stdClass Object
(
[id] => 308770
[title] => Duygu Tugcu na Braču pokazala zašto ima najgledaniji kulinarski show u Turskoj
[alias] => duygu-tugcu-na-bracu-pokazala-zasto-ima-najgledaniji-kulinarski-show-u-turskoj
[catid] => 270
[published] => 1
[introtext] =>
[fulltext] =>
Supetar je proteklih dana bio pravi svjetski centar kulinarstva. "Biser mora", manifestacija koja je tijekom destljeća postojanja izrasla u pravi međunarodni događaj, na Braču je okupila kulinarske zvijezde sa svih meridijana - od Indije do Islanda.
Tako je član ocjenjivačkog suda, primjerice, bio čuveni šef iz New Delhija, Anil Grover, a umijeće izrade slastice iz kategorije artistika gostima je prezentirala dobitnica više međurodnih zlatnih medalja Maria Shramko, inače Ukrajinka s Islanda.
Maria je na kuharskoj olimpijadi u Luxemburgu osvojila čak četiri zlatne medalje, što prije nje nitko nije uspio. Ova bivša profesionalna judašica, kako doznajemo, sat rada naplaćuje 500 eura!
Ali tko je u restoranu "Adria" gledao dio posla oko izrade tzv. cvjetnih torti, lako bi se složio da cijena nije prevelika. Maria se služila alatom kakav bi možda mogli sresti u nekom brodogradilištu – od pneumatike, lemilica, varilica, fenova...
Marijine nevjerojatne torte skulpture jednake su aranžmanima kakvi se viđaju po sajmovima cvjećarstva.
32 tisuće pratitelja na Instagramu
Uz bok su joj i slastičari iz Turske, čiji tim izrađuje i druge skulpture. Među majstorima se izdvaja Duygu Tugcu iz Istanbula, koja u Turskoj ima izuzetno gledani kulinarski TV show pa je na Instagramu sakupila 32 tisuće pratitelja.
Već drugi put je na "Biseru mora", poznata je po mijenjanju frizura, a od lani je zapamćena po pink boji kose. S obzirom na to da ima piersing na čelu i tetovažu, za jednu Turkinju vrlo je netradicionalna, rekli bismo.
- Moja mama je iz Makedonije, a tata i djed iz Rusije – smije se Duygu. Priča nam kako torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno.
- Dosta mojih kolega izrađuje ovakve slastice iako one nisu turska tradicija, ali u posljednje vrijeme puno ljudi ih želi probati i sve su popularnije – smije se simpatična Duygu.
Na bračku manifestaciju doći će, kaže nam, i dogodine jer puno joj se sviđa. Upoznala je mnoštvo dragih kolega i razmijenila brojna iskustva.
Oduševljeni Karapandža
- Ovakav događaj je izuzetan, a to što ga je Miro Bogdanović, moj dugogodišnji prijatelj, pokrenuo nešto je najbolje što nam se dogodilo za budućnost turizma i kulinarstva – kazao je naš proslavljeni i omiljeni kuhar Stevo Karapandža, koji je na "Biseru mora" bio jedan od sudaca.
- Pogledajte koliko ljudi je ovdje, koliko divnih prijateljstava je sklopljeno – dodaje Karapandža, koji smatra da je porasli interes za kulinarstvo pozitivan. Ipak, smatra da se u šumi kuharskih show programa potkrade i mnogo neozbiljnih stvari.
On, kao vrsni znalac, te jedan od najstarijih poznavatelja makrobiotike na ovim područjima, poručuje da treba jesti raznovrsne namirnice i po mogućnosti sa "svog" podneblja. Obavezna je i poželjna i čaša vina.
- Ja kupujem namirnice u krugu od 15 kilometara oko kuće, nabavljam od OPG-ova domaće sve što mogu.
Kao da ga je čuo, veliki albanski šef Sokol Prenga, koji je majstor spajanja tradicije i moderne tehnike, čim je stigao u "Svpetrus hotele", samo je, kako kaže, pogledao oko sebe.
- Ugledao sam puno ružmarina i nisam se dvoumio što će biti tema moga master classa – kaže Sokol, koji je inače i član albanske udruge za slowfood.
Tako su njegova sva tri jela obilato bila "začinjena" ružmarinom. Inače, na "Biseru mora" bio je prvi put dok se još održavao u Makarskoj, prije devet godina, i smatra ga izuzetnom manifestacijom. Prenga je, inače, dobitnik mnogih međunarodnih priznanja, a kao njegov osobiti kuriozitet valja reći da izvrsno govori pet jezika.
Zgodnom Amanu tražili djevojku
Pravo bogatstvo nacionalnih kultura i delicija možda je glavni moto "Bisera" pa su se predstavili brojni timovi, neki od njih su donijeli gotove specijalitete, a neki su ih spravljali pred publikom. Posebno je zanimljiva bila ekipa iz Japana, jer je izvorni način pravljenja popularnog sushija pokazao 29-godišnji Amano Yuhei, inače osobni kuhar japanskog veleposlanika Keijia Idea.
Veleposlanik najčešće jede namirnice s Dolca i zadarsku tunu. Obožava, kaže nam, jadransku ribu i zagrebački odrezak. Ipak, riža mu kad god je moguće stiže iz Japana. Ponešto je slađa i ima manje zrno od ove koja se može nabaviti u nas, bolja je za sushi, ali ne i za rižote...
Zgodnome Amanu kolege su na Braču neuspješno pokušali pronaći djevojku, što nam je "špijala" Dada Marčić, jedna od pedeset najboljih kuharica specijalista u Europi.
Kao članica Udruge Šefova mediteranskih i europskih regija, koja organizira "Biser mora", poznatija je kao Sinjanka s bračkom adresom jer živi u Gornjem Humcu i radi u hotelu "Bluesan".
- Amano, ovi put si proša lišo, al' drugi put ne gine ti cura – dobacuje Dada mladome Japancu koji se u Zagreb vraća s broncom iz kategorije rižota. Dada je osvojila četiri srebra i zlato za brudet.
- Kad su me ovde vidili da nosin ribu očistit u moru pali su u nesvist. Da šta iden radit, pitaju me, a ja ih učin kako triba – smije se ova veseljakinja koja je, prije svega, dušu dala za društvo, pa je već pomalo bez glasa ostala.
Supetar je proteklih dana bio pravi svjetski centar kulinarstva. "Biser mora", manifestacija koja je tijekom destljeća postojanja izrasla u pravi međunarodni događaj, na Braču je okupila kulinarske zvijezde sa svih meridijana - od Indije do Islanda.
Tako je član ocjenjivačkog suda, primjerice, bio čuveni šef iz New Delhija, Anil Grover, a umijeće izrade slastice iz kategorije artistika gostima je prezentirala dobitnica više međurodnih zlatnih medalja Maria Shramko, inače Ukrajinka s Islanda.
Maria je na kuharskoj olimpijadi u Luxemburgu osvojila čak četiri zlatne medalje, što prije nje nitko nije uspio. Ova bivša profesionalna judašica, kako doznajemo, sat rada naplaćuje 500 eura!
Ali tko je u restoranu "Adria" gledao dio posla oko izrade tzv. cvjetnih torti, lako bi se složio da cijena nije prevelika. Maria se služila alatom kakav bi možda mogli sresti u nekom brodogradilištu – od pneumatike, lemilica, varilica, fenova...
Marijine nevjerojatne torte skulpture jednake su aranžmanima kakvi se viđaju po sajmovima cvjećarstva.
32 tisuće pratitelja na Instagramu
Uz bok su joj i slastičari iz Turske, čiji tim izrađuje i druge skulpture. Među majstorima se izdvaja Duygu Tugcu iz Istanbula, koja u Turskoj ima izuzetno gledani kulinarski TV show pa je na Instagramu sakupila 32 tisuće pratitelja.
Već drugi put je na "Biseru mora", poznata je po mijenjanju frizura, a od lani je zapamćena po pink boji kose. S obzirom na to da ima piersing na čelu i tetovažu, za jednu Turkinju vrlo je netradicionalna, rekli bismo.
- Moja mama je iz Makedonije, a tata i djed iz Rusije – smije se Duygu. Priča nam kako torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno.
- Dosta mojih kolega izrađuje ovakve slastice iako one nisu turska tradicija, ali u posljednje vrijeme puno ljudi ih želi probati i sve su popularnije – smije se simpatična Duygu.
Na bračku manifestaciju doći će, kaže nam, i dogodine jer puno joj se sviđa. Upoznala je mnoštvo dragih kolega i razmijenila brojna iskustva.
Oduševljeni Karapandža
- Ovakav događaj je izuzetan, a to što ga je Miro Bogdanović, moj dugogodišnji prijatelj, pokrenuo nešto je najbolje što nam se dogodilo za budućnost turizma i kulinarstva – kazao je naš proslavljeni i omiljeni kuhar Stevo Karapandža, koji je na "Biseru mora" bio jedan od sudaca.
- Pogledajte koliko ljudi je ovdje, koliko divnih prijateljstava je sklopljeno – dodaje Karapandža, koji smatra da je porasli interes za kulinarstvo pozitivan. Ipak, smatra da se u šumi kuharskih show programa potkrade i mnogo neozbiljnih stvari.
On, kao vrsni znalac, te jedan od najstarijih poznavatelja makrobiotike na ovim područjima, poručuje da treba jesti raznovrsne namirnice i po mogućnosti sa "svog" podneblja. Obavezna je i poželjna i čaša vina.
- Ja kupujem namirnice u krugu od 15 kilometara oko kuće, nabavljam od OPG-ova domaće sve što mogu.
Kao da ga je čuo, veliki albanski šef Sokol Prenga, koji je majstor spajanja tradicije i moderne tehnike, čim je stigao u "Svpetrus hotele", samo je, kako kaže, pogledao oko sebe.
- Ugledao sam puno ružmarina i nisam se dvoumio što će biti tema moga master classa – kaže Sokol, koji je inače i član albanske udruge za slowfood.
Tako su njegova sva tri jela obilato bila "začinjena" ružmarinom. Inače, na "Biseru mora" bio je prvi put dok se još održavao u Makarskoj, prije devet godina, i smatra ga izuzetnom manifestacijom. Prenga je, inače, dobitnik mnogih međunarodnih priznanja, a kao njegov osobiti kuriozitet valja reći da izvrsno govori pet jezika.
Zgodnom Amanu tražili djevojku
Pravo bogatstvo nacionalnih kultura i delicija možda je glavni moto "Bisera" pa su se predstavili brojni timovi, neki od njih su donijeli gotove specijalitete, a neki su ih spravljali pred publikom. Posebno je zanimljiva bila ekipa iz Japana, jer je izvorni način pravljenja popularnog sushija pokazao 29-godišnji Amano Yuhei, inače osobni kuhar japanskog veleposlanika Keijia Idea.
Veleposlanik najčešće jede namirnice s Dolca i zadarsku tunu. Obožava, kaže nam, jadransku ribu i zagrebački odrezak. Ipak, riža mu kad god je moguće stiže iz Japana. Ponešto je slađa i ima manje zrno od ove koja se može nabaviti u nas, bolja je za sushi, ali ne i za rižote...
Zgodnome Amanu kolege su na Braču neuspješno pokušali pronaći djevojku, što nam je "špijala" Dada Marčić, jedna od pedeset najboljih kuharica specijalista u Europi.
Kao članica Udruge Šefova mediteranskih i europskih regija, koja organizira "Biser mora", poznatija je kao Sinjanka s bračkom adresom jer živi u Gornjem Humcu i radi u hotelu "Bluesan".
- Amano, ovi put si proša lišo, al' drugi put ne gine ti cura – dobacuje Dada mladome Japancu koji se u Zagreb vraća s broncom iz kategorije rižota. Dada je osvojila četiri srebra i zlato za brudet.
- Kad su me ovde vidili da nosin ribu očistit u moru pali su u nesvist. Da šta iden radit, pitaju me, a ja ih učin kako triba – smije se ova veseljakinja koja je, prije svega, dušu dala za društvo, pa je već pomalo bez glasa ostala.
Duygu Tugcu torte skulpture radi od šećerne paste posebnom tehnikom i isključivo sve ručno
Supetar je proteklih dana bio pravi svjetski centar kulinarstva. "Biser mora", manifestacija koja je tijekom destljeća postojanja izrasla u pravi međunarodni događaj, na Braču je okupila kulinarske zvijezde sa svih meridijana - od Indije do Islanda.
Tako je član ocjenjivačkog suda, primjerice, bio čuveni šef iz New Delhija, Anil Grover, a umijeće izrade slastice iz kategorije artistika gostima je prezentirala dobitnica više međurodnih zlatnih medalja Maria Shramko, inače Ukrajinka s Islanda.
Maria je na kuharskoj olimpijadi u Luxemburgu osvojila čak četiri zlatne medalje, što prije nje nitko nije uspio. Ova bivša profesionalna judašica, kako doznajemo, sat rada naplaćuje 500 eura!
Ali tko je u restoranu "Adria" gledao dio posla oko izrade tzv. cvjetnih torti, lako bi se...