stdClass Object ( [id] => 1222430 [title] => ‘Ne razumijem zašto ignoriramo Ilire, pa i Dalmacija je dobila ime po njima‘: redatelj ‘Illyricvma‘ uoči dalmatinske premijere filma na STFF-u govori za ‘Slobodnu‘ [alias] => ne-razumijem-zasto-ignoriramo-ilire-pa-i-dalmacija-je-dobila-ime-po-njima-redatelj-illyricvma-uoci-dalmatinske-premijere-filma-na-stff-u-govori-za-slobodnu [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Simon Bogojević Narath napravio je jedinstveni pothvat bez premca unutar hrvatske kinematografije.  Filmaš dosad poznat po nagrađivanim animacijama kratkog metra upustio se u režiju dugometražnog igrano-filmskog prvijenca “Illyricvm”, što se viđa samo u Hollywoodu. A i nije to bilo koji prvijenac, već rijetki hrvatski film povijesne tematike, k tome snimljen na ilirskom i latinskom jeziku. Takvo što se također događa samo u Hollywoodu, ali Narath pokazuje da i hrvatska kinematografija ima filmaše spremne na ambiciozne pothvate.

Zašto smo ih zaboravili?

Kako vam je bilo prijeći s animiranog filma na igrani i slijediti tragove jednog Brada Birda, Andrewa Stantona...? Koliko vas je animacija uopće mogla pripremiti na igranu formu?

- Kinematografiju doživljavam kao jedan pojam i jednu djelatnost. Jezik animacije je jezik kinematografije. Sličnosti animiranog i igranog filma veće su nego njihove razlike. Kao nositelj poruke, emocije ili stanja niti jedan filmski rod nije superiorniji od nekog drugog.

---

image

Pazi, snimalo se

---

U igranom prvijencu sebi niste nimalo olakšali, nego otežali posao jednim ovako ambicioznim filmom. Zašto baš “Illyricvm”? Jeste li filmom htjeli povući paralelu između ovih prostora u prošlosti i sadašnjosti, možda i budućnosti?

- Zato što sam želio da gledamo i čujemo naše antičke Ilire na velikom platnu, znanstveno rekonstruirane koliko je to moguće, te kroz njih naslutimo jednu zapravo suvremenu, nažalost, i svevremensku priču. Iliri su značajan dio naše povijesti i nasljeđe njihovih kultura baštinimo i danas, ali ga ignoriramo. Jedan od brojnih primjera je da se Dalmacija zove po jednom ilirskom plemenu. To ime sa Slavenima, Hrvatima nema nikakve veze. Zašto je to tako? Osim toga, igrani film o Ilirima nitko prije nije napravio.

Na pripremi filma, istraživanju i rekonstrukciji ilirskoga jezika radili ste više godina. Što vam je najviše oduzelo vremena i koliko je minuta otpalo na konzultacije s povjesničarima, antropolozima...?

- Najviše vremena oduzelo nam je prikupljanje budžeta za produkciju i čekanje da prođe COVID pandemija. Ali, s druge strane, zahvaljujući intenzivnoj i dugotrajnoj komunikaciji s ekspertima, arheolozima i ostalima, dobili smo priliku postaviti svijet Ilira na zdrave, znanstveno utemeljene noge.

Nije bila opcija da glumci govore hrvatskim jezikom, htjeli ste maksimalnu autentičnost poput Mela Gibsona (“Pasija”, “Apocalypto”) i Roberta Eggersa (“Sjevernjak”)?

- Možda to jest netipično za hrvatski film, ali primjera korištenja arhaičnih jezika u kinematografiji, pa i suvremenim TV serijalima, ima mnogo, i to zapravo nije nikakva velika novost. Potpuno je logično da Iliri govore ilirski u filmu, a ne hrvatski ili nedajbože engleski. Autentičnost nam je bila strašno važna od samih početaka rada na projektu.

---

image

Redatelj provjerava kadar...

---

Kad smo kod glumaca, koliki vam je izazov bio režirati ih prvi put i kako vam je bilo režirati na setu/lokaciji, dakle nešto s čime kao animator dosad niste imali posla?

- Odgovorit ću protupitanjem: zapitajte se tko zapravo “glumi” u animiranom filmu? Tko donosi odluke na “setu/lokaciji” nekog 3D animiranog filma? Mi “animatori”. Mi kreiramo likove i oživljavamo ih na različite načine, isto kao što donosimo i niz klasičnih redateljskih odluka.

Znači i mi smo na neki način stalno okruženi pitanjima glumačke ekspresije, time se bavimo. Povrh toga, unutar digitalne animacije imamo apsolutnu, božansku kontrolu nad baš svim detaljima. Međutim, meni je upravo zato taj proces postao jezivo monoton jer je nemoguće izaći iz vlastite glave, nema neočekivanog, nema iznenađenja. Sam sebi brzo postaneš dosadan.

Tako da je rad s pravim, živim, sjajnim glumcima na pravom, živom setu za mene bio veliko olakšanje i zadovoljstvo, prvenstveno zato što su glumci donijeli filmu svoje vlastite karizme i osobnosti i izgradili likove onako kako samo oni mogu. Tijekom rada na filmu svjesno sam glumcima dao svoje potpuno, slijepo povjerenje, kao i oni meni. Hvala im na tome. No, pravi vladar cijelog tog procesa je kasting. Smatram da je to najvažnije, ključno vrijeme u pripremi igranog filma.

I nas će ‘progutati’

Spominjući “Northmana”, on je jedan u nizu filmova o Vikinzima, a “Illyricvm” je prvi o Ilirima. Zašto je tome tako?

- To je kompleksno pitanje, ali na koje svi mi zapravo intuiramo točan odgovor. A taj odgovor tiče se tema kao što su kulturna dominacija iliti supremacija, odnos prema vlastitom identitetu i vlastitoj kulturi, kao i povijesnom nasljeđu. Male, nemoćne i siromašne kulture malo-pomalo bivaju apsorbirane u veće i moćnije i nestaju. To se događa i danas, a dogodit će se i nama. “Illyricvm” je pokušaj otpora tom stanju.

Zašto, pak, hrvatska kinematografija ima (pre)malo povijesnih filmova?

- Zato što su jako skupi i jako je komplicirano napraviti ih.

Bi li “Illirycvm” bio moguć da nije nastao u koprodukciji?

- Ne, ali bi možda i bio moguć da je odnos ovog društva prema vlastitoj kinematografiji drukčiji. Nadam se da će nekom budućem hrvatskom povijesnom filmu biti lakše nego što je bilo nama.

---

image

... i kacigu rimskog vojnika

---

Jesu li budžetski limiti reducirali film u akcijskom smislu?

- Nimalo. I da smo imali trostruko veći budžet, ne bismo ga potrošili na akcijske scene, već na druge stvari.

Je li bilo ovdje štofa barem za “Conana Barbarina”, “Centuriona”, “Valhalla se budi” ili “Templara”, ako ne povijesne megaspektakle poput “Gladijatora”, “Hrabrog srca” i “Troje”? Koliko su na vas utjecali (pseudo)povijesni filmovi?

- To je pitanje autorskog prosedea i objektivnih okolnosti. Pripadam generaciji koja je najvažnije kinematografske utjecaje dobila kako putem avangardnog, eksperimentalnog filma i videoarta, tako i putem europskog filma, autora kao što su Bunuel, Passolini, Fellini i sličnih te filmova i autora koji su dio američkog “zlatnog” hollywoodskog razdoblja 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. U taj spektar ugurao bih i Carpentera, Greenawayja, Ridleyja Scotta i Kurosawu.

Veliki sam fan povijesnog spektakla, gledam sve na što naiđem. I po nekoliko puta. Filmski univerzum koji ste naveli u vašem pitanju je i produkcijski nedostižno skup i manje-više koncepcijski usmjeren prema spektaklu, protiv čega nemam ništa, dapače! Međutim, mi smo metodološki krenuli u suprotnom smjeru, ne samo zbog budžetnih restrikcija. Zanimalo nas je stanje, atmosfera, nekakva brutalna poezija i što autentičnija rekonstrukcija arhaičnog svijeta kojim se bavimo.

Da bih ilustrirao metodu, navest ću da nismo koristili dronove, nemamo “slow motion” mačevalačke koreografije, nitko ne viče “Nooooo…!” sniman iz gornjeg rakursa, nema bjesomučnih vožnji kamere, nema prateće glazbe, već smo koristili isključivo ono što je u prirodi i moguće čuti, a to su zvukovi prirode. Vjetar i tišina, i slično. Život nije film, i mi smo pokušali to reći metodom kojom smo radili film.

Poziv na buđenje

Koliko su Iliri slični današnjim ljudima s ovih prostora, napose Hrvatima? A ilirski jezik hrvatskom?

- Isti smo. A pitanje jezične dominacije je antropološko pitanje. O sličnostima i razlikama ilirskog i hrvatskog trebalo bi pitati lingviste, što ja nisam. Ja ne razumijem ni riječi ilirskog.

Mogu li Iliri postati dio naše kulturne i turističke ponude nakon “Illirycvma”?

- To je ponovno pitanje kulture, identiteta i našeg odnosa prema njima. Ako mene pitate - apsolutno da, i to obvezno. Ne toliko zbog “Illyricvma”, nego zbog načela. Ljeti od Pule do Splita marširaju gladijatori i rimski legionari, isto kao u Italiji i svugdje drugdje po Mediteranu i Europi. Nemam ništa protiv. Ali, gdje su Delmati, Japodi ili Liburni? Izgubljeni u našoj ravnodušnosti i neznanju. “Illyricvm” je poziv da ih reanimiramo.

---

STFF je žilav festival

Direktor STFF-a Branko Karabatić nazvao vas je starim prijateljem festivala. Koliko vam je drago da ‘Illyricvm’ ima dalmatinsku premijeru baš na STFF-u?

- Drago mi je jer jako volim taj žilavi festival koji ima specifičnu osobnost, sličnu Delmatima, koji su češće nego rjeđe maltretirali civilizirane Rimljane, puno gore nego Asterix i Obelix. Čini mi se da je taj duh preživio do danas.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SIMON BOGOJEVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SIMON BOGOJEVIĆ 2 0 7697 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-05 06:54:00 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-08 02:09:39 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-09-07 14:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 312 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23313392.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23313390.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23313386.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23313388.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/05\/23313384.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Simon Bogojevi\u0107 Narath na setu filma<\/p>","

Pazi, snimalo se<\/p>","

Redatelj provjerava kadar...<\/p>","

... i kacigu rimskog vojnika<\/p>","

Uputa glavnom glumcu Filipu Kri\u017eanu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_23313392_1920.jpg":"1920x1080","k_23313392_1280.jpg":"1280x1280","k_23313392_1024.jpg":"1024x1024","k_23313392_640.jpg":"640x640","k_23313392_480.jpg":"480x480","k_23313392_340.jpg":"340x340","k_23313392_220.jpg":"220x220","o_23313392_1280.jpg":"1280x854","o_23313392_1024.jpg":"1024x683","o_23313392_640.jpg":"640x427","o_23313392_480.jpg":"480x320","o_23313392_340.jpg":"340x226","o_23313392_220.jpg":"220x146","h_23313392_1280.jpg":"1280x854","h_23313392_1024.jpg":"1024x683","h_23313392_640.jpg":"640x427","h_23313392_480.jpg":"480x320","h_23313392_340.jpg":"340x227","h_23313392_220.jpg":"220x147","pp_23313392_1280.jpg":"1280x1628","pp_23313392_1024.jpg":"1024x1303","pp_23313392_640.jpg":"640x814","pp_23313392_480.jpg":"480x611","pp_23313392_340.jpg":"340x432","pp_23313392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23313390_1920.jpg":"1920x1080","k_23313390_1280.jpg":"1280x1280","k_23313390_1024.jpg":"1024x1024","k_23313390_640.jpg":"640x640","k_23313390_480.jpg":"480x480","k_23313390_340.jpg":"340x340","k_23313390_220.jpg":"220x220","o_23313390_1280.jpg":"1280x854","o_23313390_1024.jpg":"1024x683","o_23313390_640.jpg":"640x427","o_23313390_480.jpg":"480x320","o_23313390_340.jpg":"340x226","o_23313390_220.jpg":"220x146","h_23313390_1280.jpg":"1280x854","h_23313390_1024.jpg":"1024x683","h_23313390_640.jpg":"640x427","h_23313390_480.jpg":"480x320","h_23313390_340.jpg":"340x227","h_23313390_220.jpg":"220x147","pp_23313390_1280.jpg":"1280x1628","pp_23313390_1024.jpg":"1024x1303","pp_23313390_640.jpg":"640x814","pp_23313390_480.jpg":"480x611","pp_23313390_340.jpg":"340x432","pp_23313390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23313386_1920.jpg":"1920x1080","k_23313386_1280.jpg":"1280x1280","k_23313386_1024.jpg":"1024x1024","k_23313386_640.jpg":"640x640","k_23313386_480.jpg":"480x480","k_23313386_340.jpg":"340x340","k_23313386_220.jpg":"220x220","o_23313386_1280.jpg":"1280x854","o_23313386_1024.jpg":"1024x683","o_23313386_640.jpg":"640x427","o_23313386_480.jpg":"480x320","o_23313386_340.jpg":"340x226","o_23313386_220.jpg":"220x146","h_23313386_1280.jpg":"1280x854","h_23313386_1024.jpg":"1024x683","h_23313386_640.jpg":"640x427","h_23313386_480.jpg":"480x320","h_23313386_340.jpg":"340x227","h_23313386_220.jpg":"220x147","pp_23313386_1280.jpg":"1280x1628","pp_23313386_1024.jpg":"1024x1303","pp_23313386_640.jpg":"640x814","pp_23313386_480.jpg":"480x611","pp_23313386_340.jpg":"340x432","pp_23313386_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23313388_1920.jpg":"1920x1080","k_23313388_1280.jpg":"1280x1280","k_23313388_1024.jpg":"1024x1024","k_23313388_640.jpg":"640x640","k_23313388_480.jpg":"480x480","k_23313388_340.jpg":"340x340","k_23313388_220.jpg":"220x220","o_23313388_1280.jpg":"1280x854","o_23313388_1024.jpg":"1024x683","o_23313388_640.jpg":"640x427","o_23313388_480.jpg":"480x320","o_23313388_340.jpg":"340x226","o_23313388_220.jpg":"220x146","h_23313388_1280.jpg":"1280x854","h_23313388_1024.jpg":"1024x683","h_23313388_640.jpg":"640x427","h_23313388_480.jpg":"480x320","h_23313388_340.jpg":"340x227","h_23313388_220.jpg":"220x147","pp_23313388_1280.jpg":"1280x1628","pp_23313388_1024.jpg":"1024x1303","pp_23313388_640.jpg":"640x814","pp_23313388_480.jpg":"480x611","pp_23313388_340.jpg":"340x432","pp_23313388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23313384_1920.jpg":"1920x1080","k_23313384_1280.jpg":"1280x1280","k_23313384_1024.jpg":"1024x1024","k_23313384_640.jpg":"640x640","k_23313384_480.jpg":"480x480","k_23313384_340.jpg":"340x340","k_23313384_220.jpg":"220x220","o_23313384_1280.jpg":"1280x854","o_23313384_1024.jpg":"1024x683","o_23313384_640.jpg":"640x427","o_23313384_480.jpg":"480x320","o_23313384_340.jpg":"340x226","o_23313384_220.jpg":"220x146","h_23313384_1280.jpg":"1280x854","h_23313384_1024.jpg":"1024x683","h_23313384_640.jpg":"640x427","h_23313384_480.jpg":"480x320","h_23313384_340.jpg":"340x227","h_23313384_220.jpg":"220x147","pp_23313384_1280.jpg":"1280x1628","pp_23313384_1024.jpg":"1024x1303","pp_23313384_640.jpg":"640x814","pp_23313384_480.jpg":"480x611","pp_23313384_340.jpg":"340x432","pp_23313384_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14944276 Threads: 3 Questions: 3145010558 Slow queries: 7012564 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234859616 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/ne-razumijem-zasto-ignoriramo-ilire-pa-i-dalmacija-je-dobila-ime-po-njima-redatelj-illyricvma-uoci-dalmatinske-premijere-filma-na-stff-u-govori-za-slobodnu-1222430 [printLink] => /kultura/film-tv/ne-razumijem-zasto-ignoriramo-ilire-pa-i-dalmacija-je-dobila-ime-po-njima-redatelj-illyricvma-uoci-dalmatinske-premijere-filma-na-stff-u-govori-za-slobodnu-1222430?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 685399 [name] => Simon Bojević Narath [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-22 18:41:25 [main_article_id] => 0 [alias] => simon-bojevic-narath [link] => /tag/simon-bojevic-narath ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225461 [name] => splitfilmfestival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitfilmfestival [link] => /tag/splitfilmfestival ) [2] => stdClass Object ( [id] => 253657 [name] => Splitski filmski festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-filmski-festival [link] => /tag/splitski-filmski-festival ) [3] => stdClass Object ( [id] => 254560 [name] => split film festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split-film-festival [link] => /tag/split-film-festival ) [4] => stdClass Object ( [id] => 685400 [name] => Illyricvm [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-22 18:41:25 [main_article_id] => 0 [alias] => illyricvm [link] => /tag/illyricvm ) [5] => stdClass Object ( [id] => 611824 [name] => HRVATSKI FILMOVI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-02 19:27:40 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-filmovi [link] => /tag/hrvatski-filmovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SIMON BOGOJEVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ne razumijem zašto ignoriramo Ilire, pa i Dalmacija je dobila ime po njima‘: redatelj ‘Illyricvma‘ uoči dalmatinske premijere filma na STFF-u govori za ‘Slobodnu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23313392.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Simon Bogojević Narath na setu filma

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23313392.jpg [title] =>

Simon Bogojević Narath na setu filma

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23313390.jpg [title] =>

Pazi, snimalo se

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23313386.jpg [title] =>

Redatelj provjerava kadar...

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23313388.jpg [title] =>

... i kacigu rimskog vojnika

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/05/23313384.jpg [title] =>

Uputa glavnom glumcu Filipu Križanu

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Simon Bogojević Narath napravio je jedinstveni pothvat bez premca unutar hrvatske kinematografije.  Filmaš dosad poznat po nagrađivanim animacijama kratkog metra upustio se u režiju dugometražnog igrano-filmskog prvijenca “Illyricvm”, što se viđa samo u Hollywoodu. A i nije to bilo koji prvijenac, već rijetki hrvatski film povijesne tematike, k tome snimljen na ilirskom i latinskom jeziku. Takvo što se također događa samo u Hollywoodu, ali Narath pokazuje da i hrvatska kinematografija ima filmaše spremne na ambiciozne pothvate.

Zašto smo ih zaboravili?

Kako vam je bilo prijeći s animiranog filma na igrani i slijediti tragove jednog Brada Birda, Andrewa Stantona...? Koliko vas je animacija uopće mogla pripremiti na igranu formu?

- Kinematografiju doživljavam kao jedan pojam i jednu djelatnost. Jezik animacije je jezik kinematografije. Sličnosti animiranog i igranog filma veće su nego njihove razlike. Kao nositelj poruke, emocije ili stanja niti jedan filmski rod nije superiorniji od nekog drugog.

---

image

Pazi, snimalo se

---

U igranom prvijencu sebi niste nimalo olakšali, nego otežali posao jednim ovako ambicioznim filmom. Zašto baš “Illyricvm”? Jeste li filmom htjeli povući paralelu između ovih prostora u prošlosti i sadašnjosti, možda i budućnosti?

- Zato što sam želio da gledamo i čujemo naše antičke Ilire na velikom platnu, znanstveno rekonstruirane koliko je to moguće, te kroz njih naslutimo jednu zapravo suvremenu, nažalost, i svevremensku priču. Iliri su značajan dio naše povijesti i nasljeđe njihovih kultura baštinimo i danas, ali ga ignoriramo. Jedan od brojnih primjera je da se Dalmacija zove po jednom ilirskom plemenu. To ime sa Slavenima, Hrvatima nema nikakve veze. Zašto je to tako? Osim toga, igrani film o Ilirima nitko prije nije napravio.

Na pripremi filma, istraživanju i rekonstrukciji ilirskoga jezika radili ste više godina. Što vam je najviše oduzelo vremena i koliko je minuta otpalo na konzultacije s povjesničarima, antropolozima...?

- Najviše vremena oduzelo nam je prikupljanje budžeta za produkciju i čekanje da prođe COVID pandemija. Ali, s druge strane, zahvaljujući intenzivnoj i dugotrajnoj komunikaciji s ekspertima, arheolozima i ostalima, dobili smo priliku postaviti svijet Ilira na zdrave, znanstveno utemeljene noge.

Nije bila opcija da glumci govore hrvatskim jezikom, htjeli ste maksimalnu autentičnost poput Mela Gibsona (“Pasija”, “Apocalypto”) i Roberta Eggersa (“Sjevernjak”)?

- Možda to jest netipično za hrvatski film, ali primjera korištenja arhaičnih jezika u kinematografiji, pa i suvremenim TV serijalima, ima mnogo, i to zapravo nije nikakva velika novost. Potpuno je logično da Iliri govore ilirski u filmu, a ne hrvatski ili nedajbože engleski. Autentičnost nam je bila strašno važna od samih početaka rada na projektu.

---

image

Redatelj provjerava kadar...

---

Kad smo kod glumaca, koliki vam je izazov bio režirati ih prvi put i kako vam je bilo režirati na setu/lokaciji, dakle nešto s čime kao animator dosad niste imali posla?

- Odgovorit ću protupitanjem: zapitajte se tko zapravo “glumi” u animiranom filmu? Tko donosi odluke na “setu/lokaciji” nekog 3D animiranog filma? Mi “animatori”. Mi kreiramo likove i oživljavamo ih na različite načine, isto kao što donosimo i niz klasičnih redateljskih odluka.

Znači i mi smo na neki način stalno okruženi pitanjima glumačke ekspresije, time se bavimo. Povrh toga, unutar digitalne animacije imamo apsolutnu, božansku kontrolu nad baš svim detaljima. Međutim, meni je upravo zato taj proces postao jezivo monoton jer je nemoguće izaći iz vlastite glave, nema neočekivanog, nema iznenađenja. Sam sebi brzo postaneš dosadan.

Tako da je rad s pravim, živim, sjajnim glumcima na pravom, živom setu za mene bio veliko olakšanje i zadovoljstvo, prvenstveno zato što su glumci donijeli filmu svoje vlastite karizme i osobnosti i izgradili likove onako kako samo oni mogu. Tijekom rada na filmu svjesno sam glumcima dao svoje potpuno, slijepo povjerenje, kao i oni meni. Hvala im na tome. No, pravi vladar cijelog tog procesa je kasting. Smatram da je to najvažnije, ključno vrijeme u pripremi igranog filma.

I nas će ‘progutati’

Spominjući “Northmana”, on je jedan u nizu filmova o Vikinzima, a “Illyricvm” je prvi o Ilirima. Zašto je tome tako?

- To je kompleksno pitanje, ali na koje svi mi zapravo intuiramo točan odgovor. A taj odgovor tiče se tema kao što su kulturna dominacija iliti supremacija, odnos prema vlastitom identitetu i vlastitoj kulturi, kao i povijesnom nasljeđu. Male, nemoćne i siromašne kulture malo-pomalo bivaju apsorbirane u veće i moćnije i nestaju. To se događa i danas, a dogodit će se i nama. “Illyricvm” je pokušaj otpora tom stanju.

Zašto, pak, hrvatska kinematografija ima (pre)malo povijesnih filmova?

- Zato što su jako skupi i jako je komplicirano napraviti ih.

Bi li “Illirycvm” bio moguć da nije nastao u koprodukciji?

- Ne, ali bi možda i bio moguć da je odnos ovog društva prema vlastitoj kinematografiji drukčiji. Nadam se da će nekom budućem hrvatskom povijesnom filmu biti lakše nego što je bilo nama.

---

image

... i kacigu rimskog vojnika

---

Jesu li budžetski limiti reducirali film u akcijskom smislu?

- Nimalo. I da smo imali trostruko veći budžet, ne bismo ga potrošili na akcijske scene, već na druge stvari.

Je li bilo ovdje štofa barem za “Conana Barbarina”, “Centuriona”, “Valhalla se budi” ili “Templara”, ako ne povijesne megaspektakle poput “Gladijatora”, “Hrabrog srca” i “Troje”? Koliko su na vas utjecali (pseudo)povijesni filmovi?

- To je pitanje autorskog prosedea i objektivnih okolnosti. Pripadam generaciji koja je najvažnije kinematografske utjecaje dobila kako putem avangardnog, eksperimentalnog filma i videoarta, tako i putem europskog filma, autora kao što su Bunuel, Passolini, Fellini i sličnih te filmova i autora koji su dio američkog “zlatnog” hollywoodskog razdoblja 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. U taj spektar ugurao bih i Carpentera, Greenawayja, Ridleyja Scotta i Kurosawu.

Veliki sam fan povijesnog spektakla, gledam sve na što naiđem. I po nekoliko puta. Filmski univerzum koji ste naveli u vašem pitanju je i produkcijski nedostižno skup i manje-više koncepcijski usmjeren prema spektaklu, protiv čega nemam ništa, dapače! Međutim, mi smo metodološki krenuli u suprotnom smjeru, ne samo zbog budžetnih restrikcija. Zanimalo nas je stanje, atmosfera, nekakva brutalna poezija i što autentičnija rekonstrukcija arhaičnog svijeta kojim se bavimo.

Da bih ilustrirao metodu, navest ću da nismo koristili dronove, nemamo “slow motion” mačevalačke koreografije, nitko ne viče “Nooooo…!” sniman iz gornjeg rakursa, nema bjesomučnih vožnji kamere, nema prateće glazbe, već smo koristili isključivo ono što je u prirodi i moguće čuti, a to su zvukovi prirode. Vjetar i tišina, i slično. Život nije film, i mi smo pokušali to reći metodom kojom smo radili film.

Poziv na buđenje

Koliko su Iliri slični današnjim ljudima s ovih prostora, napose Hrvatima? A ilirski jezik hrvatskom?

- Isti smo. A pitanje jezične dominacije je antropološko pitanje. O sličnostima i razlikama ilirskog i hrvatskog trebalo bi pitati lingviste, što ja nisam. Ja ne razumijem ni riječi ilirskog.

Mogu li Iliri postati dio naše kulturne i turističke ponude nakon “Illirycvma”?

- To je ponovno pitanje kulture, identiteta i našeg odnosa prema njima. Ako mene pitate - apsolutno da, i to obvezno. Ne toliko zbog “Illyricvma”, nego zbog načela. Ljeti od Pule do Splita marširaju gladijatori i rimski legionari, isto kao u Italiji i svugdje drugdje po Mediteranu i Europi. Nemam ništa protiv. Ali, gdje su Delmati, Japodi ili Liburni? Izgubljeni u našoj ravnodušnosti i neznanju. “Illyricvm” je poziv da ih reanimiramo.

---

STFF je žilav festival

Direktor STFF-a Branko Karabatić nazvao vas je starim prijateljem festivala. Koliko vam je drago da ‘Illyricvm’ ima dalmatinsku premijeru baš na STFF-u?

- Drago mi je jer jako volim taj žilavi festival koji ima specifičnu osobnost, sličnu Delmatima, koji su češće nego rjeđe maltretirali civilizirane Rimljane, puno gore nego Asterix i Obelix. Čini mi se da je taj duh preživio do danas.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Simon Bogojević Narath na setu filma


Pazi, snimalo se


Redatelj provjerava kadar...


... i kacigu rimskog vojnika


Uputa glavnom glumcu Filipu Križanu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/ne-razumijem-zasto-ignoriramo-ilire-pa-i-dalmacija-je-dobila-ime-po-njima-redatelj-illyricvma-uoci-dalmatinske-premijere-filma-na-stff-u-govori-za-slobodnu-1222430 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=60a37ddc7a976a256e11f3b1abdd233bacfe2b3d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ne+razumijem+za%C5%A1to+ignoriramo+Ilire%2C+pa+i+Dalmacija+je+dobila+ime+po+njima%E2%80%98%3A+redatelj+%E2%80%98Illyricvma%E2%80%98+uo%C4%8Di+dalmatinske+premijere+filma+na+STFF-u+govori+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fne-razumijem-zasto-ignoriramo-ilire-pa-i-dalmacija-je-dobila-ime-po-njima-redatelj-illyricvma-uoci-dalmatinske-premijere-filma-na-stff-u-govori-za-slobodnu-1222430 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fne-razumijem-zasto-ignoriramo-ilire-pa-i-dalmacija-je-dobila-ime-po-njima-redatelj-illyricvma-uoci-dalmatinske-premijere-filma-na-stff-u-govori-za-slobodnu-1222430 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SIMON BOGOJEVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVSIMON BOGOJEVIĆ

‘Ne razumijem zašto ignoriramo Ilire, pa i Dalmacija je dobila ime po njima‘: redatelj ‘Illyricvma‘ uoči dalmatinske premijere filma na STFF-u govori za ‘Slobodnu‘

Piše Marko Njegić
7. rujna 2022. - 16:26

Simon Bogojević Narath napravio je jedinstveni pothvat bez premca unutar hrvatske kinematografije.  Filmaš dosad poznat po nagrađivanim animacijama kratkog metra upustio se u režiju dugometražnog igrano-filmskog prvijenca “Illyricvm”, što se viđa samo u Hollywoodu. A i nije to bilo koji prvijenac, već rijetki hrvatski film povijesne tematike, k tome snimljen na ilirskom i latinskom jeziku. Takvo što se također događa samo u Hollywoodu, ali Narath pokazuje da i hrvatska kinematografija ima filmaše spremne na ambiciozne pothvate.

Zašto smo ih zaboravili?

Kako vam je bilo prijeći s animiranog filma na igrani i slijediti tragove jednog Brada Birda, Andrewa Stantona...? Koliko vas je animacija uopće mogla pripremiti na igranu formu?

- Kinematografiju doživljavam kao jedan po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:22