stdClass Object ( [id] => 1105559 [title] => ‘Brzi i žestoki 9‘: Auti u orbiti ili blockbuster u devetoj brzini [alias] => brzi-i-zestoki-9-auti-u-orbiti-ili-blockbuster-u-devetoj-brzini [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nabrijani sportski automobil crne boje vozi niz dugu usamljenu cestu. "Zadnjih godinu dana ceste su bile malo prazne", začuje se prepoznatljivi duboki glas Vina Diesela. "Mjesta gdje smo se okupljali su utihnula. Prošli smo godinu koja nas je testirala, ali napokon počinje svitati novi dan", nastavlja Diesel izlazeći iz automobila i približavajući se kameri.

"Više od stotinu godina postoji jedno mjesto kamo svi dolazimo da se zabavimo, da pobjegnemo, odemo gdje dosad nismo bili. Kino. Nema do trenutka kad se svjetla ugase, projektor upali i mi vjerujemo", govori Diesel izazivajući trnce u kinofilima, dok njegov bariton nadjačavaju isprepleteni zvuk projektora i turiranja.

---

FILM: F9; akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Justin Lin ULOGE: Vin Diesel, Michelle Rodriguez DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ** ½

---

Tako je započinjao nedavni foršpan novog, devetog filma iz blockbusterskog akcijskog serijala "Brzi i žestoki", poistovjećujući paljenje projektora i davanje gasa, odnosno kino i "Fast&Furious". Ima to smisla. "Brzi i žestoki" su jedan od sinonima za moderni velikoekranski ljetni blockbuster i jedna od najpopularnijih novomilenijskih franšiza, usporediva s Marvelovim uspješnicama.

Hit-serijal je težak 6,1 milijardu dolara u svjetskim kinima, koliko je zaradilo dosadašnjih osam filmova i jedan spin-off ("Hobbs&Shaw"). Stoga, smisleno je kako je baš "F9" dobio tu čast da široj publici službeno poželi dobrododošlicu natrag u ponovno otvorena (američka/svjetska) kina, i to na čelu s Dieselom kao ponajvećom akcijskom zvijezdom novog milenija čiji je prethodni film "Bloodshot" bio posljednji veći hollywoodski spektakl u distribuciji prije lančanog zatvaranja dvorana u SAD-u i diljem svijeta.

Nije "Brzi i žestoki 9" prvi blockbuster ljeta, jer su "Mjesto tišine 2", "Cruella" i "Prizivanja 3" već krenuli u kina i ostvarili zamjetan uspjeh. No, to je prvi veliki, mega blockbuster sezone koji je već zaradio 256 milijuna dolara od prikazivanja u Aziji i na Bliskom istoku, a nije još ni ubacio u višu kinodistribucijsku brzinu (Europa, Amerika, Australija...).

Sudeći po startnim brojkama u svijetu, a i potražnji za pretpremijernim projekcijama u Hrvatskoj, "F9" je vratio blockbustere u velikom stilu. Ništa čudno. Ljudima više nego ikad prije treba eskapizam, bijeg iz sive "dramske" stvarnosti u šareni akcijski svijet. Treba im nešto zabavno, bučno. Nešto da isključe mozak, ubace ga u ler.

"Brzi i žestoki 9" rade upravo to, ubacuju mozak u ler, a akciju u punu brzinu i polarna su suprotnost blockbusterskoj mozgalici "Tenet", Antarktika njegovu Arktiku. U "F9" pamet, logika i zakoni fizike su kao nikad prije gurnuti kroz prozor s gornjih katova ostakljenog nebodera kroz koji prolazi auto kao u sedmom dijelu serijala. Nisu preživjeli pad. A sve i da jesu, pao bi im automobil na glavu, možda i avion, ili ih pregazio kamion ili tenk, čak i vlak.

"Jeste li ikad razmišljali o našim ludim misijama? Uništavali smo avione, vlakove, tenkove, podmornicu da i ne spominjem", nabraja Roman (Tyrese Gibson) u prisjećanju na prometala iz prijašnjih nekoliko nastavaka, usput se čudeći kako su uopće živi nakon svega.

---

---

"Razmišljali" je ovdje blago rečeno preteška riječ, ali Roman kao da se rijetkim trenutkom samosvijesti pokušava "iskupiti" za prethodne i sljedeće blesavoće ili ih barem priznati, da najvećim fanovima filma osigura jedinu obranu protiv sigurnih optužbi da je "glupi blockbuster".

"Fast&Furious" su od 2001. do 2021. prošli put od srednjobudžetnog akcijskog "undercover" filma a la "Pakleni val", s lokalnim autoutrkama i sitnim lopovima kao nadomjestkom za surferski adrenalin i pljačkaše banke, do prebudžetiranih globalnih blockbustera, akcića-crtića nemogućijih od "Nemoguće misije" i "Bondova" zajedno.

Dogodilo se to kad je za volan trajnije sjeo Justin Lin, redatelj trećeg, četvrtog, petog, šestog i devetog dijela. Preko ovog serijala može se prelomiti i "brže, više, jače" blockbuster kinematografija novog milenija. Samo je prva akcijska scena u "Brzima i žestokima 9" spektakularnija takoreći od prva četiri filma u cijelosti, suludija također.

Nešto takvog tipa prije bi bilo ostavljeno za akcijski klimaks, a sad je potrošeno odmah na početku. Dominic Torretto (Diesel), Letty (Michelle Rodriguez), Roman, Tej (Chris "Ludacris" Bridges) i Ramsey (Nathalie Emmanuel) jure kroz minsko polje u raznoraznim vozilima i približavaju se mostu sagrađenom od drva i konopa koji visi iznad kanjona.

Kad prvi automobil s Tejom za volanom počne prelaziti preko mosta, krhka građevina će se (s)rušiti i vozilo se u zadnji tren dočepa drugog kraja, iako se činilo da je palo ravno u provaliju. Međutim, posrijedi je tek preludij ludoj sceni. Dom se neće pokolebati i potjerat će auto na način da preostali konop mosta iskoristi kao lijanu kojom će se prebaciti preko provalije (široke barem par stotina metara) poput Tarzana na automobilskim steroidima.

"Ovo je nešto novo", opaža Letty. Iako se činilo da će se "Brzi i žestoki 9" vratiti na staro nakon zanimljivog "flešbek" prologa iz 1989. u stilu "Dana groma", koji predstavlja Doma kao mladića, sina vozača utrka, film ne ubacuje u rikverc, već u devetu brzinu, šaltajući između akcije i familije kao dominanti serijala, akcijsko-obiteljske sage koja je emotivni vrhunac doživjela gubitkom Paula Walkera tijekom snimanja sedmog dijela.

---

---

Forsiranje obiteljskih veza nadomak sapunice dovelo je do toga da se u devetom dijelu pojavljuje dosad nikad spomenuti Domov davno izgubljeni brat Jakob (nabildani John Cena) kao naizgledni antagonist, "superšpijun koji vozi kao sam vrag", te da se u ekipu vraća Han (Sang Kung), proglašen mrtvim od pogibije u šestom filmu, kad ga je iz osvete, prema svemu sudeći, ubio Deckard Shaw (Jason Statham).

"Auto je eksplodirao, ti si preživio", čudi se (opet) Roman u "F9", u kojem glavno pitanje među likovima postaje "kako to da nisi mrtav?". Ipak, to što je Jakob pozicioniran kao "bad guy" ne znači da se do kraja filma neće pridružiti Domu protiv negativke-povratnice iz prethodnog dijela Cypher (neiskorištena Charlize Theron), jednako kao što je Shaw od negativca u "sedmici" postao pozitivac u "osmici" i dobio solo "F&F" film s Hobbsom (Dwayne "The Rock" Johnson).

Takve stvari bi sad već mogle pomalo iritirati i zaklete obožavatelje "Brzih i žestokih", serijala koji se počeo vrtjeti u začaranom krugu poput trkaćeg auta zapelog u beskrajnom danu utrke. Začarani krug "Brzi i žestoki 9" pokušavaju i dijelom uspijevaju razbiti akcijom, odnosno skrenuti pozornost s melodramskih pretjerivanja na ona akcijska, svakako nešto kreativnija.

Potjera s elektromagnetima, koji privlače automobile s druge strane ceste i zgrade te prevrću oklopne kamione dužine omanjeg vlaka, ponajbolja je akcijska scena čitave franšize, dostojna jurnjave sa sefovima u "petici", Mount Everestu serijala. Da je tu stao, "F9" bi ostavio puno bolji dojam, ali film nastavlja voziti dalje, pardon letjeti.

Ni Romanova opaska "Sad auta i lete" iz "šestice" nije mogla najaviti završnicu "Brzih i žestokih 9". Auti u "F9" ne lete, s jedne zgrade na drugu itd. Oni su doslovce postali "leteći" i, svezani za raketni motor, lansirani u orbitu, svemir, gdje će Roman i Tej u žutim astronautskim odijelima biti uspoređeni s crtanim junacima Malcima.

Nekako je to bio "logičan" slijed za serijal sa sve manje logike, posebice što je Lin tijekom pauze od režiranja "Brzih i žestokih" snimio treće "Zvjezdane staze". No, u praksi svejedno djeluje "too much", posebice jer je besmisleno i ničim izazvano, tek tako da se film podigne na "drugu razinu". Što je iduće, "Brzi i žestoki" na Marsu ili u "Ratovima zvijezda"? Sve je moguće. "Dovedite mi Millenium Falcon i Chewbaccu ako nađete..."

---

Nakon ‘Mission: Impossible 4‘ Miraj Grbić i u ‘Fast&Furious 9‘

Navlakuša za deseti dio slijedi nakon odjavne špice, u stilu Marvelovih filmova, a u njoj se pojavljuje i bosanski glumac Miraj Grbić koji je nakon pojavljivanja u četvrtom dijelu serijala "Mission: Impossible" u filografiju upisao i "Fast&Furious".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK U KINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK U KINU 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-11 06:03:56 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-18 09:57:56 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-06-13 20:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134094.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134086.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134088.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134090.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134082.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134092.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134084.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/11\/18134080.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Giles Keyte\/Universal","Giles Keyte\/Universal","Giles Keyte\/Universal","Giles Keyte\/Universal","Giles Keyte\/Universal","Giles Keyte\/Universal","Giles Keyte\/Universal","Giles Keyte\/Universal"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"830x553","hd_18134094_1920.jpg":"1920x1080","k_18134094_1280.jpg":"1280x1280","k_18134094_1024.jpg":"1024x1024","k_18134094_640.jpg":"640x640","k_18134094_480.jpg":"480x480","k_18134094_340.jpg":"340x340","k_18134094_220.jpg":"220x220","o_18134094_1280.jpg":"1280x852","o_18134094_1024.jpg":"1024x682","o_18134094_640.jpg":"640x426","o_18134094_480.jpg":"480x319","o_18134094_340.jpg":"340x226","o_18134094_220.jpg":"220x146","h_18134094_1280.jpg":"1280x854","h_18134094_1024.jpg":"1024x683","h_18134094_640.jpg":"640x427","h_18134094_480.jpg":"480x320","h_18134094_340.jpg":"340x227","h_18134094_220.jpg":"220x147","pp_18134094_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134094_1024.jpg":"805x1024","pp_18134094_640.jpg":"503x640","pp_18134094_480.jpg":"377x480","pp_18134094_340.jpg":"267x340","pp_18134094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"952x536","hd_18134086_1920.jpg":"1920x1080","k_18134086_1280.jpg":"1280x1280","k_18134086_1024.jpg":"1024x1024","k_18134086_640.jpg":"640x640","k_18134086_480.jpg":"480x480","k_18134086_340.jpg":"340x340","k_18134086_220.jpg":"220x220","o_18134086_1280.jpg":"1280x720","o_18134086_1024.jpg":"1024x576","o_18134086_640.jpg":"640x360","o_18134086_480.jpg":"480x270","o_18134086_340.jpg":"340x191","o_18134086_220.jpg":"220x123","h_18134086_1280.jpg":"1280x854","h_18134086_1024.jpg":"1024x683","h_18134086_640.jpg":"640x427","h_18134086_480.jpg":"480x320","h_18134086_340.jpg":"340x227","h_18134086_220.jpg":"220x147","pp_18134086_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134086_1024.jpg":"805x1024","pp_18134086_640.jpg":"503x640","pp_18134086_480.jpg":"377x480","pp_18134086_340.jpg":"267x340","pp_18134086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"830x553","hd_18134088_1920.jpg":"1920x1080","k_18134088_1280.jpg":"1280x1280","k_18134088_1024.jpg":"1024x1024","k_18134088_640.jpg":"640x640","k_18134088_480.jpg":"480x480","k_18134088_340.jpg":"340x340","k_18134088_220.jpg":"220x220","o_18134088_1280.jpg":"1280x852","o_18134088_1024.jpg":"1024x682","o_18134088_640.jpg":"640x426","o_18134088_480.jpg":"480x319","o_18134088_340.jpg":"340x226","o_18134088_220.jpg":"220x146","h_18134088_1280.jpg":"1280x854","h_18134088_1024.jpg":"1024x683","h_18134088_640.jpg":"640x427","h_18134088_480.jpg":"480x320","h_18134088_340.jpg":"340x227","h_18134088_220.jpg":"220x147","pp_18134088_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134088_1024.jpg":"805x1024","pp_18134088_640.jpg":"503x640","pp_18134088_480.jpg":"377x480","pp_18134088_340.jpg":"267x340","pp_18134088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"830x553","hd_18134090_1920.jpg":"1920x1080","k_18134090_1280.jpg":"1280x1280","k_18134090_1024.jpg":"1024x1024","k_18134090_640.jpg":"640x640","k_18134090_480.jpg":"480x480","k_18134090_340.jpg":"340x340","k_18134090_220.jpg":"220x220","o_18134090_1280.jpg":"1280x852","o_18134090_1024.jpg":"1024x682","o_18134090_640.jpg":"640x426","o_18134090_480.jpg":"480x319","o_18134090_340.jpg":"340x226","o_18134090_220.jpg":"220x146","h_18134090_1280.jpg":"1280x854","h_18134090_1024.jpg":"1024x683","h_18134090_640.jpg":"640x427","h_18134090_480.jpg":"480x320","h_18134090_340.jpg":"340x227","h_18134090_220.jpg":"220x147","pp_18134090_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134090_1024.jpg":"805x1024","pp_18134090_640.jpg":"503x640","pp_18134090_480.jpg":"377x480","pp_18134090_340.jpg":"267x340","pp_18134090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"952x536","hd_18134082_1920.jpg":"1920x1080","k_18134082_1280.jpg":"1280x1280","k_18134082_1024.jpg":"1024x1024","k_18134082_640.jpg":"640x640","k_18134082_480.jpg":"480x480","k_18134082_340.jpg":"340x340","k_18134082_220.jpg":"220x220","o_18134082_1280.jpg":"1280x720","o_18134082_1024.jpg":"1024x576","o_18134082_640.jpg":"640x360","o_18134082_480.jpg":"480x270","o_18134082_340.jpg":"340x191","o_18134082_220.jpg":"220x123","h_18134082_1280.jpg":"1280x854","h_18134082_1024.jpg":"1024x683","h_18134082_640.jpg":"640x427","h_18134082_480.jpg":"480x320","h_18134082_340.jpg":"340x227","h_18134082_220.jpg":"220x147","pp_18134082_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134082_1024.jpg":"805x1024","pp_18134082_640.jpg":"503x640","pp_18134082_480.jpg":"377x480","pp_18134082_340.jpg":"267x340","pp_18134082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"830x553","hd_18134092_1920.jpg":"1920x1080","k_18134092_1280.jpg":"1280x1280","k_18134092_1024.jpg":"1024x1024","k_18134092_640.jpg":"640x640","k_18134092_480.jpg":"480x480","k_18134092_340.jpg":"340x340","k_18134092_220.jpg":"220x220","o_18134092_1280.jpg":"1280x852","o_18134092_1024.jpg":"1024x682","o_18134092_640.jpg":"640x426","o_18134092_480.jpg":"480x319","o_18134092_340.jpg":"340x226","o_18134092_220.jpg":"220x146","h_18134092_1280.jpg":"1280x854","h_18134092_1024.jpg":"1024x683","h_18134092_640.jpg":"640x427","h_18134092_480.jpg":"480x320","h_18134092_340.jpg":"340x227","h_18134092_220.jpg":"220x147","pp_18134092_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134092_1024.jpg":"805x1024","pp_18134092_640.jpg":"503x640","pp_18134092_480.jpg":"377x480","pp_18134092_340.jpg":"267x340","pp_18134092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"952x536","hd_18134084_1920.jpg":"1920x1080","k_18134084_1280.jpg":"1280x1280","k_18134084_1024.jpg":"1024x1024","k_18134084_640.jpg":"640x640","k_18134084_480.jpg":"480x480","k_18134084_340.jpg":"340x340","k_18134084_220.jpg":"220x220","o_18134084_1280.jpg":"1280x720","o_18134084_1024.jpg":"1024x576","o_18134084_640.jpg":"640x360","o_18134084_480.jpg":"480x270","o_18134084_340.jpg":"340x191","o_18134084_220.jpg":"220x123","h_18134084_1280.jpg":"1280x854","h_18134084_1024.jpg":"1024x683","h_18134084_640.jpg":"640x427","h_18134084_480.jpg":"480x320","h_18134084_340.jpg":"340x227","h_18134084_220.jpg":"220x147","pp_18134084_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134084_1024.jpg":"805x1024","pp_18134084_640.jpg":"503x640","pp_18134084_480.jpg":"377x480","pp_18134084_340.jpg":"267x340","pp_18134084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"952x536","hd_18134080_1920.jpg":"1920x1080","k_18134080_1280.jpg":"1280x1280","k_18134080_1024.jpg":"1024x1024","k_18134080_640.jpg":"640x640","k_18134080_480.jpg":"480x480","k_18134080_340.jpg":"340x340","k_18134080_220.jpg":"220x220","o_18134080_1280.jpg":"1280x720","o_18134080_1024.jpg":"1024x576","o_18134080_640.jpg":"640x360","o_18134080_480.jpg":"480x270","o_18134080_340.jpg":"340x191","o_18134080_220.jpg":"220x123","h_18134080_1280.jpg":"1280x854","h_18134080_1024.jpg":"1024x683","h_18134080_640.jpg":"640x427","h_18134080_480.jpg":"480x320","h_18134080_340.jpg":"340x227","h_18134080_220.jpg":"220x147","pp_18134080_1280.jpg":"1006x1280","pp_18134080_1024.jpg":"805x1024","pp_18134080_640.jpg":"503x640","pp_18134080_480.jpg":"377x480","pp_18134080_340.jpg":"267x340","pp_18134080_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15203803 Threads: 3 Questions: 3169954180 Slow queries: 7099221 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235352790 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/brzi-i-zestoki-9-auti-u-orbiti-ili-blockbuster-u-devetoj-brzini-1105559 [printLink] => /kultura/film-tv/brzi-i-zestoki-9-auti-u-orbiti-ili-blockbuster-u-devetoj-brzini-1105559?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611286 [name] => CINEMARK U KINU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-25 23:26:50 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-u-kinu [link] => /tag/cinemark-u-kinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 146230 [name] => blockbusteri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => blockbusteri [link] => /tag/blockbusteri ) [3] => stdClass Object ( [id] => 16300 [name] => Akcijskifilmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijskifilmovi [link] => /tag/akcijskifilmovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 619627 [name] => Akcijski junaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-05 22:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-junaci [link] => /tag/akcijski-junaci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 321210 [name] => brzi i žestoki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brzi-i-zestoki [link] => /tag/brzi-i-zestoki ) [6] => stdClass Object ( [id] => 263261 [name] => Vin Diesel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vin-diesel [link] => /tag/vin-diesel ) [7] => stdClass Object ( [id] => 641079 [name] => Michelle Rodriguez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-13 22:25:46 [main_article_id] => 0 [alias] => michelle-rodriguez [link] => /tag/michelle-rodriguez ) [8] => stdClass Object ( [id] => 641080 [name] => Tyrese Gibson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-13 22:25:46 [main_article_id] => 0 [alias] => tyrese-gibson [link] => /tag/tyrese-gibson ) [9] => stdClass Object ( [id] => 641081 [name] => Justin Lin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-13 22:25:46 [main_article_id] => 0 [alias] => justin-lin [link] => /tag/justin-lin ) [10] => stdClass Object ( [id] => 641082 [name] => John Cena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-13 22:25:46 [main_article_id] => 0 [alias] => john-cena [link] => /tag/john-cena ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK U KINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Brzi i žestoki 9‘: Auti u orbiti ili blockbuster u devetoj brzini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134094.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Giles Keyte/Universal [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134094.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134086.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134088.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134090.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134082.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134092.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134084.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/11/18134080.jpg [title] => Giles Keyte/Universal ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nabrijani sportski automobil crne boje vozi niz dugu usamljenu cestu. "Zadnjih godinu dana ceste su bile malo prazne", začuje se prepoznatljivi duboki glas Vina Diesela. "Mjesta gdje smo se okupljali su utihnula. Prošli smo godinu koja nas je testirala, ali napokon počinje svitati novi dan", nastavlja Diesel izlazeći iz automobila i približavajući se kameri.

"Više od stotinu godina postoji jedno mjesto kamo svi dolazimo da se zabavimo, da pobjegnemo, odemo gdje dosad nismo bili. Kino. Nema do trenutka kad se svjetla ugase, projektor upali i mi vjerujemo", govori Diesel izazivajući trnce u kinofilima, dok njegov bariton nadjačavaju isprepleteni zvuk projektora i turiranja.

---

FILM: F9; akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Justin Lin ULOGE: Vin Diesel, Michelle Rodriguez DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ** ½

---

Tako je započinjao nedavni foršpan novog, devetog filma iz blockbusterskog akcijskog serijala "Brzi i žestoki", poistovjećujući paljenje projektora i davanje gasa, odnosno kino i "Fast&Furious". Ima to smisla. "Brzi i žestoki" su jedan od sinonima za moderni velikoekranski ljetni blockbuster i jedna od najpopularnijih novomilenijskih franšiza, usporediva s Marvelovim uspješnicama.

Hit-serijal je težak 6,1 milijardu dolara u svjetskim kinima, koliko je zaradilo dosadašnjih osam filmova i jedan spin-off ("Hobbs&Shaw"). Stoga, smisleno je kako je baš "F9" dobio tu čast da široj publici službeno poželi dobrododošlicu natrag u ponovno otvorena (američka/svjetska) kina, i to na čelu s Dieselom kao ponajvećom akcijskom zvijezdom novog milenija čiji je prethodni film "Bloodshot" bio posljednji veći hollywoodski spektakl u distribuciji prije lančanog zatvaranja dvorana u SAD-u i diljem svijeta.

Nije "Brzi i žestoki 9" prvi blockbuster ljeta, jer su "Mjesto tišine 2", "Cruella" i "Prizivanja 3" već krenuli u kina i ostvarili zamjetan uspjeh. No, to je prvi veliki, mega blockbuster sezone koji je već zaradio 256 milijuna dolara od prikazivanja u Aziji i na Bliskom istoku, a nije još ni ubacio u višu kinodistribucijsku brzinu (Europa, Amerika, Australija...).

Sudeći po startnim brojkama u svijetu, a i potražnji za pretpremijernim projekcijama u Hrvatskoj, "F9" je vratio blockbustere u velikom stilu. Ništa čudno. Ljudima više nego ikad prije treba eskapizam, bijeg iz sive "dramske" stvarnosti u šareni akcijski svijet. Treba im nešto zabavno, bučno. Nešto da isključe mozak, ubace ga u ler.

"Brzi i žestoki 9" rade upravo to, ubacuju mozak u ler, a akciju u punu brzinu i polarna su suprotnost blockbusterskoj mozgalici "Tenet", Antarktika njegovu Arktiku. U "F9" pamet, logika i zakoni fizike su kao nikad prije gurnuti kroz prozor s gornjih katova ostakljenog nebodera kroz koji prolazi auto kao u sedmom dijelu serijala. Nisu preživjeli pad. A sve i da jesu, pao bi im automobil na glavu, možda i avion, ili ih pregazio kamion ili tenk, čak i vlak.

"Jeste li ikad razmišljali o našim ludim misijama? Uništavali smo avione, vlakove, tenkove, podmornicu da i ne spominjem", nabraja Roman (Tyrese Gibson) u prisjećanju na prometala iz prijašnjih nekoliko nastavaka, usput se čudeći kako su uopće živi nakon svega.

---

---

"Razmišljali" je ovdje blago rečeno preteška riječ, ali Roman kao da se rijetkim trenutkom samosvijesti pokušava "iskupiti" za prethodne i sljedeće blesavoće ili ih barem priznati, da najvećim fanovima filma osigura jedinu obranu protiv sigurnih optužbi da je "glupi blockbuster".

"Fast&Furious" su od 2001. do 2021. prošli put od srednjobudžetnog akcijskog "undercover" filma a la "Pakleni val", s lokalnim autoutrkama i sitnim lopovima kao nadomjestkom za surferski adrenalin i pljačkaše banke, do prebudžetiranih globalnih blockbustera, akcića-crtića nemogućijih od "Nemoguće misije" i "Bondova" zajedno.

Dogodilo se to kad je za volan trajnije sjeo Justin Lin, redatelj trećeg, četvrtog, petog, šestog i devetog dijela. Preko ovog serijala može se prelomiti i "brže, više, jače" blockbuster kinematografija novog milenija. Samo je prva akcijska scena u "Brzima i žestokima 9" spektakularnija takoreći od prva četiri filma u cijelosti, suludija također.

Nešto takvog tipa prije bi bilo ostavljeno za akcijski klimaks, a sad je potrošeno odmah na početku. Dominic Torretto (Diesel), Letty (Michelle Rodriguez), Roman, Tej (Chris "Ludacris" Bridges) i Ramsey (Nathalie Emmanuel) jure kroz minsko polje u raznoraznim vozilima i približavaju se mostu sagrađenom od drva i konopa koji visi iznad kanjona.

Kad prvi automobil s Tejom za volanom počne prelaziti preko mosta, krhka građevina će se (s)rušiti i vozilo se u zadnji tren dočepa drugog kraja, iako se činilo da je palo ravno u provaliju. Međutim, posrijedi je tek preludij ludoj sceni. Dom se neće pokolebati i potjerat će auto na način da preostali konop mosta iskoristi kao lijanu kojom će se prebaciti preko provalije (široke barem par stotina metara) poput Tarzana na automobilskim steroidima.

"Ovo je nešto novo", opaža Letty. Iako se činilo da će se "Brzi i žestoki 9" vratiti na staro nakon zanimljivog "flešbek" prologa iz 1989. u stilu "Dana groma", koji predstavlja Doma kao mladića, sina vozača utrka, film ne ubacuje u rikverc, već u devetu brzinu, šaltajući između akcije i familije kao dominanti serijala, akcijsko-obiteljske sage koja je emotivni vrhunac doživjela gubitkom Paula Walkera tijekom snimanja sedmog dijela.

---

---

Forsiranje obiteljskih veza nadomak sapunice dovelo je do toga da se u devetom dijelu pojavljuje dosad nikad spomenuti Domov davno izgubljeni brat Jakob (nabildani John Cena) kao naizgledni antagonist, "superšpijun koji vozi kao sam vrag", te da se u ekipu vraća Han (Sang Kung), proglašen mrtvim od pogibije u šestom filmu, kad ga je iz osvete, prema svemu sudeći, ubio Deckard Shaw (Jason Statham).

"Auto je eksplodirao, ti si preživio", čudi se (opet) Roman u "F9", u kojem glavno pitanje među likovima postaje "kako to da nisi mrtav?". Ipak, to što je Jakob pozicioniran kao "bad guy" ne znači da se do kraja filma neće pridružiti Domu protiv negativke-povratnice iz prethodnog dijela Cypher (neiskorištena Charlize Theron), jednako kao što je Shaw od negativca u "sedmici" postao pozitivac u "osmici" i dobio solo "F&F" film s Hobbsom (Dwayne "The Rock" Johnson).

Takve stvari bi sad već mogle pomalo iritirati i zaklete obožavatelje "Brzih i žestokih", serijala koji se počeo vrtjeti u začaranom krugu poput trkaćeg auta zapelog u beskrajnom danu utrke. Začarani krug "Brzi i žestoki 9" pokušavaju i dijelom uspijevaju razbiti akcijom, odnosno skrenuti pozornost s melodramskih pretjerivanja na ona akcijska, svakako nešto kreativnija.

Potjera s elektromagnetima, koji privlače automobile s druge strane ceste i zgrade te prevrću oklopne kamione dužine omanjeg vlaka, ponajbolja je akcijska scena čitave franšize, dostojna jurnjave sa sefovima u "petici", Mount Everestu serijala. Da je tu stao, "F9" bi ostavio puno bolji dojam, ali film nastavlja voziti dalje, pardon letjeti.

Ni Romanova opaska "Sad auta i lete" iz "šestice" nije mogla najaviti završnicu "Brzih i žestokih 9". Auti u "F9" ne lete, s jedne zgrade na drugu itd. Oni su doslovce postali "leteći" i, svezani za raketni motor, lansirani u orbitu, svemir, gdje će Roman i Tej u žutim astronautskim odijelima biti uspoređeni s crtanim junacima Malcima.

Nekako je to bio "logičan" slijed za serijal sa sve manje logike, posebice što je Lin tijekom pauze od režiranja "Brzih i žestokih" snimio treće "Zvjezdane staze". No, u praksi svejedno djeluje "too much", posebice jer je besmisleno i ničim izazvano, tek tako da se film podigne na "drugu razinu". Što je iduće, "Brzi i žestoki" na Marsu ili u "Ratovima zvijezda"? Sve je moguće. "Dovedite mi Millenium Falcon i Chewbaccu ako nađete..."

---

Nakon ‘Mission: Impossible 4‘ Miraj Grbić i u ‘Fast&Furious 9‘

Navlakuša za deseti dio slijedi nakon odjavne špice, u stilu Marvelovih filmova, a u njoj se pojavljuje i bosanski glumac Miraj Grbić koji je nakon pojavljivanja u četvrtom dijelu serijala "Mission: Impossible" u filografiju upisao i "Fast&Furious".

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Giles Keyte/Universal Giles Keyte/Universal Giles Keyte/Universal Giles Keyte/Universal Giles Keyte/Universal Giles Keyte/Universal Giles Keyte/Universal Giles Keyte/Universal
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/brzi-i-zestoki-9-auti-u-orbiti-ili-blockbuster-u-devetoj-brzini-1105559 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9602fc103427a2f2dab576a45b3ae591d96cb38c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Brzi+i+%C5%BEestoki+9%E2%80%98%3A+Auti+u+orbiti+ili+blockbuster+u+devetoj+brzini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fbrzi-i-zestoki-9-auti-u-orbiti-ili-blockbuster-u-devetoj-brzini-1105559 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fbrzi-i-zestoki-9-auti-u-orbiti-ili-blockbuster-u-devetoj-brzini-1105559 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK U KINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Brzi i žestoki 9‘: Auti u orbiti ili blockbuster u devetoj brzini

13. lipnja 2021. - 22:24

Nabrijani sportski automobil crne boje vozi niz dugu usamljenu cestu. "Zadnjih godinu dana ceste su bile malo prazne", začuje se prepoznatljivi duboki glas Vina Diesela. "Mjesta gdje smo se okupljali su utihnula. Prošli smo godinu koja nas je testirala, ali napokon počinje svitati novi dan", nastavlja Diesel izlazeći iz automobila i približavajući se kameri.

"Više od stotinu godina postoji jedno mjesto kamo svi dolazimo da se zabavimo, da pobjegnemo, odemo gdje dosad nismo bili. Kino. Nema do trenutka kad se svjetla ugase, projektor upali i mi vjerujemo", govori Diesel izazivajući trnce u kinofilima, dok njegov bariton nadjačavaju isprepleteni zvuk projektora i turiranja.

Tako je započinjao nedavni foršpan novog, devetog filma iz blockbusterskog akcijskog serijala "Brzi i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:27