StoryEditorOCM
Društvena mrežaVISOKE KAZNE

Uskoro na snagu stupa zakon koji zabranjuje snimke okrutnosti prema životinjama na društvenim mrežama

Piše JL
8. rujna 2023. - 20:34

Na društvenim mrežama više ne bismo smjeli vidjeti nikakve snimke na kojima je vidljiva okrutnost prema životinjama. Doduše, ne u našoj zemlji, nego u Velikoj Britaniji, gdje se radi prijedlogu zakona koji će okrutnost prema životinjama tretirati kao ‘prioritetno kazneno djelo‘. Kazna za one društvene mreže na kojima se takva snimka ipak pojavi iznosit će od 18 milijuna funti do 10 posto globalnog prihoda tvrtke - piše Jutarnji list.

Tajnica za tehnologiju, Michelle Donelan, za Guardian je rekla kako je okrutnost prema životinjama nešto što zemlja koja je prijatelj životinja, a Velika Britanija se takvom smatra, ne bi trebala tolerirati.

- Društvene mreže ne smiju se koristiti kao platforme za promicanje sadističkih i mučnih postupaka nekih duboko izopačenih korisnika interneta, a danas poduzimamo korake kako bismo osigurali njihovo brzo uklanjanje kako bi i životinje i korisnici bili zaštićeni - rekla je.

Prijedlog zakona, za koji se očekuje da će dobiti kraljevsku suglasnost ovog mjeseca, platforme obvezuje da moraju uspostaviti sustave i procedure za rješavanje materijala koji potiče ili olakšava mučenje životinja.

Vlada je navela primjer slučaja Monkey Haters, istrage BBC-ja koja je otkrila globalni lanac mučenja majmuna. BBC je otkrio da na Facebooku postoje deseci grupa za mučenje majmuna, iako su iz Mete rekli da su uklonili grupe na koje im je BBC skrenuo pozornost i da "ne dopuštaju promoviranje zlostavljanja životinja na svojim platformama ” - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:58