stdClass Object ( [id] => 1108765 [title] => ‘Pod opsadom 2‘: Umri muški u vlaku ili strogo kontrolirani Stevo [alias] => pod-opsadom-2-umri-muski-u-vlaku-ili-strogo-kontrolirani-stevo [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Šaka u glavu doletjet će jednom od negativaca filma "Pod opsadom 2" ("Under Siege 2: Dark Territory", 1995.) kad uleti u kuhinjski vagon otetog vlaka i upita ima li ovdje još junaka. Negativac je postavio pitanje nakon što mu se neki kuhar pokušao suprotstaviti i za to junaštvo dobio metak.

No, negativac nije računao na kuhara svih kuhara iza leđa, "jebenog Caseyja Rybacka" (Steven Seagal, od milja "Stevo"). Ryback je riješio negativca kao od šale i potvrdno odgovorio na pitanje o junacima koje kao da je između redaka bilo upućeno akcijašima, akcijskom (pod)žanru i samome Seagalu.

---

FILM: Under Siege 2; akcija; SAD, 1995. REŽIJA: Geoff Murphy ULOGE: Steven Seagal, Eric Bogosian OCJENA: ***

---

Dakle, ima li junaka za "diehardovski" protuteroristički akcijski spektakl s herojem u borbi protiv terorista na nekom skučenom, izoliranom prostoru, bio to neboder (revolucionarni "Umri muški"), aerodrom ("Umri muški 2") ili unutrašnjost nekog prometala, od aviona ("Putnik 57") do bojnog broda ("Pod opsadom")? I ima li još junaka u Seagalu?

"Under Siege 2" je pušten u kina u srpnju 1995. kao ljetni blockbuster Warner Brosa i prvi od dva "diehardovska" akcijska filma godine (drugi je Universalov "Sudden Death" sa Stevinim ljutim konkurentom Van Dammeom) u kojoj je "Die Hard 3" napravio otklon od vlastite formule i skučen prostor proširio na čitav New York. Pušten je i u kina nakon krupnog Seagalova promašaja, njegova godinu dana ranijeg redateljskog prvijenca "Smrtonosna zemlja".

Iako "Pod opsadom 2" nije dosegnuo brojke "Umri muški 3", ili prvog "Under Siege", probio je 50, odnosno 100 milijuna zarade u američkim i svjetskim kinima, pokazavši da još ima ulja u svijeći "diehardovske" akcije i Steve, kao i junaka za klasični akcijski film u vrijeme kad su blockbusteri postajali digitalni ("Jurski park").

Seagal je povukao mudar potez kad je za "comeback" odabrao nastavak svoga najvećeg kinohita i ponajboljeg filma. "Pod opsadom" Andrewa Davisa predstavio je glumčev najpopularniji lik bivšeg Navy SEAL specijalca, višestruko odlikovanog Rybacka, najbližeg pojmu njegova Johna McClanea ili Ramba kao junaka koji je dobio pravo na nastavak junačenja.

Davisov film je, nakratko, lansirao Stevu u (naj)višu junačku ligu i pretvorio ga od borilačko-policijskog nasljednika Prljavog Harryja iz srednjebudžetnih akcića-krimića ("Iznad zakona", "Otporan na metke", "Žigosan za smrt", "Utjerivač pravde") u nositelja visokobudžetnog akcijskog blockbustera i jednog od najvećih stručnjaka za protuterorizam.

Bila je to fina prilagodba akcijskih "Die Hard" zakonitosti na razarač koji je Ryback kao "obični mali kuhar(čić)" branio od domaćih terorista predvođenih negativcima u izvedbi Tommyja Leeja Jonesa i Garyja Buseyja. Ako je prvi "Pod opsadom" bio "Umri muški" na bojnom brodu, "Pod opsadom 2" je "Umri muški" u vlaku.

---

---

Promjena lokacije je osvježavajuća, svakako više nego da je priča, kako bi se zadržao brod kao mjesto radnje, prebačena na kruzer (to je iskoristila "Brzina 2") ili, pak, u avion (već iskorišteno u "Putniku 57").  Štoviše, "Under Siege 2" je bio prvi akcijski film ("diehardovskog" tipa) koji se većinski odvijao u putničkom vlaku.

Ovo prijevozno sredstvo dotad je bilo rezervirano za trilere ("Dama koja nestaje", "Ubojstvo u Orient Expressu", "Uski prolaz"; potonji je imao nešto akcije gotovo da ga se može žanrirati kao "action thriller"). "Runaway Train" je iznimka kao nešto drukčiji akcijski film, s tim da je i vlak bio teretni.

Vlak je sinonim za pokret, kinetiku, kao i akcijski film. Stoga, bilo je krajnje vrijeme da neki akcijaš uhvati vlak. Uhvatio ga je Seagal, što dođe kao djelomični (pomalo ironični) kontrapunkt kinetici s obzirom da je Stevo akcijski junak možda najstatičnijeg lica, ali tijelo mu je zato više nego pokretno.

U režiji Geoffa Murphyja, kultnog novozelandskog filmaša ("Goodbye Pork Pie", "Utu"; prikazani u Cannesu) na tadašnjem radu u Hollywoodu ("Mladi revolveraši II", "Freejack"), "Pod opsadom 2" nije lišen ironije pa se Ryback opet sklanja od terorista u hladnjači u kojoj su se, poput govedine, hladili pregrijani "univerzalni vojnici".

To je jedan od rijetkih direktnijih podsjetnika na prvi film, uz ponovno pojavljivanje admirala Batesa (Andy Romano) i reakcije Pentagona/CIA-e (česti akcijski epizodisti Kurtwood Smith i Nick Mancuso) kad shvate s kakvim negativcem imaju posla. Negativac je ovaj put Travis Dane (Eric Bogosian; "Talk Radio"), čije se prezime i ludost rimuju s negativcem iz "Passenger 57" (sjećate se kvazipjesmice "Charles Rane is not insane"?).

Dane je genijalac koji je kreirao tajno satelitsko oružje za američko Ministarstvo obrane, a nakon što je dobio otkaz odlučio je preoteti računalnu kontrolu nad njim/šiframa za nišanjenje i iskoristiti ga kako bi ostvario prijetnju o napadu na Ameriku i svijet, za što mu treba vlak jer se njegovim kompjutorima ne može ući u trag dok operiraju u pokretu.

---

---

Jedini je njegov problem što je oteo vlak na kojem se nalazi Ryback s nećakinjom (Katherine Heigl) putujući iz Denvera za Los Angeles nakon smrti njezina oca/njegova brata. Bogosian igra Danea kao da je Dustin Hoffman iz pakla, svakako drukčije od Jonesa, bliže inteligentnom akcijskom negativcu na tragu Alana Rickmana iz "Die Hard".

Everrett McGill ("Twin Peaks") glumi Daneovu desnu ruku Penna i dobar je kontrapunkt Bogosianu, snaga njegovu mozgu i naizgledni dostojni oponent za heroja. Ne treba se, naravno, zaletjeti i napisati da su njih dvojica bolji od Jonesa i Buseyja, ali bolje funkcioniraju zajedno i ne sudaraju se sličnom karakternom dinamikom.

Uz njih su znani negativci tih godina Peter Greene ("Pakleni šund", "Maska") i Patrick Kilpatrick ("Nalog za smrt", "Najbolji od najboljih II") kako bi svi zajedno kompenzirali zvučne zlikovce prethodnika, što im dobrim dijelom i uspijeva. S druge strane, Morris Chestnut je jalova kompenzacija za Eriku Eleniak u ulozi novog slučajnog pomagača junaku.

Erikin izostanak nastavak nadoknađuje satelitskim zumiranjem nečijeg "toplessa" i dekolteom taokinje za skretanje pažnje terorista kako bi ga Ryback mogao srediti uz zgodan šlagvort "Grudi da umreš", njegov najbolji u filmu uz "Nitko me ne može nadmašiti u kuhinji", premda su ga negativci zasjenili s "Pretpostavka je majka svih zajeba".

Ryback nije obučen za "bejbisitanje" nećakinje, ali jest za akciju i terorističku situaciju koju Murphy režira zanatski na tragu Davisa, demonstrirajući odlike akcijskog strojovođe i stvarajući kadrove koji su praznik za oči u usporedbi s, na primjer, "Čuvaj me s leđa 2".

Akcija je kaskaderska, raznolika (strojnice, noževi, ruke/noge kao oružje, bombe iz kuhinjske radinosti) i nema gdje je nema, u vlaku, na vlaku, izvan vlaka. Kulminacija akcije slijedi kad vlak pohrli ravno u spektakularan sudar s teretnim "benzin ekspresom", a Stevo se pokazuje brži od udesa i skače iz zadnjeg, još nezgužvanog vagona na ljestve helikoptera prije eksplozije. Ima li ovdje još junaka?

---

Posljednji Seagalov veći film i kinohit

Bio je ovo posljednji Seagalov veći film i kinohit za koji je glazbu skladao legendarni Basil Poledouris ("Conan Barbarin", "RoboCop"), a za efekte je angažiran jednako legendarni Richard Yurichich ("Odiseja u svemiru", "Bliski susreti treće vrste", "Istrebljivač", "Na rubu horizonta"). Iduće godine se Stevo pojavio u "Konačnoj odluci" i snimio "Bljesak", a zatim i "Pritajenu vatru" koji su u američkim kinima zajedno zaradili gotovo dvostruko manje od "Pod opsadom 2". "Under Siege 2" se prikazuje 27. lipnja u elitnom večernjem terminu na Doma TV.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-27 13:52:38 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-02 19:01:46 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-06-27 17:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 102 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282478.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282472.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282450.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282458.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282468.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282456.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282470.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282462.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282476.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282460.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282464.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/27\/18282454.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x730","hd_18282478_1920.jpg":"1920x1080","k_18282478_1280.jpg":"1280x1280","k_18282478_1024.jpg":"1024x1024","k_18282478_640.jpg":"640x640","k_18282478_480.jpg":"480x480","k_18282478_340.jpg":"340x340","k_18282478_220.jpg":"220x220","o_18282478_1280.jpg":"1280x934","o_18282478_1024.jpg":"1024x747","o_18282478_640.jpg":"640x467","o_18282478_480.jpg":"480x350","o_18282478_340.jpg":"340x248","o_18282478_220.jpg":"220x160","h_18282478_1280.jpg":"1280x854","h_18282478_1024.jpg":"1024x683","h_18282478_640.jpg":"640x427","h_18282478_480.jpg":"480x320","h_18282478_340.jpg":"340x227","h_18282478_220.jpg":"220x147","pp_18282478_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282478_1024.jpg":"805x1024","pp_18282478_640.jpg":"503x640","pp_18282478_480.jpg":"377x480","pp_18282478_340.jpg":"267x340","pp_18282478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x992","hd_18282472_1920.jpg":"1920x1080","k_18282472_1280.jpg":"1280x1280","k_18282472_1024.jpg":"1024x1024","k_18282472_640.jpg":"640x640","k_18282472_480.jpg":"480x480","k_18282472_340.jpg":"340x340","k_18282472_220.jpg":"220x220","o_18282472_1280.jpg":"1280x846","o_18282472_1024.jpg":"1024x677","o_18282472_640.jpg":"640x423","o_18282472_480.jpg":"480x317","o_18282472_340.jpg":"340x224","o_18282472_220.jpg":"220x145","h_18282472_1280.jpg":"1280x854","h_18282472_1024.jpg":"1024x683","h_18282472_640.jpg":"640x427","h_18282472_480.jpg":"480x320","h_18282472_340.jpg":"340x227","h_18282472_220.jpg":"220x147","pp_18282472_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282472_1024.jpg":"805x1024","pp_18282472_640.jpg":"503x640","pp_18282472_480.jpg":"377x480","pp_18282472_340.jpg":"267x340","pp_18282472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x600","hd_18282450_1920.jpg":"1920x1080","k_18282450_1280.jpg":"1280x1280","k_18282450_1024.jpg":"1024x1024","k_18282450_640.jpg":"640x640","k_18282450_480.jpg":"480x480","k_18282450_340.jpg":"340x340","k_18282450_220.jpg":"220x220","o_18282450_1280.jpg":"1280x853","o_18282450_1024.jpg":"1024x682","o_18282450_640.jpg":"640x426","o_18282450_480.jpg":"480x320","o_18282450_340.jpg":"340x226","o_18282450_220.jpg":"220x146","h_18282450_1280.jpg":"1280x854","h_18282450_1024.jpg":"1024x683","h_18282450_640.jpg":"640x427","h_18282450_480.jpg":"480x320","h_18282450_340.jpg":"340x227","h_18282450_220.jpg":"220x147","pp_18282450_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282450_1024.jpg":"805x1024","pp_18282450_640.jpg":"503x640","pp_18282450_480.jpg":"377x480","pp_18282450_340.jpg":"267x340","pp_18282450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x668","hd_18282458_1920.jpg":"1920x1080","k_18282458_1280.jpg":"1280x1280","k_18282458_1024.jpg":"1024x1024","k_18282458_640.jpg":"640x640","k_18282458_480.jpg":"480x480","k_18282458_340.jpg":"340x340","k_18282458_220.jpg":"220x220","o_18282458_1280.jpg":"1280x855","o_18282458_1024.jpg":"1024x684","o_18282458_640.jpg":"640x427","o_18282458_480.jpg":"480x320","o_18282458_340.jpg":"340x227","o_18282458_220.jpg":"220x146","h_18282458_1280.jpg":"1280x854","h_18282458_1024.jpg":"1024x683","h_18282458_640.jpg":"640x427","h_18282458_480.jpg":"480x320","h_18282458_340.jpg":"340x227","h_18282458_220.jpg":"220x147","pp_18282458_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282458_1024.jpg":"805x1024","pp_18282458_640.jpg":"503x640","pp_18282458_480.jpg":"377x480","pp_18282458_340.jpg":"267x340","pp_18282458_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1248","hd_18282468_1920.jpg":"1920x1080","k_18282468_1280.jpg":"1280x1280","k_18282468_1024.jpg":"1024x1024","k_18282468_640.jpg":"640x640","k_18282468_480.jpg":"480x480","k_18282468_340.jpg":"340x340","k_18282468_220.jpg":"220x220","o_18282468_1280.jpg":"1280x832","o_18282468_1024.jpg":"1024x665","o_18282468_640.jpg":"640x416","o_18282468_480.jpg":"480x312","o_18282468_340.jpg":"340x221","o_18282468_220.jpg":"220x143","h_18282468_1280.jpg":"1280x854","h_18282468_1024.jpg":"1024x683","h_18282468_640.jpg":"640x427","h_18282468_480.jpg":"480x320","h_18282468_340.jpg":"340x227","h_18282468_220.jpg":"220x147","pp_18282468_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282468_1024.jpg":"805x1024","pp_18282468_640.jpg":"503x640","pp_18282468_480.jpg":"377x480","pp_18282468_340.jpg":"267x340","pp_18282468_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x720","hd_18282456_1920.jpg":"1920x1080","k_18282456_1280.jpg":"1280x1280","k_18282456_1024.jpg":"1024x1024","k_18282456_640.jpg":"640x640","k_18282456_480.jpg":"480x480","k_18282456_340.jpg":"340x340","k_18282456_220.jpg":"220x220","o_18282456_1280.jpg":"1280x720","o_18282456_1024.jpg":"1024x576","o_18282456_640.jpg":"640x360","o_18282456_480.jpg":"480x270","o_18282456_340.jpg":"340x191","o_18282456_220.jpg":"220x123","h_18282456_1280.jpg":"1280x854","h_18282456_1024.jpg":"1024x683","h_18282456_640.jpg":"640x427","h_18282456_480.jpg":"480x320","h_18282456_340.jpg":"340x227","h_18282456_220.jpg":"220x147","pp_18282456_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282456_1024.jpg":"805x1024","pp_18282456_640.jpg":"503x640","pp_18282456_480.jpg":"377x480","pp_18282456_340.jpg":"267x340","pp_18282456_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x991","hd_18282470_1920.jpg":"1920x1080","k_18282470_1280.jpg":"1280x1280","k_18282470_1024.jpg":"1024x1024","k_18282470_640.jpg":"640x640","k_18282470_480.jpg":"480x480","k_18282470_340.jpg":"340x340","k_18282470_220.jpg":"220x220","o_18282470_1280.jpg":"1280x845","o_18282470_1024.jpg":"1024x676","o_18282470_640.jpg":"640x422","o_18282470_480.jpg":"480x317","o_18282470_340.jpg":"340x224","o_18282470_220.jpg":"220x145","h_18282470_1280.jpg":"1280x854","h_18282470_1024.jpg":"1024x683","h_18282470_640.jpg":"640x427","h_18282470_480.jpg":"480x320","h_18282470_340.jpg":"340x227","h_18282470_220.jpg":"220x147","pp_18282470_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282470_1024.jpg":"805x1024","pp_18282470_640.jpg":"503x640","pp_18282470_480.jpg":"377x480","pp_18282470_340.jpg":"267x340","pp_18282470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2690","hd_18282462_1920.jpg":"1920x1080","k_18282462_1280.jpg":"1280x1280","k_18282462_1024.jpg":"1024x1024","k_18282462_640.jpg":"640x640","k_18282462_480.jpg":"480x480","k_18282462_340.jpg":"340x340","k_18282462_220.jpg":"220x220","o_18282462_1280.jpg":"1280x1793","o_18282462_1024.jpg":"1024x1434","o_18282462_640.jpg":"640x896","o_18282462_480.jpg":"480x672","o_18282462_340.jpg":"340x476","o_18282462_220.jpg":"220x308","h_18282462_1280.jpg":"1280x854","h_18282462_1024.jpg":"1024x683","h_18282462_640.jpg":"640x427","h_18282462_480.jpg":"480x320","h_18282462_340.jpg":"340x227","h_18282462_220.jpg":"220x147","pp_18282462_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282462_1024.jpg":"805x1024","pp_18282462_640.jpg":"503x640","pp_18282462_480.jpg":"377x480","pp_18282462_340.jpg":"267x340","pp_18282462_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1243","hd_18282476_1920.jpg":"1920x1080","k_18282476_1280.jpg":"1280x1280","k_18282476_1024.jpg":"1024x1024","k_18282476_640.jpg":"640x640","k_18282476_480.jpg":"480x480","k_18282476_340.jpg":"340x340","k_18282476_220.jpg":"220x220","o_18282476_1280.jpg":"1280x828","o_18282476_1024.jpg":"1024x662","o_18282476_640.jpg":"640x414","o_18282476_480.jpg":"480x310","o_18282476_340.jpg":"340x220","o_18282476_220.jpg":"220x142","h_18282476_1280.jpg":"1280x854","h_18282476_1024.jpg":"1024x683","h_18282476_640.jpg":"640x427","h_18282476_480.jpg":"480x320","h_18282476_340.jpg":"340x227","h_18282476_220.jpg":"220x147","pp_18282476_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282476_1024.jpg":"805x1024","pp_18282476_640.jpg":"503x640","pp_18282476_480.jpg":"377x480","pp_18282476_340.jpg":"267x340","pp_18282476_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1006x1500","hd_18282460_1920.jpg":"1920x1080","k_18282460_1280.jpg":"1280x1280","k_18282460_1024.jpg":"1024x1024","k_18282460_640.jpg":"640x640","k_18282460_480.jpg":"480x480","k_18282460_340.jpg":"340x340","k_18282460_220.jpg":"220x220","o_18282460_1280.jpg":"1280x1908","o_18282460_1024.jpg":"1024x1526","o_18282460_640.jpg":"640x954","o_18282460_480.jpg":"480x715","o_18282460_340.jpg":"340x506","o_18282460_220.jpg":"220x328","h_18282460_1280.jpg":"1280x854","h_18282460_1024.jpg":"1024x683","h_18282460_640.jpg":"640x427","h_18282460_480.jpg":"480x320","h_18282460_340.jpg":"340x227","h_18282460_220.jpg":"220x147","pp_18282460_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282460_1024.jpg":"805x1024","pp_18282460_640.jpg":"503x640","pp_18282460_480.jpg":"377x480","pp_18282460_340.jpg":"267x340","pp_18282460_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x731","hd_18282464_1920.jpg":"1920x1080","k_18282464_1280.jpg":"1280x1280","k_18282464_1024.jpg":"1024x1024","k_18282464_640.jpg":"640x640","k_18282464_480.jpg":"480x480","k_18282464_340.jpg":"340x340","k_18282464_220.jpg":"220x220","o_18282464_1280.jpg":"1280x935","o_18282464_1024.jpg":"1024x748","o_18282464_640.jpg":"640x467","o_18282464_480.jpg":"480x350","o_18282464_340.jpg":"340x248","o_18282464_220.jpg":"220x160","h_18282464_1280.jpg":"1280x854","h_18282464_1024.jpg":"1024x683","h_18282464_640.jpg":"640x427","h_18282464_480.jpg":"480x320","h_18282464_340.jpg":"340x227","h_18282464_220.jpg":"220x147","pp_18282464_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282464_1024.jpg":"805x1024","pp_18282464_640.jpg":"503x640","pp_18282464_480.jpg":"377x480","pp_18282464_340.jpg":"267x340","pp_18282464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x600","hd_18282454_1920.jpg":"1920x1080","k_18282454_1280.jpg":"1280x1280","k_18282454_1024.jpg":"1024x1024","k_18282454_640.jpg":"640x640","k_18282454_480.jpg":"480x480","k_18282454_340.jpg":"340x340","k_18282454_220.jpg":"220x220","o_18282454_1280.jpg":"1280x853","o_18282454_1024.jpg":"1024x682","o_18282454_640.jpg":"640x426","o_18282454_480.jpg":"480x320","o_18282454_340.jpg":"340x226","o_18282454_220.jpg":"220x146","h_18282454_1280.jpg":"1280x854","h_18282454_1024.jpg":"1024x683","h_18282454_640.jpg":"640x427","h_18282454_480.jpg":"480x320","h_18282454_340.jpg":"340x227","h_18282454_220.jpg":"220x147","pp_18282454_1280.jpg":"1006x1280","pp_18282454_1024.jpg":"805x1024","pp_18282454_640.jpg":"503x640","pp_18282454_480.jpg":"377x480","pp_18282454_340.jpg":"267x340","pp_18282454_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15364672 Threads: 3 Questions: 3186511360 Slow queries: 7153583 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235711964 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/pod-opsadom-2-umri-muski-u-vlaku-ili-strogo-kontrolirani-stevo-1108765 [printLink] => /kultura/film-tv/pod-opsadom-2-umri-muski-u-vlaku-ili-strogo-kontrolirani-stevo-1108765?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609929 [name] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:08:05 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-retro-per-spektiva [link] => /tag/cinemark-retro-per-spektiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 263215 [name] => Steven Seagal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => steven-seagal [link] => /tag/steven-seagal ) [3] => stdClass Object ( [id] => 619627 [name] => Akcijski junaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-05 22:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-junaci [link] => /tag/akcijski-junaci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 16300 [name] => Akcijskifilmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijskifilmovi [link] => /tag/akcijskifilmovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 620989 [name] => katherine heigl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-21 20:34:19 [main_article_id] => 0 [alias] => katherine-heigl [link] => /tag/katherine-heigl ) [6] => stdClass Object ( [id] => 642292 [name] => Eric Bogosian [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-27 19:33:16 [main_article_id] => 0 [alias] => eric-bogosian [link] => /tag/eric-bogosian ) [7] => stdClass Object ( [id] => 632913 [name] => nastavci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-09 22:44:16 [main_article_id] => 0 [alias] => nastavci [link] => /tag/nastavci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Pod opsadom 2‘: Umri muški u vlaku ili strogo kontrolirani Stevo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282478.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282478.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282472.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282450.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282458.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282468.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282456.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282470.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282462.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282476.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282460.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282464.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/27/18282454.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Šaka u glavu doletjet će jednom od negativaca filma "Pod opsadom 2" ("Under Siege 2: Dark Territory", 1995.) kad uleti u kuhinjski vagon otetog vlaka i upita ima li ovdje još junaka. Negativac je postavio pitanje nakon što mu se neki kuhar pokušao suprotstaviti i za to junaštvo dobio metak.

No, negativac nije računao na kuhara svih kuhara iza leđa, "jebenog Caseyja Rybacka" (Steven Seagal, od milja "Stevo"). Ryback je riješio negativca kao od šale i potvrdno odgovorio na pitanje o junacima koje kao da je između redaka bilo upućeno akcijašima, akcijskom (pod)žanru i samome Seagalu.

---

FILM: Under Siege 2; akcija; SAD, 1995. REŽIJA: Geoff Murphy ULOGE: Steven Seagal, Eric Bogosian OCJENA: ***

---

Dakle, ima li junaka za "diehardovski" protuteroristički akcijski spektakl s herojem u borbi protiv terorista na nekom skučenom, izoliranom prostoru, bio to neboder (revolucionarni "Umri muški"), aerodrom ("Umri muški 2") ili unutrašnjost nekog prometala, od aviona ("Putnik 57") do bojnog broda ("Pod opsadom")? I ima li još junaka u Seagalu?

"Under Siege 2" je pušten u kina u srpnju 1995. kao ljetni blockbuster Warner Brosa i prvi od dva "diehardovska" akcijska filma godine (drugi je Universalov "Sudden Death" sa Stevinim ljutim konkurentom Van Dammeom) u kojoj je "Die Hard 3" napravio otklon od vlastite formule i skučen prostor proširio na čitav New York. Pušten je i u kina nakon krupnog Seagalova promašaja, njegova godinu dana ranijeg redateljskog prvijenca "Smrtonosna zemlja".

Iako "Pod opsadom 2" nije dosegnuo brojke "Umri muški 3", ili prvog "Under Siege", probio je 50, odnosno 100 milijuna zarade u američkim i svjetskim kinima, pokazavši da još ima ulja u svijeći "diehardovske" akcije i Steve, kao i junaka za klasični akcijski film u vrijeme kad su blockbusteri postajali digitalni ("Jurski park").

Seagal je povukao mudar potez kad je za "comeback" odabrao nastavak svoga najvećeg kinohita i ponajboljeg filma. "Pod opsadom" Andrewa Davisa predstavio je glumčev najpopularniji lik bivšeg Navy SEAL specijalca, višestruko odlikovanog Rybacka, najbližeg pojmu njegova Johna McClanea ili Ramba kao junaka koji je dobio pravo na nastavak junačenja.

Davisov film je, nakratko, lansirao Stevu u (naj)višu junačku ligu i pretvorio ga od borilačko-policijskog nasljednika Prljavog Harryja iz srednjebudžetnih akcića-krimića ("Iznad zakona", "Otporan na metke", "Žigosan za smrt", "Utjerivač pravde") u nositelja visokobudžetnog akcijskog blockbustera i jednog od najvećih stručnjaka za protuterorizam.

Bila je to fina prilagodba akcijskih "Die Hard" zakonitosti na razarač koji je Ryback kao "obični mali kuhar(čić)" branio od domaćih terorista predvođenih negativcima u izvedbi Tommyja Leeja Jonesa i Garyja Buseyja. Ako je prvi "Pod opsadom" bio "Umri muški" na bojnom brodu, "Pod opsadom 2" je "Umri muški" u vlaku.

---

---

Promjena lokacije je osvježavajuća, svakako više nego da je priča, kako bi se zadržao brod kao mjesto radnje, prebačena na kruzer (to je iskoristila "Brzina 2") ili, pak, u avion (već iskorišteno u "Putniku 57").  Štoviše, "Under Siege 2" je bio prvi akcijski film ("diehardovskog" tipa) koji se većinski odvijao u putničkom vlaku.

Ovo prijevozno sredstvo dotad je bilo rezervirano za trilere ("Dama koja nestaje", "Ubojstvo u Orient Expressu", "Uski prolaz"; potonji je imao nešto akcije gotovo da ga se može žanrirati kao "action thriller"). "Runaway Train" je iznimka kao nešto drukčiji akcijski film, s tim da je i vlak bio teretni.

Vlak je sinonim za pokret, kinetiku, kao i akcijski film. Stoga, bilo je krajnje vrijeme da neki akcijaš uhvati vlak. Uhvatio ga je Seagal, što dođe kao djelomični (pomalo ironični) kontrapunkt kinetici s obzirom da je Stevo akcijski junak možda najstatičnijeg lica, ali tijelo mu je zato više nego pokretno.

U režiji Geoffa Murphyja, kultnog novozelandskog filmaša ("Goodbye Pork Pie", "Utu"; prikazani u Cannesu) na tadašnjem radu u Hollywoodu ("Mladi revolveraši II", "Freejack"), "Pod opsadom 2" nije lišen ironije pa se Ryback opet sklanja od terorista u hladnjači u kojoj su se, poput govedine, hladili pregrijani "univerzalni vojnici".

To je jedan od rijetkih direktnijih podsjetnika na prvi film, uz ponovno pojavljivanje admirala Batesa (Andy Romano) i reakcije Pentagona/CIA-e (česti akcijski epizodisti Kurtwood Smith i Nick Mancuso) kad shvate s kakvim negativcem imaju posla. Negativac je ovaj put Travis Dane (Eric Bogosian; "Talk Radio"), čije se prezime i ludost rimuju s negativcem iz "Passenger 57" (sjećate se kvazipjesmice "Charles Rane is not insane"?).

Dane je genijalac koji je kreirao tajno satelitsko oružje za američko Ministarstvo obrane, a nakon što je dobio otkaz odlučio je preoteti računalnu kontrolu nad njim/šiframa za nišanjenje i iskoristiti ga kako bi ostvario prijetnju o napadu na Ameriku i svijet, za što mu treba vlak jer se njegovim kompjutorima ne može ući u trag dok operiraju u pokretu.

---

---

Jedini je njegov problem što je oteo vlak na kojem se nalazi Ryback s nećakinjom (Katherine Heigl) putujući iz Denvera za Los Angeles nakon smrti njezina oca/njegova brata. Bogosian igra Danea kao da je Dustin Hoffman iz pakla, svakako drukčije od Jonesa, bliže inteligentnom akcijskom negativcu na tragu Alana Rickmana iz "Die Hard".

Everrett McGill ("Twin Peaks") glumi Daneovu desnu ruku Penna i dobar je kontrapunkt Bogosianu, snaga njegovu mozgu i naizgledni dostojni oponent za heroja. Ne treba se, naravno, zaletjeti i napisati da su njih dvojica bolji od Jonesa i Buseyja, ali bolje funkcioniraju zajedno i ne sudaraju se sličnom karakternom dinamikom.

Uz njih su znani negativci tih godina Peter Greene ("Pakleni šund", "Maska") i Patrick Kilpatrick ("Nalog za smrt", "Najbolji od najboljih II") kako bi svi zajedno kompenzirali zvučne zlikovce prethodnika, što im dobrim dijelom i uspijeva. S druge strane, Morris Chestnut je jalova kompenzacija za Eriku Eleniak u ulozi novog slučajnog pomagača junaku.

Erikin izostanak nastavak nadoknađuje satelitskim zumiranjem nečijeg "toplessa" i dekolteom taokinje za skretanje pažnje terorista kako bi ga Ryback mogao srediti uz zgodan šlagvort "Grudi da umreš", njegov najbolji u filmu uz "Nitko me ne može nadmašiti u kuhinji", premda su ga negativci zasjenili s "Pretpostavka je majka svih zajeba".

Ryback nije obučen za "bejbisitanje" nećakinje, ali jest za akciju i terorističku situaciju koju Murphy režira zanatski na tragu Davisa, demonstrirajući odlike akcijskog strojovođe i stvarajući kadrove koji su praznik za oči u usporedbi s, na primjer, "Čuvaj me s leđa 2".

Akcija je kaskaderska, raznolika (strojnice, noževi, ruke/noge kao oružje, bombe iz kuhinjske radinosti) i nema gdje je nema, u vlaku, na vlaku, izvan vlaka. Kulminacija akcije slijedi kad vlak pohrli ravno u spektakularan sudar s teretnim "benzin ekspresom", a Stevo se pokazuje brži od udesa i skače iz zadnjeg, još nezgužvanog vagona na ljestve helikoptera prije eksplozije. Ima li ovdje još junaka?

---

Posljednji Seagalov veći film i kinohit

Bio je ovo posljednji Seagalov veći film i kinohit za koji je glazbu skladao legendarni Basil Poledouris ("Conan Barbarin", "RoboCop"), a za efekte je angažiran jednako legendarni Richard Yurichich ("Odiseja u svemiru", "Bliski susreti treće vrste", "Istrebljivač", "Na rubu horizonta"). Iduće godine se Stevo pojavio u "Konačnoj odluci" i snimio "Bljesak", a zatim i "Pritajenu vatru" koji su u američkim kinima zajedno zaradili gotovo dvostruko manje od "Pod opsadom 2". "Under Siege 2" se prikazuje 27. lipnja u elitnom večernjem terminu na Doma TV.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>












[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/pod-opsadom-2-umri-muski-u-vlaku-ili-strogo-kontrolirani-stevo-1108765 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea91c1997861950a658e8ca8116189c98ee28e8a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Pod+opsadom+2%E2%80%98%3A+Umri+mu%C5%A1ki+u+vlaku+ili+strogo+kontrolirani+Stevo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpod-opsadom-2-umri-muski-u-vlaku-ili-strogo-kontrolirani-stevo-1108765 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpod-opsadom-2-umri-muski-u-vlaku-ili-strogo-kontrolirani-stevo-1108765 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Pod opsadom 2‘: Umri muški u vlaku ili strogo kontrolirani Stevo

27. lipnja 2021. - 19:31

Šaka u glavu doletjet će jednom od negativaca filma "Pod opsadom 2" ("Under Siege 2: Dark Territory", 1995.) kad uleti u kuhinjski vagon otetog vlaka i upita ima li ovdje još junaka. Negativac je postavio pitanje nakon što mu se neki kuhar pokušao suprotstaviti i za to junaštvo dobio metak.

No, negativac nije računao na kuhara svih kuhara iza leđa, "jebenog Caseyja Rybacka" (Steven Seagal, od milja "Stevo"). Ryback je riješio negativca kao od šale i potvrdno odgovorio na pitanje o junacima koje kao da je između redaka bilo upućeno akcijašima, akcijskom (pod)žanru i samome Seagalu.

Dakle, ima li junaka za "diehardovski" protuteroristički akcijski spektakl s herojem u borbi protiv terorista na nekom skučenom, izoliranom prostoru, bio to neboder (revolucionarni "Umri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 07:08