stdClass Object ( [id] => 1304503 [title] => Najpametniji Hrvat danas bi proslavio 130. rođendan: dobro da je mrtav, jer Hrvatska ne bi znala što će s njim [alias] => najpametniji-hrvat-danas-bi-proslavio-130-rodendan-dobro-da-je-mrtav-jer-hrvatska-ne-bi-znala-sto-ce-s-njim [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Da je živ, Miroslav Krleža bi danas, 7. srpnja, proslavio 130. rođendan. I time bi doveo vladajuće u silno nezgodnu situaciju: kako da se postave? Kako da obilježe taj životni jubilej prgavog i politički nepodobnog starca?

U Banskim dvorima vladala bi velika zbunjenost. Okrugli rođendan najvećeg hrvatskog pisca naprosto je toliko kolosalan datum da ga državni protokol ni uz najbolju volju ne može preskočiti. Međutim, taj je pasji skot bio doživotni komunist – pače: boljševik – i najbolji prijatelj onog diktatora.

---

---

Što da se radi? – dumali bi u Banskim dvorima.

Na kraju bi izišli s nekom domobranskom čestitkom u kojoj bi se priznalo da je Miroslav Krleža "veliki hrvatski književnik", čije "Balade Petrice Kerempuha" spadaju u "vrh svjetske poezije", a pojedine građanske drame "rezoniraju i u našem vremenu", ali bi se istaknulo da su slavljenikovi politički stavovi s demokratskog stajališta "duboko neprihvatljivi", te da slavljenik nikad nije razumio "hrvatsko nacionalno pitanje", već ga je prosuđivao s pozicija "integralnog Jugoslavena".

Nakon nacionalističke čestitke iz Banskih dvora, stigla bi i liberalna čestitka s Pantovčaka, u kojoj bi se – uz priznavanje Krležinih književnih zasluga – naglasilo da je poslijeratni režim koji je Krleža podržavao gušio osobne i građanske slobode, iako bi se, nijansiranosti radi, dometnulo da pojedina Krležina djela predstavljaju himnu individualizma i liberalizma, poput, recimo, romana "Na rubu pameti" iz 1938. godine.

SDP bi za rođendan pozdravio Krležu kao povijesnu figuru ljevice na ovim prostorima, ali tako da svima bude jasno kako se oni distanciraju od nedemokratskih elemenata Krležina političkog svjetonazora. A Most i Domovinski pokret osudili bi bilo kakvo slavljenje "komunističkog zločinca" i "bezbožnog Jugoslavena".

‘Veličina koja opterećuje‘

Jedina rođendanska čestitka u kojoj bi se Krležina politička ostavština cijenila kao zalog ne samo "slavne prošlosti", nego i sadašnjosti i budućnosti hrvatske ljevice stigla bi od Radničke fronte, čija bi predsjednica Katarina Peović naglasila da se upravo "na nasljeđu socijalizma i Krleže hrvatska ljevica i danas može suprotstaviti malograđanštini koja pristaje na kolonijalizam korporativne Europe".

Kako je, dakle, moguće da jedan te isti čovjek i 130 godina nakon rođenja – a 40 godina od smrti – izaziva ovako snažne, k tome i dijametralno suprotne reakcije, a nije Tito?

"Nije mi poznat ni jedan sličan primjer u drugim nacionalnim književnostima da se ocjene o nekom piscu kreću u tako ekstremnim amplitudama – od adoracije do potpune negacije", napisao je prije nekoliko godina književni povjesničar i akademik Krešimir Nemec, ustvrdivši da Hrvatska "voli ponižavati svoje velikane".

"Četrdeset godina nakon smrti Miroslav Krleža je, paradoksalno, postao veličina koja opterećuje i izaziva, frojdovski rečeno, nelagodu u hrvatskoj kulturi. Prevelik je za nju i kao da je postao remetilački čimbenik. Mi volimo osrednjost (...). Ako netko strši, treba ga ‘skresati‘. Zato danas i ne znamo što bismo s Krležom jer on daleko nadmašuje naše skromne kulturne okvire", drži akademik Nemec.

Dakle, Krleža je prevelik za hrvatsku kulturu, koja ga stoga ne može ni ocijeniti. Stoga ćemo se u ocjeni Krležina djela osloniti na strane izvore.

‘Veliki europski genij‘

Ne računajući boljševičku književnu kritiku iz SSSR-a, koja Krležu već početkom tridesetih godina prošloga stoljeća smatra "velikom pojavom i u europskim razmjerima", među prvim stranim autorima koji ozbiljnije pišu o Krleži je francusko-mađarski publicist Ferenc Fejtõ, koji 1935. objavljuje putopisni dnevnik "Sentimentalno putovanje", u kojem za Krležu navodi da je "pisac europskog ranga":

"On je pisac europske razine, ali se u njegove spise uvukla neka praiskonska, barbarska, krvožedna gorčina, neka očajnička užarenost, južnjačka vrelina. Crnci, možda, mrze svoju sudbinu tako kao što Krleža mrzi tragikomediju svog naroda, čiji je i on sudionik", piše Fejtõ.

Talijanski profesor i prevoditelj Luigi Salvini, ondašnji kulturni ataše talijanske ambasade u NDH, objavljuje 1942. u Italiji antologiju moderne hrvatske lirike, a u uvodnom eseju proglašava Krležu "najvećom figurom" koja stoji "u središtu hrvatske književnosti, i ne samo kao pjesnik, nego i kao romanopisac, novelist, esejist i dramatičar", a njegova se "lirika odvija s nedvojbenim znacima genijalnosti..."

---

image

Krleža je prevelik za hrvatsku kulturu, koja ga ne može ni ocijeniti. U ocjeni njegovih djela oslonili smo se, stoga, na strane izvore

Enes Čengić
---

Krajem pedesetih o Krleži zapis objavljuje i francuski pjesnik i prevoditelj Claude Couffon, koji je u to vrijeme boravio u Zagrebu i upoznao se s njim:

"Sa šezdeset pet godina Krleža je najoriginalniji i bez sumnje najfascinantniji čovjek cijele Jugoslavije. Pjesnik, romansijer, dramaturg, pamfletist, on je autor stotinjak djela od kojih nekoliko predstavljaju značajan datum u povijesti europske literature...", piše Couffon.

A u tekstu povodom Krležine smrti 1981. godine njegovo značenje za europsku literaturu apostrofira i francuska književnica Jeanne Aveline:

"Krleža je veliki europski genij. Da je pisao na francuskom, engleskom ili njemačkom jeziku, smatrali bi ga najvećim europskim piscem ovoga stoljeća", ističe Aveline.

‘Titova dvorska luda‘

Panegirici na Krležin račun i danas se čuju u europskom kulturnom prostoru. Nakon što je 2016. objavljen njemački prijevod Krležinih "Zastava", književni kritičari austrijskih, njemačkih i švicarskih medija natjecali su se u laudama za "velikog nepoznatog autora europske literature", kako je Krležu opisala kritičarka "Frankfurter Allgemeine Zeitunga" Lerke von Saalfeld.

"Ono što Pariz ima u svojima Balzacu i Zoli, Dublin u svome Jamesu Joyceu, to Hrvatska ima u svome Krleži", stajalo je u austrijskom književnom prilogu "The Saturday Review", dok je švicarski kritičar Jörg Plath usporedio Krležu s Goetheom – hvaleći njegovo "enciklopedijsko znanje" i "snažnu jezičnu eruptivnost" – a austrijski kritičar Karl-Markus Gauss stavio "Zastave" u istu ravan s ključnim romanima europske književnosti: Joyceovim "Uliksom" i "Čovjekom bez svojstava" Roberta Musila.

"Narodi Europe, obratite pažnju na ovog autora!" pisao je spomenuti Gauss 2017. godine.

S druge strane, ustaška emigracija imala je o Krleži drugačije mišljenje, koje u knjizi "U žitu i kukolju" (objavljenoj 1986. u Barceloni) sažima emigrantski publicist Mladen Žigrović:

"Pred prodorom surova Balkana i poplavom velikosrpstva, pokleknuo je na koljena, postavši ne samo Titovom dvorskom ludom i partijskom perjanicom, nego i čovjekom koji je do zadnjeg daha života okrenuo leđa vlastitom narodu, tim robovima i robijašima. A da gorka ironija njegove sudbine bude još gorča, on je kao autor ‘Gospode Glembajevih‘ doživio jednu od svojih zadnjih metamorfoza: u poslijeratnim se je godinama našao u najužem kružoku Nove klase, u kružoku najgospodskije gospode Glembajeva", piše Žigrović.

Smrt u Galiciji

Zašto je sve ovo važno? Zašto navodimo ove brojne pohvalne iskaze stranih autora o Krleži?

Zato što takvih iskaza nema u Hrvatskoj, ili ih barem nema u dovoljnoj mjeri u odnosu na slavljenikov kulturni značaj. Zato što je odnos hrvatske države i hrvatskog društva prema Krleži ilustracija povijesne izgubljenosti i dezorijentiranosti te države i tog društva.

Da naše političke elite anketirate o Krleži, njihovi bi odgovori vrijednosno bili bliži stavovima ustaške emigracije, nego stavovima europske književne kritike. A zemlja koja ne zna tko joj je najveći pisac i zašto je važno da se njegov rođendan dostojno obilježava, takva zemlja je historijski nezrela.

A pjesnik lijepo kaže: tko ne pamti, iznova proživljava.

Recimo, onaj tko ne pamti Krležinu novelu "Bitka kod Bistrice Lesne" – gdje sedmorica mobiliziranih zagorskih domobrana ginu za austrijskog cara u ratu protiv Rusa u Galiciji, na teritoriju današnje Ukrajine – taj bi se mogao jako iznenaditi ako zagorski i hrvatski muževi uskoro počnu opet dobivati mobilizacijske pozive za Galiciju, samo što ovaj put protiv Rusa neće ginuti za austrijskog cara, nego za NATO pakt. Nije Beč, nego Washington i Bruxelles.

"Bitka kod Bistrice Lesne" objavljena je 1923. godine. Točno stoljeće je prošlo od te Krležine novele, a evo nam je opet život donosi. I opet smo sporedni likovi.

A tu je i Krležina zloguka prognoza iz 1980. godine, koju je izrekao pred svojim biografom Enesom Čengićem, a koja zvuči kao da je izrečena ovog tjedna:

"Zapad je u velikom propagandnom naletu protiv Rusije. Situacija nije dobra. (...) Dok snage Istok – Zapad stoje, stojimo i mi, ali ako se one polome, lomimo se ne samo mi, nego bi to bili lomovi velikih razmjera i tada nas sve đavo može odnijeti zajedno s cijelom Europom."

Reći će netko: pa nije Krleža prorok, pa da iz njegovih iskaza – usmenih ili pismenih – gatamo budućnost. Hoćemo li onda prozboriti koju o Krležinim proročkim sposobnostima?

Prognoza iz 1932.

O tome je ponešto rekao bosanskohercegovački revolucionar i predratni komunist Rodoljub Čolaković, koji u memoarima opisuje jedan svoj susret s Krležom iz 1932. godine, kojem je prisustvovao i član KPJ Marijan Stilinović, kada ih je Krleža uvjeravao da će u Njemačkoj "sigurno doći na vlast Hitler" i da će uskoro "zapaliti Europu".

Kako navodi Čolaković, on i Stilinović su proturječili Krleži, tvrdeći da je Komunistička partija Njemačke dovoljno jaka da spriječi pobjedu fašizma u Njemačkoj.

"Krleža nam je odgovorio da ne poznajemo dobro ni prilike u Njemačkoj ni mentalitet Nijemaca i da se povodimo za svojim željama. Danas se njemački komunisti tuku po pivnicama s nacistima, ali sutra, kad Hitler bude kancelar, a on će to brzo postati, situacija će se iz osnova promijeniti: najborbenije će Hitler potući, a ostali će manje-više kušovati i nikakve ozbiljne opozicije Hitler u Njemačkoj neće imati. Za nekoliko godina on će se pripremiti za rat i započeti ga, u to možemo biti sigurni", kazivao je Krleža te 1932. dvojici istaknutih komunista, koji su mislili da poznati književnik priča besmislice:

"Nismo se slagali i čak smo ga nazvali pesimistom. Kasnije, kad su događaji njemu dali za pravo, sjećao sam se tog razgovora...", priznao je Čolaković desetljećima kasnije.

Prognoza iz 1979.

Krvavi raspad Jugoslavije Krleža je vidio barem dvadeset godina prije nego što se dogodio. Povjesničar Dušan Bilandžić u memoarima piše da mu je Krleža još 1969. povjerio da "očekuje prolom nacionalnih energija i povijesnih mentaliteta", te da se "jako boji međunacionalnih sudara", a beogradski publicist Boro Krivokapić svoje je razgovore s Krležom počeo objavljivati 1979. godine, dok je Tito još bio živ:

"Svi se zabavljaju, svi se osmjehuju, manje-više glupavo, a prosto rečeno: lažemo se, brate! Masno se lažemo. Blesavimo se svi skupa, kao da ne sjedimo na tonama eksploziva. Nitko i ne pomišlja da bi još koliko sutra među nama mogli da prorade noževi. Kao što su i radili... To vam je naša situacija...", rekao je Krleža Krivokapiću te 1979. godine.

Iduće godine umro je Tito, godinu potom umire i Krleža, a dvanaest godina nakon ovih Krležinih riječi u Jugoslaviji su proradili noževi. Tko ne slavi rođendan proroka, taj je, u najmanju ruku, ignorant.

Dobro, da ne mistificiramo, nisu posrijedi proročke sposobnosti, nego analitička dalekovidnost. Ali svejedno: najpametniji Hrvat ne rađa se svaki dan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prgav i nepodoban [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => prgav i nepodoban 0 11182 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-07 07:37:55 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-07 11:28:36 [modified_by] => 3112 [publish_up] => 2023-07-07 10:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Najpametniji Hrvat danas bi proslavio 130. rođendan: dobro da je mrtav, jer Hrvatska ne bi znala što će s njim [metakey] => Miroslav Krleža [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25224527.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25224525.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Enes \u010cengi\u0107","Enes \u010cengi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kako je, dakle, mogu\u0107e da jedan te isti \u010dovjek i 130 godina nakon ro\u0111enja \u2013 a 40 godina od smrti \u2013 izaziva sna\u017ene, k tome i dijametralno suprotne reakcije, a nije Tito?<\/p>","

Krle\u017ea je prevelik za hrvatsku kulturu, koja ga ne mo\u017ee ni ocijeniti. U\u00a0ocjeni njegovih djela oslonili smo se, stoga,\u00a0na strane izvore<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["57:51","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1162x1574","hd_25224527_1920.jpg":"1920x1080","k_25224527_1280.jpg":"1280x1280","k_25224527_1024.jpg":"1024x1024","k_25224527_640.jpg":"640x640","k_25224527_480.jpg":"480x480","k_25224527_340.jpg":"340x340","k_25224527_220.jpg":"220x220","o_25224527_1280.jpg":"1280x1733","o_25224527_1024.jpg":"1024x1387","o_25224527_640.jpg":"640x866","o_25224527_480.jpg":"480x650","o_25224527_340.jpg":"340x460","o_25224527_220.jpg":"220x298","h_25224527_1280.jpg":"1280x854","h_25224527_1024.jpg":"1024x683","h_25224527_640.jpg":"640x427","h_25224527_480.jpg":"480x320","h_25224527_340.jpg":"340x227","h_25224527_220.jpg":"220x147","pp_25224527_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224527_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224527_640.jpg":"640x814","pp_25224527_480.jpg":"480x611","pp_25224527_340.jpg":"340x432","pp_25224527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1075x1574","hd_25224525_1920.jpg":"1920x1080","k_25224525_1280.jpg":"1280x1280","k_25224525_1024.jpg":"1024x1024","k_25224525_640.jpg":"640x640","k_25224525_480.jpg":"480x480","k_25224525_340.jpg":"340x340","k_25224525_220.jpg":"220x220","o_25224525_1280.jpg":"1280x1874","o_25224525_1024.jpg":"1024x1499","o_25224525_640.jpg":"640x937","o_25224525_480.jpg":"480x702","o_25224525_340.jpg":"340x497","o_25224525_220.jpg":"220x322","h_25224525_1280.jpg":"1280x854","h_25224525_1024.jpg":"1024x683","h_25224525_640.jpg":"640x427","h_25224525_480.jpg":"480x320","h_25224525_340.jpg":"340x227","h_25224525_220.jpg":"220x147","pp_25224525_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224525_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224525_640.jpg":"640x814","pp_25224525_480.jpg":"480x611","pp_25224525_340.jpg":"340x432","pp_25224525_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15242373 Threads: 3 Questions: 3174353551 Slow queries: 7113901 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235449535 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/najpametniji-hrvat-danas-bi-proslavio-130-rodendan-dobro-da-je-mrtav-jer-hrvatska-ne-bi-znala-sto-ce-s-njim-1304503 [printLink] => /kultura/knjizevnost/najpametniji-hrvat-danas-bi-proslavio-130-rodendan-dobro-da-je-mrtav-jer-hrvatska-ne-bi-znala-sto-ce-s-njim-1304503?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 445588 [name] => Miroslav Krleža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslav-krleza [link] => /tag/miroslav-krleza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prgav i nepodoban [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najpametniji Hrvat danas bi proslavio 130. rođendan: dobro da je mrtav, jer Hrvatska ne bi znala što će s njim [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25224527.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Enes Čengić [mainImageDesc] =>

Kako je, dakle, moguće da jedan te isti čovjek i 130 godina nakon rođenja – a 40 godina od smrti – izaziva snažne, k tome i dijametralno suprotne reakcije, a nije Tito?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25224527.jpg [title] => Enes Čengić

Kako je, dakle, moguće da jedan te isti čovjek i 130 godina nakon rođenja – a 40 godina od smrti – izaziva snažne, k tome i dijametralno suprotne reakcije, a nije Tito?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25224525.jpg [title] => Enes Čengić

Krleža je prevelik za hrvatsku kulturu, koja ga ne može ni ocijeniti. U ocjeni njegovih djela oslonili smo se, stoga, na strane izvore

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Da je živ, Miroslav Krleža bi danas, 7. srpnja, proslavio 130. rođendan. I time bi doveo vladajuće u silno nezgodnu situaciju: kako da se postave? Kako da obilježe taj životni jubilej prgavog i politički nepodobnog starca?

U Banskim dvorima vladala bi velika zbunjenost. Okrugli rođendan najvećeg hrvatskog pisca naprosto je toliko kolosalan datum da ga državni protokol ni uz najbolju volju ne može preskočiti. Međutim, taj je pasji skot bio doživotni komunist – pače: boljševik – i najbolji prijatelj onog diktatora.

---

---

Što da se radi? – dumali bi u Banskim dvorima.

Na kraju bi izišli s nekom domobranskom čestitkom u kojoj bi se priznalo da je Miroslav Krleža "veliki hrvatski književnik", čije "Balade Petrice Kerempuha" spadaju u "vrh svjetske poezije", a pojedine građanske drame "rezoniraju i u našem vremenu", ali bi se istaknulo da su slavljenikovi politički stavovi s demokratskog stajališta "duboko neprihvatljivi", te da slavljenik nikad nije razumio "hrvatsko nacionalno pitanje", već ga je prosuđivao s pozicija "integralnog Jugoslavena".

Nakon nacionalističke čestitke iz Banskih dvora, stigla bi i liberalna čestitka s Pantovčaka, u kojoj bi se – uz priznavanje Krležinih književnih zasluga – naglasilo da je poslijeratni režim koji je Krleža podržavao gušio osobne i građanske slobode, iako bi se, nijansiranosti radi, dometnulo da pojedina Krležina djela predstavljaju himnu individualizma i liberalizma, poput, recimo, romana "Na rubu pameti" iz 1938. godine.

SDP bi za rođendan pozdravio Krležu kao povijesnu figuru ljevice na ovim prostorima, ali tako da svima bude jasno kako se oni distanciraju od nedemokratskih elemenata Krležina političkog svjetonazora. A Most i Domovinski pokret osudili bi bilo kakvo slavljenje "komunističkog zločinca" i "bezbožnog Jugoslavena".

‘Veličina koja opterećuje‘

Jedina rođendanska čestitka u kojoj bi se Krležina politička ostavština cijenila kao zalog ne samo "slavne prošlosti", nego i sadašnjosti i budućnosti hrvatske ljevice stigla bi od Radničke fronte, čija bi predsjednica Katarina Peović naglasila da se upravo "na nasljeđu socijalizma i Krleže hrvatska ljevica i danas može suprotstaviti malograđanštini koja pristaje na kolonijalizam korporativne Europe".

Kako je, dakle, moguće da jedan te isti čovjek i 130 godina nakon rođenja – a 40 godina od smrti – izaziva ovako snažne, k tome i dijametralno suprotne reakcije, a nije Tito?

"Nije mi poznat ni jedan sličan primjer u drugim nacionalnim književnostima da se ocjene o nekom piscu kreću u tako ekstremnim amplitudama – od adoracije do potpune negacije", napisao je prije nekoliko godina književni povjesničar i akademik Krešimir Nemec, ustvrdivši da Hrvatska "voli ponižavati svoje velikane".

"Četrdeset godina nakon smrti Miroslav Krleža je, paradoksalno, postao veličina koja opterećuje i izaziva, frojdovski rečeno, nelagodu u hrvatskoj kulturi. Prevelik je za nju i kao da je postao remetilački čimbenik. Mi volimo osrednjost (...). Ako netko strši, treba ga ‘skresati‘. Zato danas i ne znamo što bismo s Krležom jer on daleko nadmašuje naše skromne kulturne okvire", drži akademik Nemec.

Dakle, Krleža je prevelik za hrvatsku kulturu, koja ga stoga ne može ni ocijeniti. Stoga ćemo se u ocjeni Krležina djela osloniti na strane izvore.

‘Veliki europski genij‘

Ne računajući boljševičku književnu kritiku iz SSSR-a, koja Krležu već početkom tridesetih godina prošloga stoljeća smatra "velikom pojavom i u europskim razmjerima", među prvim stranim autorima koji ozbiljnije pišu o Krleži je francusko-mađarski publicist Ferenc Fejtõ, koji 1935. objavljuje putopisni dnevnik "Sentimentalno putovanje", u kojem za Krležu navodi da je "pisac europskog ranga":

"On je pisac europske razine, ali se u njegove spise uvukla neka praiskonska, barbarska, krvožedna gorčina, neka očajnička užarenost, južnjačka vrelina. Crnci, možda, mrze svoju sudbinu tako kao što Krleža mrzi tragikomediju svog naroda, čiji je i on sudionik", piše Fejtõ.

Talijanski profesor i prevoditelj Luigi Salvini, ondašnji kulturni ataše talijanske ambasade u NDH, objavljuje 1942. u Italiji antologiju moderne hrvatske lirike, a u uvodnom eseju proglašava Krležu "najvećom figurom" koja stoji "u središtu hrvatske književnosti, i ne samo kao pjesnik, nego i kao romanopisac, novelist, esejist i dramatičar", a njegova se "lirika odvija s nedvojbenim znacima genijalnosti..."

---

image

Krleža je prevelik za hrvatsku kulturu, koja ga ne može ni ocijeniti. U ocjeni njegovih djela oslonili smo se, stoga, na strane izvore

Enes Čengić
---

Krajem pedesetih o Krleži zapis objavljuje i francuski pjesnik i prevoditelj Claude Couffon, koji je u to vrijeme boravio u Zagrebu i upoznao se s njim:

"Sa šezdeset pet godina Krleža je najoriginalniji i bez sumnje najfascinantniji čovjek cijele Jugoslavije. Pjesnik, romansijer, dramaturg, pamfletist, on je autor stotinjak djela od kojih nekoliko predstavljaju značajan datum u povijesti europske literature...", piše Couffon.

A u tekstu povodom Krležine smrti 1981. godine njegovo značenje za europsku literaturu apostrofira i francuska književnica Jeanne Aveline:

"Krleža je veliki europski genij. Da je pisao na francuskom, engleskom ili njemačkom jeziku, smatrali bi ga najvećim europskim piscem ovoga stoljeća", ističe Aveline.

‘Titova dvorska luda‘

Panegirici na Krležin račun i danas se čuju u europskom kulturnom prostoru. Nakon što je 2016. objavljen njemački prijevod Krležinih "Zastava", književni kritičari austrijskih, njemačkih i švicarskih medija natjecali su se u laudama za "velikog nepoznatog autora europske literature", kako je Krležu opisala kritičarka "Frankfurter Allgemeine Zeitunga" Lerke von Saalfeld.

"Ono što Pariz ima u svojima Balzacu i Zoli, Dublin u svome Jamesu Joyceu, to Hrvatska ima u svome Krleži", stajalo je u austrijskom književnom prilogu "The Saturday Review", dok je švicarski kritičar Jörg Plath usporedio Krležu s Goetheom – hvaleći njegovo "enciklopedijsko znanje" i "snažnu jezičnu eruptivnost" – a austrijski kritičar Karl-Markus Gauss stavio "Zastave" u istu ravan s ključnim romanima europske književnosti: Joyceovim "Uliksom" i "Čovjekom bez svojstava" Roberta Musila.

"Narodi Europe, obratite pažnju na ovog autora!" pisao je spomenuti Gauss 2017. godine.

S druge strane, ustaška emigracija imala je o Krleži drugačije mišljenje, koje u knjizi "U žitu i kukolju" (objavljenoj 1986. u Barceloni) sažima emigrantski publicist Mladen Žigrović:

"Pred prodorom surova Balkana i poplavom velikosrpstva, pokleknuo je na koljena, postavši ne samo Titovom dvorskom ludom i partijskom perjanicom, nego i čovjekom koji je do zadnjeg daha života okrenuo leđa vlastitom narodu, tim robovima i robijašima. A da gorka ironija njegove sudbine bude još gorča, on je kao autor ‘Gospode Glembajevih‘ doživio jednu od svojih zadnjih metamorfoza: u poslijeratnim se je godinama našao u najužem kružoku Nove klase, u kružoku najgospodskije gospode Glembajeva", piše Žigrović.

Smrt u Galiciji

Zašto je sve ovo važno? Zašto navodimo ove brojne pohvalne iskaze stranih autora o Krleži?

Zato što takvih iskaza nema u Hrvatskoj, ili ih barem nema u dovoljnoj mjeri u odnosu na slavljenikov kulturni značaj. Zato što je odnos hrvatske države i hrvatskog društva prema Krleži ilustracija povijesne izgubljenosti i dezorijentiranosti te države i tog društva.

Da naše političke elite anketirate o Krleži, njihovi bi odgovori vrijednosno bili bliži stavovima ustaške emigracije, nego stavovima europske književne kritike. A zemlja koja ne zna tko joj je najveći pisac i zašto je važno da se njegov rođendan dostojno obilježava, takva zemlja je historijski nezrela.

A pjesnik lijepo kaže: tko ne pamti, iznova proživljava.

Recimo, onaj tko ne pamti Krležinu novelu "Bitka kod Bistrice Lesne" – gdje sedmorica mobiliziranih zagorskih domobrana ginu za austrijskog cara u ratu protiv Rusa u Galiciji, na teritoriju današnje Ukrajine – taj bi se mogao jako iznenaditi ako zagorski i hrvatski muževi uskoro počnu opet dobivati mobilizacijske pozive za Galiciju, samo što ovaj put protiv Rusa neće ginuti za austrijskog cara, nego za NATO pakt. Nije Beč, nego Washington i Bruxelles.

"Bitka kod Bistrice Lesne" objavljena je 1923. godine. Točno stoljeće je prošlo od te Krležine novele, a evo nam je opet život donosi. I opet smo sporedni likovi.

A tu je i Krležina zloguka prognoza iz 1980. godine, koju je izrekao pred svojim biografom Enesom Čengićem, a koja zvuči kao da je izrečena ovog tjedna:

"Zapad je u velikom propagandnom naletu protiv Rusije. Situacija nije dobra. (...) Dok snage Istok – Zapad stoje, stojimo i mi, ali ako se one polome, lomimo se ne samo mi, nego bi to bili lomovi velikih razmjera i tada nas sve đavo može odnijeti zajedno s cijelom Europom."

Reći će netko: pa nije Krleža prorok, pa da iz njegovih iskaza – usmenih ili pismenih – gatamo budućnost. Hoćemo li onda prozboriti koju o Krležinim proročkim sposobnostima?

Prognoza iz 1932.

O tome je ponešto rekao bosanskohercegovački revolucionar i predratni komunist Rodoljub Čolaković, koji u memoarima opisuje jedan svoj susret s Krležom iz 1932. godine, kojem je prisustvovao i član KPJ Marijan Stilinović, kada ih je Krleža uvjeravao da će u Njemačkoj "sigurno doći na vlast Hitler" i da će uskoro "zapaliti Europu".

Kako navodi Čolaković, on i Stilinović su proturječili Krleži, tvrdeći da je Komunistička partija Njemačke dovoljno jaka da spriječi pobjedu fašizma u Njemačkoj.

"Krleža nam je odgovorio da ne poznajemo dobro ni prilike u Njemačkoj ni mentalitet Nijemaca i da se povodimo za svojim željama. Danas se njemački komunisti tuku po pivnicama s nacistima, ali sutra, kad Hitler bude kancelar, a on će to brzo postati, situacija će se iz osnova promijeniti: najborbenije će Hitler potući, a ostali će manje-više kušovati i nikakve ozbiljne opozicije Hitler u Njemačkoj neće imati. Za nekoliko godina on će se pripremiti za rat i započeti ga, u to možemo biti sigurni", kazivao je Krleža te 1932. dvojici istaknutih komunista, koji su mislili da poznati književnik priča besmislice:

"Nismo se slagali i čak smo ga nazvali pesimistom. Kasnije, kad su događaji njemu dali za pravo, sjećao sam se tog razgovora...", priznao je Čolaković desetljećima kasnije.

Prognoza iz 1979.

Krvavi raspad Jugoslavije Krleža je vidio barem dvadeset godina prije nego što se dogodio. Povjesničar Dušan Bilandžić u memoarima piše da mu je Krleža još 1969. povjerio da "očekuje prolom nacionalnih energija i povijesnih mentaliteta", te da se "jako boji međunacionalnih sudara", a beogradski publicist Boro Krivokapić svoje je razgovore s Krležom počeo objavljivati 1979. godine, dok je Tito još bio živ:

"Svi se zabavljaju, svi se osmjehuju, manje-više glupavo, a prosto rečeno: lažemo se, brate! Masno se lažemo. Blesavimo se svi skupa, kao da ne sjedimo na tonama eksploziva. Nitko i ne pomišlja da bi još koliko sutra među nama mogli da prorade noževi. Kao što su i radili... To vam je naša situacija...", rekao je Krleža Krivokapiću te 1979. godine.

Iduće godine umro je Tito, godinu potom umire i Krleža, a dvanaest godina nakon ovih Krležinih riječi u Jugoslaviji su proradili noževi. Tko ne slavi rođendan proroka, taj je, u najmanju ruku, ignorant.

Dobro, da ne mistificiramo, nisu posrijedi proročke sposobnosti, nego analitička dalekovidnost. Ali svejedno: najpametniji Hrvat ne rađa se svaki dan.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Enes Čengić Enes Čengić
Enes Čengić

Kako je, dakle, moguće da jedan te isti čovjek i 130 godina nakon rođenja – a 40 godina od smrti – izaziva snažne, k tome i dijametralno suprotne reakcije, a nije Tito?

Enes Čengić

Krleža je prevelik za hrvatsku kulturu, koja ga ne može ni ocijeniti. U ocjeni njegovih djela oslonili smo se, stoga, na strane izvore

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/najpametniji-hrvat-danas-bi-proslavio-130-rodendan-dobro-da-je-mrtav-jer-hrvatska-ne-bi-znala-sto-ce-s-njim-1304503 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ca5e5dcf57e9be17fec5520f1cde29f5202eb953 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najpametniji+Hrvat+danas+bi+proslavio+130.+ro%C4%91endan%3A+dobro+da+je+mrtav%2C+jer+Hrvatska+ne+bi+znala+%C5%A1to+%C4%87e+s+njim&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fnajpametniji-hrvat-danas-bi-proslavio-130-rodendan-dobro-da-je-mrtav-jer-hrvatska-ne-bi-znala-sto-ce-s-njim-1304503 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fnajpametniji-hrvat-danas-bi-proslavio-130-rodendan-dobro-da-je-mrtav-jer-hrvatska-ne-bi-znala-sto-ce-s-njim-1304503 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prgav i nepodoban [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Književnostprgav i nepodoban

Najpametniji Hrvat danas bi proslavio 130. rođendan: dobro da je mrtav, jer Hrvatska ne bi znala što će s njim

Piše Damir Pilić
7. srpnja 2023. - 12:16
Kako je, dakle, moguće da jedan te isti čovjek i 130 godina nakon rođenja – a 40 godina od smrti – izaziva snažne, k tome i dijametralno suprotne reakcije, a nije Tito?Enes Čengić

Da je živ, Miroslav Krleža bi danas, 7. srpnja, proslavio 130. rođendan. I time bi doveo vladajuće u silno nezgodnu situaciju: kako da se postave? Kako da obilježe taj životni jubilej prgavog i politički nepodobnog starca?

U Banskim dvorima vladala bi velika zbunjenost. Okrugli rođendan najvećeg hrvatskog pisca naprosto je toliko kolosalan datum da ga državni protokol ni uz najbolju volju ne može preskočiti. Međutim, taj je pasji skot bio doživotni komunist – pače: boljševik – i najbolji prijatelj onog diktatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:10