StoryEditorOCM
Ostalonajava izložbe

Kipar Neno Mikulić izvukao dvoje ljudi iz ralja morskog psa: ‘Bili su mi presimpatični da ih ostavim u utrobi zvijeri‘

Piše Eda Vujević
22. kolovoza 2023. - 11:57

U utorak, 22. kolovoza u 20 sati u Podrumima Dioklecijanove palače bit će otvorena izložba radova splitskog kipara i slikara Nene Mikulića.

Izložbu organizira Muzej Grada Splita, a njegova ravnateljica Vesna Bulić Baketić istodobno je, uz samog umjetnika, i autorica postava te autorica pratećeg teksta u katalogu izložbe koja nosi naziv “Skulpturacije”. Suorganizator izložbe je splitski HULU.

– Iako već prepoznatljive teme života vezanog uz more ne donosi na banalan način već su uvijek obložene decentnom karikaturalnom porukom, Mikuliću to nije dovoljno – poručuje Vesna Bulić Baketić.

Propitivanje granica

– Umjetnički nagon tjera ga dalje u propitivanje vlastitih granica. Iako se čvrsto drži figuralnosti i ne zapućuje se u apstrakciju, mora svoj izraz odgurnuti izvan zone komfora koja nije uvijek i nužno ugodna. Radi seriju glava gdje još više opušta potez svoga dlijeta, fasete na drvetu postaju grublje, glave estetski nisu privlačne, ali u svojoj grotesknosti svjedoče o Mikulićevoj umjetničkoj hrabrosti da se zaputi i korak dalje iza prevladavajuće estetike ljepote i karikaturalne dojmljivosti, te otkrije emocije koje pobuđuje estetika ružnoće. Glave nalik totemskima, izbrazdane, s bojom koja se slijeva, u jednom momentu mogu i zastrašiti, ali na drugi pogled otkrivaju alter ego onoga iz čijeg će se dlijeta u sljedećem momentu izroditi fini gospodin s ružom u ruci – ističe suautorica izložbe.

image
Privatni arhiv

–​ Mikulićeva umjetnost ukazuje na dihtomiju koja se skriva u svima nama. Stoga je ova izložba posebno zanimljiva, a k tome postavljena u arhetipskom prostoru u kojem je naslagana višestoljetna memorija. Ukazivanje na dvojnost koja se nalazi u i oko svega što nas okružuje, oduvijek i zauvijek, izniman je trenutak preispitivanja i mogućnost smještanja sebe samoga u univerzumu. Umjetnost je tu da pokaže smjer – kaže Vesna Bulić Baketić.

image

Neno Mikulić s promijenjenom skulpturom morskog psa koja je upravo stigla u Podrume

Privatni arhiv

Morski pas u kavezu

Sam umjetnik, premda vrlo aktivan i koji je samo ovog ljeta već otvorio dvije izložbe, na Braču i Korčuli, ističe činjenicu da prvi put u svojoj karijeri izlaže u Podrumima. Stoga njegova izložba u taj monumentalni prostor donosi tridesetak skulptura od kojih je dobar dio do danas neviđenih, a polovica je nastala u zadnje dvije godine. No neke već viđene, umjetnik je “renovirao”, što nije baš uobičajena praksa.

image

"Povratak"

Privatni arhiv

– Jest, prepravio sam jedan brod iz 2007. godine, a također sam promijenio i veliku skulpturu morskog psa u kavezu koji je već bio izlagan, primjerice na Pjaci, u Staroj gradskoj vijećnici – navodi Mikulić.

– Istina, nisam siguran koliko je to s moje strane korektno, da tako kažem, ipak je svako djelo rezultat određenog vremena i određenog stanja u kojem sam se tada nalazio, ali... Nešto je tom brodu falilo, nešto mi nije na njemu bilo drago, a morski pas... On je unutar sebe imao muškarca i ženu, koje sam “spasio”. Bili su mi presimpatični, a da bih ih ostavio tako u utrobi zvijeri velike gotovo dva i pol metra. Oni su sad posebno izloženi, trenutno su u Korčuli gdje do kraja kolovoza traje moja izložba. Kad zatvorimo izložbu u Korčuli, dodat ću još pet-šest radova i izložbi u Podrumima – dodaje Mikulić.

Izložba “Skulpturacije” u Podrumima u Splitu ostaje postavljena sve do 5. listopada.

image
Privatni arhiv
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:47