StoryEditorOCM

vino za bogove‘Kreativno proljeće – Ulica kaštelanskog crljenka‘: putima zinfandela povezat će se Kaštela, Šolta i Hvar

Piše Sandra Barčot
20. travnja 2022. - 12:33

Nakon pandemijske pauze, na scenu se u svojem petom izdanju vraća i manifestacija "Kreativno proljeće – Ulica kaštelanskog crljenka".

U sedam tjedana, od 19. travnja do 26. lipnja, organizirano je sedam događanja po tematskim cjelinama: Gastro tjedan, Praznik cvijeća, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Glazbeni tjedan, Filmski tjedan, Tjedan puta po Kaštelima, i za kraj Tjedan kaštelanskog crljenka.

– Slobodno možemo reći kako su Kaštela utočište lijepih riječi, dobre spize i vrhunskih vina, što su prepoznali i domaći i strani gosti. Kroz naš bogat eno-gastronomski program, glazbena i filmska događanja, brojne radionice, ekološka predavanja, promovirat ćemo Kaštela kao poželjnu turističku destinaciju – upoznao je novinare u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću Srećko Radnić, u ime organizatora – klastera "Zora", o detaljima zbivanja.

Uz predstavljanje raznih tradicionalnih jela u "kutku" Bonkulovićeva veleposlanstva, te edukacije o emocijama o turizmu, kao i dana otvorenih vrata u Kreativnoj ulici crljenka kaštelanskog, najavljena su i nova događanja kojima se "širi" sezona:

– Olimpijada kulture nastavit će se i najesen, dok ćemo u rujnu imati i Svjetsko prvenstvo u kuhanju sipe i boba, kao i morske pute zinfandela, preciznije povezivanje Kaštela, Šolte i Hvara stazom plavca malog. Naravno, u studenome ćemo imati i drugi "ZinFest", uz otvaranje virtualnog muzeja crljenka kaštelanskog.

image

'Kreativno proljeće' - Mili Novak, Srećko Radnić i Nada Maršić

Brojne prezentacije Kaštela nastavit će se i nakon "Kreativnog proljeća", a Nada Maršić, direktorica Turističke zajednice Kaštela, uz bogat program drugih događanja, posebno je istaknula Praznik cvijeća:

– Trideset godina ocjenjujemo uređene perivoje i okućnice, proširili smo sve to i na zagorske vrtove, a 21 godinu imamo aktivnosti u sklopu Praznika cvijeća, gdje ćemo i ove godine proglasiti najbolje na završnoj manifestaciji u Đardinu u Kaštel Novom. Na rasporedu su razne radionice, uz eko-akcije uređenja zelenih površina, ali i čišćenja plaža.

Novitada u događanjima je i "Đardin čitanja", o kojemu je zborio Mili Novak, predsjednik ogranka Matice hrvatske:

– Djeca iz kaštelanskih škola predstavit će svoj program čitanja, a uz čitače amatere imat ćemo i goste – pisce profesionalce, sve u jubilarnoj godini Matice hrvatske, u kojoj se obilježava 180. rođendan najstarije hrvatske kulturne institucije, uz 50 obljetnicu osnivanja našeg kaštelanskog ogranka.

Što se tiče satnice programa "Kreativnog proljeća", sve je detaljno navedeno na mrežnim stranicama "Kreativno proljeće" i "Crljenak kaštelanski". 

image

Predstavljanje programa 'Kreativnog proljeća' u dvorcu Rušinovac:
Mili Novak, Nada Maršić i Srećko Radnić

24. travanj 2024 15:24