StoryEditorOCM
Film & TVspašavanje židova

Domaća premijera Sedlarovog filma ‘Hrvatski pravednici‘, a govori o Hrvatima u doba NDH iz posebnog razloga održat će se baš na Hvaru. Slijede projekcije i po ostalim gradovima...

Piše Snježana Šetka foto PRIVATNI ALBUM
10. kolovoza 2022. - 23:11
Dr. Vedran Deletis i Jakov Sedlar na balkonu kuće obitelji Deletis u Starom Gradu na Hvaru, mjestu na čijem je groblju pokopan Vedranov otac, Ratimir Deletis koji je od svih Hrvata spasio najviše Židova, njih 100PRIVATNI ALBUM

U petak 12. kolovoza u 21 sat u Starom Gradu na Hvaru u kinodvorani održat će se hrvatska premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Hrvatski pravednici” Jakova Sedlara i Mire Wolf.

Film govori o Hrvatima u doba NDH koji su spašavali Židove, a neki od njih bili su i u visokim krugovima vlasti. Svjetska premijera ovoga filma održana je 8. srpnja u Tel Avivu, u dvorani Cinematheque, najvažnijem mjestu u Izraelu za ovakva događanja.

- Film je malo poznata priča o 131 Hrvatu, koji su dobili najviše izraelsko odlikovanje “Pravednik među narodima”. To može dobiti osoba koja je tijekom Holokausta spasila jednoga ili više Židova, a da je pri tome riskirala vlastiti život, te da za taj čin nije dobila nikakvo materijalno obeštećenje.

Ovaj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:52