StoryEditorOCM
PanoramaGrad sloboda

I Nizozemcima je prekipjelo: Amsterdam ne želi više ‘party-turiste‘, dosta je seksa, droge i alkohola

Piše Mozaik SD
26. srpnja 2023. - 10:47

Izgleda kako je i Nizozemcima stigla "voda do grla", piše Deutsche Welle.

- Zabranjeno pušenje trave!, jasno stoji na novim znakovima postaljenim na mostovima i uzduž kanala u četvrti De Wallen, amsterdamskoj četvrti crvenih svjetiljki. Nemoguće ih je izbjeći. Prekršiteljima prijeti kazna od 100 eura. Amsterdam se i na taj način želi riješiti lošeg imidža.

image
/Shutterstock

Ovo nije prvi znak zabrane kojim glavni grad Nizozemske reagira na sve veći broj party-turista. Dodatne su kazne odredili i za one koji piju alkohol na ulici kao i za one koji ne stignu na vrijeme do najbližeg javnog WC-a.

Ovog ljeta stara je gradska jezgra puna, gotovo jednako kao i prije pandemije. Amsterdam je, znaju svi, atraktivno turističko odredište. Kuće i kanali iz zlatnog doba 17. stoljeća dio su UNESCO-ove svjetske baštine. Očekuje ih 20 milijuna noćenja, no, grad je 2021. godine odlučio da ih ne smije biti više. Broj turista je samo jedan od mnogih izazova. Sve veći problem su party-turisti koji noću bučno tumaraju uskim ulicama i mostovima u centru grada.

Kako bi se suzbili ispadi i neredi, od veljače ove godine na snazi ​​su nova pravila. Bordeli, barovi i pubovi u četvrti crvenih svjetiljki moraju dva sata ranije nego inače zatvarati svoja vrata.

image
Ludovic Marin/Afp

Postoji i online kampanja pod naslovom/hashtagom "Stay Away". Kao svojevrsno sredstvo odvraćanja posebno nasilnih Britanaca. Prema istraživanju, posjetitelji s otoka neslavni su broj jedan po neumjerenom korištenju droga. Upravo takvi, žale se stanovnici stare gradske jezgre, rade sve kako bi jutrom domaćini morali čistiti svoje vanjsko stubište zbog, ovo će shvatiti naši Getani, nekontroliranih "pražnjenjenja" na tuđem pragu.

Mnogi posjetitelji u centar ne dolaze zbog prekrasnog staroga grada, nego zbog prostitucije, kafića i uličnih dilera, kako vele Nizozemci "dolaze da se napiju i doslovno razbiju". Toga je stanovnicima dosta!

Članovi inicijative stanara "Stop de Gegkte" (Zaustavite ludilo) obilaze gradske četvrt odjeveni u žute prsluke, pa upozoravali "bučne noćne ptice" kako u staroj gradskoj jezgri žive ljudi kojima je potreban noćni mir. Većina turista, kažu, reagira pristojno i ispričaju se.

No, nedavno su obustavila svoje obilaske. Naime, lokalni poduzetnici, koji posluju seksom, drogom i alkoholom i sada moraju zatvarati dva sata ranije, počeli su stanare okrivljavati za svoje financijske gubitke, maltretirati ih i vrijeđati, kaže Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 21:56