StoryEditorOCM
Auto motoprivlačna kao uvijek

Samo za Europu Toyota predstavila Prius Plug-in Hybrid 220, najsnažnije i najučinkovitije PHEV vozilo japanske marke

9. kolovoza 2023. - 11:00

Toyota Prius donosi neočekivano u svojoj petoj generaciji, posve novo i vrlo privlačno poglavlje u svojoj priči kad su u pitanju inovacije i dinamičnost dizajna. Dostupan u Europi samo u plug-in hibridnoj električnoj verziji i pod nazivom Prius Plug-in Hybrid 220, najnoviji Prius slijedi pionirske korake svojih uspješnih prethodnika i ponovno je posve drukčiji od drugih, “klasičnih” modela.

Najnoviji Prius donosi poboljšanu elektrifikaciju primjenom najnovije tehnologije plug-ih hibridnog električnog vozila (PHEV) kako bi pomogao Toyoti, koja je prodala već više od 23 milijuna primjeraka elektrificiranih vozila na globalnoj razni (od čega više od pet milijuna hibridnih i plug-in hibridnih modela Prius), da ostvari svoj cilj ugljične neutralnosti.

Premda je Prius oduvijek bio privlačan, nova generacija posebno je elegantna. Ikonski klinasti oblik, originalni Prius od druge generacije, promijenjen je i sad su njegove linije elegantne i moderne. U unutrašnjosti prostran putnički prostor savršen je spoj zabave i praktičnosti pri vožnji, a linije unutrašnjosti čiste su i elegantne. Kako vozaču, tako i suvozaču, unutrašnjost se doima prostranom, a izrađena je od elegantnih, visokokvalitetnih materijala, s posebnim naglaskom na skladne dodatke i dizajnerske elemente koji dodatno ističu dinamičnost i nepokolebljivost modela.

Novi Prius prvo je vozilo koje upotrebljava zajedno 2,0-litreni motor TNGA i Toyotin plug-in hibridni sustav treće generacije koji se neprekidno poboljšava otkad je 2021. prvi put na tržište plasiran plug-in hibridni model Prius. Motor je manje zapremnine u odnosu na 1,8-litreni koji se upotrebljavao na prethodnoj generaciji motora, a postignuta je iznimno visoka toplinska učinkovitost od 41 posto. Izlazna snaga sustava povećana je zahvaljujući povećanju kapaciteta baterije, koji je povećan s 8,8 kWh na 13,6 kWh. Litij-ionska baterija ima veću gustoću energije, zbog čega ima 50 posto veći kapacitet, a pritom upotrebljava 30 posto manje ćelija, što je omogućilo da se paket baterije skrati i ugradi ispod stražnjeg sjedala.

Rezultat višestrukih poboljšanja različitih segmenata plug-in hibridnog pogonskog sklopa jest najsnažniji i najučinkovitiji Prius dosad, koji je uz sve to i energetski najučinkovitiji. S povećanjem od 100 KS (74 kW) ukupna izlazna snaga sustava sada iznosi 223 KS (164 kW), a novom modelu Prius omogućuje ubrzavanja do 100 km/h iz zaustavljenog položaja za samo 6,8 s zahvaljujući momentu od 190 Nm. Krajnja brzina je ograničena na 177 km/h. Što se potrošnje tiče, potrošnja goriva iznosi samo 0,5 l/100 km, dok su emisije CO2 samo 11 g/km prema standardnom ispitivanju provedenom u kombiniranom ciklusu vožnje WLTP.

Unutrašnjost novog modela Prius jednako je praktična koliko je elegantna. Optimiziran je prostor za pohranu u putničkom prostoru kako bi se bolje iskoristio prostor i dostupni kapaciteti, a zvijezde cijele priče su 7,0-litreni pretinac za odlaganje ispred suvozača (napominjemo da je onaj na prethodnom modelu imao zapremninu od 5,4 litre) i redizajnirani pretinac za odlaganje u konzoli koji se sad može otvarati sa stražnje strane kako bi mu jednako lako mogli pristupati i vozač i suvozač. Prtljažni prostor je također veći, zapremnina mu sad iznosi 284 litre (VDA) umjesto 251 litru, a sve zahvaljujući tome što je premještena baterija.

Osim unaprijed postavljenih načina rada Normal, Eco i Sport, koji su već standardni na većini hibridnih i plug-in hibridnih vozila, vozačko iskustvo u novom Priusu može se dodatno prilagoditi putem opcije za odabir načina vožnje na središnjoj konzoli. Prema željama vozača, prilagođena kombinacija vrste pogona, upravljanja i postavki klimatizacije može se spremiti za kasniji odabir u bilo kojem trenutku.

Proaktivni sustav za pomoć pri vožnji nova je značajka Toyotina sigurnosnog sustava. Pruža podršku vozačima laganim kočenjem prilikom ulaska u zavoje ili kočenjem i/ili upravljanjem za održavanje sigurne udaljenosti od vozila ispred, pješaka ili biciklista uz pomoć kamere i radara.

Prius se isporučuje s najnovijom generacijom Toyotina sustava T-Mate i sustava Toyota Safety Sense, koji uključuju nove značajke za pomoć pri vožnji i sprečavanje nesreća i donose bolje mogućnosti koje dodatno poboljšavaju sigurnost, praktičnije su i jamče bezbrižnu vožnju.

Čak i prije nego što se pojavila na europskim cestama, peta generacija modela Prius već je bila pobjednik i Toyota je za moderni redizajn ikonskoga klinastog oblika za ovaj model osvojila prestižnu nagradu za dizajn Red Dot Design Award.

image
Jeroen Peeters
image
Jeroen Peeters
image
Jeroen Peeters
image
Jeroen Peeters
image
Jeroen Peeters
image
Jeroen Peeters
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 11:55