stdClass Object ( [id] => 1095240 [title] => Pisci revoltirani natječajem za 15.000 kuna i bodovanjem članaka u medijima. ‘Štetan za literaturu, koristan za poslušne autore", poručuju [alias] => pisci-revoltirani-natjecajem-za-15-000-kuna-i-bodovanjem-clanaka-u-medijima-stetan-za-literaturu-koristan-za-poslusne-autore-porucuju [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kojih će dvadeset hrvatskih književnika i deset prevoditelja dobiti novac Ministarstva kulture za prozu, poeziju ili dječje i strip stvaralaštvo – pitanje je koje je pokrenulo lavinu nezadovoljstva na književnoj sceni, pa se preko društvenih mreža širi peticija da se propozicije natječaja objavljenog 22. travnja ponište. Peticijom koju potpisuje velik broj autora, među kojima Marina Vujčić, Branko Čegec, Korana Serdarević, Damir Karakaš, Boba Đuderija, Ivica Ivanišević, Nebojša Lujanović, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš, Monika Herceg, Ivica Đikić, Edo Popović i mnogi drugi, njih 150, izražavaju stav da propozicije kojima trebaju udovoljiti neće donijeti stimulaciju od 15 tisuća kuna stvarno najkvalitetnijima među njima. Onima koji su imali najbolja književna i prevodilačka ostvarenja tijekom 2019. i 2020. godine.

Prijavljena bi se djela,– prema propozicijama, ocjenjivala u dva kruga, no prvi dio ocjene – u kojem su uvedeni brojčani pokazatelji i konkretni bodovi za dobivene nagrade, sudjelovanje na književnim festivalima i koliko je članaka o knjigama objavljeno u medijima – izazvao je pravu eksploziju revolta među piscima.

Pobrojene su nagrade koje donose maksimalnih 40 bodova, poput one Tportala, "Goran" za mlade pjesnike, "Ivan Goran Kovačić", "Prozak", "Vladimir Nazor", "Judita", "Slavić", "Tin Ujević", Fonda "Miroslav Krleža", "Grigor Vitez", "Mato Lovrak", "Mali Marulić" i sličnih – a manje se bodova, od 20 do 35, osvaja za ulazak knjige u uži ili širi izbor.

Potom se različit broj bodova zbraja za nastup na književnim festivalima, pri čemu nisu svi isti: Sa(n)jam knjige u Puli, Mediteranski festival knjige ili Zagreb Book Festival vrijede 15 bodova, ali Festival svjetske književnosti i Goranovo proljeće vrijede 10 bodova.

I objave u medijima ne vrijede isto – članak u Jutarnjem listu, Večernjem listu, Expressu ili u Novoj Istri vrijede 10 bodova, ali u Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji ili Novostima vrijede manje – sedam bodova. U Riječi i Književnoj reviji – tek četiri boda.

BIROKRATSKA IGRA

Potpisnici peticije pod nazivom "Pravo na kvalitetu" uglavnom drže da je ovakvo bodovanje krajnje proizvoljno i da je Ministarstvo u suradnji sa strukovnim udrugama: Društvom hrvatskih književnika, Hrvatskim društvom pisaca, Društvom hrvatskih književnih prevodilaca te Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade, ispucalo ćorak. Tim više što se piscima ponudila prijavnica za sudjelovanje koju bi trebali ispuniti sami i priložiti zbroj osvojenih bodova.

Među prvima se javno o propozicijama oglasio književnik Zoran Žmirić:

– Predviđeni novac rado bih vidio na svojem računu, samo kad za takvo što ne bih po kriteriju Ministarstva kulture morao sam sebe kandidirati, umjesto da to učine oni sami ili neko povjerenstvo. Neprihvatljivo je nuditi piscima da sebe vide i doživljavaju kao jednog od 20 najboljih. Ja, recimo, sebe ne doživljavam boljim od svojih kolega, što je po mehanizmu Ministarstva kulture, čini se, moj problem.

Zbog svega navedenog ne pada mi na pamet skupljati novinske članke i web-adrese na kojima su u posljednje dvije godine objavljeni tekstovi o mojim knjigama, nemam namjeru tražiti potvrde organizatora književnih nagrada o tome koja je moja knjiga došla do finala, a koja je dobila kakvo priznanje, a svakako odbijam izračunavati koliko koja od recenzija mojih knjiga nosi bodova, pogotovo ne po kriteriju Ministarstva kulture, po kojem osvrt u Jutarnjem listu vrijedi 10 bodova, dok onaj u Novom listu vrijedi sedam bodova, i sve to uvrštavati u tablice. Odbijam birokratsku igru Ministarstva kulture. Ovako postavljenim stvarima Ministarstvo kulture predstavlja se kao pučka kuhinja za pisce, a piscima oduzima dostojanstvo prisiljavajući ih da im za novčanu stimulaciju u iznosu jednomjesečnog minimalca u zemljama Europske unije dostavlja "potrebne papire".

Svi potrebni papiri s moje su strane ispisani, otisnuti i ukoričeni, i tu moj posao kao književnika koji participira u kreiranju hrvatskog kulturnog identiteta prestaje. Valorizacija mojeg pisanja ne spada u moj djelokrug rada, to je posao Ministarstva kulture. Ne pišemo moje kolege pisci i ja zato što postoji Ministarstvo kulture, nego Ministarstvo kulture postoji, između ostaloga, zato što mi pišemo – naveo je Žmirić, čiji je roman "Pacijent iz sobe 19" bio nominiran i finalist nekoliko nagrada, a po glasovima čitatelja dobio je nagradu "Fran Galović" 2019. godine.

– Iako ta nagrada, nažalost, po kriterijima Ministarstva kulture ne znači ništa, što je tek jedna od nelogičnosti ovog šlampavo složenog poziva. Također, roman je tiskan u Srbiji, kao prvi roman hrvatskog pisca koji tematizira Domovinski rat objavljen u toj državi, no ne znam gleda li Ministarstvo kulture na ovo kao na uspjeh i, ako gleda, koliko to bodova vrijedi.

Recenzije o romanu pisao je niz novina, među kojima i Slobodna Dalmacija, Hrvatski radio, Hrvatska televizija te gomila portala iz Hrvatske i regije, kao i o zbirci priča "Kaleidoskop". Ne mogu ih prebrojiti zato što nemam angažiranu PR agenciju koja bi skupljala svaki javno publicirani tekst koji se tiče mojeg rada. Bio sam pozivan na književne festivale, što Ministarstvo kulture također boduje, no nisam im prisustvovao zato što sam posljednje četiri godine živio 2000 kilometara daleko od Hrvatske. Žao mi što se zbog tog detalja gubi znatan dio bodova – nabraja ovaj pisac.

SUMANUTA NORMA

Ništa manje kritična nije pulska književnica Slađana Bukovac, autorica zbirke priča "Odstraniti životinju", koja se uopće ni ne prijavljuje na ovakve natječaje.

– Mislim da je natječaj štetan za literaturu, a koristan za prosječne i poslušne autore. Za razliku od prethodnog natječaja Ministarstva, gdje blage veze nisu imali po kojim kriterijima dodjeljuju novac pa su na kraju uskliknuli da pomažu siromašne, ovaj su put sve normirali. Prenormirali na upravo sumanut, birokratski način.

Vlastiti primjer koristim isključivo kao ilustraciju. Izrazito slabo sudjelujem na literarnim festivalima, jer se za to uglavnom dobije spavanje i hrana. Honorara za te manifestacije koje financira Ministarstvo za autore ili nema ili su smiješni. Da sam se prijavila da budem najbolji pisac, pokazalo bi se da su moji hipotetički "bodovi" za promociju knjige zasnovani na slučajnoj činjenici da živim u Puli, a pulsku sam promociju odabrala jer mi je to bliže, i ne moram potezati do Zagreba. Isto tako, nastupi na festivalu "Lit-link" uvjetovani su time što sam mogla doći na biciklu, što sam na to trošila ukupno dva sata. Na to, da mogu stići na biciklu, dobije se isto 15 bodova. Općenito, "moju kvalitetu" unaprjeđuje to da što više nastupam besplatno, da sam ekstrovert i ambiciozni mazohist, da nemam pojma što da radim sa sobom, osim da se promoviram o vlastitom trošku. Meni ovo izgleda kao recept za teškog luzera. Besplatnost, namagarčenost i dopuštanje da te sustav melje kao mašina za meso najozbiljniji je doseg i priznanje, to nam poručuje ovaj natječaj – navodi Bukovac, osvrćući se i na bodovanje književnih recenzija u medijima:

– Posve je svejedno jesu li nešto ocijenili pozitivno ili negativno. Evo mi 20 bodova od osoba kojima se ne sviđa moja knjiga, i ne misle da je dobra! Čovjek koji se literaturom bavi jedno pola stoljeća jeftiniji je od početnika s portala. Na njega mogu dobiti svega sedam "bodova", a na kritiku na Trećem programu Hrvatskog radija nije moguće dobiti ništa, nije predviđena u propozicijama. S literarnim nagradama, opet, u kojima više ne sudjelujem, problem je što za ovu godinu još nisu dodijeljene – navodi autorica postavljajući pitanje:

– Je li uistinu normalno da se bilo koji pisac smatra "najboljim piscem", da se za tu poziciju kandidira, umjesto da bude proglašen? Da pleše kao majmun po tim finalima i manifestacijama? Jer Ministarstvo kulture blage veze nema tko je što napisao, ako nesretnik ne pošalje pet primjeraka vlastite knjige, i ne dokaže da je postojao, i sudjelovao?

OVAKO JE I TRANSPARENTNIJE

Inače, peticija, koja će biti objavljena kad je potpiše 3000 ljudi, problematizira još neke kriterije kao što su bodovanje po osnovi broja prodanih knjiga i broja posudbi u knjižnici, "jer broj prodanih primjeraka i posudbi u knjižnicama nije pokazatelj vrijednosti nekog djela". Kao i to da su pjesnici diskriminirani natječajem, kao i autori knjiga za djecu, knjiga esejistike te autori stripova, dok se dramski pisci niti ne spominju.

Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, koji je bio dio radne skupine koja je postavljala kriterije za pisce, u Jutarnjem listu staje u obranu natječaja i drži da je bodovanje jedini fer model. Da se jedino na taj način može transparentno, jasno i mjerljivo definirati kriterije izvrsnosti i da "na ovaj način svatko može vidjeti koji mu je rejting i koliko je njegovo djelo ostvarilo zamjetan doprinos".

Zoran Ferić, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, upozorava na drugi dio ocjenjivanja i činjenicu da će i riječ žirija biti relevantna u konačnom izboru najboljih djela. Te da je numerički dio osmišljen kako knjige koje su zaintrigirale javnost ne bi prošle nezapaženo, pa naglašava da će u žiriju biti ljudi koji će se predstaviti svojim imenom, prezimenom i dignitetom, svi upućeni u tekuću književnu produkciju. Ni u peti im, kaže, "nije bilo uvrijediti književnu struku grotesknim brojevima", naglašavajući koliko novčana potpora znači piscima te da su je ovim kriterijima spašavali od ukidanja od strane Ministarstva.

Književni urednik Kruno Lokotar, koji je i voditelj nekoliko književnih nagrada, pak, kaže:

– Ako netko misli da se knjige ne može vrednovati, čemu onda kritika uopće, nagrade?

Zbog toga misli da je metoda načelno dobra te se osvrće na nezavidnu poziciju žiriranja u ovakvim natječajima. Misli da će ovako članovi komisije barem dijelom biti rasterećeni.---

Komentari pisaca

MARINA VUJČIĆ: Nepristojno je tako misliti o sebi
– Iako imam knjigu koja bi teoretski mogla ući "u bubanj", neću se prijaviti na ovaj natječaj jer bi to značilo da sama mislim kako je moj roman među 20 najboljih u dvogodišnjoj hrvatskoj književnoj produkciji. O vlastitoj je knjizi nepristojno tako misliti, a ja sam jedno pristojno čeljade.
Čak i da me spopadne iznenadni napadaj autorskog samoljublja, odustala bih na ovoj neshvatljivoj bodovnoj matematici po kojoj kritika u jednim novinama znači više, a u drugima manje bodova, i po kojoj, recimo, nagrada za najčitaniju knjigu u istarskim knjižnicama nosi nula bodova, a uzima se u obzir broj posudbi i broj prodanih knjiga. Toliko o tome.

NEBOJŠA LUJANOVIĆ: Ništa mi više nije jasno
– Odavno se ne uklapam u vizije žirija o tome što je kvalitetna književnost. Niti nakon sedam objavljenih knjiga. Bez onih znanstvenih. Često me nema niti u širim izborima. Sada se ne uklapam niti u nove kriterije Ministarstva kulture. Prvo sam previše bogat da bih dobio stipendiju, sada sam previše siromašan jer nemam taj luksuz putovati po sajmovima. A to je ono što će se bodovati... Ništa mi više nije jasno.

ALEKSANDRA KARDUM: To ne pripada književnosti
– Iako sam se posljednji (i jedini) put za potporu prijavila davne 2009., mišljenja sam da će se ta moja stimulativna apstinencija produljiti još neko vrijeme. Ovakvo samouvjereno prikupljanje bodova može eventualno poslužiti u filtriranju kandidata s prednošću za stambeni kredit ili, ne daj Bože, pregled magnetskom rezonancijom, ali za odabir najkvalitetnije i najzaslužnije književnosti? Što je tu, recimo, s novim piscima koji u startu imaju manje šanse? Što s razlikama u bodovanju kritika? Što je s ljubavlju čitateljske publike ili velikom čitanošću knjige, koja je, eto, manje vrijedna od toga je li se neki pisac ukazao ili nije – na nekom festivalu? U svakom slučaju, ovaj natječaj odiše elitističkim pristupom koji nije, i ne bi trebao biti, imanentan književnosti.

JURICA PAVIČIĆ: Nema sretnog rješenja
– Od početka sam imao rezervi prema tom "post fondu" za autore, jer mi se činilo da problem leži u tome što honorar piscu daje Ministarstvo umjesto da se to uredi kolektivnim ugovorima s izdavačima. I to je razlog zašto se nikada nisam javljao na natječaj, ni prije, ni sad. Propozicije? Ima pluseva i minusa. Kad se nešto kvantificira, onda su brojke – brojke, a s druge strane, ako se ne prihvati kvantifikacija koja je ušla i u znanost, nego se izabere povjerenstvo, onda ljudi govore da im nisu jasni kriteriji i da su subjektivni. Prema tome, nema sretnog rješenja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => piši propalo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => piši propalo 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-28 12:50:10 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-30 13:33:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-30 13:33:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 125 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648432.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648442.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648446.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648448.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648452.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648454.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648468.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648472.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648474.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17648476.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Danijel Bartoli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mnogi se sla\u017eu da se Ministarstvo kulture postavlja poput pu\u010dke kuhinje za pisce
\n\u00a0","Zoran \u017dmiri\u0107: Ne pada mi na pamet skupljati novinske \u010dlanke o mojim knjigama
\n\u00a0","Kruno Lokotar: Ako se knjige ne mogu vrednovati, \u010demu onda kritika uop\u0107e, nagrade?
\n\u00a0","Neboj\u0161a Lujanovi\u0107: Odavno se ne uklapam u vizije \u017eirija o tome \u0161to je kvalitetna knji\u017eevnost
\n\u00a0","Ministarstvo je to trebalo urediti kolektivnim ugovorima s izdava\u010dima","Aleksandra Kardum: Ovaj natje\u010daj odi\u0161e elitisti\u010dkim pristupom
\n\u00a0","Marina Vuj\u010di\u0107: \u010cak i da me spopadne napadaj autorskog samoljublja, odustala bih na matematici
\n\u00a0","Zlatko Krili\u0107: Ovako svatko mo\u017ee vidjeti koliki mu je rejting
\n\u00a0","Zoran Feri\u0107: I rije\u010d \u017eirija bit \u0107e relevantna u kona\u010dnom izboru najboljih djela
\n\u00a0","Sla\u0111ana Bukovac: Mislim da je natje\u010daj \u0161tetan za literaturu, a koristan za prosje\u010dne, i poslu\u0161ne autore
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17648432_1920.jpg":"1920x1080","k_17648432_1280.jpg":"1280x1280","k_17648432_1024.jpg":"1024x1024","k_17648432_640.jpg":"640x640","k_17648432_480.jpg":"480x480","k_17648432_340.jpg":"340x340","k_17648432_220.jpg":"220x220","o_17648432_1280.jpg":"1280x853","o_17648432_1024.jpg":"1024x682","o_17648432_640.jpg":"640x426","o_17648432_480.jpg":"480x320","o_17648432_340.jpg":"340x226","o_17648432_220.jpg":"220x146","h_17648432_1280.jpg":"1280x854","h_17648432_1024.jpg":"1024x683","h_17648432_640.jpg":"640x427","h_17648432_480.jpg":"480x320","h_17648432_340.jpg":"340x227","h_17648432_220.jpg":"220x147","pp_17648432_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648432_1024.jpg":"805x1024","pp_17648432_640.jpg":"503x640","pp_17648432_480.jpg":"377x480","pp_17648432_340.jpg":"267x340","pp_17648432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_17648442_1920.jpg":"1920x1080","k_17648442_1280.jpg":"1280x1280","k_17648442_1024.jpg":"1024x1024","k_17648442_640.jpg":"640x640","k_17648442_480.jpg":"480x480","k_17648442_340.jpg":"340x340","k_17648442_220.jpg":"220x220","o_17648442_1280.jpg":"1280x855","o_17648442_1024.jpg":"1024x684","o_17648442_640.jpg":"640x427","o_17648442_480.jpg":"480x320","o_17648442_340.jpg":"340x227","o_17648442_220.jpg":"220x147","h_17648442_1280.jpg":"1280x854","h_17648442_1024.jpg":"1024x683","h_17648442_640.jpg":"640x427","h_17648442_480.jpg":"480x320","h_17648442_340.jpg":"340x227","h_17648442_220.jpg":"220x147","pp_17648442_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648442_1024.jpg":"805x1024","pp_17648442_640.jpg":"503x640","pp_17648442_480.jpg":"377x480","pp_17648442_340.jpg":"267x340","pp_17648442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2796","hd_17648446_1920.jpg":"1920x1080","k_17648446_1280.jpg":"1280x1280","k_17648446_1024.jpg":"1024x1024","k_17648446_640.jpg":"640x640","k_17648446_480.jpg":"480x480","k_17648446_340.jpg":"340x340","k_17648446_220.jpg":"220x220","o_17648446_1280.jpg":"1280x1864","o_17648446_1024.jpg":"1024x1491","o_17648446_640.jpg":"640x932","o_17648446_480.jpg":"480x699","o_17648446_340.jpg":"340x495","o_17648446_220.jpg":"220x320","h_17648446_1280.jpg":"1280x854","h_17648446_1024.jpg":"1024x683","h_17648446_640.jpg":"640x427","h_17648446_480.jpg":"480x320","h_17648446_340.jpg":"340x227","h_17648446_220.jpg":"220x147","pp_17648446_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648446_1024.jpg":"805x1024","pp_17648446_640.jpg":"503x640","pp_17648446_480.jpg":"377x480","pp_17648446_340.jpg":"267x340","pp_17648446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17648448_1920.jpg":"1920x1080","k_17648448_1280.jpg":"1280x1280","k_17648448_1024.jpg":"1024x1024","k_17648448_640.jpg":"640x640","k_17648448_480.jpg":"480x480","k_17648448_340.jpg":"340x340","k_17648448_220.jpg":"220x220","o_17648448_1280.jpg":"1280x853","o_17648448_1024.jpg":"1024x682","o_17648448_640.jpg":"640x426","o_17648448_480.jpg":"480x320","o_17648448_340.jpg":"340x226","o_17648448_220.jpg":"220x146","h_17648448_1280.jpg":"1280x854","h_17648448_1024.jpg":"1024x683","h_17648448_640.jpg":"640x427","h_17648448_480.jpg":"480x320","h_17648448_340.jpg":"340x227","h_17648448_220.jpg":"220x147","pp_17648448_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648448_1024.jpg":"805x1024","pp_17648448_640.jpg":"503x640","pp_17648448_480.jpg":"377x480","pp_17648448_340.jpg":"267x340","pp_17648448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1342","hd_17648452_1920.jpg":"1920x1080","k_17648452_1280.jpg":"1280x1280","k_17648452_1024.jpg":"1024x1024","k_17648452_640.jpg":"640x640","k_17648452_480.jpg":"480x480","k_17648452_340.jpg":"340x340","k_17648452_220.jpg":"220x220","o_17648452_1280.jpg":"1280x894","o_17648452_1024.jpg":"1024x715","o_17648452_640.jpg":"640x447","o_17648452_480.jpg":"480x335","o_17648452_340.jpg":"340x237","o_17648452_220.jpg":"220x153","h_17648452_1280.jpg":"1280x854","h_17648452_1024.jpg":"1024x683","h_17648452_640.jpg":"640x427","h_17648452_480.jpg":"480x320","h_17648452_340.jpg":"340x227","h_17648452_220.jpg":"220x147","pp_17648452_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648452_1024.jpg":"805x1024","pp_17648452_640.jpg":"503x640","pp_17648452_480.jpg":"377x480","pp_17648452_340.jpg":"267x340","pp_17648452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_17648454_1920.jpg":"1920x1080","k_17648454_1280.jpg":"1280x1280","k_17648454_1024.jpg":"1024x1024","k_17648454_640.jpg":"640x640","k_17648454_480.jpg":"480x480","k_17648454_340.jpg":"340x340","k_17648454_220.jpg":"220x220","o_17648454_1280.jpg":"1280x1918","o_17648454_1024.jpg":"1024x1534","o_17648454_640.jpg":"640x959","o_17648454_480.jpg":"480x719","o_17648454_340.jpg":"340x509","o_17648454_220.jpg":"220x329","h_17648454_1280.jpg":"1280x854","h_17648454_1024.jpg":"1024x683","h_17648454_640.jpg":"640x427","h_17648454_480.jpg":"480x320","h_17648454_340.jpg":"340x227","h_17648454_220.jpg":"220x147","pp_17648454_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648454_1024.jpg":"805x1024","pp_17648454_640.jpg":"503x640","pp_17648454_480.jpg":"377x480","pp_17648454_340.jpg":"267x340","pp_17648454_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17648468_1920.jpg":"1920x1080","k_17648468_1280.jpg":"1280x1280","k_17648468_1024.jpg":"1024x1024","k_17648468_640.jpg":"640x640","k_17648468_480.jpg":"480x480","k_17648468_340.jpg":"340x340","k_17648468_220.jpg":"220x220","o_17648468_1280.jpg":"1280x853","o_17648468_1024.jpg":"1024x682","o_17648468_640.jpg":"640x426","o_17648468_480.jpg":"480x320","o_17648468_340.jpg":"340x226","o_17648468_220.jpg":"220x146","h_17648468_1280.jpg":"1280x854","h_17648468_1024.jpg":"1024x683","h_17648468_640.jpg":"640x427","h_17648468_480.jpg":"480x320","h_17648468_340.jpg":"340x227","h_17648468_220.jpg":"220x147","pp_17648468_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648468_1024.jpg":"805x1024","pp_17648468_640.jpg":"503x640","pp_17648468_480.jpg":"377x480","pp_17648468_340.jpg":"267x340","pp_17648468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1185","hd_17648472_1920.jpg":"1920x1080","k_17648472_1280.jpg":"1280x1280","k_17648472_1024.jpg":"1024x1024","k_17648472_640.jpg":"640x640","k_17648472_480.jpg":"480x480","k_17648472_340.jpg":"340x340","k_17648472_220.jpg":"220x220","o_17648472_1280.jpg":"1280x790","o_17648472_1024.jpg":"1024x632","o_17648472_640.jpg":"640x395","o_17648472_480.jpg":"480x296","o_17648472_340.jpg":"340x209","o_17648472_220.jpg":"220x135","h_17648472_1280.jpg":"1280x854","h_17648472_1024.jpg":"1024x683","h_17648472_640.jpg":"640x427","h_17648472_480.jpg":"480x320","h_17648472_340.jpg":"340x227","h_17648472_220.jpg":"220x147","pp_17648472_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648472_1024.jpg":"805x1024","pp_17648472_640.jpg":"503x640","pp_17648472_480.jpg":"377x480","pp_17648472_340.jpg":"267x340","pp_17648472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17648474_1920.jpg":"1920x1080","k_17648474_1280.jpg":"1280x1280","k_17648474_1024.jpg":"1024x1024","k_17648474_640.jpg":"640x640","k_17648474_480.jpg":"480x480","k_17648474_340.jpg":"340x340","k_17648474_220.jpg":"220x220","o_17648474_1280.jpg":"1280x853","o_17648474_1024.jpg":"1024x682","o_17648474_640.jpg":"640x426","o_17648474_480.jpg":"480x320","o_17648474_340.jpg":"340x226","o_17648474_220.jpg":"220x146","h_17648474_1280.jpg":"1280x854","h_17648474_1024.jpg":"1024x683","h_17648474_640.jpg":"640x427","h_17648474_480.jpg":"480x320","h_17648474_340.jpg":"340x227","h_17648474_220.jpg":"220x147","pp_17648474_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648474_1024.jpg":"805x1024","pp_17648474_640.jpg":"503x640","pp_17648474_480.jpg":"377x480","pp_17648474_340.jpg":"267x340","pp_17648474_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17648476_1920.jpg":"1920x1080","k_17648476_1280.jpg":"1280x1280","k_17648476_1024.jpg":"1024x1024","k_17648476_640.jpg":"640x640","k_17648476_480.jpg":"480x480","k_17648476_340.jpg":"340x340","k_17648476_220.jpg":"220x220","o_17648476_1280.jpg":"1280x853","o_17648476_1024.jpg":"1024x682","o_17648476_640.jpg":"640x426","o_17648476_480.jpg":"480x320","o_17648476_340.jpg":"340x226","o_17648476_220.jpg":"220x146","h_17648476_1280.jpg":"1280x854","h_17648476_1024.jpg":"1024x683","h_17648476_640.jpg":"640x427","h_17648476_480.jpg":"480x320","h_17648476_340.jpg":"340x227","h_17648476_220.jpg":"220x147","pp_17648476_1280.jpg":"1006x1280","pp_17648476_1024.jpg":"805x1024","pp_17648476_640.jpg":"503x640","pp_17648476_480.jpg":"377x480","pp_17648476_340.jpg":"267x340","pp_17648476_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15044913 Threads: 4 Questions: 3154508325 Slow queries: 7045806 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235044819 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/pisci-revoltirani-natjecajem-za-15-000-kuna-i-bodovanjem-clanaka-u-medijima-stetan-za-literaturu-koristan-za-poslusne-autore-porucuju-1095240 [printLink] => /kultura/knjizevnost/pisci-revoltirani-natjecajem-za-15-000-kuna-i-bodovanjem-clanaka-u-medijima-stetan-za-literaturu-koristan-za-poslusne-autore-porucuju-1095240?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 637483 [name] => Ministastvo kulture [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-30 15:34:06 [main_article_id] => 0 [alias] => ministastvo-kulture [link] => /tag/ministastvo-kulture ) [1] => stdClass Object ( [id] => 374362 [name] => pisci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pisci [link] => /tag/pisci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 637484 [name] => književni poticaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-30 15:34:06 [main_article_id] => 0 [alias] => knjizevni-poticaji [link] => /tag/knjizevni-poticaji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => piši propalo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pisci revoltirani natječajem za 15.000 kuna i bodovanjem članaka u medijima. ‘Štetan za literaturu, koristan za poslušne autore", poručuju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648432.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => Mnogi se slažu da se Ministarstvo kulture postavlja poput pučke kuhinje za pisce
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648432.jpg [title] => Goran Mehkek/CropixMnogi se slažu da se Ministarstvo kulture postavlja poput pučke kuhinje za pisce
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648442.jpg [title] => Bruno Konjević/CropixZoran Žmirić: Ne pada mi na pamet skupljati novinske članke o mojim knjigama
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648446.jpg [title] => Duje Klarić/CropixKruno Lokotar: Ako se knjige ne mogu vrednovati, čemu onda kritika uopće, nagrade?
 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648448.jpg [title] => Duje Klarić/CropixNebojša Lujanović: Odavno se ne uklapam u vizije žirija o tome što je kvalitetna književnost
 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648452.jpg [title] => Duje Klarić/CropixMinistarstvo je to trebalo urediti kolektivnim ugovorima s izdavačima ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648454.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixAleksandra Kardum: Ovaj natječaj odiše elitističkim pristupom
 
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648468.jpg [title] => Boris Kovačev/CropixMarina Vujčić: Čak i da me spopadne napadaj autorskog samoljublja, odustala bih na matematici
 
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648472.jpg [title] => Ronald Goršić/CropixZlatko Krilić: Ovako svatko može vidjeti koliki mu je rejting
 
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648474.jpg [title] => Boris Kovačev/CropixZoran Ferić: I riječ žirija bit će relevantna u konačnom izboru najboljih djela
 
) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17648476.jpg [title] => Danijel Bartolić/CropixSlađana Bukovac: Mislim da je natječaj štetan za literaturu, a koristan za prosječne, i poslušne autore
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kojih će dvadeset hrvatskih književnika i deset prevoditelja dobiti novac Ministarstva kulture za prozu, poeziju ili dječje i strip stvaralaštvo – pitanje je koje je pokrenulo lavinu nezadovoljstva na književnoj sceni, pa se preko društvenih mreža širi peticija da se propozicije natječaja objavljenog 22. travnja ponište. Peticijom koju potpisuje velik broj autora, među kojima Marina Vujčić, Branko Čegec, Korana Serdarević, Damir Karakaš, Boba Đuderija, Ivica Ivanišević, Nebojša Lujanović, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš, Monika Herceg, Ivica Đikić, Edo Popović i mnogi drugi, njih 150, izražavaju stav da propozicije kojima trebaju udovoljiti neće donijeti stimulaciju od 15 tisuća kuna stvarno najkvalitetnijima među njima. Onima koji su imali najbolja književna i prevodilačka ostvarenja tijekom 2019. i 2020. godine.

Prijavljena bi se djela,– prema propozicijama, ocjenjivala u dva kruga, no prvi dio ocjene – u kojem su uvedeni brojčani pokazatelji i konkretni bodovi za dobivene nagrade, sudjelovanje na književnim festivalima i koliko je članaka o knjigama objavljeno u medijima – izazvao je pravu eksploziju revolta među piscima.

Pobrojene su nagrade koje donose maksimalnih 40 bodova, poput one Tportala, "Goran" za mlade pjesnike, "Ivan Goran Kovačić", "Prozak", "Vladimir Nazor", "Judita", "Slavić", "Tin Ujević", Fonda "Miroslav Krleža", "Grigor Vitez", "Mato Lovrak", "Mali Marulić" i sličnih – a manje se bodova, od 20 do 35, osvaja za ulazak knjige u uži ili širi izbor.

Potom se različit broj bodova zbraja za nastup na književnim festivalima, pri čemu nisu svi isti: Sa(n)jam knjige u Puli, Mediteranski festival knjige ili Zagreb Book Festival vrijede 15 bodova, ali Festival svjetske književnosti i Goranovo proljeće vrijede 10 bodova.

I objave u medijima ne vrijede isto – članak u Jutarnjem listu, Večernjem listu, Expressu ili u Novoj Istri vrijede 10 bodova, ali u Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji ili Novostima vrijede manje – sedam bodova. U Riječi i Književnoj reviji – tek četiri boda.

BIROKRATSKA IGRA

Potpisnici peticije pod nazivom "Pravo na kvalitetu" uglavnom drže da je ovakvo bodovanje krajnje proizvoljno i da je Ministarstvo u suradnji sa strukovnim udrugama: Društvom hrvatskih književnika, Hrvatskim društvom pisaca, Društvom hrvatskih književnih prevodilaca te Hrvatskim društvom književnika za djecu i mlade, ispucalo ćorak. Tim više što se piscima ponudila prijavnica za sudjelovanje koju bi trebali ispuniti sami i priložiti zbroj osvojenih bodova.

Među prvima se javno o propozicijama oglasio književnik Zoran Žmirić:

– Predviđeni novac rado bih vidio na svojem računu, samo kad za takvo što ne bih po kriteriju Ministarstva kulture morao sam sebe kandidirati, umjesto da to učine oni sami ili neko povjerenstvo. Neprihvatljivo je nuditi piscima da sebe vide i doživljavaju kao jednog od 20 najboljih. Ja, recimo, sebe ne doživljavam boljim od svojih kolega, što je po mehanizmu Ministarstva kulture, čini se, moj problem.

Zbog svega navedenog ne pada mi na pamet skupljati novinske članke i web-adrese na kojima su u posljednje dvije godine objavljeni tekstovi o mojim knjigama, nemam namjeru tražiti potvrde organizatora književnih nagrada o tome koja je moja knjiga došla do finala, a koja je dobila kakvo priznanje, a svakako odbijam izračunavati koliko koja od recenzija mojih knjiga nosi bodova, pogotovo ne po kriteriju Ministarstva kulture, po kojem osvrt u Jutarnjem listu vrijedi 10 bodova, dok onaj u Novom listu vrijedi sedam bodova, i sve to uvrštavati u tablice. Odbijam birokratsku igru Ministarstva kulture. Ovako postavljenim stvarima Ministarstvo kulture predstavlja se kao pučka kuhinja za pisce, a piscima oduzima dostojanstvo prisiljavajući ih da im za novčanu stimulaciju u iznosu jednomjesečnog minimalca u zemljama Europske unije dostavlja "potrebne papire".

Svi potrebni papiri s moje su strane ispisani, otisnuti i ukoričeni, i tu moj posao kao književnika koji participira u kreiranju hrvatskog kulturnog identiteta prestaje. Valorizacija mojeg pisanja ne spada u moj djelokrug rada, to je posao Ministarstva kulture. Ne pišemo moje kolege pisci i ja zato što postoji Ministarstvo kulture, nego Ministarstvo kulture postoji, između ostaloga, zato što mi pišemo – naveo je Žmirić, čiji je roman "Pacijent iz sobe 19" bio nominiran i finalist nekoliko nagrada, a po glasovima čitatelja dobio je nagradu "Fran Galović" 2019. godine.

– Iako ta nagrada, nažalost, po kriterijima Ministarstva kulture ne znači ništa, što je tek jedna od nelogičnosti ovog šlampavo složenog poziva. Također, roman je tiskan u Srbiji, kao prvi roman hrvatskog pisca koji tematizira Domovinski rat objavljen u toj državi, no ne znam gleda li Ministarstvo kulture na ovo kao na uspjeh i, ako gleda, koliko to bodova vrijedi.

Recenzije o romanu pisao je niz novina, među kojima i Slobodna Dalmacija, Hrvatski radio, Hrvatska televizija te gomila portala iz Hrvatske i regije, kao i o zbirci priča "Kaleidoskop". Ne mogu ih prebrojiti zato što nemam angažiranu PR agenciju koja bi skupljala svaki javno publicirani tekst koji se tiče mojeg rada. Bio sam pozivan na književne festivale, što Ministarstvo kulture također boduje, no nisam im prisustvovao zato što sam posljednje četiri godine živio 2000 kilometara daleko od Hrvatske. Žao mi što se zbog tog detalja gubi znatan dio bodova – nabraja ovaj pisac.

SUMANUTA NORMA

Ništa manje kritična nije pulska književnica Slađana Bukovac, autorica zbirke priča "Odstraniti životinju", koja se uopće ni ne prijavljuje na ovakve natječaje.

– Mislim da je natječaj štetan za literaturu, a koristan za prosječne i poslušne autore. Za razliku od prethodnog natječaja Ministarstva, gdje blage veze nisu imali po kojim kriterijima dodjeljuju novac pa su na kraju uskliknuli da pomažu siromašne, ovaj su put sve normirali. Prenormirali na upravo sumanut, birokratski način.

Vlastiti primjer koristim isključivo kao ilustraciju. Izrazito slabo sudjelujem na literarnim festivalima, jer se za to uglavnom dobije spavanje i hrana. Honorara za te manifestacije koje financira Ministarstvo za autore ili nema ili su smiješni. Da sam se prijavila da budem najbolji pisac, pokazalo bi se da su moji hipotetički "bodovi" za promociju knjige zasnovani na slučajnoj činjenici da živim u Puli, a pulsku sam promociju odabrala jer mi je to bliže, i ne moram potezati do Zagreba. Isto tako, nastupi na festivalu "Lit-link" uvjetovani su time što sam mogla doći na biciklu, što sam na to trošila ukupno dva sata. Na to, da mogu stići na biciklu, dobije se isto 15 bodova. Općenito, "moju kvalitetu" unaprjeđuje to da što više nastupam besplatno, da sam ekstrovert i ambiciozni mazohist, da nemam pojma što da radim sa sobom, osim da se promoviram o vlastitom trošku. Meni ovo izgleda kao recept za teškog luzera. Besplatnost, namagarčenost i dopuštanje da te sustav melje kao mašina za meso najozbiljniji je doseg i priznanje, to nam poručuje ovaj natječaj – navodi Bukovac, osvrćući se i na bodovanje književnih recenzija u medijima:

– Posve je svejedno jesu li nešto ocijenili pozitivno ili negativno. Evo mi 20 bodova od osoba kojima se ne sviđa moja knjiga, i ne misle da je dobra! Čovjek koji se literaturom bavi jedno pola stoljeća jeftiniji je od početnika s portala. Na njega mogu dobiti svega sedam "bodova", a na kritiku na Trećem programu Hrvatskog radija nije moguće dobiti ništa, nije predviđena u propozicijama. S literarnim nagradama, opet, u kojima više ne sudjelujem, problem je što za ovu godinu još nisu dodijeljene – navodi autorica postavljajući pitanje:

– Je li uistinu normalno da se bilo koji pisac smatra "najboljim piscem", da se za tu poziciju kandidira, umjesto da bude proglašen? Da pleše kao majmun po tim finalima i manifestacijama? Jer Ministarstvo kulture blage veze nema tko je što napisao, ako nesretnik ne pošalje pet primjeraka vlastite knjige, i ne dokaže da je postojao, i sudjelovao?

OVAKO JE I TRANSPARENTNIJE

Inače, peticija, koja će biti objavljena kad je potpiše 3000 ljudi, problematizira još neke kriterije kao što su bodovanje po osnovi broja prodanih knjiga i broja posudbi u knjižnici, "jer broj prodanih primjeraka i posudbi u knjižnicama nije pokazatelj vrijednosti nekog djela". Kao i to da su pjesnici diskriminirani natječajem, kao i autori knjiga za djecu, knjiga esejistike te autori stripova, dok se dramski pisci niti ne spominju.

Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, koji je bio dio radne skupine koja je postavljala kriterije za pisce, u Jutarnjem listu staje u obranu natječaja i drži da je bodovanje jedini fer model. Da se jedino na taj način može transparentno, jasno i mjerljivo definirati kriterije izvrsnosti i da "na ovaj način svatko može vidjeti koji mu je rejting i koliko je njegovo djelo ostvarilo zamjetan doprinos".

Zoran Ferić, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, upozorava na drugi dio ocjenjivanja i činjenicu da će i riječ žirija biti relevantna u konačnom izboru najboljih djela. Te da je numerički dio osmišljen kako knjige koje su zaintrigirale javnost ne bi prošle nezapaženo, pa naglašava da će u žiriju biti ljudi koji će se predstaviti svojim imenom, prezimenom i dignitetom, svi upućeni u tekuću književnu produkciju. Ni u peti im, kaže, "nije bilo uvrijediti književnu struku grotesknim brojevima", naglašavajući koliko novčana potpora znači piscima te da su je ovim kriterijima spašavali od ukidanja od strane Ministarstva.

Književni urednik Kruno Lokotar, koji je i voditelj nekoliko književnih nagrada, pak, kaže:

– Ako netko misli da se knjige ne može vrednovati, čemu onda kritika uopće, nagrade?

Zbog toga misli da je metoda načelno dobra te se osvrće na nezavidnu poziciju žiriranja u ovakvim natječajima. Misli da će ovako članovi komisije barem dijelom biti rasterećeni.---

Komentari pisaca

MARINA VUJČIĆ: Nepristojno je tako misliti o sebi
– Iako imam knjigu koja bi teoretski mogla ući "u bubanj", neću se prijaviti na ovaj natječaj jer bi to značilo da sama mislim kako je moj roman među 20 najboljih u dvogodišnjoj hrvatskoj književnoj produkciji. O vlastitoj je knjizi nepristojno tako misliti, a ja sam jedno pristojno čeljade.
Čak i da me spopadne iznenadni napadaj autorskog samoljublja, odustala bih na ovoj neshvatljivoj bodovnoj matematici po kojoj kritika u jednim novinama znači više, a u drugima manje bodova, i po kojoj, recimo, nagrada za najčitaniju knjigu u istarskim knjižnicama nosi nula bodova, a uzima se u obzir broj posudbi i broj prodanih knjiga. Toliko o tome.

NEBOJŠA LUJANOVIĆ: Ništa mi više nije jasno
– Odavno se ne uklapam u vizije žirija o tome što je kvalitetna književnost. Niti nakon sedam objavljenih knjiga. Bez onih znanstvenih. Često me nema niti u širim izborima. Sada se ne uklapam niti u nove kriterije Ministarstva kulture. Prvo sam previše bogat da bih dobio stipendiju, sada sam previše siromašan jer nemam taj luksuz putovati po sajmovima. A to je ono što će se bodovati... Ništa mi više nije jasno.

ALEKSANDRA KARDUM: To ne pripada književnosti
– Iako sam se posljednji (i jedini) put za potporu prijavila davne 2009., mišljenja sam da će se ta moja stimulativna apstinencija produljiti još neko vrijeme. Ovakvo samouvjereno prikupljanje bodova može eventualno poslužiti u filtriranju kandidata s prednošću za stambeni kredit ili, ne daj Bože, pregled magnetskom rezonancijom, ali za odabir najkvalitetnije i najzaslužnije književnosti? Što je tu, recimo, s novim piscima koji u startu imaju manje šanse? Što s razlikama u bodovanju kritika? Što je s ljubavlju čitateljske publike ili velikom čitanošću knjige, koja je, eto, manje vrijedna od toga je li se neki pisac ukazao ili nije – na nekom festivalu? U svakom slučaju, ovaj natječaj odiše elitističkim pristupom koji nije, i ne bi trebao biti, imanentan književnosti.

JURICA PAVIČIĆ: Nema sretnog rješenja
– Od početka sam imao rezervi prema tom "post fondu" za autore, jer mi se činilo da problem leži u tome što honorar piscu daje Ministarstvo umjesto da se to uredi kolektivnim ugovorima s izdavačima. I to je razlog zašto se nikada nisam javljao na natječaj, ni prije, ni sad. Propozicije? Ima pluseva i minusa. Kad se nešto kvantificira, onda su brojke – brojke, a s druge strane, ako se ne prihvati kvantifikacija koja je ušla i u znanost, nego se izabere povjerenstvo, onda ljudi govore da im nisu jasni kriteriji i da su subjektivni. Prema tome, nema sretnog rješenja.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Bruno Konjević/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Boris Kovačev/Cropix Ronald Goršić/Cropix Boris Kovačev/Cropix Danijel Bartolić/Cropix
Goran Mehkek/Cropix
Mnogi se slažu da se Ministarstvo kulture postavlja poput pučke kuhinje za pisce
 
Bruno Konjević/Cropix
Zoran Žmirić: Ne pada mi na pamet skupljati novinske članke o mojim knjigama
 
Duje Klarić/Cropix
Kruno Lokotar: Ako se knjige ne mogu vrednovati, čemu onda kritika uopće, nagrade?
 
Duje Klarić/Cropix
Nebojša Lujanović: Odavno se ne uklapam u vizije žirija o tome što je kvalitetna književnost
 
Duje Klarić/Cropix
Ministarstvo je to trebalo urediti kolektivnim ugovorima s izdavačima
Ante Čizmić/Cropix
Aleksandra Kardum: Ovaj natječaj odiše elitističkim pristupom
 
Boris Kovačev/Cropix
Marina Vujčić: Čak i da me spopadne napadaj autorskog samoljublja, odustala bih na matematici
 
Ronald Goršić/Cropix
Zlatko Krilić: Ovako svatko može vidjeti koliki mu je rejting
 
Boris Kovačev/Cropix
Zoran Ferić: I riječ žirija bit će relevantna u konačnom izboru najboljih djela
 
Danijel Bartolić/Cropix
Slađana Bukovac: Mislim da je natječaj štetan za literaturu, a koristan za prosječne, i poslušne autore
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/pisci-revoltirani-natjecajem-za-15-000-kuna-i-bodovanjem-clanaka-u-medijima-stetan-za-literaturu-koristan-za-poslusne-autore-porucuju-1095240 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=57467c14614737b1086bfb1cd6f703c90ba7e9f1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pisci+revoltirani+natje%C4%8Dajem+za+15.000+kuna+i+bodovanjem+%C4%8Dlanaka+u+medijima.+%E2%80%98%C5%A0tetan+za+literaturu%2C+koristan+za+poslu%C5%A1ne+autore%26quot%3B%2C+poru%C4%8Duju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fpisci-revoltirani-natjecajem-za-15-000-kuna-i-bodovanjem-clanaka-u-medijima-stetan-za-literaturu-koristan-za-poslusne-autore-porucuju-1095240 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fpisci-revoltirani-natjecajem-za-15-000-kuna-i-bodovanjem-clanaka-u-medijima-stetan-za-literaturu-koristan-za-poslusne-autore-porucuju-1095240 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => piši propalo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Književnostpiši propalo

Pisci revoltirani natječajem za 15.000 kuna i bodovanjem članaka u medijima. ‘Štetan za literaturu, koristan za poslušne autore", poručuju

30. travnja 2021. - 15:33

Kojih će dvadeset hrvatskih književnika i deset prevoditelja dobiti novac Ministarstva kulture za prozu, poeziju ili dječje i strip stvaralaštvo – pitanje je koje je pokrenulo lavinu nezadovoljstva na književnoj sceni, pa se preko društvenih mreža širi peticija da se propozicije natječaja objavljenog 22. travnja ponište. Peticijom koju potpisuje velik broj autora, među kojima Marina Vujčić, Branko Čegec, Korana Serdarević, Damir Karakaš, Boba Đuderija, Ivica Ivanišević, Nebojša Lujanović, Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš, Monika Herceg, Ivica Đikić, Edo Popović i mnogi drugi, njih 150, izražavaju stav da propozicije kojima trebaju udovoljiti neće donijeti stimulaciju od 15 tisuća kuna stvarno najkvalitetnijima među njima. Onima koji su imali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:19