StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Elementi‘: Gdje ima vode, ima i vatre

Piše Marko Njegić
21. lipnja 2023. - 12:22

Iskricu pixarovske magije studio Pixar traži i u najnovijem animiranom filmu “Elementi” (“Elemental”). Možda se baš i zato “Elementi” vrte oko lika vatrene djevojke po imenu – Iskra. Pixar povremeno uspijeva pronaći iskricu u novom crtiću, ali ne uvijek dovoljno da do kraja razbukta stari plamen pixarovske magije.

Još uvijek najbolji američki studio za animaciju posljednjih godina muku muči da dosegne vrhunce koje je dosegao inteligentnim, emotivnim i imaginativnim animiranim filmovima kao što su, redom briljantni, “Priča o igračkama”, “Potraga za Nemom”, “Wall-E”, “Nebesa”, “Priča o igračkama 3”, “Izvrnuto obrnuto”...

FILM: Elemental; animirana avantura; SAD, 2023. REŽIJA: Peter Sohn GLASOVI: Tea Harčević, Paško Vukasović DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

Kad bi posegnuo za nastavcima hitova, Pixar bi znao ubosti biser (“The Incredibles 2”, “Toy Story 4”) ili biserčić (“Auti 3”), ali ni franšizacija nije jamac za stopostotni uspjeh (“Čudovišta sa sveučilišta”, “Svjetlosni”). Variraju i Pixarove originalne priče. “Duša” je, primjerice, sjajna, a “Luka” i “Crvena Panda” prilično su neujednačni, unatoč nekim izvanrednim trenucima.

Da se razumijemo, Pixar je i kao takav najčešće iznad konkurencije, no studio nas je razmazio briljantnošću očekivanom u svakom idućem crtiću. U režiji Petera Sohna (podcijenjeni “Dobri dinosaur”), “Elemental” je djelovao kao Pixarov veliki povratak u formu, animirani film na tragu “Inside Out” i “Soul”, s visokim konceptom u njihovu stilu.

Međutim, crtić je ispao polovično uspješan, hvalevrijedan u pogledu priče o toleranciji i rasnoj alegoriji, ali pun dobrih ideja koje nisu realizirane do kraja. Visoki koncept je potentan: animirani film se odvija u svijetu gdje koegzistiraju četiri prirodna elementa, voda, vatra, zemlja i zrak.

To je metropola nalik onoj u Disneyjevu crtiću “Zootpia”, samo što, dakle, umjesto životinja imamo elemente kao pripadnike različitih društvenih klasa. Svijet je potentno zamišljen, ali nedovoljno razvijen, tj. izgrađen da bismo u njega u potpunosti povjerovali, kao što smo, recimo, povjerovali u svijet “Zootropole” ili svjetove Pixarovih animacija “Izvrnuto obrnuto” i “Duša”.

Vodene i vatrene osobe dobile su propisnu minutažu, dok su zemljane i zračne gurnute na marginu i opstoje mahom na rubu kadra, potonje najviše u sceni nogometne utakmice u zraku. Pa opet, Iskra i Val ionako su glavni likovi, a preko njih “Elementi” prelamaju priču.

Roditelji vatrene Iskre, Žarko i Plamenka, doselili su se u predgrađe Element-grada nakon što su napustili Vatrozemsku, predstavljajući imigrante u Americi, može i korejske (“Minari”) zbog podrijetla redatelja Sohna. Žarko je pokrenuo trgovinu i očekuje da Iskra preuzme obiteljski posao, što njoj baš i nije po volji, ali krije to od tate, a zaplet počinje kad ona upozna Vala, gradskog inspektora i pripadnika privilegiranih vodenih osoba iz centra Element-grada.

Baka je Iskri prije smrti rekla da se mora udati za neku vatrenu osobu, što od nje očekuju i roditelji, u strahu da bi voda mogla “razvodniti” vatru. Ipak, unatoč zabranjenoj međurasnoj ljubavi, Iskra će se malo po malo zaljubiti u Vala, on u nju još i prije. “Elemental” u tom segmentu teče fluidno i plamti imaginacijom.

S jedne strane, imamo plačljivog Vala, s druge temperamentnu Iskru, “živu vatru”, koja zna “poljubičastiti” kad ne kontrolira emocije. Oni su Romeo i Julija iz Element-grada, njihova ljubav je zabranjena. “Ti si vatra, ja sam voda”, kaže Val. Elementi se ne miješaju i Iskra bi mogla “ishlapiti” Vala, a on nju “ugasiti”.

No, suprotnosti se privlače i iskre frcaju među njima nakon što odu u kino u jednoj od divnijih scena crtića koja podsjeća na čaroliju Pixara iz faze “Wall-E” ili “Up” i sugerira da njegov kreativni žar nije do kraja ugašen, dapače. Magija biva uhvaćena u trenucima kad Iskra pusti vatrenu suzu ili prilikom njihova posjeta podvodnom vrtu, primjercima iznimne animacije i vizualije.

Animirani film “Elementi” u tom smislu doseže vrhunac kad se Iskra i Val zaljubljuju i pokazuju sve svoje boje, s naglaskom na njezino oblikovanje stakla rukama, odnosno njegovo skakanje preko fontane i stvaranje duge. Zbog ovakvih scena “Elemental” budi nadu u Pixar i vrijedan je gledanja u kinu. Ljubavna priča najljepši je dio “Elemenata”. Romansa je unutarnje svjetlo crtića, njegov peti element.

Kratki epilog ‘Nebesa‘ za zagrijavanje

Razlog više za posjet kinu dolazi u vidu odličnog kratkometražnog animiranog filma "Carl’s Date" koji se prikazuje prije glavnog crtića, a funcionira kao epilog briljantnih Pixarovih "Nebesa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:39