StoryEditorOCM
KnjiževnostDUHOVNI SPISI

Družba monfortanaca u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti priredila šest glavnih djela svetog Ljudevita

21. lipnja 2023. - 13:01

Jedan od omiljenih svetaca svetog pape Ivana Pavla II. bio je sveti Ljudevit Montfortski. Kršćanska je sadašnjost nedavno u biblioteci "Kršćanski klasici", svezak 27, objavila popularno djelo svetog Ljudevita Marije Grigniona Montfortskog, s naslovom "Duhovni spisi".

Duhovnost svetog Ljudevita Grigniona Montfortskog dugo je prisutna u našoj Crkvi, a veže se uz prvi prijevod "Rasprave o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici" nadbiskupa Josipa Stadlera još iz 1894. godine. Od tada se ponavljaju različiti prijevodi te knjige, no prevedeni su i drugi spisi svetog Ljudevita na kojima su se, među ostalima, nadahnjivali franjevac splitske provincije, sluga Božji fra Ante Antić, ali i sveti papa Ivan Pavao II.

Taj je papa dao novi poticaj za štovanje i duhovnost svetog Ljudevita, a i neki crkveni dokumenti nakon Drugog vatikanskog koncila, primjerice "Otkupiteljeva Majka" i "Direktorij o liturgiji i pučkoj pobožnosti", preporučuju tu duhovnost.

Družba Marijinih misionara monfortanaca u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti, a u prigodi svojih obljetnica, za hrvatsko je čitateljstvo priredila šest glavnih djela svetog Ljudevita: "Marijina tajna", "Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici", "Ljubav Vječne Mudrosti", "Čudesna tajna svete Krunice za obratiti se i spasiti se", "Pismo prijateljima križa" i "Goruća molitva". Ovih šest djela sabrana su u jednu, navedenu knjigu "Duhovni spisi"

Sveti je papa od srca preporučivao marijansku duhovnost svetog Ljudevita Montforta i posvetu Kristu po Mariji. Od njega je Ivan Pavao II. preuzeo i svoje papinsko geslo "Totus tuus" - Sav tvoj. To su prve riječi skraćenog oblika posvete na latinskom jeziku Isusu Kristu po Mariji koje nalazimo kod svetog Ljudevita: "Tvoj sam sav i sve moje pripada tebi, moj ljubezni Isuse, po Mariji tvojoj presvetoj Majci."

Ove riječi nalaze se u "Raspravi o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici", najpoznatijem Montfortovu spisu. Raspravu je napisao jedan svetac koja je formirala druge svece, a sada može biti u rukama svih čitatelja. Ovaj spis govori o Mariji Majci Isusovoj, ali samo zato da nas ona vodi svome Sinu Isusu Kristu i po Kristu k Ocu u Duhu Svetome.

Sveti Ljudevit je jedan od onih duhovnih autora čija su djela teološki dobro utemeljena i razrađena do te mjere da ga je veliki papa naših dana Ivan Pavao II. nazvao "vrsnim teologom".

Način izražavanja svetog Ljudevita Montfortskog prilagođen je njegovu vremenu, ali bogati sadržaj misli ostaje aktualan i suvremen još i dandanas. Njegovu teologiju treba razumjeti kroz njegovo osobno iskustvo duboke vjere i pobožnosti.

Upravo zbog toga čitanje Montfortovih spisa ima otajstvenu snagu potaknuti čitatelja na veću ljubav i pobožnost prema Mariji i Isusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:34