StoryEditorOCM

TIM CHROMOS AGROPovrtlarski praktični savjeti: počinje sadnja, važno je biljci pružiti najbolje uvjete za rast i razvoj

Piše I. Č.
11. travnja 2022. - 15:30

S porastom dnevnih temperatura, te s time zagrijavanja površinskog sloja tla, započinje sezona uzgoja povrća u zatvorenim negrijanim prostorima i na otvorenom polju.

Nakon obavljenih pripremnih radova – usitnjavanja tla i izrade gredica, započinje sadnja plodovitog povrća u zatvorenim prostorima te sadnja krumpira i lisnatog povrća na otvorenom. Nakon sadnje u polju važno je biljci pružiti najbolje uvjete za rast i razvoj. Prije svega, važno je obratiti pažnju na kretanje dnevnih i noćnih temperatura, te po potrebi svoj nasad osigurati pokrivanjem agrotekstilom ili agrilom.

Kako biste osigurali maksimalan i siguran prinos, važna je sadnja zdravog i kvalitetnog sadnog materijala. Proizvodnja povrća započinje odabirom kvalitetnog i certificiranog sjemena. Nadalje, tijekom proizvodnje presada treba obratiti pažnju na uvjete proizvodnje i osigurati odgovarajuću temperaturu, vlagu te zaštitu od uzročnika biljnih bolesti i štetnika, te ojačati biljku kako bi što lakše podnijela stres pri presađivanju.

Za zaštitu biljke od uzročnika polijeganja presada preporuka je tijekom rasta primijeniti POLYRAM DF u dozi od 0,2 g/m² u 40 – 60 ml vode, te za razvoj korijena dodati preparat RHYZO – nehormonski biostimulator korijena, koji u svojem sastavu sadrži vodotopivi fosfor i aminokiseline koje induciraju rast i razvoj korijena, u dozi od 1 do 1,5 g/l vode.

Preparat RHYZO ujedno ima dozvolu za primjenu u ekološkoj poljoprivredi.

Nakon presađivanja, također se preporučuje primjena RHYZO-a kako bi se potaknuo razvoj korijena i da se biljka lakše i brže prilagodi novonastalim uvjetima.

Doza primjene je 1 kg/ha kroz sustav za navodnjavanje.

Tijekom vegetacije biljka je podložna napadu mnogih uzročnika bolesti i štetnika, a najznačajniji uzročnici biljnih bolesti su plamenjača (Phytophtora, Pseudoperonospora), pepelnica (Erysiphe, Leveillula), plijesan i trulež (Botrytis, Sclerotinia), te štetnici lisne uši (Aphidae), kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) i krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata Say.).

Stalnim praćenjem razvoja biljke i vremenskih uvjeta moguće je provesti pravodobnu zaštitu i osigurati razvoj zdrave biljke.

Od noviteta u našoj je paleti preparat ARMETIL 25, aktivne tvari metalaksil, namijenjen za suzbijanje uzročnika plamenjače u povrću u dozi od 0,8 kg/ha. Također je moguća primjena u kombinaciji s našim poznatim kontaktnim fungicidom POLYRAM DF-om.

U slučaju primjene kombinacije fungicida, primjenjuju se u količini ARMETIL 25 - 0,4 kg/ha + POLYRAM DF 1,2 - 2 kg/ha.

Preparat ARMETIL 25 pravi je sistemik te pruža potpunu zaštitu od uzročnika plamenjače. Dostupan je u pakiranju od 100 grama.

Od ove godine u našoj je paleti dostupan i insekticid ALVERDE u pakiranju od 50 ml.

Koristi se za uspješno suzbijanje krumpirove zlatice ako se primijeni u fazi kad je 20 posto ličinki prve generacije izišlo iz jaja u dozi od 0,2 do 0,25 l/ha. Osim navedenog, koristi se za suzbijanje kupusova moljca, sovica, kukuruznog moljca i južnoameričkog moljca rajčice u dozi od 1 l/ha.

Poznato je da svaka primjena sredstva za zaštitu bilja uzrokuje svojevrstan stres za biljku, koja je i tijekom vegetacije izložena nizu nepovoljnih uvjeta abiotičke prirode – tuči, mrazu, jakoj insolaciji, te biotičkima od strane čovjeka, uzročnika biljnih bolesti i štetnika. Kako bi se biljci osigurala kvalitetna vegetacija, a samim tim i siguran prinos, nekoliko puta tijekom vegetacije primjenjuje se sredstvo BOMBARDIER – biostimulator biljnog podrijetla, s potpunim i raznovrsnim sadržajem slobodnih aminokiselina nastalih procesom bakterijske fermentacije.

Osim što primjenom BOMBARDIER-a pozitivno utječemo na biljku, također ostvarujemo i pozitivan efekt na tlo aktivacijom korisnih mikroorganizama i bolje dostupnosti hraniva iz tla. Moguća je primjena folijarno zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja, osim preparata na bazi bakra i sumpora, u dozi od 2 do 3 l/ha (2 - 3 ml/l vode) te primjena sustavom za navodnjavanje u dozi od 5 l/ha.

Samo jaka i zdrava biljka dobar je temelj uspješne proizvodnje.

Chromos Agro d.o.o.

Ante Grubišić, dipl. ing. agr.

mob. 098335 702, besplatni telefon 0800467467

"Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu."

14. travanj 2024 18:50