StoryEditorOCM
HranaVITAMINSKA BOMBA

Jeste li znali da kod guljenja naranče bacamo najzdraviji dio ploda? Evo koje zdravstvene benefite donosi i za što se sve može koristiti

Piše Rebeka Pastuović
19. prosinca 2022. - 08:56

Neka istraživanja sugeriraju da je kora naranče zapravo najzdraviji dio ploda. Koliko god to možda zvučalo neobično, studije su pokazale da je kora naranče bogata flavonoidima i nekim drugim važnim fitokemikalijama koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje. Kako biste dobili sliku, evo primjera: dok meso naranče sadrži oko 71 miligram vitamina C, kora sadrži čak 136 miligrama. Kora također obiluje bakrom, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, vitaminom A te vitaminima B skupine, kao i prehrambenim vlaknima. Svi ti nutrijenti doprinose ljudskom zdravlju na razne načine, piše Živim.

1. Sprječava rak

Prema rezultatima istraživanja, flavonoidi u narančinoj kori blokiraju protein (RLIP76) koji se povezuje s rakom. Uz to, kora sadrži i tvar koja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 17:50