StoryEditorOCM

struka savjetujeKAOLINSKOM GLINOM protiv maslinine muhe i sušnih ekstrema

Piše Stipe Vrljić, dipl.ing.agronomije
23. kolovoza 2023. - 10:14

Preventivnim tretmanima Manisolom stvaramo fizičku barijeru i time se osiguravamo od prodora štetnika (maslinine muhe...), ali i štetnih Sunčevih zraka, i to na potpuno prirodan način

Maslinari, ali i svi ostali u agraru svjedoci su koliko je zapravo izazovno i teško boriti se sa svim problemima u biljnoj proizvodnji, a na kraju imati zdrav i kvalitetan proizvod.

Sve izraženije klimatske promjene, biljne bolesti, agresivniji i brojniji štetnici stavljaju maslinarstvo u ozbiljnu kušnju.

Osim dobro znanih štetnika maslinove muhe i moljca, koji se, ovisno o godini, javljaju u slabijem ili jačem intenzitetu, sveprisutne su i opasnosti od paunova oka, a u posljednje vrijeme i ekstremno sušna i vruća ljeta.

Također iz godine u godinu sve više insekticida u zaštiti protiv maslinine muhe i moljca gubi dozvolu, nema ih više na tržištu, i ostaje svega nekoliko dostupnih, ali većinom slabije djelotvornosti.

Sve navedeno za posljedicu može imati lošije rezultate u maslinarskoj proizvodnji i neminovno nas tjera na drugačiji, aktivniji i preventivniji pristup u zaštiti maslina.

image

Oblica prije prskanja

Čime onda i kako zaštititi svoje masline?

Prirodnim putem do zdravlja masline

Rješenje nalazimo u inovativnom, potpuno prirodnom proizvodu pod nazivom Manisol, koji se već nekoliko prethodnih godina koristi kod renomiranih maslinara u najznačajnijim maslinarskim regijama Italije, Španjolske, Grčke, Francuske, ali i kod nas u Istri.

Preventivnim tretmanima Manisolom stvaramo fizičku barijeru i time se osiguravamo od potencijalnog prodora štetnika, biljnih bolesti, ali i temperaturnih šokova.

MANISOL je kaolinska glina

Radi se o zaista inovativnom proizvodu jer je Manisol specijalna receptura mješavine kaolinske gline, bakra, cinka i kalcijeva karbonata, pa u jednom proizvodu imamo mnoge benefite.

Kaolinska glina u Manisolu stvara fizički štit bjeličaste boje, koji odbija štetnike, ali i onemogućuje ubušivanje i potencijalno odlaganje jajašaca u plod.

S druge strane, bakar u kombinaciji s kaolinom ostaje duže postojan na plodu i listu, čime se ostvaruje konstantna fungicidna higijena tijekom cijele sezone.

Bjeličasti štit uspješno reflektira štetne Sunčeve zrake, smanjuje prekomjerni gubitak vlage iz ploda i biljke, pa u konačnici plodovi ostaju kvalitetniji i otporniji na visoke temperature, bez ožegotina i smežuravanja.

Osim u zaštiti maslina, Manisol nalazi primjenu i kod drugih kultura (jabuka, kruška, vinova loza, rajčica, paprika i dr.), smanjujući opasnosti od štetnih Sunčevih ožegotina, ali i odbijajući napade većine štetnika.

Primjerice, poljski proizvođači već godinama koriste navedeni preparat u zaštiti jabuka i imaju veliki utjecaj na smanjenje štetnika (savijača, crvenog pauka, lisnih ušiju...), ali i na smanjenje pojedinih gljivičnih bolesti.

Način djelovanja Manisola

Manisol se, rastopljen u vodi, folijarnim putem prska po cijeloj maslini, listovima i plodovima, a zaštitni sloj koji se stvara na plodu i listu postaje neprivlačan muhi i ostalim štetnicima, onemogućeno je odlaganje jaja, pa štetnik ubrzo odustaje i traži drugog domaćina.

Manisol je potpuno prirodan proizvod koji ne ostavlja štetne rezidue, pozitivno utječe na fotosintezu, prinos i kvalitetu ploda, jer biljka manje trpi posljedice suše, a ujedno je i hrana bakrom, cinkom i kalcijem.

MASLINA: 3-4 kg/100 l vode; 2-3 tretmana u sezoni, počevši preventivno od zametanja plodova.

Preporučeni je početak prskanja Manisolom u maslinarstvu sredina prema kraju lipnja, što se poklapa s početkom leta maslinine muhe.

Budući da jako dobro prianja na tretirane dijelove, ne ispire se lako, pa štiti biljku u prosjeku na 80-100 litara kiše. Lagani pljuskovi neće smanjiti djelovanje.

U našim uvjetima, budući da se radi o mediteranskoj klimi, potrebno je još jedno tretiranje krajem kolovoza, zbog toga što plod u međuvremenu od prvog tretiranja ostvari rast pa ostatak ploda bude nezaštićen, ili ako se dogodi nekakav značajniji kišni period nakon lipnja.

Treća, eventualna, intervencija obično je u rujnu.

Na plodovima zbog procesa prerade nema nikakvih štetnih rezidua, što ga čini potpunim prirodnim rješenjem i novom metodom zaštite u maslinarstvu.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Sjeme d.o.o.

24. travanj 2024 10:38