Preventivnim tretmanima Manisolom stvaramo fizičku barijeru i time se osiguravamo od prodora štetnika (maslinine muhe...), ali i štetnih Sunčevih zraka, i to na potpuno prirodan način
Maslinari, ali i svi ostali u agraru svjedoci su koliko je zapravo izazovno i teško boriti se sa svim problemima u biljnoj proizvodnji, a na kraju imati zdrav i kvalitetan proizvod.
Sve izraženije klimatske promjene, biljne bolesti, agresivniji i brojniji štetnici stavljaju maslinarstvo u ozbiljnu kušnju.
Osim dobro znanih štetnika maslinove muhe i moljca, koji se, ovisno o godini, javljaju u slabijem ili jačem intenzitetu, sveprisutne su i opasnosti od paunova oka, a u posljednje vrijeme i ekstremno sušna i vruća ljeta.
Također iz godine u godinu sve više insekticida u zaštiti protiv maslinine muhe i moljca gubi dozvolu, nema ih više na tržištu, i ostaje svega nekoliko dostupnih, ali većinom slabije djelotvornosti.
Sve navedeno za posljedicu može imati lošije rezultate u maslinarskoj proizvodnji i neminovno nas tjera na drugačiji, aktivniji i preventivniji pristup u zaštiti maslina.
Čime onda i kako zaštititi svoje masline?
Prirodnim putem do zdravlja masline
Rješenje nalazimo u inovativnom, potpuno prirodnom proizvodu pod nazivom Manisol, koji se već nekoliko prethodnih godina koristi kod renomiranih maslinara u najznačajnijim maslinarskim regijama Italije, Španjolske, Grčke, Francuske, ali i kod nas u Istri.
Preventivnim tretmanima Manisolom stvaramo fizičku barijeru i time se osiguravamo od potencijalnog prodora štetnika, biljnih bolesti, ali i temperaturnih šokova.
MANISOL je kaolinska glina
Radi se o zaista inovativnom proizvodu jer je Manisol specijalna receptura mješavine kaolinske gline, bakra, cinka i kalcijeva karbonata, pa u jednom proizvodu imamo mnoge benefite.
Kaolinska glina u Manisolu stvara fizički štit bjeličaste boje, koji odbija štetnike, ali i onemogućuje ubušivanje i potencijalno odlaganje jajašaca u plod.
S druge strane, bakar u kombinaciji s kaolinom ostaje duže postojan na plodu i listu, čime se ostvaruje konstantna fungicidna higijena tijekom cijele sezone.
Bjeličasti štit uspješno reflektira štetne Sunčeve zrake, smanjuje prekomjerni gubitak vlage iz ploda i biljke, pa u konačnici plodovi ostaju kvalitetniji i otporniji na visoke temperature, bez ožegotina i smežuravanja.
Osim u zaštiti maslina, Manisol nalazi primjenu i kod drugih kultura (jabuka, kruška, vinova loza, rajčica, paprika i dr.), smanjujući opasnosti od štetnih Sunčevih ožegotina, ali i odbijajući napade većine štetnika.
Primjerice, poljski proizvođači već godinama koriste navedeni preparat u zaštiti jabuka i imaju veliki utjecaj na smanjenje štetnika (savijača, crvenog pauka, lisnih ušiju...), ali i na smanjenje pojedinih gljivičnih bolesti.
Način djelovanja Manisola
Manisol se, rastopljen u vodi, folijarnim putem prska po cijeloj maslini, listovima i plodovima, a zaštitni sloj koji se stvara na plodu i listu postaje neprivlačan muhi i ostalim štetnicima, onemogućeno je odlaganje jaja, pa štetnik ubrzo odustaje i traži drugog domaćina.
Manisol je potpuno prirodan proizvod koji ne ostavlja štetne rezidue, pozitivno utječe na fotosintezu, prinos i kvalitetu ploda, jer biljka manje trpi posljedice suše, a ujedno je i hrana bakrom, cinkom i kalcijem.
MASLINA: 3-4 kg/100 l vode; 2-3 tretmana u sezoni, počevši preventivno od zametanja plodova.
Preporučeni je početak prskanja Manisolom u maslinarstvu sredina prema kraju lipnja, što se poklapa s početkom leta maslinine muhe.
Budući da jako dobro prianja na tretirane dijelove, ne ispire se lako, pa štiti biljku u prosjeku na 80-100 litara kiše. Lagani pljuskovi neće smanjiti djelovanje.
U našim uvjetima, budući da se radi o mediteranskoj klimi, potrebno je još jedno tretiranje krajem kolovoza, zbog toga što plod u međuvremenu od prvog tretiranja ostvari rast pa ostatak ploda bude nezaštićen, ili ako se dogodi nekakav značajniji kišni period nakon lipnja.
Treća, eventualna, intervencija obično je u rujnu.
Na plodovima zbog procesa prerade nema nikakvih štetnih rezidua, što ga čini potpunim prirodnim rješenjem i novom metodom zaštite u maslinarstvu.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Sjeme d.o.o.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....