StoryEditorOCM
Hranavitamini i mašta

Šipak je lako očistiti, otkrivamo vam i trik kako, a s ovim receptom za crveni umak svi će s divljenjem pričati o vašoj piletini

29. rujna 2018. - 23:15

Rana jesen pravo je vrijeme za dozrijevanje šipka ili nara, koji se smatra jednom od najzdravijih namirnica zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Naime, u posljednje vrijeme provedena su mnoga istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije ove vrste voća. Znanstvenim je ispitivanjima utvrđeno da je antioksidativni kapacitet soka od šipka čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina.

Zrnca nara doslovno "pucaju" od obilja zdravih tvari - od kalija, preko magnezija, fosfora, kalcija, željeza, bakra do flavonoida, pektina, voćnih kiselina, i brojnih drugih tvari koje su blagotvorne za probavni i mokraćni sustav, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 03:53