StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Rodbina izvan zakona‘: Obiteljske veze s malo veze

Piše Marko Njegić
10. kolovoza 2023. - 21:11

“The Out-Laws” podsjeća na komediju “The In-Laws” u naslovu, ali i premisi. U potonjem filmu iz 1979. i njegovom remakeu iz 2003. s hrvatskim naslovom “Obiteljske veze” ispalo je da je otac mladoženje agent/špijun koji uvlači oca mladenke u dogodovštine netom pred vjenčanje njihove djece.

Novi film, snimljen u produkciji Netflixa i preveden kao “Rodbina izvan zakona”, dođe kao inverzija dvaju prethodnika u kojima su glumili Peter Falk i Alan Arkin, odnosno Michael Douglas i Albert Brooks. Ovaj put mladoženja, bankar Owen Browning (Adam Devine), otkriva da bi roditelji njegove buduće supruge Parker (Nina Dobrev), bračni par Billy i Lilly McDermott (Pierce Brosnan, Ellen Barkin), mogli biti najzloglasniji pljačkaši banaka zvani “Sablasni razbojnici” ili “Ghost Bandits”.

FILM: The Out-Laws; akcijska komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Ryler Spindel ULOGE: Adam Devine, Pierce Brosnan OCJENA: ** ½

Koincidencije li, “The Out-Laws” je imao premijeru na Netflixu nedugo nakon Arkinove smrti, što je mogla biti dobra prilika za odavanje spomena zvijezdi originala. Međutim, “Rodbina izvan zakona” teško da je takav počasni film. Radi se o osrednjem generičkom djelcu za brzo gledanje i još brži zaborav.

Izvornik je režirao veteran komedije Arthur Hiller, remake iskusni Andrew Fleming (“Ljubav u troje”, “Opasne čini”), a režija “The Out-Laws” pripala je Tyleru Spindelu, redatelju druge ekipe ili asistentu režisera na slabašnim komedijama u produkciji kompanije Happy Madison popularnog komičara Adama Sandlera (“Jack i Jill: Ludi blizanci”, “Tatin sin”, “Starci 2”, “Obiteljski kaos”, “Slučajni detektivi”).

U odnosu na većinu navedenih, “Rodbina izvan zakona” je mrvicu uspjeliji filmić, premda se dvoumi kakva bi komedija točno bio. S jedne strane, film želi biti “meet the parents” komedija s upoznavanjem roditelja (Owenovu mamu i tatu glume Julie Hagerty iz “Ima li pilota u avionu” i prepoznatljiva faca Richard Kind).

S druge, tračak romantične komedije gubi se u sitcomovskoj dinamici Owena i Parker. S treće, “The Out-Laws” radi česta otkliznuća u žanr akcijske komedije i krimi-komedije, nakon što prema svemu sudeći baš “Sablasni razbojnici” razbojnici opljačkaju Owenovu banku.

Mislite li da su nas opljačkali ‘Sablasni razbojnici’?”, pita Owen dok agent Oldham (Michael Rooker), opsjednut time da uhvati “Ghost Bandits”, sumnja da su oni “njegova svojta”. Usto, Parker otima istočnoeuropska kriminalka Rehan (Poorna Jagannathan) kako bi prisilila njezine roditelje i zaručnika da plate otkupninu pljačkanjem banaka.

Priča je nefokusirana, tek tu i tamo istinski zabavna, makar kad se redatelj referira na pojedine klasike poput “Umri muški” u trenutku otvaranja sefa uz Beethovenovu “Devetu simfoniju”, “Terminatora 2” (pucanje iz blindiranog kamiona u potjeri) ili kad pokušava replicirati bolje (akcijske) “slapstick” komedije osamdesetih i devedesetih poput “Za dobra stara vremena” ili “Ponoćne utrke”.

Opet, neke scene su i prilično promašene, tipa pljačka banke u stilu “Vrućine” ili “Paklenog vala”, ali s pljačkašem maskiranim u Shreka. Glumački, film je također “hit&miss”, ali veterani Brosnan i Barkin prolaze bolje od mlađe generacije na čelu s Devineom (“Traže se pratilje za vjenčanje, “Jexi”).

Brosnan krade film i u jednom “meta” trenutku uspijeva prošvercati kompliment na račun svoga Jamesa Bonda. Nakon što Barkin kaže Devineu da izgleda kao Bond, i to onaj peti po redu, Brosnan zaključi: “Oh, taj je bio dobar”.

Hit na Netflixu

"Rodbina izvan zakona" je odmah u premijernom vikendu osvanula na Netflixovom prvom mjestu gledanosti u 40 zemalja i ostavrila veće brojke od, primjerice, "Witchera 3".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:51