StoryEditorOCM

LJUPČE PLENKOVIĆAtipični hvarski maslinar među prvima na svijetu ulio je more u ulje, vraća se jači nego ikad, već radi na novim izumima

Piše Stjepan Mijat Zaninović
5. prosinca 2024. - 13:55

Tipični ljudi proizvode tipična ulja… No, Ljupče nije tipičan maslinar. S Ljupčetom Plenkovićem nismo se našli u njegovoj uljari ni masliniku. Našli smo se u gradu. U kafiću. Nakon što je Ljupče cijeli dan brao masline. A tehnički gledano, Ljupče niti nije maslinar, Ljupče je kuhar koji je radio u građevini. No kada su mu liječnici rekli da su mu pluća puna prašine od rada, odlučio se s obitelji posvetiti maslinama…  

Ta odluka promijenila je njegov život, ali može se reći i maslinarstvo u Hrvatskoj, a možda nije pretjerano, no jest prerano, reći i u svijetu. Ipak, Ljupče je skoro odustao od svega. Kako kaže, par godina je, zbog spleta životnih okolnosti, sve bilo samo na razini održavanja. Srećom, u djeci je pronašao stari motiv i snagu potrebnu da voće koje dobije na svojih preko 1000 stabala maslina nastavi pretvarati u inovativna ulja.

Otkrio nam je da kuje nove planove, smišlja nove izume o kojima govori ništa ili jako malo, ali zato je bio spreman podijeliti dio priče o najpoznatijoj od svojih 12 etiketa - Condura Croatica.

Među prvima na svijetu ulio je more u ulje

Condura Croatica najmanji je i najubojitiji tip ratnog broda u povijesti, a Ljubče je odlučio svojoj premium etiketi nadjenuti to ime jer se divi tom starohrvatskom tipu broda kojim su hrvatski kraljevi čuvali našu obalu. Srećom, danas se svijet ne mora bojati ratovanja protiv Condura Croatica, već se mogu nadati toćati kruh u njega.

Ne, naravno, da ne mislimo na brod…

Ljupče je svoje maslinovo ulje obogaćeno morskim planktonom nazvao Condura Croatica, napravio jednu seriju, prodao sve i od tada radi na drugim inovacijama.

Pitali smo ga kako mu je palo napamet spojiti plankton s uljem?

- Ja sam kuhar po struci i jednom sam kod Hrvoja Zirojevića probao kap ulja s planktonom. Nisam mogao vjerovati… Okus lupara. Okus mora…” - prisjetio se prvog susreta s planktoniziranim uljem.

Pitanje od milijun eura

Kaže da je uslijedilo mnogo skupog testiranja jer se plankton kupuje, a on ga je nabavio iz Sjedinjenih Američkih Država po cijeni od 8000 eura za kilogram. Kada je njegovo ulje bilo gotovo, 250 ml se prodavalo za 50 eura. 

- Moram se zahvaliti i dr.sc. Mireli Žanetić koja mi je bila velika pomoć i svom mentoru kuharstva Davoru Periću koji me naučio razmišljati izvan okvira - rekao je Ljupče, no mi smo ostali zalijepljeni na cijenu pa smo pitali…

Pa tko to kupuje?

Ljupče se nasmijao pa otkrio: “Nije Condura Croatica bila etiketa koju će svatko kupiti. Njezina je vrijednost u tome što me izdvaja od konkurencije i pokazuje da sam jedinstven.”

A kako to radite?

“E to je pitanje od milijun eura…” - odgovorio je i vješto skrenuo s teme čim je otkrio da mnogo toga u procesu infuzije može poći po krivu.

No, proces spajanja maslinovog ulja s morskim planktonom obično uključuje pripremu planktona (može biti svjež ili sušen, prah ili pasta - ovisi o vrsti). Nakon što je plankton spreman u njega se polako uz miješanje dodaje ulje. Smjesa se ostavi nekoliko dana kako bi ulje apsorbiralo arome i hranjive tvari iz planktona. Na kraju se ulje može procijediti, a isto kao i obično maslinovo ulje, potrebno ga je čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Ljupče nam je otkrio da njegove nagrađivane etikete svoj dizajn dijelom mogu zahvaliti i tome što maslinovo ulje voli “mrak i hladnoću” jer tako duže zadržava svoja nutritivna svojstva. A kaže Ljupče da kada ljudi dođu u posjed jednog od prvih ulja s planktonom, uvijek pitaju kako ga čuvati i kako djeluje na zdravlje.

image
Privatna arhiva

Zdravstveni benefiti maslinovog ulja s morskim planktonom

Morski plankton (ovisno o vrsti) bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima poput B12 te mineralima kao što su željezo, magnezij i jod što su elementi koje se ne pronalazi u “čistom” maslinovom ulju. Osim toga, plankton (ponovno, ovisno o vrsti) sadrži bioaktivne spojeve s potencijalnim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, što obogaćeno maslinovo ulje čini jedinstvenim spojem zdravlja, održivosti i vrhunskog okusa.

Condura Croatica se pakira u amfore, Atena u keramičke boce

Ljupče Plenković je za svoja ulja pokupio nagrade u New Yorku i Dubaiju, no prve nagrade stigle su s domaćih natjecanja. Nisu nagrađivana samo ulja već i dizajn etiketa jer se pazilo i na najsitnije detalje. Condura Croatica, maslinovo ulje s planktonom, dolazi u malenoj amforici. Nije to samo “da figura” nego se time pokazuje koliko je duga tradicija maslinarstva u Hrvatskoj i na Hvaru. Također, bitno je što amfora ulje drži u mraku, a njezine debele stijenke pružaju bolju toplinsku izolaciju od običnog stakla.

I ostale etikete, među kojima je Atena dobila najviše pažnje kada je tek izašla, na tanjure teku iz keramičkih boca. Razlozi su opet isti, “to je bolje za ulje”, ali nije se Ljupče pravio da ne zna koliko “figura” boca Atene koja je u zadimljenom kafiću sjajila kao, voskom zapečaćena, lanterna zdravlja.

Priznao nam je da mu je i bila namjera stvoriti nešto posebno, nešto što nije samo ulje ili samo suvenir već fuzija toga. Nešto što ljudi kupe da bi pojeli, no i da bi bocu ostavili na nekoj polici. Na račun te boce možda se tamo negdje u dalekom bijelom svijetu barem na par minuta bude pričalo o Hvaru i Hrvatskoj. Možda na račun Atene, koja svoje ime može zahvaliti “činjenici” da je božica Atena dala ljudima maslinu, netko odluči posjetiti Hrvatsku.

Na takve stvari cilja Ljupče Plenković, na lanterne koje svojim svjetlom pozivaju ljude iz ogromnog svijeta da se, barem nakratko, usidre pokraj ove naše predivne hridi.

A kaže da ima još dvije inovacije, kako ih on zove “ludosti” jer mu svaki put prijatelji kažu da je lud kad im dođe s idejom. Jedna je već spremna, već je na institutu, no prerano je za spominjati je. Druga je čak i Ljupčetu još uvijek apstraktna, ali ako je suditi po dječačkom entuzijazmu koji iz njega zrači, samo je pitanje vremena kada će svjetlo nove Ljupčetove inovacije početi mamiti ljude na Hvar.

05. prosinac 2024 13:59