StoryEditorOCM
PanoramaŠUTIO DVIJE GODINE

Boris Johnson otkrio strogo čuvanu tajnu o kraljici Elizabeti? U smrtovnici je pisalo nešto sasvim drugo. Znalo se...

Piše M. K.
1. listopada 2024. - 13:03

Bivši britanski premijer Boris Johnson otkrio je da je kraljica Elizabeta u posljednjim godinama života bolovala od jednog oblika raka.

U svojim nadolazećim memoarima ‘‘Unleashed‘‘, koji će biti objavljeni u Velikoj Britaniji 10. listopada, opisao je suradnju s kraljicom, ali i njihov posljednji sastanak u dvorcu Balmoral u rujnu 2022., samo dva dana prije njezine smrti u 96. godini.

"Godinu ili više sam znao da ima oblik raka kostiju, a njezini liječnici su bili zabrinuti da bi u bilo kojem trenutku mogla naglo pasti", piše Johnson.

“Djelovala je blijedo i više pognuto, a imala je tamne modrice na rukama i zapešćima, vjerojatno od kapi ili injekcija”, piše. Dodaje da je kraljičin um bio "potpuno neoštećen njezinom bolešću" i da je zabljesnula nekoliko puta tijekom njihova razgovora.

image
Dominic Lipinski/Afp

Bivši gradonačelnik Londona dodaje da je kraljičin privatni tajnik, sir Edward Young, rekao: "Ona je prilično oslabila tijekom ljeta‘‘.

Buckinghamska palača odbila je komentirati je li ova informacija o kraljici točna, piše People.

U jutarnjim satima 8. rujna 2022. Palača je objavila da su liječnici kraljice Elizabete zabrinuti za njezino zdravlje. Nekoliko sati kasnije objavljena je njezina smrt.

Kada je nekoliko tjedana kasnije objavljena kraljičina smrtovnica, u dokumentu je kao uzrok smrti navedena ‘‘starost".

image

Boris Johnson

Daniel Leal/Afp

No bivši premijer nije prvi koji tvrdi da je Elizabeta prije smrti imala rak kostiju. U knjizi ‘‘Elizabeth: Intimate Portrait‘‘, objavljenoj 2023., kraljevski biograf Gyles Brandreth pisao je o glasinama da Njezino Veličanstvo ima rijedak oblik mijeloma, odnosno rak koštane srži, "što bi objasnilo njezin umor i gubitak težine, te probleme s kretnjama koje su bile uočljive tijekom posljednjih godinu dana njezina života."

image
Jane Barlow/Afp

Johnson i njegova supruga Carrie bili su među 2000 uzvanika na državnom sprovodu kraljice Elizabete u Westminsterskoj opatiji u Londonu 19. rujna 2022.

image

Sprovod britanske kraljice Elizabete II

Frank Augstein/Afp

Političar je bio premijer i čelnik Konzervativne stranke od 2019. do 2022. te 14. premijer Velike Britanije. Boris Johnson je 6. rujna 2022. otputovao u dvorac Balmoral u Škotskoj, ljetno utočište kraljevske obitelji, kako bi službeno podnio ostavku na svoju dužnost, kad je kraljica imenovala Mary Elizabeth Truss novom premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Truss je tim potezom ušla u povijest postavši prvi premijer imenovan u Škotskoj umjesto u Engleskoj. U to je vrijeme je izvor za magazin People otkrio da je takva odluka donešena kako bi se osigurala sigurnost, uslijed "tekućih problema s kraljičinim kretanjem".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 13:31