StoryEditorOCM

NESTABILNO I KIŠOVITO JE VRIJEMEVinova loza i dalje treba kvalitetnu zaštitu!

Piše Promo
11. lipnja 2022. - 13:10

Ovogodišnji početak lipnja donio nam je kišovito i nestabilno vrijeme gotovo u svim dijelovima Lijepe naše.

Takvo nestabilno vrijeme vinogradarima donosi brige jer se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a kao posljedice mogla bi se pojaviti šteta na grozdovima i smanjen urod. Za što bolje rezultate te zdravo i kvalitetno grožđe, potrebno je zaštitu obaviti na vrijeme i prilagoditi je vremenskim uvjetima.

Prskanja treba obaviti prije i nakon cvatnje vinove loze.

Da biste zaštitili svoje vinograde nakon cvatnje, Chromos Agro Vam preporuča tretiranje sistemičnim fungicidima za suzbijanje plamenjače, pepelnice i sive plijesni, koji su se na terenu već nekoliko godina u smislu kvalitete pokazali kao pouzdani, učinkoviti, dugotrajni i nenadmašni na tržištu.

Sada vinova loza ima bujnu masu i veliku lisnu površinu koju je teško pokriti kontaktnim fungicidima.

Još uvijek štitimo sve dijelove vinove loze te naknadno izrasle dijelove.

Zato u tu svrhu koristimo sistemične i sistemično-kontaktne fungicide (kontaktne komponente radi smanjena mogućnosti pojave otpornosti gljivica uzročnika bolesti).

Prednost sistemičnih fungicida je nemogućnost direktnog ispiranja kišom te njihovo kretanje unutar provodnih snopova, gdje suzbiju micelije kojima se gljiva uzročnik bolesti širi unutar zaraženih organa.

Za najučinkovitije suzbijanje plamenjače, pepelnice i sive plijesni u vinogradima preporučamo sljedeće kombinacije:

FORUM STAR + COLLIS + CHROMOSUL 80 + CANTUS (odlična kombinacija za sorte zbijenoga grozda, gdje sredstva zbog svojeg sistemično-kontaktnog djelovanja prodiru u sve dijelove biljke)

ili FORUM STAR + FOND 12 E + CROMOSUL 80 + CANTUS (odlična kombinacija fungicida namijenjena za suzbijanje pepelnice i plamenjače te sive plijesni vinove loze)

ili FORUM STAR + VIVANDO + CHROMOSUL 80 + CANTUS (odlična kombinacija za suzbijanje plamenjače, sive plijesni i posebno pepelnice – sumpor se preporuča radi ubrzanog učinka na eventualno već prisutnu zarazu pepelnicom)

Upozoravamo! Pepelnica za intenzivan razvoj ne treba kišu, već joj je za infekcije potrebna povećana relativna vlaga zraka, jutarnje rose te bujan čokot. Iako je pepelnicu potrebno kontrolirati već od otvaranja pupova, upravo je završetak cvatnje do zatvaranja grozda vrijeme za intenzivnu borbu protiv pepelnice.

Poslije cvatnje javljaju se i štetnici te je stoga fungicidima potrebno dodati i insekticid. U vinogorjima gdje ima fitoplazme obvezno je prskanje protiv američkog cvrčka i cikada, koji su vektori za prijenos zaraze zlatne žutice vinove loze.

U tu svrhu, preporučamo primijeniti sredstvo ROTOR SUPER, koji je namijenjen za suzbijanje pepeljastog i žutog grožđanog moljca te cvrčaka.

Kvalitetnom zaštitom vinove loze na dobrom smo putu do vrhunskog vina, a mi u Chromos Agru vjerujemo da nam je to zajednički cilj.

PREPORUKA MASLINARIMA!

Nastaviti praćenje leta maslinina moljca i maslinine muhe. Ako je potrebno, treba obaviti zaštitu od tih štetnika, i to kad je plod masline veličine zrna pšenice.

Naša preporuka je kontaktno-želučani insekticid IMIDAN 50 WG.

Sredstvo se koristi za subijanje prve cvjetne generacije u fazi kada su latice zeleno obojene i više su od čaške (BBCH 57), a za drugu generaciju u fazi kada su plodovi postigli 10% od svoje završne veličine (BBCH 71).

Za suzbijanje maslinine muhe IMIDAN 50 WG primjenjuje se kada su plodovi postigli 50% svoje završne veličine (BBCH 57) sukladno karenci.

Ili BATURAD WP – biološki selektivni insekticid, za suzbijanje maslinina moljca.

Ovaj članak je savjetodavnoga karaktera.

Ante Grubišić, dipl. ing. agr.

mob. 098/335 702, besplatni telefon 0800467467

24. travanj 2024 10:37