StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Nimona‘: Princeza nevjesta iz budućnosti

Piše Marko Njegić
13. srpnja 2023. - 21:55

"Samo budi djevojka." – "Nimona" (2023.)

Malčice precijenjena, poput nove "Nemoguće misije", ali kvalitetna. To je, ukratko, "Nimona", animirana fantazija koja je premijerno osvanula na Netflixu. Izvorno je "Nimona" trebala biti crtić u produkciji kompanije Blue Sky Studios (serijal "Ledeno doba", "Rio", "Horton", "Čuvari šume: Tajanstveni svijet", "Snoopy i Charlie Brown: Peanuts Film", "Ferdinand", "Špijunaža i kamuflaža"), ali Walt Disney Pictures je ugasio taj animacijski studio 2021. godine kao njegov vlasnik.

Dakle, pada u vodu teorija da se Disney prepao gay poljupca dvojice vitezova jer je nešto slično imao u animiranom filmu "Svjetlosni" (dvije žene), doduše u "trepni-i-propustit-ćeš" sceni koja je svejedno izazvala kontroverziju, kao što izaziva i nešto duža sekvencija "Nimone", snimljena pod egidom rušenja barijera.

FILM: Nimona; animirana fantazija; SAD, 2023. REŽIJA: Nick Bruno i Troy Quane GLASOVNE ULOGE: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed OCJENA: *** ½

Kako bilo, ekranizaciju grafičkog "fantasy" romana ND Stevensona preuzeo je potom neovisni studio Annapurna ("Sausage Party", "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom"), distribuciju Netflix ("Obitelj Mitchell protiv strojeva", "Morski neman"), a režiju potpisuje dvojac Nick Bruno-Troy Quane, autori zaigrane Blue Sky Studios animacije "Spies In Disguise".

"Nimona" je stigla pred publiku u razdoblju kad animiranim svijetom dominiraju "Super Mario" i "Spider-Man", a u kinima igraju i Pixarovi "Elementi", ali zaslužuje biti viđena zbog neobične fantazijske vizije i životnih lekcija. Nakon prologa u kojem čujemo "Ako želite živjeti sretno do kraja života, ne smijete spustiti gard, jer čudovišta uvijek vrebaju", priča nas odvodi u budućnost "retro" tipa.

Animacija spaja srednjevjekovnu pustolovinu s vitezovima naoružanima mačevima i futurističku "hi-tech" fantastiku s laserskim oružjem. Najkraće, "Nimona" je retrofuturistička povijesna "fantasy" avantura, svojevrsna "Princeza nevjesta" daleke iz budućnosti.

Priča prati pustolovinu mjenjolike demonske djevojke Nimone (glas Chloë Grace Moretz, zvijezde "Kick-Assa" i niza filmova) i "obojanog" viteza Ballistera Boldhearta (Riz Ahmed; nominiran za Oscara za "Zvuk metala") nakon što on bude optužen za umorstvo kraljice Valerin (Lorraine Toussaint) koje nije počinio.

Ballister je, inače, u vezi s vitezom Ambrosiusom Goldenloinom (Eugene Lee Yang), ali "woke" elementi ne djeluju nametnuti kao što to zna biti slučaj i posrijedi je više alegorijski pristup LGBTQ temama. Avantura i fantazija prioritet su za redateljski dvojac koji rabi spektakularan stil animacije, nešto različit od Pixarovih i DreamWorksovih crtića na kakve može podsjetiti prilikom posezanja za vizualnim spektaklom, dopadljivošću likova, gegovima, porukama i buntom protiv autoriteta.

Kreativno su animirana Nimonina pretvaranja u razne životinje poput nosoroga, medvjeda, kita, gorilu... dok ona spašava Bannistera više nego on nju, a poruke su hvalevrijedne, s naglaskom na toleranciju, prihvaćanje drugih i drukčijih te samoga sebe i svog unutrašnjeg monstruma pa kakav je(si) da je(si).

Nije "Nimona" savršena zbog povremenog kopiranja karakterne i humorne formule studijskih animiranih filmova, tj. neujednačenosti između ozbiljnijih i zabavnih dijelova, ali je u cjelini bolja od friškog Pixarovog crtića "Elemental". To je za Netflix popriličan kompliment.

Troje iskusnih scenarista

Troje scenarista su potpisani na "Nimoni", Robert L. Baird, Lloyd Taylor i Pamela Ribon. Prvi je napisao "Ekipu za 6", drugi "Špijunažu i kamuflažu", a treća "Moanu" i "Krš i lom 2".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:01