StoryEditor
LjepotaPuni mrlja

Htjeli ste osunčanost iz kućne radinosti, ali malo ste pretjerali? Nema veze, evo kako popraviti štetu i zablistati preplanuli, kao s plaže

Piše J. V.
7. svibnja 2020. - 12:14
Shutterstock

Malo što djeluje na samopouzdanje tako pogubno kao prvo svlačenje na plaži. Snježna bjelina kao da prenaglašava svaku manu - može komodno netko stajati pored ručnika i upirati prstom u vas pred svima na plaži, dođe vam skoro pa na isto.

Svaka kapilara, svaka rupica od celulita, svaka nepravilnost. Našli ste pozu, ukočili se. Ne pada vam na pamet prošetati do plićaka, pa da se onda bjelina počne i tresti. A, ne, ne. Stojite i uvlačite stomak, prvo kupanje treba pregrmiti.

Jer uvriježeno mišljenje kako se na preplanuloj koži sve loše nekako manje vidi, a čitav "paket" djeluje privlačnije, nije bez razloga na snazi već desetljećima. Dok se aristokratski bijela put u modu vraća i u njoj ostaje, nešto neobjašnjivo privlačno ima i u preplanulim ramenima, blago crvenom nosu s pjegicama i onom "opaljenošću" od sunca zbog koje tako volimo ljeto.

No svjesni da se u današnje vrijeme s UV zrakama ne smije ni pomisliti šaliti, odlučili smo se za hladovinu. S druge strane, tko ne odustaje od preplanulosti, zacijelo je u ovim tjednima karantene isprobao koje rješenje iz kućne radinosti.

Od proizvoda za samotanjenje, onih prirodnih i manje prirodnih, baz parabena, s prirodnim pigmentima i slično, ionako nismo mogli pobjeći. Drogerije i parfumerije njima vrve, u vrijeme kada svaka kozmetička kuća koja drži do sebe ima svog aduta, ne sumnjamo da ste se već pozabavili opcijom "kućnog solarija".

Pritom je jedna greška neizbježna, no nije nerješiva.

'Fleke' na rukama i vratu

Iako na tržištu postoji i čitav niz proizvoda namijenjenih isključivo za uklanjanje mrlja nastalih nanošenjem losiona, krema, pjena i uljnih sprejeva za samotamnjenje, potražili smo neke opcije koje bi vam mogle biti isplativije i kojima biste mogli djelovati odmah, a ne čekati sljedeću dostavu.

1. Natopite ruke

Ako ste nakon nanošenja "umjetnog tena" primijetili da su vam se na dlanovima i rukama počele stvarati neprivlačne mrlje koje izgledaju otprilike tako kao da ste vadili krumpire čitavo popodne, prvo što možete učiniti je da natopite ruke u toploj vodi. Zatim u zdjelu u kojoj ste ih natapali dodajte nekoliko kapi uljnog gela za tuširanje koji će opustiti proizvod za samotamnjenje, piše Rafinery29.

2. Ručnikom napravite piling

Nakon toga, natopite ručnik i lagano kružnim pokretima pokušajte odstraniti umjetni pigment s kože. Pazite da ciljano to radite samo na mjestima gdje su se pojavile mrlje - najčešće na dlanovima, rukama i vratu, ali i gležnjevima i koljenima.

3. Treća opcija

Ako nemate ciljani proizvod za odstranjivanje, a prethodna metoda nije "upalila", poslužite se nekim od sljedećih trikova.

Kreme za depilaciju pokazale su se kao odlična opcija, ali i limunov sok obavi posao prilično dobro. Bilo koji toner koji sadrži AHA ili BHA kiseline također, savjetuju dermatolozi, a kažu da mrlje možete izbjeći i ako koristite specijalnu rukavicu za nanošenje proizvoda za samotamnjenje.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 15:33