StoryEditorOCM

reportaža iz istreU gostima kod obitelji Černeka: ‘Naš je život ljubav prema maslini. Svjetska zlata dokaz su da nam je recept uspješan‘

Piše Branka Žužić
18. lipnja 2022. - 13:57

Dok Istra ima ambasadore maslinarstva i uljarstva, poput Dražena Černeke, velikog maslinara iz malog sela Brnozi kraj Sovinjaka na Buzeštini, moći će, nedvojbeno, i dalje nositi "krunu" najbolje svjetske maslinarske regije, koju slavodobitno nosi već sedmu godinu za redom.

Povod da se ekipa Masline uputila na brdovitu Buzeštinu, najsjeverniju točku našeg najvećeg poluotoka, gdje su masline bogom dane, leži u zlatnim medaljama s najvećih svjetskih natjecanja, koje osvaja ekstra djevičansko maslinovo ulje brenda Černeka, mladog, a vrhunskog, svjetski priznatog maslinara.

Njegovu kušaonicu u tipičnom istarskom stilu krase zlata osvojena lani u New Yorku, Ateni, Londonu i Dubaiju, a optimistično očekuje rezultate natjecanja iz Japana i Njemačke.

Vozeći se oprezno uskom i strmom cesticom, prateći putokaz za selo Brnozi popeli smo se "nebu pod oblake", na 260 metara nadmorske visine, odakle puca pogled na nepregledna brda ovog dijela pitome Istre.

Dočekuje nas ljubazni domaćin Dražen Černeka, njegova simpatična supruga Sabina, s njihovim sinovima 12- godišnjim Stefanom i osmogodišnjim Tonijem. Zamoljeni smo da prvo odradimo fotosession, jer se dečkima žurilo voziti bicikl s prijateljima.

image

Dražen Černeka

Marijana Banko/Cropix

I onda se upoznajemo sa životnom pričom ove mlade maslinarske obitelji. Dražen Černeka od djetinjstva je u maslinicima, zaljubljen u svoj rodni kraj i zavičaj, svjestan i ponosan što masline uspijevaju samo na terasastim terenima lapora i pješčenjaka, na nadmorskoj visini i do 290 metara.

image
Marijana Banko/Cropix

A njegovi raskošni maslinici rasprostrli su se na čak desetak lokacija. Na svojoj djedovini, točnije očevini, preuzeo je prije četiri godine od oca Sergia maslinike i uljaru Torkop, otvorenu prije 20 godina. Odlučio se maslinarstvu posvetiti dušom i tijelom, dakle profesionalno i egzistencijalno, nakon što je dao otkaz u buzetskoj firmi.

– Ljubav prema maslini, tradicija moje obitelji, savršena pozicija za uzgoj maslina sorti istarske bjelice, autohtone sorte ovog kraja istarske črnice te leccina, pogled u budućnost, nezamisliv bez puno truda, rada, odricanja, sve to presudilo je da sam se odlučio baviti isključivo maslinarstvom. Ova zlatna, svjetska odličja koja osvajaju naša ulja, tri monosortna istarske bjelice, istarske črnice i leccina i mix "Blended", dokaz su da smo na pravom putu, da je moj recept uspješan. A s takvim priznanjima, koja su nam dodatni vjetar u maslinarska jedra, uvjeren sam da ćemo osigurati budućnost i našim sinovima, koji već sada pokazuju neizmjernu ljubav prema maslinarstvu – ističe Dražen.

Supruga Sabina u prilog tomu dodaje da je muku mučila kad su sinovi bili mali da ih tijekom prerade odvuče iz uljare na spavanje.

image

Sabina Černeka

Marijana Banko/Cropix

A da su njihova ulja kontinuirano vrhunska i iznimne kvalitete, potvrđuje već 13. godinu za redom i visoko mjesto u svjetskom vodiču Flos Olei. U njihovim maslinicima, s oko 2000 stabala, ima maslina starih više od 200 godina, a i novih, trogodišnjih.

Na pitanje hoće li proširivati nasade, Dražen priznaje da, iako često odluče da neće više povećavati fond stabala, ipak gotovo svake godine zasade nova.

Također, stalno ulažu nova sredstva u uljaru, pa su tako prije četiri godine, zahvaljujući sredstvima europskih fondova, modernizirali proces proizvodnje i povećali kapacitete prerade, ugrađujući treću suvremenu liniju. U njegovu uljaru dolaze klijenti iz cijele Istre, a posebno ga veseli što i njihova ulja osvajaju zlatna odličja na svjetskim "utrkama", što mu je potvrda kvalitetnog rada uljare.

image
Marijana Banko/Cropix

Sabina Černeka, zaposlena je u jednoj buzetskoj tvrtki, no po završetku radnog vremena odlazi u maslinike gdje zajedno s Draženom svakodnevno zasuče rukave.

– Naš je život ljubav prema maslini. To nas je odredilo kao obitelj, na toj ljubavi gradimo temelje i stalno nadograđujemo naše poslovne poduhvate i planove. A Dražen se stalno educira, evo za koji će dan na tečaj za kušača maslinova ulja u Vodnjanu – ističe Sabina Černeka.

image
Marijana Banko/Cropix

Lani su i oni, poput većine maslinara u Istri, zbog snijega u travnju, a potom ovdje i leda te dugotrajne suše imali 30 posto manju berbu od uobičajene, kada proizvedu oko 4000 litara tekućeg zlata. No, zadovoljni su zbog iznimne kvalitete ulja te napominju kako im je oduvijek važna kvaliteta, a ne kvantiteta njihova maslinova ulja.

Ulje prodaju po hotelima, restoranima i enotekama diljem Istre i Kvarnera te izvoze u Austriju i Poljsku. Također razmišljaju o proširenju inozemnog tržišta, sukladno razvoju situacije u svijetu. Grupe turista posjećuju njihovu kušaonicu, degustiraju ulje Černeka, obilaze maslinike, uljaru, a prve ovogodišnje turističke laste bile su iz Dalmacije koncem ožujka.

Na našu tvrdnju kako se gotovo u svakom gradu u Istri otvaraju nove uljare Dražen odgovara: "Kada je godina rodna, onda ima posla za sve, uostalom, konkurencija je zdrava i poželjna".

Kod Černekovih proizvodan ciklus je zatvoren, jer kominu pretvaraju u kompost, a koštice masline u visoko kalorično i zdravo sredstvo za ogrjev, i za vlastite potrebe, i za kupce.

Recept mladosti carice Livije

Obitelj Černeka uz maslinarstvo se bavi i vinarstvom i vrhunski su vinari. No, napominju kako im je to sporedna djelatnost. Proizvedu oko 5000 litara istarske malvazije i terana, brenda Pracanum, što je latinski naziv za ovaj kraj. Legenda govori da je Plinije stariji u svojim zapisima navodio kako su ondašnji carevi uživali u nektaru bogova upravo s ovog područja. Nadalje, da je rimska carica Livija Drusila njegovala tijelo i lice baš maslinovim uljem ovog kraja, zbog čega je i u starosti zadržala lijep i mladolik izgled.

Uniforma i zlatni logo

Koliko ozbiljno doživljavaju svoj maslinarski poziv svjedoči originalan i zanimljiv logo na njihovim crnim majicama. Zlatnim slovima izvezeno prezime Černeka, njihov nadaleko poznat i priznat brend svjetski nagrađivanih ulja, a iznad također zlatni vez oko ploda masline. Tako "uniformirani" dočekuju goste, tijekom berbe i prerade klijente, čime šalju jedinstvenu i hvalevrijednu po(r)uku.

image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
image
Marijana Banko/Cropix
19. travanj 2024 03:48