StoryEditorOCM
PanoramaBRADONJE

Jeste li znali da je u jednoj državi postojao porez na brade? Bio je to jedan od najčudnijih trenutaka u povijesti

Piše MOZAIK SD
3. prosinca 2023. - 10:23

Jučer se održala još jedna bradata aukcija. Za one koji ne znaju tek podsjetnik, aukcijom se prikupljaju novčana sredstva, točnije licitira se brk ili brada kandidata za brijanje, a prikupljeni novac se donirao Županijskoj Ligi protiv raka Split. Postala je ovo prevažna edukativna priča o bitnosti preventivnih pregleda i brizi za zdravlje. S ciljem prevencije malignih oboljenja kod muškaraca.

A znate li da je u davna vremena ruska pravoslavna crkva zabranila brijanje brade i šišanje brkova? Išlo se tako daleko da je Crkva prijetila izopćenjem onima koji su odlučili preuzeti europsku modu golobradosti. U vrijeme 17. stoljeća ako ste vidjeli čovjeka bez brade u Rusiji znali ste da je stranac dok su istovremeno članovi ruskih veleposlanstava u Europi redovito nosili brade, pa su stekli status neuljuđenih barbara, piše Povijest.

Petar Veliki boravio između 1697. i 1698. u Europi. Tada je shvatio da je za bolje trgovačke i sve ostale veze s Europom potrebno prilagoditi se stilu Zapadnjaka koji je počivao i na golobradosti. Priča se da je ovu svoju reformu počeo primjenjivati odmah po povratku, pa je dramatično tijekom susreta sa svojim dužnosnicima uzeo golemu britvu i njom počeo brijati svoje suradnike, koji su ostali u šoku. On je bio jedan od rijetkih vladara koji je bio spreman sve sam isprobati.

image
Shutterstock

Njegovo nasilno uvođenje golobradosti je izazvalo revolt, a ponajviše onaj u crkvenim redovima, pa je Crkva to proglasila svojevrsnim bogohuljenjem. Na kraju je odlučio ovu svoju ideju implementirati tako da uz put i država od toga profitira, te je uveo novi porez, a to je bio porez na bradu. Ovime je dao svima na volju hoće li se ili pak neće brijati. Naravno, kvaka je bila u tome da ako se niste željeli prilagoditi novoj modi morali ste plaćati državi poveći godišnji porez. Bio je to jedan od najčudnijih trenutaka u ruskoj povijesti. Koliki je porez netko morao plaćati kako bi zadržao bradu ovisilo je o tome kojem ste društvenom sloju pripadali, ako ste bili plemići plaćali biste 60 rubalja godišnje dok su imućni trgovci plaćali čak 100 rubalja, a gradska sirotinja 30 rubalja dok su vojnici plaćali 10.

Ovaj porez s financijskog stajališta nije bio previše uspješan zbog malog broja ljudi koji se nisu htjeli brijati. Neisplativi porez je na kraju službeno ukinula Katarina Velika 1762. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:18