StoryEditorOCM
Glazbabogat program

Osmo izdanje sound art festivala ‘Ispod bine‘ predstavlja glazbu i zvukovne eksperimente koji razmišljaju o budućnosti

Piše KULTURA SD
2. studenog 2023. - 13:45

Osmo izdanje festivala eksperimentalne i impro glazbe i zvukovne umjetnosti, ISPOD BINE, održava se u Domu mladih u Splitu od 9. do 13. studenog 2023. godine. Kao i prijašnjih godina, festival predstavlja najzanimljivije i najfriškije “sound art” projekte i suradnje, ali nudi i edukativni dio, pa i oni koji se do sada nisu susretali s ovom vrstom suvremene hibridne umjetnosti, mogu sudjelovati na festivalskim događanjima i mnogo toga naučiti o trenutnim gibanjima u svijetu suvremene zvukovne umjetnosti.

Festival se otvara u četvrtak, 9.11. u 20 sati u Multimedijalnom kulturnom centru Split, izložbom, odnosno višemedijskom instalacijom, Why Frets? jednog od najzanimljivijih skladatelja današnjice na području elektronske glazbe i multimedije Marka Ciclilianija. Why Frets? Marka Cicilianija serija je od tri rada: multimedijalni performans, izvedbeno predavanje i višemedijalna instalacija, koji osvjetljavaju različite aspekte izmišljene povijesti električne gitare iz različitih uglova. 

image

Ciciliani

U sklopu samog otvaranja festivala Ciciliani će izvesti i multimedijalni performans Why Frets? – Downtown 1983 u Amfiteatru Doma mladih u 21 sat, a treći dio trilogije, izvedbeno predavanje Why Frets? – Requiem for the Electric Guitar, posjetitelji festivala moći će vidjeti sutradan, u petak, 10.11., u 18 sati u Beton kinu Doma mladih.

Nakon predavanja, drugi dan festivala vodi posjetitelje u prostor po kojem je i dobio ime, ispod bine, gdje će se predstaviti Kopaton records izdavačka kuća, kao i njihova dva friška izdanja. Kopaton records osnovan je 2021. godine s ciljem objavljivanja eksperimentalnih zvučnih zapisa, koncepata i albuma kao i željom za okupljanjem glazbenika u jednu platformu putem koje bi širili svoj umjetnički rad te stvarali nove suradnje. 

Nakon izdavačke kuće, slijedi prezentacija albuma Levitation Scene splitskog umjetnika Davora Gazde u prostoru ispod bine u 21 sat. Gazde u svom radu koristi modularni sintetizator, za koji kaže da je instrument bez početka i kraja - „doživljavam ga kao eksperimentalnu geometriju, rijetko gdje je zvuk tako vizualan.“ Gazde za sebe kaže da ne radi glazbu, već stišava buku oko sebe (i u sebi) dok samo glazba ne ostane. Nakon Gazde, u 22 sata, premijerno u Splitu nastupa bend Roj Osa.

image

Davor Gazde

Roj Osa je novi bend Nenada Sinkauza, Alena Sinkauza i Marca Quarantotta. Glazba koju stvaraju kreće se po rubovima njihovog dosadašnjeg zajedničkog zvučnog stvaralaštva i prijateljstva koje traje 30 godina. Koriste digitalnu i analognu elektroniku, manipuliraju uživo električne i akustične instrumente kontrolirajući pritom maksimalni dinamički raspon zvučnih događaja. 

image

Roj osa

U Splitu će promovirati svoj prvi album Azbestni krovovi (Kopaton records), a na vizualima pridružit će im se multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif. 

U subotu, 11.11., program festivala počinje u 20 sati nastupom The Anti -Teleological Rock Combo. Rastrgani između slobodne igre soničkih označitelja i nastojanja da od unaprijed zadanih pitch-class i beat-class setova razviju vlastiti improvizacijski vokabular, The Anti-Teleological Rock Combo su Luka Čapeta (el. gitara), Pavle Jovanović (el. gitara), Šimun Matišić (bubnjevi, objekti) i Leo Beslać (el. bas, flauta). 

Program festivala nastavlja se u Amfiteatru u 21 sat, gdje studentica Umjetničke akademije u Splitu, Marija Mratinić, u sklopu ovog međunarodnog festivala zvuka predstavlja svoj diplomski rad Neku večer u mojoj sobi. U zvučnom performansu autorica koristi razne predmete i instrumente kako bi stvorila atmosferu dezorijentacije, ritmičnosti, kaosa i spokoja. Kroz perspektivu pijanstva, razigranosti i žalovanja stvara kombinacije zvukova i eksperimentira s odnosima zvuka, pokreta i percepcije.

image

Radian

I kao vrhunac ove večeri, ali i cijelog festivala, slijedi premijerni nastup kultne bečke skupine Radian, benda u klasičnoj rock formaciji električne gitare, basa i bubnjeva, koji na svojim eksplozivnim nastupima koristi principe elektroničke glazbe stvarajući polja iznimne zvučne dinamike, od virtuozno preciznih dijelova do potpune improvizacije. Martin Brandlmayr (bubnjevi, elektronika), Martin Siewert (gitara, elektronika) i John Norman (bas) još od devedesetih rade vrlo ekspanzivnu glazbu koja uživa u napetosti i kontradikciji, zvuku i tišini, improvizaciji i kompoziciji, dijele nekonvencionalan, divlje maštovit pristup zvuku te koriste potpuno jedinstven osjećaj za mikrotonalnost. 

Istovremeno s programom festivala, u prostoru Beton kina odvija se glazbeno - zvukovna rezidencija međunarodnog kolektiva umjetnika i znanstvenika Audio Leakage Community (Budhaditya Chattopadhyay, Bojana S. Knežević, Franziska Windisch, David Helbich, Yati Durant). Kroz rezidencijalni boravak pod nazivom Co-composing Split kolektiv će zajedno istraživati ​​teorije i tehnike su-kompozicije, što će kulminirati koncertom improvizacije, koristeći živu elektroniku, vizualne i modificirane glasovne efekte, u nedjelju, 12.11., u 20 sati u Beton kinu, a članovi kolektiva će održati i otvoreno predavanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u ponedjeljak, 13.11. u 10 sati, čime završava ovogodišnji ISPOD BINE, sound art festival.

Autori i voditelji festivala su Natasha Kadin i Hrvoje Pelicarić, voditelji tehnike su Eugen Jeličić i Franko Sardelić Kolinac, organizator i producent festivala je Mavena - 36 njezinih čuda, u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom Split, Platformom Doma mladih i Umjetničkom akademijom u Splitu. Festival financijski podržavaju Grad Split i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

image

Audio Leakage Community at HEK Basel

Program:

ISPOD BINE, 9 – 13. 11. 2023., Dom mladih Split

Četvrtak, 09/11 

20 h Marko Ciciliani: Why Frets? - Tombstone, otvorenje @ Galerija MKC

21 h Marko Ciciliani: Why Frets? - Downtown 1983, multimedijalni performans @ Amfiteatar MKC

Petak 10.11.

18 h Marko Ciciliani Why Frets? - Requiem for the Electric Guitar predavanje @ Beton kino

20 h Kopaton Records predstavljanje izdavačke kuće @ MKC Lobi

21 h Davor Gazde: Levitation Scene live @ Ispod bine

22 h Roj Osa (Alen Sinkauz/Nenad Sinkauz/Marco Quarantotto) + I.M.Klif (visuali)  

Subota, 11.11.

20 h The Anti -Teleological Rock Combo (Leo Beslać/Luka Čapeta/Pavle Jovanović/Šimun Matišić) @ Ispod bine

21 h Marija Mratinić: Neku večer u mojoj sobi, performans @ Amfiteatar MKC

22 h Radian (Martin Brandlmayr/John Norman/Martin Siewert) AT, Thrill Jockey @ Ispod bine 

Nedjelja, 12.11,

20 h Audio Leakage Community: Co-composing Split, performance (Budhaditya Chattopadhyay, Bojana S. Knežević, Franziska Windisch, David Helbich, Yati Durant) @ Beton kino

Ponedjeljak, 13/11

10 h Audio Leakage Community: art talk @ UMAS Gripe

11. - 12.11. 

Audio Leakage Community Co-composing Split: research residency @ Beton kino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:55