StoryEditorOCM

nije opasnoNeki maslinari su u posljednje vrijeme primijetili sušenje vrhova mladih grančica, no nema potrebe za prskanjem

Piše Maslina/Agroklub
18. kolovoza 2022. - 12:15

Izuzetno toplo i suho vrijeme s temperaturama iznad 30 Celzija ne pogoduju nakupljanju ulja. Stabla masline trpe sušu, plodovi su smežurani. 

Ovakva situacija, međutim, ne odgovara ni razvoju štetnika i bolesti, ponajprije maslinine muhe i paunovog oka. U takvim uvjetima, kaže za Agroklub dr. Josip Ražov, ne može doći do efektivnog uboda muhe ni odlaganja jaja jer temperature iznad 30 °C djeluju nepovoljne na ličinke osobito prvog stadija te je i njihov mortalitet visok.

Pojavu muhe ne bilježi se u ozbiljnijoj mjeri nigdje na maslinarskom području pa nema potrebe ni za tretmanima. Ipak, u maslinicima koji se navodnjavaju treba obratiti nešto više pažnje.

Zasad, uz već savjetovano postavljanje lovki (Karate Trap, Eco Trap), Ražov sugerira jedino prskanje kaolinskom glinom u dozi cca 3 - 5 kg/100 l vode, što treba ponoviti nakon eventualnih oborina ili cca 15 -20 dana.

Kaolinska glina ima učinak mehaničke barijere i sprječavanja emisije atraktanta iz ploda, te smanjenje evaporacije. U to se može dodati pripravak na bazi sumpora (Chromosul, Kalinosul, Thiovit Jet…) u dozi 0,2 kg/100 l vode što će djelovati repelentno na mnoge štetnike. Prskati svakako rano ujutro ili predvečer, a nikako u dijelu dana kada vlada visoka insolacija i visoke temperature.

Vezano za paunovo oko, zasad nema nikakvih potreba za zaštitom jer nema ni opasnosti od njega što je obilježje cijele godine.

U posljednje vrijeme javljuju se uzgajivači koji su primijetili pojavu sušenja vrhova mladih grančica na maslinama. Kad se grančica prelomi, na mjestu prijeloma i ispod kore vide se, kažu, sitne narančaste ličinke. O čemu je riječ?

"Radi se o mušici kore masline (Resseliela oleisuga) čije se štete javljaju u ovo doba", kaže. Takve grane dovoljno je odrezati i negdje zapaliti (kontrolirano, da ne dođe do požara, upozorava. Najbolje u peći ili mjestu za roštilj.

"Nema nikakve potrebe za prskanjima niti ta muha uzrokuje značajniju štetu, osim što ružno izgleda“, zaključuje za Agroklub dr. Josip Ražov. 

17. travanj 2024 10:56