StoryEditor
PanoramaMaske su neophodne

Akumulirana izloženost virusu tijekom dana može izazvati zarazu, posebno su problematične škole i uredi: CDC ima nove smjernice za ‘bliske kontakte‘

Piše J. V.
22. listopada 2020. - 15:53
Shutterstock

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je nove smjernice kad je zaštita od koronavirusa u pitanju, a posebne se promjene odnose na ljude koji su bili u "bliskom kontaktu" s onima koji su Covid-19 pozitivni.

Prethodno je bliski kontakt označavao osobu koja je provela više od 15 minuta u krugu manjem od 2 metra od zaražene osobe, no sada su promijenili to osobu koja je bila u kontaktu sa zaraženim ukupno 15 minuta unutar perioda od 24 sata.

Na to je zasigurno utjecao slučaj o kojemu su pisali američki i svjetski mediji. U zatvoru u Vermontu zaposlenik je u kolovozu zaražen isključivo preko kontakata sa zatvorenicima. Tijekom smjene, stražar, koji je cijelo to vrijeme nosio masku, ukupno je imao 22 kontakta sa zaraženima (koji su također uglavnom nosili maske) i njegova je izloženost potencijalno zaraženima trajala ukupno 17 minuta. Liječnici su zaključili da ga je zarazio "barem jedan asimptomatski kontakt", a slučaj je izazvao kontroverze iz više razloga...

U nekoliko navrata zatvorenici su bili bez maski, a sve su se interakcije odvijale u hodniku zatvora i sobi za rekreaciju, prenosi Huffington Post. No to je još uvijek, prema prijašnjim saznanjima, označavalo prekratak period za prijenos zaraze.

Čini se, naime, da period manji od 15 minuta boravka ne znači da ste nužno sigurni ako je s vama u istoj prostoriji boravila osoba zaražena koronavirusom s kojom ste imali bliski kontakt.

Stručnjaci upozoravaju kako na ovo vremensko ograničenje ne treba gledati u strogim okvirima - koronavirusom se može zaraziti u kraćem ili dužem vremenskom periodu. Količina i intenzitet izloženosti ono su što je od najvećeg značenja, tumači Amesh Adalja, stručnjak za zarazne bolesti na sveučilištu John Hopkins.

"Nikad nije postojalo ništa čarobno u tih 15 minuta... To je samo bio odgovor epidemiologa kad je period u kojemu je transmisija obavljena u pitanju. Postoje i slučajevi u kojima osoba ima više kontakata koji su kraći od 15 minuta tijekom dana što ih dovodi u povećani rizik od zaraze", tumači.

Škole i uredi

Ova nova saznanja imat će najveći utjecaj na prostore poput škola i ureda. Količina "bliskih kontakata" u skladu s novim smjernicama značajno će porasti, naročito kad uzmete u obzir baš sve interakcije (čak i one kratke) koje se događaju u ovim prostorima na dnevnoj bazi.

Epidemiologinja Caitlin RIvers tumači:

"Vrlo je lako akumulirati 15 minuta kontakta s nekim s kim ste proveli čitav dan. Nekoliko minuta kraj aparata za kavu, nekoliko minuta u dizalu i tako dalje... Očekujem da će smjernice rezultirati većim brojem ljudi koji će se naći u kategoriji bliskih kontakata".

Dodaje i kako će posebni izazovi biti na odgovornima za organiziranje rada u uredima i praćenja nastave u školama. Nikome nije u cilju imati zabrinute pojedince na okupu, a ni dovoditi zaposlenike u dodatan rizik ako to nije potrebno.

"Nove bi smjernice mogle štošta zakomplicirati. Cilj je u samoizolaciju staviti samo one koji su zaista u opasnosti... Izazov je uzeti nove smjernice i primijeniti ih tako da su u najboljem interesu svima", tvrdi liječnica.

Maske su neophodne

Jedino što zasad znamo je da je nošenje maske od najveće važnosti, ujedinjeni su stručnjaci diljem svijeta. Bez obzira nalazite li se u javnom prijevozu, trgovini, banci ili na radnome mjestu gdje ste okruženi ljudima, nosite masku i ne skidajte ju s lica. Poštujte pravila distanciranja i dezinfekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. studeni 2020 04:25