StoryEditorOCM

IDEALNO ZA JESENSKO-ZIMSKU GNOJIDBUPatent Top-Phos tvrtke ‘Timac agro‘ je fosfor otporan na blokadu

Piše PR
21. studenog 2023. - 12:50

S obzirom na specifične zahtjeve maslinarske proizvodnje, za jesensko zimsku gnojidbu preporučuje se proizvod Eurofertil Top 51, formulacije 4-10-20

Maslina je najznačajnija kultura primorskog dijela Hrvatske, a njezin uzgoj na ovim područjima seže tisućama godina unazad. Specifični uvjeti uzgoja su okarakterizirali maslinu kao snažnu i izdržljivu uljaricu, prilagođenu sušnom dalmatinskom podneblju te plitkom i škrtom kamenjaru. Domaći ljudi su uvijek govorili da je maslina kao majka, i koliko god joj malo brige pružili, maslina će uvijek nešto dati. Stoga poljoprivrednici često znaju zanemariti njezin potencijal i ne ulagati vrijeme i novac u svoje maslinike, iako je maslina jedna od najunosnijih kultura ako pogledamo odnos uloženog i dobivenog.

image
Luka Gerlanc/CROPIX

Često se događa da maslinari u slučaju slabog uroda preskaču gnojidbu, misleći da maslini ne treba dati ako je godina bila slabijeg roda. No upravo redovitim ulaganjem u kvalitetnu gnojidbu povećavamo razinu dostupnih hranjiva te minimiziramo mogućnost slabijeg uroda. Kvalitetnom brigom i ulaganjima u sve agrotehničke procese tijekom nekoliko godina osiguravamo što veći prosječan urod, te na kraju povrat investicije.

Ishrana masline je najviše uvjetovana tlom u kojem se uzgaja i njegovim karakteristikama. To su pretežito plitka, skeletna i lakopropusna tla, visokog pH i niskog sadržaja fosfora. U novije vrijeme sve češće se podižu nasadi na dubljim profilima tla koja su mehanizaciji dostupnija, no svejedno ostaje izazov visokog pH i niskog sadržaja fosfora.

Fosfor otporan na blokadu

Fosfor je izrazito bitan kao gradivni element korijena, uz bor ima izraženu ulogu u cvatnji, oplodnji, zametanju i razvoju plodova, a njegova dostupnost u najvećoj mjeri ovisi o kiselosti odnosno alkalnosti tla. Od svih elemenata najmanje je dostupan, najviše je podložan blokadi te je uz sušu najveći ograničavajući faktor u proizvodnji maslina i maslinova ulja. Patent Top-Phos tvrtke “Timac agro” je fosfor u potpunosti otporan na blokadu u svim tipovima tla, a nalazi se u NPK gnojivima koje nudimo.

S obzirom na specifične zahtjeve maslinarske proizvodnje, za jesensko-zimsku gnojidbu preporučuje se proizvod Eurofertil Top 51, formulacije 4-10-20 (17 % SO3, 12 % CaO, 2 % MgO, 0,2 % B, 0,15 % Zn), izbalansiranog sastava makroelemenata, te bogatog borom i cinkom, najvažnijim mikroelementima za cvatnju i oplodnju, odnosno ublažavanje posljedica vodnog stresa i suše. Uz navedeno, proizvod sadrži i morski kalcij koji je porozan i lako usvojiv, te sadrži aminopurine, koji pridonose povećanju brojnosti korijenskih dlačica, koje su direktno odgovorne za usvajanje hranjiva.

’Timac agro’ d.o.o.

“Timac agro” posluje u Hrvatskoj kao tvrtka kći francuske grupacije “Roullier”, koja posluje u 131 zemlji svijeta. Posebnu ulogu u tvrtki ima njezin prodajno-stručni tim, koji broji više od 30 agronoma diljem Hrvatske. “Timac agro” njeguje individualni pristup i terenski rad, koji odlikuju pristupačnost i potrebna ekspertiza za postizanje najboljih rezultata s našom paletom premium proizvoda, koji su sam vrh svjetskih dostignuća u domeni ishrane bilja. Grupacija “Roullier” posjeduje najveći privatni istraživački kompleks u domeni agronomije u Europi, iz kojeg su izišli neki od najznačajnijih izuma u sferi ishrane bilja, ukupno 56 obitelji patenata. “Timac agro” diljem svijeta njeguje suradnju s 256 različitih znanstvenih institucija i sveučilišta, svakodnevno radeći na poboljšanju asortimana u svrhu postizanja najboljih rezultata u polju.

PREDSTAVNICI

Ivan Jozinović- voditelj prodaje za zapadnu Hrvatsku 099 529 8674 ivan.jozinovic@hr.timacagro.com

Matea Jurković- Dubrovačko neretvanska 099 433 9003 matea.jurkovic@hr.timacagro.com

Jurica Jagnjić- Splitsko dalmatinska, Šibensko kninska 099 544 2598 jurica.jagnjic@hr.timacagro.com

Nikolina Santini- Zadarska 099 582 9488 nikolina.santini@hr.timacagro.com

Dražen Macan- Istarska 099 547 9901 drazen.macan@hr.timacagro.com

28. travanj 2024 05:07