StoryEditorOCM
Izbori 2021ALKARSKI GRAD

Pučki tribun Miro Bulj na dobrom je putu da postane novi sinjski gradonačelnik. Pomrsio je račune dr. Jadrijeviću, a hoće li ih njemu pomrsiti HDZ-ovac Vidalina?

Piše Toni Paštar
17. svibnja 2021. - 16:47

Poslije 12 godina neprijeporne vladavine kadrova Nezavisne liste dr. Jadrijevića, Sinjani su u nedjelju toj političkoj opciji pokazali palac dolje i zazvali promjene.

Komu će povjeriti gradsku izvršnu vlast, odlučit će u drugom izbornom krugu 30. svibnja, kada će na biračkim mjestima koplja ukrstiti Miro Bulj, kandidat Mosta, i Igor Vidalina, kandidat HDZ-a. U pripetavanje Bulj ulazi s golemom prednosti i velikim izgledima za trijumf, osim ako se ne ponovi 2009. godina, kada su Sinjani u drugom izbornom krugu napravili salto mortale. Od 21.097 građana Sinja s pravom glasa, na birališta ih je izišlo 11.248, ili 53,32 posto, što je rekordna izlaznost.

Glasovalo ih je 11.245, ili 53,30 posto od upisanih. Valjanih je bilo 10.053 glasa, ili 98,29 posto od onih koji su glasovali, dok su 192 glasačka listića, ili 1,71 posto, bila nevažeća.

Kandidat Miro Bulj dobio je 4805 glasova, ili 42,71 posto, dok je Igor Vidalina dobio povjerenje 3257 birača, ili 28,95 posto. Taj izborni rezultat potvrdio je predizborne procjene da će u drugi izborni krug Bulj i Vidalina, samo što se prednost većinom davala kandidatu HDZ-a. Ostvarena prednost Bulja nije, međutim, nikakvo iznenađenje. Ona je rezultat njegova golemog rada, kao i njegove ekipe, u ovo predizborno vrijeme, posebno promidžbe ostvarene preko društvenih mreža, ali, sudeći po promidžbenoj lepezi kandidata Mosta, i više uloženih novčanih sredstava. Bulj je iznad svega u ovim lokalnim izborima kapitalizirao godinama građenu nacionalnu prepoznatljivost.

Nezadovoljnim građanima postao je sinonim oporbenog političara koji se ne boji državne izvršne vlasti, već joj je spreman reći u lice sve što bi većina prešutjela. U ponedjeljak, poslije naporne slavljeničke noći, pitali smo Bulja za dojam zbog relativne pobjede, ali i podsjetili ga kako će, ako pobijedi 30. svibnja, biti u obvezi ispuniti predizborna obećanja, posebno ona da će Sinj biti najprosperitetniji grad.

Bulj tvrdi da se nije baš razbacivao obećanjima i ponovio da će sve što je obećao i ispuniti. Sinjani su se u nedjelju odlučili za promjene i ako će ih ispuniti Miro Bulj, ako ga u konačnici izaberu za gradonačelnika, bit će to obostrana korist. Na dobiti će biti građani, čiji je grad minulih godina zbog jalove i međusobno posvađane vlasti rapidno zaostajao.

Profitirat će sigurno i Bulj jer će ga eventualna konačna pobjeda u rodnom gradu još više uzdignuti kao političara na nacionalnoj razini. Čak i ako ne bude izabran u drugom izbornom krugu, više ga se, poslije nedjeljnog trijumfa, ne bi moglo smatrati gubitnikom. Najgore za Sinj bit će ako trijumf u rodnom gradu Bulj iskoristi samo za novi iskorak na nacionalnoj razini.

Na drugoj strani nije nemoguće da u drugom izbornom krugu dođe do novog preokreta, kakav su Sinjani već jednom priredili, te da u konačnici trijumfira Igor Vidalina. Podsjetimo, 2009. godine kandidat HDZ-a dr. Ivan Nasić u prvom izbornom krugu imao je 32,93 posto osvojenih glasova, a Ivica Glavan, kandidat NL-a dr. Jadrijevića, 27,98 posto. U drugom izbornom krugu pobjeda je pripala Glavanu s 54,05 posto.

Tada je, zapravo, HDZ pobijedio sam sebe jer su mnogi iz te stranke u drugom krugu glasovali protiv svoga kandidata. Ni na ovim izborima sinjski HDZ nije bio jedinstven, ponovno je nalikovao rogovima u vreći, što se uglavnom trpalo pod tepih, ali nije se moglo skriti. Istina je također da je nedjeljni zaostatak Vidaline za Buljem puno veći nego je bio onaj Glavanov za Nasićem. Kada su, međutim, u pitanju Sinjani, ništa nije nemoguće.

Osim što se nemaju pravo ni na koga ljutiti jer im lokalnu vlast nije birao, niti će birati, itko doli oni sami. Pa iz toga proizlazi da imaju vlast kakvu zaslužuju. Svojim odlukama pred biračkim kutijama u minulim izbornim ciklusima nisu se baš iskazali. Hoće li u ovoj prigodi?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 20:04