StoryEditorOCM
Izbori 2021lokalni izbori

Nansi Ivanišević: Ne zanimaju me koalicijski sporazumi koji bi jamčili prolaz svake moje ideje, a ja zauzvrat morala obećavati zapošljavanja ‘jadnika‘

Piše Diana Barbarić
30. travnja 2021. - 09:26

Nansi Ivanišević, kandidatkinju za gradonačelnicu Splitu koja na izbore izlazi uz podršku Domovinskog pokreta, pitali smo s kim je nakon izbora spremna koalirati, a s kojim kandidatima, odnosno strankama, ne bi nipošto sklapali nikakvu vrstu suradnje.

Ona tvrdi da je koaliranje kao neformalni savez sa svima koji žele dobrobit Splitu, kao drugom najvećem gradu Hrvatske, uz isticanje važnosti stručnih znanja i političkog dostojanstva - za nju imperativ.

Ukazuje i na razliku između koalicije s pozicije izvršne vlasti od koalicije predstavnika građanskih političkih opredjeljenja u Vijeću.

- Glavni protagonisti našeg političkog sustava su političke stranke, kao i činjenica da ih birači odabiru u najvećem broju slučajeva baš sukladno svjetonazorskim stavovima. U tom kontekstu u Vijeću je teško očekivati političke koalicije grupacija s drugačijim pogledima na pitanja koja se tiču etike ili vjere, proglašenja ili potpora raznim deklaracijama. Uostalom, zbog različitosti u pogledima na odnos prema kapitalu, prema radu, prema imovini, prema naciji  stranke se i deklariraju kao demokršćanske, konzervativne, socijalističke, liberalne, tzv. desne, lijeve, centrističke… Nažalost, brojne liste nejasnih opredjeljenja pokušavaju relativizirati sve te podjele, a sve kako bi u izborima ostvarile rezultat u korist biznis- interesa - tvrdi Ivanišević.

Ne sumnja da će Domovinski pokret, nova stranka u lokalnim izborima, koja podupire njezinu nezavisnu gradonačelničku kandidaturu sigurno zadržati svoja politička načela u situacijama gdje odluke govore o podupiranju ili suprotstavljanju inicijativama koja se kose sa svjetonazorom suverenistički raspoloženih birača, a što se tradicionalno svrstava od centra prema desno.

- Na to imaju potpuno pravo, jer iako mnogi ovo pokušavaju prikazati "komunalnim izborima“, oni su dio političkog sustava, sustava u kojem su političke stranke okosnica u cijelom svijetu. Osobno sam najsklonija stavu da bi za mjesto gradonačelnika trebao natječaj s traženjem stručnih kompetencija u vođenju Gradske uprave, a za Vijeće - izbori. Na žalost, tamo gdje sudionici u vlasti mašu stranačkim iskaznicama kao jedinim preduvjetom za uključenje u trku, pa i po natječajima, taj pristup bi bio samo točka na "i“ te domaće političke tragikomedije - kaže Nansi Ivanišević.

image
Saša Burić/Cropix

Bude li ona gradonačelnica, tvrdi da će dati sve od sebe da se uspostavi dobra komunikacija i partnerstvo između svih vijećnika, temeljeno na zakonskim i upravnim zadatostima te potpunoj financijskoj razvidnosti.

- Budućnost Splita, preduvjeti za uljuđeni život svih nas, velikim dijelom su pitanja konsenzusa koji mora prethoditi stranačkom nadigravanju. U slučajevima gdje je u pitanju javni interes Grada u cjelini mora prevladati jednoglasna "splitska koalicija“ bez obzira na politički suprotstavljene poglede, bez "dišpeta i pokazivanja mišica“,  glasanja samo da bi se bilo "protiv “ ili najgore, a itekako moguće, glasanja po nalogu za nečije osobne ili grupne interese. Ne zanimaju me koalicijski sporazumi koji bi jamčili prolaz svake moje ideje, a ja zauzvrat morala obećavati zapošljavanja "jadnika“ koji smatraju svojim političkim lenom raspodjelu dobroplaćenih javnih pozicija… Posao će raditi netko drugi, jer obezvrijedimo li struku, ponizimo znalce, ismijemo poštenje, najpametnijima poručimo da nam je bolje bez njih… 'ko ostaje?!

Želim koaliciju građana, ideja i projekata vizionara, investitora, poduzetničkih i IT genija bez obzira na stranke. Borit ću se, nastojat pridobit građane predstavljajući zajedničku korist, ali i bit spremna na prihvaćanje boljih prijedloga i argumenata.

Za kraj, ponavljam: najstrašnije što se radi, a najveći drznici su to samo otvoreno potvrdili, to je najboljima, mladima ili nešto starijima, uvjetovanje zapošljavanja stranačkim iskaznicama ili koalicijski nametnutim neznalicama i štetočinama. Time se dovodi u pitanje ostanak i opstanak u ovom prelijepom gradu i zemlji. Takvog "biznis koaliranja“ ne može i ne smije biti. To je ono što je Split unazadilo i srozalo do razine Grada kojem se drugi smiju i rugaju - zaključuje Nansi Ivanišević.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:13