StoryEditorOCM
Izbori 2021BITKA POD ŠPANJOLOM

Poteštat Rikardo Novak traži od birača novi mandat: Knjižnica se gradi, na pragu smo groblja, ali na tome nećemo stati, jer Hvar to zaslužuje

Piše Mirko Crnčević
27. travnja 2021. - 12:22

Na poziciji prvog čovjeka Hvara tijekom protekle četiri godine bio je nezavisni gradonačelnik Rikardo Novak, koji smatra da je njegov tim dobrim dijelom ispunio očekivanja svojih sugrađana i od njih traži još jedan mandat.

Mi ga pitamo čime je zaslužio njihovo povjerenje.

- Kada govorimo o većim projektima - završili smo obnovu Arsenala s kazalištem, gotovo trećina investicije uložena je u ovom mandatu, sada završavamo i obnovu gradske Lođe s Lerojem, a naročito nas raduje toliko željena realizacija programa POS-a, kojom ćemo stambeno zbrinuti čak 50 hvarskih obitelji, za što je natječaj u tijeku.

U ovim teškim vremenima pandemije također smo rješavali infrastrukturu, u nekoliko navrata smo imali i po više od 10 otvorenih gradilišta, ali smo našli načina da mjerama pomognemo i krizom pogođenim gospodarstvenicima.

Bilo je dosta problema sa zbrinjavanjem otpada, kako to planirate riješiti ako ponovno dobijete povjerenje birača?

- Da, bilo je problema na početku, ali činjenica je da smo mi među prvima u Hrvatskoj probijali led uvođenjem novog sustava prikupljanja i zbrinjavanja otpada koji sada funkcionira, a uveli smo i neka za grad važna "smart cities" rješenja, čime se također podigla kvaliteta života u gradu. Lani je u cijelosti završen zahtjevan projekt Ograde - more, izgradnja sustava oborinske i fekalne odvodnje kojom je konačno riješen dugogodišnji problem južnog sliva oborinskih voda.

Što je s izgradnjom reciklažnog dvorišta?

- Istina je da smo se mi morali uhvatiti ukoštac s projektima, koji su godinama zbog neriješene dokumentacije stajali ni na nebu ni na zemlji, i s njima krenuli praktički ispočetka. Tako smo za reciklažno dvorište otkupili sva zemljišta i ishodili sve potrebne dozvole te za desetak dana očekujemo građevinsku dozvolu.

Za projekt sanacije odlagališta Stanišće, započet još 2005. godine, izradili smo glavni projekt i otkupili zemljišta te očekujemo skoro ishođenje građevinske dozvole. I za novo groblje na predjelu Kruvenica cijeli smo postupak s izradom dokumentacije morali započeti ispočetka i u dvije godine došli na prag gradnje koja bi trebala početi ove godine.

Koje nove projekte možete obećati svojim sugrađanima?

- Tijekom ovog mandata napokon smo postavili prostorno-planske i urbanističke uvjete te pripremili dokumentaciju i izradili Idejno rješenje za izgradnju zdravstvenog centra. Dva važna spomenika baštine, Veneranda i tvrđava Fortica, kao dio projekta "Hvar - tvrđava kulture" također imaju u potpunosti spremnu projektnu dokumentaciju, točno definiranu namjenu i građevinske dozvole, kao najvažniji preduvjet za nastavak realizacije ranije započetog projekta.

Već nekoliko mjeseci traju iskopi i arheološki radovi na lokaciji nove knjižnice, a konačno je pripremljena i dokumentacija za izgradnju nove sportske dvorane na predjelu Dolac.

Već dugo se govori o uređenju Križne luke, ali na terenu nema pomaka?

- Svi projekti zahtijevaju nekakvu proceduru, pripremljen je Urbanistički plan uređenja (UPU) područja Križna luka, koji bi nakon usvajanja na Gradskom vijeću trebao definirati novo gradsko središte, a u suradnji sa Županijskom lučkom upravom u pripremi je definiranje nove gradske lučice na tom području.

Također smo za realizaciju sportskog centra pripremili UPU i idejni projekt, ali se još uvijek čeka izmjena županijskog Prostornog plana budući da tu prema postojećem planu nije dozvoljena izgradnja natkrivenih objekata. Naravno da očekujemo nastavak dosadašnje dobre suradnje s Vladom, Ministarstvom kulture i Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova.

Osim onog što građani vide, Novak tvrdi da je u njegovu mandatu odrađeno još puno onog "nevidljivog posla", a to je administrativna priprema budućih projekata.

Tako su, kako kaže, sustavno rješavali jednu od glavnih zapreka za razvoj, a to su imovinsko-pravni odnosi i zato Novak ističe da je od vlasništva nad 94 nekretnine 2017. godine, danas Grad vlasnik gotovo 900 nekretnina. Dakle, gradska imovina je uvećana za gotovo 10 puta, a veliku pomoć dobili su i od Vlade koja je Hvaru darovala nekoliko zemljišta i time omogućila daljnji razvoj nekoliko kapitalnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:44