Stigao je listopad, maslinari i uljari su u niskom startu. Neki su s berbom već krenuli, a neki obavljaju zadnje pripreme za berbu. Kako bi berba prošla u dobrom raspoloženju, bez stresa, za vas smo prikupili sve potrebne informacije. Stoga u srijedu, devetog listopada, ne propustite Maslinu Premium, podlistak koji ćete dobiti na poklon uz Slobodnu Dalmaciju.
Godina je, slaže se većina maslinara i maslinarskih stručnjaka, na većini lokacija zaista dobra. Kiša je pala na vrijeme, muha nije značajnije napala, no rana berba se ipak ne preporučuje. O tome u ovom prilogu piše Vicko Kaštelanac, a donosimo i prvu preporuku resornog Ministarstva na tu temu.
Meri Šilović u razgovoru s dr. sc. Ivicom Ljubenkovim ekskluzivno donosi podatke o tome koliko je ulja u maslinama ovih dana. Reportaža iz uljare Orgula potvrđuje da je sve za preradu spremno, a dr. sc. Marin Kukoč pojašnjava kako do potpora za maslinovo ulje.
Tu je i priča o opasnostima u berbi, probali smo jednu od najzdravijih kava na svijetu – onu s kapljicom maslinova ulja, a na Hvaru smo zamaslinarili po starinsku....
Ne zaboravite i na portal Maslina na kojem svakodnevno objavljujemo aktualne vijesti i zbivanja iz maslinarskog svijeta, čitajte nas svakodnevno. Imate li nedoumice ili pitanja, ili pak fotografije i videozapise iz berbe, svakako nam pišite na maslina@slobodnadalmacija.hr
Nabavite svoj primjerak Masline Premium, sretno u berbi, neka ulje poteče...