StoryEditorOCM

stručni savjetiNova unaprijeđena rješenja za masovni ulov maslinine muhe

Piše pr
7. kolovoza 2023. - 11:49

KARATE TRAP® B je novi tip lovke za učinkovitu i dugotrajnu zaštitu od maslinove muhe, najvažnijeg štetnika maslina. KARATE TRAP® B je vrlo jednostavno rješenje koje ima za cilj smanjiti primjenu insekticida, bez gubitka učinkovitosti, i u integriranom sustavu zaštite masline, i u ekološkom uzgoju. Primjena lovki KARATE TRAP® B potpuno se uklapa u sufinanciranje kroz IAKS mjeru 70.01.01. (Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki), kroz koju maslinari mogu ostvariti poticaj koji nadilazi troškove kupnje i postavljanja lovke.

KARATE TRAP® B je tehnika bazirana na metodi masovnog ulova maslinine muhe (sistem “privuci i ubij”). Ova lovka je dosta unaprijeđena u odnosu na standardne, koje se danas nalaze na našem tržištu. Osim što privlači svojom bojom i hranidbenim atraktantom, unutra je insekticid koji nije podložan utjecaju kiše, tako da je aktivna 120-160 dana. Nakon što muha uđe u zamku, ona je izložena insekticidu na bazi lambda cihalotrina, kojim je premazan poklopac lovke s unutarnje strane. Ako u bilo kojem slučaju muha ne dođe u kontakt s insekticidom, uginut će unutar zamke zbog gladi, jer ima malu mogućnost izlaska.

Preporuke za postavljanje lovki KARATE TRAP® B

Maslinova muha je u masliniku prisutna cijele godine i može se izlovljavati već u ožujku i travnju, iako tada ne uzrokuje štetu. Zato KARATE TRAP® B lovku možete postaviti rano, već u travnju, a najkasnije 60 dana prije berbe.

image

Postavljanje Karate trapa

Na 1 hektar postavlja se od 30-50 komada (manji broj lovki po hektaru preporučujemo za velike maslinike, veće od 10 ha). Za manje nasade postavlja se na svako četvrto, peto stablo. Lovke mogu ostati u nasadu i nakon berbe do kraja godine. Lovka ima uravnoteženo i postupno oslobađanje atraktanta, a insekticid ima dugo rezidualno djelovanje, tako da je praktično aktivna čitavu sezonu. KARATE TRAP® B lovke postavljamo na jugoistočnoj strani krošnje (1,5-2 m iznad površine tla), na grani debljine 2-3 cm, malo uvučene u krošnju da se izbjegne direktna izloženost sunčevom svjetlu. www.syngenta.hr

27. travanj 2024 02:37