StoryEditorOCM

ključ uspjehaMarinko Budimir: Ne slušam savjete iskusnijih, kao ni što kažu stručnjaci. Svoje masline obrađujem, mazim i pazim po svojoj logici

Piše Branka Žužić
21. travnja 2022. - 07:55

Ma ne slušam vam ja savjete drugih, iskusnijih maslinara, kao ni što kažu stručnjaci. Svoje masline obrađujem, sređujem, mazim i pazim po svojoj filozofiji, logici, intuiciji. U maslinarstvu idem svojim putem, slijedim isključivo svoje ideje! Pritom svoje masline zalijevam s puno ljubavi, uz pomoć moje obitelji, i nagrada nije izostala. Dapače, od četiri zlata, moje je ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo najviše bodova i prvo, najsjajnije zlato – govori nam Marinko Budimir, vlasnik OPG-a Vantović, po struci zidar, suprug, otac četvero djece, koji je cijeli svoj život i rad podredio obitelji, dobrobiti svoje djece, zdravom načinu života.

Upoznali smo ga tijekom proljetne Prve smotre ekstra djevičanskog maslinova ulja na pulskoj ekotržnici u Šijani, u organizaciji Agroudruge Maslina Pula, koja je početkom godine obilježila svoj prvi rođendan.

Zahvaljujući organizatorima tijekom primanja "najveće" zlatne medalje, Marinko Budimir zahvalio je i supruzi Antoniji te svojoj djeci Mateu, Matiji, Pavli i Cviti, koji su mu velika potpora i pomoć u masliniku.

A svoju maslinarsku priču Marinko je započeo 2006., kada je kupio parcelu u selu Šikićima pokraj Pule od 1200 metara četvornih, s 36 stabala maslina, s ciljem da on s obitelji ima gdje boraviti u prirodi, budući da žive u stanu u Puli. Stoga je neizmjerno zahvalan Luki Lacmanoviću, koji mu je prodao tu parcelu s, kako kaže, čvrstim i kvalitetnim maslinarskim temeljem.

S obzirom da novopečeni maslinar ima iskustva s voćkama, u njemu je ljubav prema drvetu, živom biću, strastveno prešla na stabla masline, bez kojih, kako ističe, ne može više zamisliti svoj i obiteljski put.

image

Marinko Budimir sa sinom, dobitnik zlatne medalje

Matija Djanješić/Cropix

– Kada su mi govorili moraš špricati masline bakrom jer će ih napasti bolest, ja sam odlučio da ih neću špricati jer će to ulje konzumirati moja djeca i mi. Ja u jesen i proljeće stavim oko njih četiri karijole konjskog gnojiva, u jesen zafrezam ga, u proljeće ostavim na površini da čuva vlagu, tako da maslina stekne potrebnu nadohranu, imunitet i sama se regenerira. Svi oko mene borili su se s paunovim okom, a mojim maslinama ništa. Također, ja ne primjenjujem agresivnu rezidbu, jer što je krošnja gušća, to ima više hrane, više ploda. Kao što je dobra hrana važna za mene, tako je i za moje masline. Nadalje, kako držim i 40 kokoši za prehranu obitelji, zaključio sam da one odbijaju maslinovu muhu.To je moja teorija, stoga ne špricam ni protiv muhe, pa mi se zna dogoditi da mi treća generacija tog nametnika napravi ponekad štetu. Osim toga, ja ne režem vrhove i visoke grane krošnje, čije mi donje grane dosežu do same zemlje. Ta moja pravila pokazala su se korisna, tako da na sve ono što mi masline vrate, prvenstveno uloženu ljubav i trud, ja im kažem "hvala" – govori nam simpatični Marinko, koji zahvaljuje maslinama što su njemu i obitelji lani podarile 680 kilograma zdravog i jedrog ploda, odnosno 42 litre vrhunskog ekstra djevičanskog ulja.

Upravo prva rana berba 8. listopada bila je vrijedna najsjajnijeg zlata, a zadnja srebra. U suživotu s njegovim maslinama i drugim voćkama na toj obiteljskoj farmi žive poni, guske i patke, a u vrtu bujaju grašak, mahune, salata, mladi luk, rotkvice...

Marinko je naučio svoju djecu da bez rada i truda nema života, tako da vrijedne ruke njegova sina i triju kćerkica brinu o sadnji povrća, zalijevanju, a u masliniku pomažu kad je berba, nose grane nakon rezidbe, a pritom su aktivni, korisni, borave u prirodi, na zraku, te ne sjede, poput većine današnje djece, za kompjutorom.

image
Matija Djanješić/Cropix

Osvojena prva zlatna medalja za Marinka Budimira je dokaz da mu je maslinarski put ispravan i uspješan, a svoje vrhunsko maslinovo ulje koristi za obiteljske potrebe i gušte, ne razmišljajući o etiketiranju boca, kao ni o prihodu. Maslinovo ulje ova šesteročlana skladna obitelj koristi isključivo svježe, za salate, na ribi, u maneštri, kao zadnji "touch", nikada ga ne obrađujući termički.

– Sve što radim, radim za obitelj, vodeći računa da jedemo zdravo. S obzirom da sam na gradilištu od 7 do 17 sati, preostalo vrijeme provodim u svome masliniku, vođen ljubavlju prema obitelji, maslini, voćki, životinjama. Premda mnogi tvrde da pčelarstvo i maslinarstvo ne idu skupa, evo ja sa svojih sedam košnica pčela potvrđujem da i ovaj spoj super funkcionira – ističe naš sugovornik, koji se drži isključivo svojih stavova i teorija.

Za sada je na svom putu uspješan, njegovo ulje proglašeno je najboljim od četiri zlatna ulja, od ukupno 31 uzorka, nakon kemijske i organoleptičke analize u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Na pitanje odakle naziv OPG-a, on veli kako je Vantović bio obiteljski nadimak njegova dida Mate, iz sela Ričice, kraj Imotskog, u čiju je čast i krstio svoj OPG. A ljubav prema maslinama prerasla je granice njegova maslinika, pa s prijateljem obrađuje još stotinjak rodnih stabala maslina.

image

Drago Kliba, predsjednik udruge maslinara

Matija Djanješić/Cropix

*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Masline iz srpnja 2021. godine

01. lipanj 2024 22:25