StoryEditorOCM

ZRELOST MASLINAStigla je prva preporuka Ministarstva poljoprivrede: Logično je očekivati da se ove godine neće dogoditi rana berba

Piše Tihana Marović
26. rujna 2024. - 08:00

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, objavili su jučer na svojim stranicama Prvu preporuku o određivanju tehnološke zrelosti maslina. 

Riječ je o projektu "Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda, stoji u preporuci Ministarstva.

- Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 2. rujna 2024. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 18. studenoga 2024., a ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih sedam dana, na devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatsko obilježeno je sušom tj. kroničnim nedostatkom vode. Kroz ljutni dio godine, radi visokih temperatura, dubinske evaporacije tla, sveukupne suše došlo je do otresanja krošnje i rijeđenja zametnutog ploda.

Radi takvog razvoja situacije u maslinicima koji nemaju navodnjavanje, maslina je dosta patila i nije se razvijala u normalno očekivanom stanju. Maslina je do kraja kolovoza ponegdje i do polovice rujna hibernirala zbog visokih ljetnih temperatura. Naime masline ne stvara ulje preko temperatura koje su više od 32 °C. Pa je logično očekivati da se ove godine neće desiti rana berba.

Optimalan termin berbe neće biti tako brzo, zbog navedenih stresova masline pa se po prvim kišama preporuča tretiranje protiv štetnika, kako bi se maslini ostavilo dovoljno vremena za postepeno i zakašnjelo dozrijevanje.

Poteškoće će u narednom vremenu dodatno stvara i nagla promjena pigmenta što će dodatno buni maslinare, a razlog će biti nagla promjena temperatura, s toplog na hladnije, niže noćne temperature te spomenuta suša i patnja masline. Također, sa očekivanom kišom dodatne poteškoće stvarati će i napad štetnika (muhe). Mada, generalno u većini uzgojnog područja Hrvatske, muha ne bi trebala učiniti veću štetu, jer zbog dugotrajne suše i visokih temperatura nije razvila svoje generacijsko razmnožavanje. Maslinari, stoga, trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati - stoji u Preporuci Ministarstva koju potpisuje Tomislav Filipović, dipl. ing.

26. rujan 2024 09:13