StoryEditorOCM
PanoramaIskreno u podcastu

Gates: Jako žalim zbog nečega što sam ranije radio. Nemojte da se to i vama dogodi! Sad tu pogrešku pokušavam ispraviti

Piše Mozaik SD
7. kolovoza 2023. - 16:12

Kada je bio u svojim tridesetim i četrdesetim godinama života i potpuno opsjednut izgradnjom Microsofta, Bill Gates je pokušavao funkcionirati sa što je moguće manje sna.

Sada je, međutim, potpuno "okrenuo ploču", do mjere da koristi uređaj za praćenje spavanja i provjeru je li dovoljno spavao.

Milijarder kojega se smatra filantropom objasnio je svoju promjenu mišljenja u prvoj epizodi svog novog podcasta Unconfuse Me With Bill Gates, gdje su mu se pridružili glumci Seth Rogen i Lauren Miller Rogen kako bi razgovarali o istraživanju Alzheimera i njihovoj inicijativi "Hilarity for Charity". U ta ranija vremena bi, prisjetio se u podcastu, govorio kako spava "samo šest sati", a njegovi bi prijatelji natjecateljski dodavali kako spavaju "samo pet sati", ili ponekad uopće ne spavaju. Gates je to smatra jako dobrim i htio ih ‘dostići‘, smatrajući spavanje lijenošću i nečim nepotrebnim.

Što je uzrokovalo obrat?

Ovih je dana jednako natjecateljski raspoložen - ali u suprotnom smjeru: tko je više spavao?

Što je uzrokovalo ovaj obrat? Jedna od stvari koja je promijenila Gatesovo mišljenje bilo je čitanje knjige "Zašto spavamo" Matthewa Walkera, objavljena 2019. godine.

"Shvaćam da su moje probdjevene noći, u kombinaciji s noćima s premalo sati sna, uzele veliki danak. Walker, direktor Centra za znanost o ljudskom spavanju Sveučilišta Berkeley, objašnjava kako zanemarivanje sna potkopava vašu kreativnost, sposobnost rješavanja problema, donošenja odluka, učenja, pamćenja, djeluje na zdravlje srca, zdravlje mozga, mentalno zdravlje, emocionalno blagostanje, imunološki sustav, pa čak i na vaš životni vijek."

Ako to nije dovoljno da vas uvjeri, razmotrite ove dodatne argumente za ozbiljnije shvaćanje spavanja nego što to većina nas radi, rekao je Gates:

Prvo, dovoljno sna može poboljšati pamćenje i zaštititi od Alzheimerove bolesti. Jedna od stvari koja je utjecala na Gatesa da počne ozbiljnije shvaćati san bilo je gledanje njegovog oca koji boluje od Alzheimerove bolesti.

"Jedna od najjačih stvari koja se pojavila u tom području je važnost dobrog sna", rekao je u podcastu. "Sada znamo da je za održavanje zdravlja mozga dobar san - čak i u tinejdžerskim godinama - super važan. To je jedan od najpredvidljivijih čimbenika bilo koje demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, bez obzira na to spavate li dobro".

image

Znatno mlađi i neispavani Bill Gates

Afp

Čišćenje beta amiloida koji uzrokuju Alzheimerovu bolest

Istraživači su otkrili da kada postignemo duboki san, za koji je obično potrebno nekoliko sati laganijeg sna, naš mozak pokreće pulsirajući ritam koji može očistiti beta amiloide koji uzrokuju Alzheimerovu bolest. Ali čak i kratkoročno, pa čak i bez ikakve demencije, nedovoljno sna može ometati sposobnost vašeg mozga da stvara nova sjećanja. Ako želite izvrsnu funkciju mozga, odmah i tijekom cijelog života, ima smisla dati prioritet snu.

Drugo, nedostatak dobrog sna uzrokuje donošenje loših odluka. Može li pospanost promijeniti odluke koje donosite? Istraživanja pokazuju da može. U jednom eksperimentu ispitanici su zamoljeni da se svaki dan odluče hoće li primiti određeni iznos novca ili kockati kako bi eventualno dobili više novca. Pametna je odluka bila uzeti novac, a ne rizik. I na početku eksperimenta, to je ono što je većina ispitanika odabrala. Ali tijekom eksperimenta, neki subjekti su spavali osam sati svake noći, dok su drugi imali samo pet. S vremenom su neispavani subjekti počeli birati riskantniju opciju. Što još više zabrinjava, nisu vjerovali da se njihova sposobnost donošenja dobrih odluka na bilo koji način promijenila.

Čini se da je Gates bio drugačiji - shvatio je da pospanost narušava njegovu sposobnost funkcioniranja. "Znao sam da nisam tako bistar dok sam uglavnom radio na kofeinu i adrenalinu, ali bio sam opsjednut svojim poslom i smatrao sam da je puno spavanja zapravo lijenost".

Manjak sna, među ostalim, guši kreativnost

Treće, nedostatak sna može ugušiti kreativnost. Mnogima od nas, uključujući i mene, rekao je Gates, sjajne nove ideje ili rješenja za hitne probleme često dođu preko noći. Postoji razlog. REM faza spavanja - spavanje s brzim pokretima očiju - vrijeme je kada sanjamo i kada naša kreativnost ima tendenciju da procvjeta. Ulazimo i izlazimo iz REM faze sna, ali najintenzivnije REM spavanje obično se događa tek nakon nekoliko sati spavanja, zbog čega tako često sanjamo neposredno prije jutarnjeg buđenja.

Dobra noć i kvalitetan san jedna je jednostavna stvar koja može pomoći, zaključio je Gates.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:44