StoryEditor
Društvena mrežaZAKON IZNENADIO

Ella Dvornik na Instagramu potakla raspravu o pravu žena na sterilizaciju u Hrvatskoj: Gadi mi se da bilo tko odlučuje o ovome osim nas

Piše M.P.
19. listopada 2020. - 13:21
Arhiva/Cropix

Ella Dvornik, koja često na svojim profilima na društvenim mrežama potiče zanimljive društvene rasprave, na Instagram storyju je objavila preslik još uvijek važećeg zakona o sterilizaciji žena, donešenog 1978. godine.

U objavi tako stoji sljedeće:

"U Hrvatskoj je na snazi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine, gdje se prema čl. 8 sterilizacija može izvršiti kod žene koja je navršila 35 godina.

Kod žena mlađih od 35 godina sterilizacija se može izvesti ako bi im život bio ugrožen trudnoćom ili rađanjem, te kod žena kod kojih postoji potvrđeno medicinsko saznanje kako će roditi dijete s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama".

image
Screenshot/Instagram


Dvadesetdevetogodišnja influencerica potom je upitala svoje pratitelje što misle o ovome i objavila screenshotove brojnih reakcija, iz kojih se da zaključiti da žene mahom niti ne razmišljaju o ovoj vrsti reproduktivne zaštite, niti su upućene u važeće zakone i pravila, ali i da im se to što su spoznale ne sviđa.

image
Screenshot/Instagram


"Dobro da ne traže i pristanak supruga", "Bolje da nisam znala", "NIje valjda ovo stupilo na snagu i meni promaklo?", "Presmiješno", "Apsurd", "Tragično", "Mislim da mi se gadi da bilo tko odlučuje o ovome osim žene", "Po meni je bolje podvezati jajnike, nego pobaciti bebu".... tek su neki od njih.

image
Screenshot/Instagram

Oko jedna trećina svih vjenčanih parova koji koriste metode planiranja obitelji u SAD-u izabire trajnu sterilizaciju jednog od partnera. Sterilizacija je metoda planiranja obitelji koju najčešće izabiru parovi kod kojih je žena starija od 30 godina, navodi portal medicinski priručnik.

Tijekom prvih 10 godina nakon sterilizacije žene, oko 2posto žena ostaje u drugom stanju. Nakon sterilizacije muškarca mogućnost trudnoće je manja od 1 posto.

Sterilizaciju uvijek treba smatrati trajnom, ali može se izvesti i operacija kojom se ponovno povezuju jajovodi (reanastomoza), kako bi se plodnost vratila.

Reanastomoza je složenija, a vjerojatnost učinkovitosti puno manja kod muškaraca nego kod žena. Nakon reanastomoze, žene bilježe trudnoću u između 50 posto i  80 posto slučajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 12:07