a poslije i porazila u pokušaju španjolske invazije na Englesku.

Obogatila je zemlju pljačkanjem španjolskih brodova koji su se, krcati zlatom, vraćali iz Južne Amerike, i sudjelovala je u kolonizaciji Sjeverne Amerike. Narod ju je zvao "dobra kraljica Bess".

Njezino uporno odbijaje udaje i danas intrigira povjesničare. Općenito se vjeruje kako se bojala braka iz više razloga: premda je bila suveren, kao supruga bi na određen način bila podložna mužu.

Uz to, još u mladosti nagledala se stradavanja kraljica, brojnih žena svoga oca: od onih odbačenih, do pogubljenih (poput njezine majke) ili umrlih prilikom poroda. S njom je nestala sa svjetske scene vladarska kuća Tudor.

---

image

Doček preminule kraljice u Westminsteru. Samo supruga - Camilla, ipak je prva u redu...

Afp
---


Marija II. vladala je u 17. stoljeću. Bila je prvo engleska princeza, udana za nizozemskog princa kojemu je bila veoma odana, ali, stjecajem veoma složenih okolnosti koje su uključivale pobunu, abdikacije, nezakonitu djecu i nedostatak muškog potomka u njezinoj rodnoj kraljevini, pozvana je sa strane najuglednijih plemića da preuzme krunu.

Čini se da nije žudjela za vlašću, dok je njezin suprug pak pristao na taj potez samo ako bude proglašen ravnopravnim suvladarom. Ona nije imala ništa protiv. Zajedno su se potpisivali "William i Mary, Božjom milošću, kralj i kraljica Engleske, Škotske, Francuske i Irske, branitelji vjere".

U politiku se malo miješala, premda je obavljala sve dužnosti kada joj je suprug bio odsutan. Upamćena je i kao zdrava, za ono doba iznimno visoka žena od 180 centimetara. Ipak, dokrajičile su je boginje kada je imala samo 32 godine.

Nakon smrti kraljice Marije II. i njezina muža koji nisu imali potomaka, krunu je nasljedila Marijina sestra kraljica Ana i bila je posljednji monarh iz kuće Stuart.

Ova vladarica s početka 18. stoljeća nije bila osobito učinkovita ni obrazovana - tako su govorili njezini neprijatelji - ali, bila je predana radu. Također se tvrdilo da je isuviše popuštala savjetnicima i ministrima, ali, s druge strane, sama ih je pomno birala.

U njezino doba počela je opadati moć monarha. Kraljica Ana je više od svih svojih prethodnika aktivno sudjelovala u radu vlade, unatoč golemim zdravstvenim i privatnim problemima.

Sedamnaest puta je bila trudna, a trudnoće su rezultirale najčešće pobačajima i mrtvorođenčadi. Ni jedno joj dijete koje je rođeno živo nije zašlo u pubertet. Patila je od niza tegoba, vjerojatno prouzročenih dijabetesom.

Po njoj je nazvan tip namještaja i stil u arhitekturi. Muž joj je inače bio princ, a poznat je i kao "kraljičin suprug". Nije imao nikakvih ambicija, volio je mir i odmor.

A onda je stigla Viktorija

U 19. stoljeću stiže na vlast Viktorija, koja je doživjela i početak 20. stoljeća. Njezina vladavina, poznata kao viktorijansko doba, trajala je gotovo 64 godine, što je čini drugim najdulje vladajućim britanskim monarhom.

Kada se rodila, bila je peta u liniji nasljeđivanja, ali dogodilo se da se pomalo primicala kruni - i postala je kraljica kada je napunila 18 godina. Udala se za princa Alberta u kojega se strasno zaljubila, a udajom se riješila i tutorstva svoje majke.

Njezina je vladavina bila razdoblje industrijskih, političkih, znanstvenih i vojnih promjena unutar Ujedinjenog Kraljevstva, a obilježena je velikim širenjem Britanskog Carstva. Godine 1876. britanski Parlament izglasao joj je dodatnu titulu carice Indije.

Rodila je devetero zdrave djece koju je povezala brakovima sa svim europskim vladarskim kućama, a muža nikada nije prežalila. Nakon njegove smrti nije skinula crninu, pa je u Britaniji dugotrajna korota ušla u modu.

---

image
Afp
---


Zadnja vladarica nakon nje bila je Elizabeta II. koja je ovih dana umrla i koja je oborila Viktorijin rekord u duljini vladavine.

Sve ostale kraljice bile su "consort"- kao što će jednog dana biti i današnja princeza od Walesa - ali to ne znači da su bile samo neaktivne supruge. Mnoge su imale udjela u vlasti, osobito kao regentice ako su im muževi umrli, a djeca bila malodobna. Neke su vodile i ratove, a nekima se vlast tako osladila da su je teško prepuštale i vlastitoj djeci.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Afp Afp Afp
AFP
Afp
Afp

Londonski spomenik kraljici Viktoriji, vladala je 64 godine, ipak ju je premašila kraljica Elizabeta II.

Afp

Doček preminule kraljice u Westminsteru. Samo supruga - Camilla, ipak je prva u redu...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/od-16-stoljeca-na-tronu-u-londonu-sjedilo-je-samo-7-pravih-kraljica-otkrivamo-tko-se-krio-iza-titula-i-zasto-se-neke-nikad-nisu-htjele-udati-bloody-mary-je-posebna-prica-1225756 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=80520163dbf43f976c2e24034e2150f930c29679 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+16.+stolje%C4%87a+na+tronu+u+Londonu+sjedilo+je+samo+7+pravih+kraljica%21+Otkrivamo+tko+se+krio+iza+titula+i+za%C5%A1to+se+neke+nikad+nisu+htjele+udati.+Bloody+Mary+je+posebna+pri%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fod-16-stoljeca-na-tronu-u-londonu-sjedilo-je-samo-7-pravih-kraljica-otkrivamo-tko-se-krio-iza-titula-i-zasto-se-neke-nikad-nisu-htjele-udati-bloody-mary-je-posebna-prica-1225756 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fod-16-stoljeca-na-tronu-u-londonu-sjedilo-je-samo-7-pravih-kraljica-otkrivamo-tko-se-krio-iza-titula-i-zasto-se-neke-nikad-nisu-htjele-udati-bloody-mary-je-posebna-prica-1225756 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAMO SUPRUGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSAMO SUPRUGE

Od 16. stoljeća na tronu u Londonu sjedilo je samo 7 pravih kraljica! Otkrivamo tko se krio iza titula i zašto se neke nikad nisu htjele udati. Bloody Mary je posebna priča

20. rujna 2022. - 10:05

Velika Britanija i smjena u vrhu monarhije nastala smrću kraljice Elizabete II. svjetska je top-tema.

Smrću najdugovječnije britanske vladarice došlo je do niza izmjena u titulama njezinih potomaka. Supruga novog kralja Charlesa III. sada je kraljica supruga, odnosno "queen consort".

Ta kraljevska titula potpuno je drukčija od titule koju ima kraljica koja je suveren, kao što je bila pokojna Elizabeta II. Međutim, kroz povijest su je nosile sve žene kraljeva, osim onih koje su bile samostalne vladarice, a bilo ih je samo nekoliko.

Premda je nova kraljica supruga Camilla znatno popravila svoj imidž - a za to su joj trebale godine - dijelu javnosti i dalje nije simpatična. Dovoljno je prelistati britanske forume i kometare u britanskim medijima - velik broj slabo upućenih državljana ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:06