StoryEditorOCM

KARENCA SEDAM DANAPratite let maslinine muhe i obratite pažnju na pojavu paunova oka

Piše PR
1. rujna 2023. - 14:49

Maslinin moljac je proširen po čitavom Sredozemlju, a napada mlado lišće, cvjetove i plodove. U tijeku jedne godine ima tri generacije. Prva, tzv. cvjetna generacija napada cvjetove, druga generacija napada plodove, a treća se razvija u lišću i na lišću. Najveće štete čini prva i druga generacija maslinina moljca.

Leptir cvjetne generacije javlja se u vrijeme razvoja cvjetnih resa, dakle početkom svibnja pa sve do početka lipnja. Ženke polažu jaja na čašicu primarnih pupova koji uglavnom nose plodne cvjetove. Ako nismo obavili suzbijanje prve generacije maslinina moljca, nakon završene cvatnje na maslinama ostaju smeđi osušeni zaperci u kojima se gusjenica kukulji. Kasnije iz njih izlijeću leptiri druge generacije.

Moljac druge generacije odlaže jaja na plodove veće od 4 milimetra, odnosno popularno rečeno, veličine zrna pšenice. Iz jaja se razvija žućkasta gusjenica koja se ubušuje u plod uz samu peteljku i smješta između sjemenke i koštice, tu se hrani sadržajem sjemenke, a do trenutka kada koštica očvrsne, pojede njezin sadržaj.

Nakon završetka svog razvoja gusjenica buši hodnik u blizini peteljke ploda i izlazi van. To je obično krajem kolovoza i početkom rujna, kada napadnuti plod otpada, a na otpalom plodu je karakteristična "rupica" uz peteljku. Dio plodova također otpada krajem lipnja, kad se gusjenica ubušuje u plod.

Ukupna šteta otpadanjem plodova u pojedinim godinama može biti velikih razmjera, zbog toga maslinu treba prskati protiv prve generacije maslinina moljca.

I prskanje treba ponoviti kad veći dio plodova u maslinicima bude veličine između 4 i 8 milimetara.

Iako napad moljca varira iz godine u godinu, zaštitu je svakako potrebno provesti zbog očuvanja plodnih cvjetova, posebno kod krupnoplodnih sorti oblica i lastovka, koje često imaju neredovitu rodnost uzrokovanu i drugim čimbenicima. Pravovremenim suzbijanjem cvjetne generacije sprječava se jači napad maslinina moljca na plod.

Za suzbijanje MASLININA MOLJCA i MASLININE MUHE Chromosovi stručnjaci za maslinarstvo preporučuju koristiti sredstvo:

ROTOR® SUPER u količini 500 ml/ha uz utrošak vode 1000-1400 l/ha kod pojave štetnika. Prednost sredstva ROTOR® SUPER je u kratkoj karenci, koja iznosi samo sedam dana. ROTOR® SUPER možemo koristiti i za suzbijanje maslinina mediča.

PAUNOVO OKO u ovom periodu preporučujemo pripravak SYLLIT 544 SC.

Pripravak SYLLIT 544 SC sistemični je fungicid s preventivnim i kurativnim djelovanjem. Sredstvo se koristi u razdoblju kada su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od razvoja lista (BBCH 11) do završetka cvatnje (BBCH 69) i/ili u jesen (prije i poslije berbe).

Preporučena doza za primjenu je 1,25 – 1,65 l/ ha uz utrošak vode od 1000 l/ha

(125-165 ml u 100 l vode na 1000 m).

image

Bolest masline, paunovo oko

Mario Todoric/CROPIX

SAVJETODAVNA SLUŽBA Chromos agro d.o.o.

Ante Grubišić, dipl. ing. agr.

mob.: 098 335 702, besplatni telefon 0800467467

27. travanj 2024 10:39