StoryEditorOCM

vrhunska sortaOdržan prvi Festival drniškog merlota: ‘Ovdje se posebno dobro snašao i daje odlična vina‘

Piše Meri Šilović
1. lipnja 2022. - 08:35

Ovog vikenda u Drnišu je održan prvi Festival drniškog merlota.

U organizaciji Turističke zajednice grada Drniša, prije svega njezine agilne predsjednice Ivane Menđušić, i suorganizaciji lokalnih vinara, dva dana promoviran je na malom šarmantnom festivalu u Ulici Stubište drniški merlot.

Odavno se među znalcima zna da je merlot iz drniških vinograda baš dobar i poseban, i da se upravo na tom prostoru ova internacionalna sorta posebno dobro snašla i daje odlična vina. Kako bi tu spoznaju učinili “javnijom” i još šire poznatom, okupili su se vinari, postavili svoje štandove i organizirali prvi Festival drniškog merlota.

Tijekom dva dana bilo je kušanja vina, a uz merlot, tu su bile i lijepe maraštine i debit, i lasin, kao što je inače po drniškim vinogradima, bilo je i predavanja vrhunskih stručnjaka, stigli su i distributeri i ugostitelji.

Tu je bila i “Wine&Art” radionica koju je vodila slikarica Katarina Urem, a i prigodni glazbeni program. Za delicije uz kušanje vina pobrinula se Udruga proizvođača drniškog pršuta “Drniški pršut”.

image

Na prvom Festivalu drniškog merlota predstavilo se osam vinara

Meri Šilović

Na prvom Festivalu drniškog merlota predstavilo se osam vinara: vinarija Smiljana Reljića “Vizzulin wine”, Vinarija “Skelin”, OPG Jadranka Grcić, Vinarija “Džapo”, “Ško vina”, OPG “Maleš”, Agroturizam “Duvančić” i “Dalmacijavino”.

Predavanje “Zašto je dobro umjereno piti vino uz jelo” održao je prof. dr. sc. Mladen Boban, a predavanje “Posebnosti drniškog merlota i njegova vrijednost za krvne žile” prof. dr. sc. Ivana Mudnić.

Vinar Ivica Džapo najprije je pripomenuo da nije iz Drniša, nego iz obližnjeg Oklaja: “Ali mi smo svi iz ovog kraja, veže nas merlot i naše sorte debit i lasin. Naši stari nisu znali za merlot, njega je u drniške vinograde prije 30 godina donijelo ‘Dalmacijavino’. I pokazao je izvrsne rezultate u Drnišu i okolici i ljudi su ga od tada počeli saditi. I eto smo se sad našli na prvom Festivalu drniškog merlota. Lipo je ovo okupljanje vinara. Neka.”

image

Smiljan Reljić

Meri Šilović

Na štandu OPG-a Jadranka Grcić kušamo testnu seriju. Merlotino, liker od drniškog merlota, koji su po uzoru na istarski Teranino osmislile kćeri Grcić. Otac Zvone Grcić je kapo i zadužen za vina. Nasmijan, s drniškom kapom na glavi, kaže: “Ljubi merlot Drniš i Petrovo polje, paše mu nešto ovde posebno.”

Direktorica TZ-a Drniša Ivana Menđušić veli nam da je zadovoljna prvim festivalom: “A ideja za festival je, istini za volju, potekla od Smiljana Reljića, vlasnika vinarije ‘Vizulin’. Drago mi je, jer su vinari, vidim, zadovoljni, a i oni su iskazali veliko zajedništvo i entuzijazam za cijeli projekt. Cilj nam je učinit naše vinare poznatijima na vinskoj karti Hrvatske.” 

image
Meri Šilović
23. travanj 2024 15:33