StoryEditorOCM
PanoramaTRK U TRGOVINU

Ako ste ljubitelj čokolade razmislite o kupnji zaliha: cijene će rasti, a uzrok je više nego jasan

Piše MOZAIK SD
16. veljače 2024. - 10:41

Ključna sirovina za proizvodnju raznih slastica značajno je poskupila, te je jučer bila čak na najvišim povijesnim razinama. Riječ je o kakau bez kojeg nije moguća proizvodnja mnogobrojnih slastica u kojima uživaju milijuni ljudi. Tona kakaa je jučer koštala duplo više nego prije godinu dana: na relevantnim burzama stajala je 5960 eura.

Kako ističe Trending economics, najviša cijena bila je jučer 6001 dolar po toni, a rast se događa zbog konstantne zabrinutosti za ograničene zalihe te strateške sirovine, piše Danica.

“Vodeći proizvođači kakaovca Obala Bjelokosti i Gana bore se s oskudnim zalihama uzrokovanim bolestima koje se šire na njihovim plantažama, uz dodatak sezonskih Harmattan vjetrova, koji donose suho vrijeme i negativno utječu na kvalitetu usjeva i prinos.

image
Shutterstock

Očekuje se da će suhoća povezana s El Niñom pogoršati situaciju, potencijalno dovodeći do daljnjeg pada proizvodnje kakaovca. Najnoviji podaci pokazuju da je Obala Bjelokosti lani isporučila 39 posto manje kakaovca.

Istodobno, u Gani je od početka ovosezonske berbe 1. rujna lani do 31. siječnja ove godine, pad iznosio 35 posto”, navodi Trending economics.

O skoku cijena kakaa i posljedicama piše i poslovni tjednik Lider koji navodi kako bi se to uskoro moglo preliti na povećanje maloprodajnih cijena čokolade i drugih proizvoda od kakaa.

“S obzirom na trenutne pokazatelje i mi smo primorani korigirati cijene proizvoda prema svojim kupcima i potrošačima, i to minimalno kako bismo omogućili stabilnost poslovanja”, potvrdili su im u najvećem domaćem konditoru Krašu.

U Zvečevu također navode kako je, uzimajući u obzir tržišna kretanja ključne sirovine u posljednja četiri mjeseca, “neminovno za očekivati korekcije prodajnih cijena”, prenosi Lider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:14