StoryEditorOCM
Panoramašok i nevjerica

Obitelj dobila lijes i pokopala bivšeg robijaša, primala novac za njegovu smrt, a on se vratio i posjetio svoj grob

Piše MOZAIK SD
26. listopada 2023. - 13:56

Nevjerojatne situacije događaju se svugdje. Tako je bivši borac privatne vojne kompanije Wagner koji je greškom proglašen poginulim u akciji dok se borio u Ukrajini posjetio vlastiti grob u Rusiji, dok je njegova obitelj primila novac za njegovu "smrt", piše Index.hr. 44-godišnji Sergej K., bivši robijaš iz Burjatije, jedne od ruskih etničkih manjinskih republika koja graniči s Mongolijom, bio je regrutiran u plaćeničke redove i ranjen je na prvim linijama u Ukrajini u travnju, piše ruski medij MK.ru.

U prosincu prošle godine Vladimir Osečkin, ruski aktivist za ljudska prava koji je intervjuirao bivše vagnerovce, rekao je za Newsweek da je čak 30.000 zatvorenika unovačeno iz zatvora i raspoređeno u Ukrajinu. Što se tiče ovog slučaja, MK.ru navodi da je Sergejeva obitelj, dok je on bio na liječenju u bolnici, pogrešno obaviještena da je ubijen u ukrajinskoj regiji Luhansk.

Kući je donesen lijes, a njegovoj je obitelji predan smrtni list. Sergejev odvjetnik Andrej Kibirev tvrdi da Wagnerov borac nije kontaktirao svoju rodbinu dok je bio u bolnici, objasnivši da ih nije želio "uznemiravati". U srpnju je nazvao jednu od svojih sestara, koja je "pala u stanje šoka", kazao je Kibirev. 

Sestra je navodno rekla Sergeju da su ga "pokopali" prije 40 dana. Njegovoj je obitelji također isplaćeno gotovo 6 milijuna rubalja (oko 61.000 eura) odštete za njegovu "smrt". Odvjetnik je rekao kako Sergej "nastoji situaciju tretirati s humorom". "Nedavno je posjetio svoj grob, kaže da nije očekivao da će biti tako dobro sahranjen", dodao je Kibirev.

19. listopada Sergejev smrtni list poništen je nakon što je Okružni sud u Republici Burjatiji razgovarao s njegovom obitelji i utvrdio kako se njegovi otisci prstiju podudaraju s onima pohranjenima u vladinoj bazi podataka, piše Index.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:38