StoryEditorOCM
Ostalou MKC-u Split

’House Bolero’, plesopis u prostoru i vremenu obići će četiri županije u pet dana; Ove subote su u Splitu

19. svibnja 2023. - 22:59

Renomirani Studio za suvremeni ples upravo je na mini turneji po srednjoj i južnoj Dalmaciji s predstavom “House Bolero”, kojom će obići četiri županije u pet dana.

Nastupili su ovog četvrtka u Novalji na Pagu, a do nedjelje raspored kaže da su u Zadru (petak) i Splitu (subota), a u ponedjeljak u Vrpolju izvest će predstavu “Žohari”.

Plesnom predstavom “House Bolero” u koreografiji međunarodno priznatog slovenskog plesača i koreografa Mateja Kejžara Studio za suvremeni ples obilježio je 60. godišnjicu osnivanja ansambla krajem 2022. u Zagrebačkom kazalištu mladih. Koncept i koreografiju potpisuje Matej Kejžar, dok predstavu izvode Branko Banković, Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić, Šimun Stankov i Ana Novković.

image
Nina Durdevic/

“Projekt ‘House Bolero’ započeo je prije pet godina odom Plesu, zajedničkim eksperimentom proizišlim iz pitanja kako učiti iz plesa radije nego kako učiti plesati ili kako biti svoj.

Ti ludi, čudni, queer, idiosinkratski plesni stilovi razvijali su se kroz rad s fizičkom prisutnošću, kinestetskim upisivanjem u vrijeme i prostor kao u materiju, u zajedničko energetsko polje, u dinamički teritorij i mjesto u kojem je stalna promjena dinamike moguća.

image
Nina Durdevic/

U tom međugeneracijskom eksperimentu, sedam plesača kroz rad s tijelom, fizičkom prisutnošću i sa strašću za plesom neizbježno stvaraju nove implikacije: njihov plesopis postaje sila koja preispituje bezgranično polje normalizacije”, navodi se u najavi predstave.

U splitskoj prilici, predstava će biti izvedena u Multimedijalnom kulturnom centru. Također, u Splitu će 21. svibnja biti održane i plesne radionice u suradnji s IKS festivalom, koje će u Centru Solar voditi Martina Tomić, Branko Banković i Ana Vnučec. Dječja plesna predstava “Žohari”, pak, u režiji istaknutog umjetnika Maria Kovača bit će izvedena 22. svibnja u Osnovnoj školu “Vrpolje” – riječ je o projektu koji uključuje robote, znanstvenu fantastiku i estetiku videoigara, a bit će izvedena u sklopu projekta “Ruksak pun kultura”, programa namijenjenog djeci u školama.

Koreografiju “Žohara” potpisuje Branko Banković, dok predstavu izvode Ana Mrak, Martina Tomić, Ida Jolić i Ana Vnučec.

image
Nina Durdevic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:22