StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

IZGUBLJENI DIJELOVI Zvijezda ‘Breaking Bada‘ na putu prema - gore?

5. lipnja 2020. - 18:17
Eric Zachanowich

Ironično, hrvatski naslov hit-serije "Breaking Bad", "Na putu prema dolje", kao da je predodredio karijeru Aarona Paula. Mladi američki glumac nikako da krene na put prema - gore. Nikako da se vine do najvećih zvijezda prema kojima ga je, naizgled, trasirao "Breaking Bad" i lik Jesseja Pinkmana.

Ne iznenađuje da se Paul 2019. vratio "Na putu prema dolje" s filmskim nastavkom "El Camino", a ove godine evo ga opet na televiziji nakon serije "The Path" - u "WestWorldu 3". Hollywood je od njega pokušao napraviti junaka velikog ekrana i nositelja nove automobilističke franšize, ali "Need For Speed" nije dao očekivani gas do daske na box-officeu, gdje ga je "Fast&Furious 6" ostavio šest krugova iza sebe.

FILM: The Parts You Lose; krimi drama; SAD, 2020. REŽIJA: Christopher Cantwell ULOGE: Aaron Paul, Mary Elizabeth Winstead OCJENA: *** ½

Nije se na filmu iskazao ni kao komični ("Duži put do dna") i dramski glumac ("Pogled s neba"), barem ne toliko da sam ponese neku komediju ili dramu i ne bude dio ansambla. Stoga, "Izgubljeni dijelovi" vjerojatno su (bili) Paulova posljednja šansa da se dokaže kao "dramatic actor" i potencijalni nosač filma.

Ako je suditi po friškom premijernom naslovu u "A1 Videoteci", Paul zaslužuje još koju priliku. Budimo realni, Paul je često "bland" i nije neki visoki kalibar glumca i(li) zvijezde kao njegovi vršnjaci James McAvoy i Chris Pratt, o pokojnom Heathu Ledgeru da ne govorimo, ali ovo mu je, uz "Eye In The Sky", daleko najdojmljivija filmska uloga.

Možda i zato što je imao čvrst oslonac u odličnom glumačkom partneru. Paul je najbolji kad ima "protutežu", kao u seriji "Breaking Bad", a sada umjesto Bryana Cranstona lavovski dio posla s njime u kadru odrađuje mali talent Danny Murphy. Paul glumi neimenovanog kriminalca kojeg nedaleko svoje kuće, ranjenog, nakon "neka gungule, pucnjave s četiri mrtva, tako nešto", pronalazi gluhi klinac Wesley (Murphy) i s njim se sprijateljuje.

Priča nije ništa novo: nešto smo slično prije 27 godina vidjeli u "Usamljenom zaštitniku", finoj parafrazi "Shanea" s Van Dammeom, gdje se njegov bjegunac sprijateljio s dječakom u tumačenju Kierana Culkina. "The Parts You Lose", srećom, ne želi biti kopija "Nowhere To Run", a ne bi to ni mogao budući da Paul nije gepardolik kao Van Damme, niti je filmski debitant Christopher Cantwell (TV serija "Halt and Catch Fire") akcijski redatelj kao Robert Harmon.

Ni "Usamljeni zaštitnik" nije prštao od akcije, ali fanovi Van Dammea su mogli doći na svoje od jedne scene do druge. "Izgubljeni dijelovi" jedva da imaju "a" od akcije, ali zato je svedene drame napretek u filmu kakvog Cantwell snima u festivalskom i nezavisnjačkom duhu, bez potrebe da se povine komercijalnim ustupcima.

Tako, Paulov kriminalac neće postati ljubavnik Wesleyjeve majke (Mary Elizabeth Winstead) i izazvati ljubomoru njegova oca (Scoot McNary). Ništa od toga nećemo vidjeti u filmu "The Parts You Lose". Samo dramski odnos kriminalca i klinca na tragu Eastwoodova "Savršenog svijeta". Obojica jedan u drugome vide zamjensko dijete/oca, pa i nešto više.

Kriminalcu nedostaje kćer i on u malcu, moguće, vidi samoga sebe kao dječaka pred kojim je cijeli život i koji bi još mogao skrenuti na pravi put, "odjahati u bolje sutra". Klinac u kriminalcu vidi očinsku figuru s obzirom da je njegov otac nesretan zbog toga kakvog sina ima i odbija s njime komunicirati znakovnim jezikom ("Dečko nije gluh, može dobro čuti", inzistira on).

Vidi zasigurno i nekoga tko bi radije bio, ako ništa barem da ostavi opaki dojam prema školskim "bullyjima" koji ga zbog aparatića za uši nazivaju "retardom", tlače i lijepe mu slinu za kosu. Njihov odnos je relativno verbalno škrt u skladu s gluhoćom mladog lika, ali vizualno nešto bogatiji.

Cantwell i scenarist Darren Lemke ("Shrek uvijek i zauvijek", "Jack, ubojica divova", "Čudovišta iz susjedstva 1&2") inzistiraju na gotovo bajkovitoj (s)nježnoj atmosferi Sjeverne Dakote nastavno na to da su oči dječaka njegovo (naj)jače osjetilo i njima takoreći promatramo sva zbivanja/čitav film. Nije čudno da je Lemke, pisac scenarija superjunačkog "Shazama", napisao i "Izgubljene dijelove" kao njegovu inverziju - mračnu bajku o odnosu dječaka i antijunaka.

Još dva filma u najavi

Paul za ovu i iduću godinu u najavi ima dva filma – dramu "Quad" i SF triler "Dual". Potonji je novi projekt Rileyja Stearnsa ("The Art of Self-Defense"), a uz njega glume i Jesse Eisenberg i Karen Gillan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. studeni 2020 01:32