StoryEditorOCM
Panoramaobje su privedene

Klimatske aktivistkinje prolile juhu i po Monetovoj slici. Ali Muzej je bio spreman za ovaj vandalizam ‘u ime ekologije‘

Piše mozaik sd
12. veljače 2024. - 14:33

Nakon nedavnog "napada" na Da Vincijevu Mona Lisu u pariškom Louvreu, klimatske aktivistkinje ponovno su u ime ekologije oskvrnule još jedno umjetničko djelo, ovoga puta u pitanju je slika "Proljeće" Claudea Moneta.

Musee des Beaux-Arts u Lionu, trećem po veličini gradu u Francuskoj, navodi u priopćenju da se napad na sliku "Le Printemps" (Proljeće) Claudea Moneta dogodio u subotu u 15:30 sati po lokalnom vremenu.

Slika iz 1872. zaštićena je staklom, ali će ipak biti podvrgnuta detaljnoj inspekciji i restauraciji, priopćeno je iz muzeja. Muzej je naznačio da će podnijeti prijavu za vandalizam, dodajući da su dvije aktivistkinje uhićene.

image

Ponosne aktivistice 

David Cantiniaux/Afp

Riposte Alimentaire je grupa koja je odgovorna za napad, a djevojke koje "potpisuju" ovaj vandalski čin, aktivistkinje Ilona i Sophie, poručile su da se "mora djelovati prije nego što bude prekasno".

"Mi volimo umjetnost, ali budući umjetnici neće imati što slikati u svijetu koji gori", poručili su u objavi na mreži X nešto ranije.

Ista grupa, koja poziva na održivost zdrave hrane za sve, također je predvodila siječanjski napad na možda i najpoznatiju sliku na svijetu, onu Mona Lise.

image

Vandalizam u ime ekologije

David Cantiniaux/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:16