StoryEditorOCM

svjetski fenomenNa cijelom Mediteranu nema tako očuvanih divljih maslina u njihovu prirodnom okruženju. One sadrže jedan od dva naša divlja genoma, zove se lunsko-lastovski

Piše Nedjeljko Jusup
6. lipnja 2022. - 07:45

Po pikantnosti i gorčini naša ulja su bez premca u svijetu, kaže Želimir Badurina, uspješni maslinar i vlasnik uljare u Lunu na otoku Pagu. On je spremno prihvatio inicijativu dr. Ivice Vlatkovića da se od samoniklih tisućljetnih lunjskih maslina ove godine proizvede ulje i dogodine, zajedno s uljima iz Dalmacije, pošalje na najveće svjetsko ocjenjivanje kvalitete maslinovih ulja NYIOOC u New Yorku.

"Ukoliko se pravilno poberu i prerade masline te sačuva kvaliteta to bi ulje moglo postati svjetska senzacija", smatra dr. Vlatković.

Ne govori napamet. Naš novigradsko-zadarski uspješni liječnik i maslinarski vizionar sa svojim uljima je sudjelovao na mnogim međunarodnim manifestacijama maslinara i uljara. Pet godina za redom za svoja ulja u New Yorku osvaja odličja.

Ovaj put dvije zlatne medalje za dva ekstra djevičanska ulja – monosortnu Šoltanku i blend od coratine i leccina pa dobro zna kakva ulja se cijene i što prestižna svjetska natjecanja znače za promidžbu i brendiranje, kao i za zemlju iz koje dolaze.

Najbolji primjer je ovogodišnji NYIOOC na kojemu su hrvatska ulja osvojila 66 zlatnih i 22 srebrne medalje.

"Po kvaliteti ulja četvrti smo na svijetu. Istra je potvrdila reputaciju, a mi iz Dalmacije da imamo kvalitetu", govori dr. Vlatković ne krijući zadovoljstvo što se o Hrvatskoj počelo govoriti i pisati u superlativima.

Čak je i utjecajni američki specijalizirani časopis i portal Olive Oil Times na naslovnici najavio i na više stranica objavio inspirativan tekst o usponu hrvatskog maslinarstva. Smatra da uz Istarsku i četiri dalmatinske županije u hrvatsku maslinarsku reprezentaciju treba uključiti i Primorsko-goransku, te Ličko-senjsku županiju kojoj pripada i kultno maslinarsko mjesto Lun na otoku Pagu.

To mjesto kao i njegove samonikle, više od tisuću godina stare masline još nisu valorizirani, koliko bi svojim fenomenom trebale biti i izvan Hrvatske.

image

Dr. Ivica Vlatković: Ukoliko se pravilno poberu i prerade masline te sačuva kvaliteta ulja to lunjsko ulje bi moglo postati senzacija

Maslina

Lunjske masline svjetski fenomen

S time je suglasan i Želimir Badurina, jedan od osnivača Maslinarske zadruge Lun koja, uz podršku Grada Novalje i tamošnje turističke zajednice upravlja "Vrtovima lunjskih maslina" kao turističkom destinacijom.

Lunjski maslinici protežu se na oko 400 ha i broje više od 80.000 stabala autohtone sorte oblica nacijepljene na divlju podlogu olea oleaster linea.

Badurina tvrdi da najstarija maslina na Lunu broji 2000 godina, a Vlatković domeće da je ovaj maslinik raritet ne samo otoka Paga i Hrvatske – na cijelom Mediteranu više nema ovako očuvanih divljih maslina u njihovu prirodnom okruženju. To, nažalost, nije dovoljno poznato čak ni u europskim, a kamoli svjetskim stručnim krugovima.

image

Želimir Badurina: Ulje od naših divljih maslina je izuzetno pikantno, voćnost je posebna, a ima i mali milijun fenola

Maslina

Zato i predlaže da se u sustavniju valorizaciju lunjskog fenomena krene korak po korak. Za početak predlaže: od ovogodišnje berbe proizvesti kvalitetno ulje da bi ga 2022. godine uputili na najveću svjetsku pozornicu maslinovih ulja – u New York.

Neka se svijet uvjeri u njihovu kvalitetu i otkrije još jednu maslinarsku zanimljivost iz Hrvatske. Ulje proizvedeno od tisućljetnih lunjskih maslina na NYIOOC-u pobudilo bi samo po sebi interes svijeta.

"Ukoliko se pravilno poberu i prerade masline te sačuva kvaliteta ulja, to ulje bi moglo postati senzacija NYIOOC-a, a time i puna valorizacija Luna kao maslinarskog kulturnog dobra", opetuje Vlatković.

Posebno ističe kako tisućljetne lunjske masline, zbog svoje kompleksne genetske determinacije i raznolikosti, kao i svog podrijetla, po istraživanju dr. Tatjane Klepo sadrže jedan od dva hrvatska divlja genoma i on se zove lunsko-lastovski.

image

Fascinantne lunjske masline

Maslina

Plodovi su sitni pa za kilogram ulja treba 15 do 20 kg maslina. No, ta ulja od lunjskih maslina nose svoju jedinstvenost u senzorici koju nigdje nitko ne može proizvesti zbog jedinstvenog teroara. Imaju i dodatna ljekovita svojstva, tvrdi dr. Vlatković.

Kako ih proizvesti da dogodine i na najvećoj svjetskoj pozornici, u konkurenciji više od tisuću uzoraka iz svih maslinarskih zemalja svijeta pokažu svoju osobitost i kvalitetu?

Prvi dogovor je pao

– Prvi dogovor o tome je već "pao" ovih dana. "Čuo sam se s dr. Vlatkovićem. Lipo smo razmijenili mišljenja i dogovorili plan postupanja s konačnim ciljem odlaska na smotru u New York – otkriva Badurina.

Radit će se najvjerojatnije tri ulja. Jedno od plodova samonikle masline, drugo od sorte korzikane nacijepljene na divlju podlogu i treće od oblice također na divljoj podlozi.

image

Milenijske lunjske masline u cvatu

Maslina

Sezona se, kaže Badurina, zasad dobro odvija, masline su dobro resale, pratit će ih i njegovati do berbe i onda odlučiti s kojih stabala brati i u koje vrijeme. Bitno je da plodovi budu zdravi, ubrani u trenu optimalne zrelosti i prerađeni isti dan, kaže. Preradit će se u njegovoj supermodernoj Uljari Lun linije Toscana enologica Mori –​ Oliomio, kapaciteta 850 kg na sat.

Za vrhunsko ulje treba i vrhunska maslina – zdrav neoštećen plod ručno ubran. Nositelj samog posla i organizator s lunjske strane će biti Maslinarska zadruga Lun, kao organizacija koja okuplja respektabilan broj maslinara.

"Oni su već upoznati s inicijativom i u sljedećem razdoblju će se početi s konzultacijama kako bi se dogovorili praktični koraci koje treba poduzeti", govori Badurina.

image

Milenijska lunjska maslina u cvatu

Maslina

Ulje od divljih maslina, dodaje, izrazito je pikantno, a i voćnost je posebna, drugačija od ulja kultiviranih maslina. Hoće li se svidjeti svjetskim panelistima i organoleptičarima to će se tek vidjeti. Sigurno je da će biti kvalitetno, nositi naziv Maslinarske zadruge Lun i sadržavati "mali milijun" fenola.

Na kraju je Badurina još dodao misao prof. dr. sc. Đanija Benčića, inače velikog prijatelja Luna i lunjskih maslina:

"Hrvatska u valorizaciji svog maslinarstva i maslinova ulja u svijetu treba ići naprijed s lunjskim maslinama i lunjskim maslinikom, kako bi svijetu pokazala kako mi nismo nikakva mlada maslinarska zemlja, već spadamo u kulturu koja maslinarstvo baštini tisućama godina, a čemu su lunjske milenijske masline živi dokaz."

Ovome se više nema što dodati. A glede prijepora čije je ulje najbolje, ne zamjerite piscu ovih redaka na komentaru: Od svih istarskih, dalmatinskih i primorskih najbolja su hrvatska maslinova ulja!

*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Masline iz srpnja 2021. godine

image
Luka Gerlanc/Cropix
16. travanj 2024 05:56