StoryEditorOCM

AKTUALNOMaslinari prosvjeduju: Kasne nam poticaji, administracija je ogromna, tražimo hitan sastanak s ministrom poljoprivrede

Piše Meri Šilović
20. lipnja 2024. - 15:34

Odbor za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je sredinom lipnja svoju sjednicu na kojoj se razgovaralo o zahtjevu za sastankom maslinara s novim ministrom poljoprivrede, poticajima u sektoru maslinarstvo za 2024. godinu, te katastru maslinika. Na sjednici je bilo rasprave i o administrativnom rasterećenju OPG-ova, Pravilniku o IAKS mjerama oko prodaje maslinova ulja te konkurentnosti proizvodnje i prerade maslinova ulja.

“Na sastanku je naglašeno kako kasne poticaji za maslinarstvo i uljarstvo te se traži jasan odgovor zašto potpore kasne i hoće li biti isplaćene u cijelosti. Članovi Odbora predložili su da se o svim problemima u sektoru, s novim ministrom Josipom Dabrom, razgovara na sastanku”, objavljeno je u priopćenju iz HPK-a.

Poticaji nisu dovoljni

Članovi Odbora složili su se kako su potrebne hitne izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu. Naime, kako su istaknuli, Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog Odbora da, uz svu dokumentaciju koja se traži, moraju predati i račun o prerađenoj proizvodnji maslina. Također, proizvođači su nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima poticaja te time što nemaju informaciju koliko će dobiti prema pojedinim stavkama.

“Tražimo da se od strane APPRRR-a svake godine pošalje koliko će tko dobiti poticaja. Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što stvara veliku štetu proizvođačima maslina. Također, na terenu dolazi do problema geotagiranih fotografija koje ne prikazuju stvarno stanje ili zbog loše internetske povezanosti uopće nije moguće slikati”, izjavio je predsjednik Odbora Damir Buntić.

image

Damir Buntić: Cijela kontrolna procedura usporava isplatu potpora, što stvara veliku štetu proizvođačima maslina
 

Nikša Stipaničev/CROPIX

Kada je riječ o Katastru maslinika, članovi Odbora zahtijevaju od Ministarstva poljoprivrede da ih upozna s rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a, kao i da dobiju informacije o tome kakvi su podaci prikupljeni vezano uz proizvodnju maslina i maslinova ulja u RH za 2023. godinu.

“Na zadnjem sastanku dogovoreno je da će, ukoliko će uljare slati podatke (imenom i prezimenom maslinara) o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju, da se istima, u 100 posto iznosu trebaju podmiriti troškovi radne snage koja će to raditi. Druga opcija je da Ministarstvo poljoprivrede zaposli osobe koje će u idućem razdoblju, od najmanje tri godine, iste radnje provoditi. Ponovili smo, kao i na prethodnim sastancima, da uljare neće raditi ove poslove jer to zahtijeva dodatni trošak. Potrebno je promijeniti sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora”, izjavio je Buntić.

Tko će kontrolirati kvalitetu ulja?

Iz Odbora ističu kako je na prethodnim sastancima istaknuto kako uljare nisu ovlaštene davati potvrde o kvaliteti i razvrstavanju maslinova ulja jer takve potvrde mogu davati jedino ovlašteni laboratoriji. U 2024. godini uljare neće davati ovakve potvrde jer je, kako kažu, to kršenje zakona.

Uz ovakve potvrde obvezno se treba dostaviti i fiskalni ili transakcijski račun o količini prerađenih maslina te, kao i do sada, račun o prodanim količinama maslinova ulja.

image

Snimka iz bračkog maslinika

Božidar Vukičević/CROPIX

Zato je potrebno pojednostavljenje i smanjenje administrativnog tereta vezanog uz popunjavanje potvrda, dok bi država trebala pružiti podršku radi dobivanja vjerodostojnih podataka. Prijedlozi su usmjereni na prikupljanje podataka putem obrasca ili preko APPRRR-a i Savjetodavne službe, objavljeno je sa sastanka Odbora.

“Bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinova ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje predano na otkup nema jačanja domaće proizvodnje domaćeg maslinova ulja i usmjeravanja prodaje maslinova ulja u legalne tokove”, jedan je od ključnih zaključaka Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK-a.

20. lipanj 2024 15:34